Joukkoliikenneselvitys nostattaa kritiikkiä

Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Kuva: Wsp

Raitsikkaväki epäilee virkamiesten laskelmien suosivan superbussia

Raitiotietä ja superbussia vertaileva joukkoliikenneselvitys makaa Turun kaupunginhallituksen pöydällä. Selvitys on nostattanut kirpakkaa kritiikkiä. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr.) teki selvityksestä vastaaville virkamiehille 13 lisäkysymystä.

Mikä selvityksessä närästää eniten?

– Sekä ratikan ja superbussin kustannusarviot ovat tietenkin arvioita, eikä absoluuttiseen totuuteen päästä, mutta tämänhetkisillä tiedoilla tuntuu siltä, että ratikan hinta on laskettu varman päälle ja superbussin turhan optimistisesti. Matkustajamääräarviot perustuvat vanhentuneisiin tietoihin ja niitä on täydennettävä, sanoo Vornanen.

Matkustajamäärät on arvioitu kahdella tapaa. Toisessa arviossa on Vornasen mukaan käytetty vanhentuneita väestö- ja kaavoitustavoitteita, toisessa on laskettu erilaisia tasaisen kasvun kehityskulkuja joko kahden, neljän tai kuuden prosentin vuosittaisella kasvulla.

– Kummassakaan arviossa ei ole huomioitu uusia väestöennusteita, yleiskaava 2029:n väestötavoitteita, tiedepuiston tai tunnin junan vaikutusta. Toki visiot ja tavoitteet ovat vielä toteutumattomia tulevaisuuskuvia, mutta on outoa, että jos kaupunki ei hahmottele sitä, mitä kampuksen ja tiedepuistoalueen tavoitteiden toteutuminen tarkoittaisi 2020- ja 2030-luvulla.

Superbussin kuljetuskapasiteetti on nykybusseja suurempi, mutta raitiotietä pienempi. Raitsikkaa voi pidentää, busseja ei.

– Huoleni on, että superbussien kapasiteetti loppuu 10–20 vuotta nopeammin kuin selvityksessä on tällä hetkellä arvioitu. Kupittaasta on tulosta entistä tärkeämpi liikenteen solmukohta. Kupittaa–Itäharjun liikenne on pullonkaula, joka vaatii kestävää ratkaisua. Superbussi voi näyttää tällä hetkellä sata miljoonaa halvemmalta vaihtoehdolta, mutta jos superbussiväylä valmistuu vuonna 2025 ja joutuukin kapasiteettinsa rajoille jo 2030-luvulla, niin superbussi on kallis välivaihe matkalla ratikkaan, laskee Vornanen.

Vornasta mietityttävät myös superbussin muut kustannukset.

– Superbussin kalustokustannukset on ymmärtääkseni laskettu 7,5 minuutin vuorovälin mukaan, vaikka matkustajamääräarvioissa on todettu, että jo 2030-luvulla superbussin vuoroväliä joudutaan tihentämään viiden minuuttiin. Tihennys vaatii lisäkalustoa, jota ei ole huomioitu kalustokustannuksissa. Superbussien käyttöiäksi on arvioitu 16 vuotta, vaikka vertailukaupungeissa tuplanivelbussit ovat kestäneet korkeatasoisemmalla tieinfralla 10–12 vuotta.

– Ero on varsin oleellinen, sillä pitkän aikavälin laskennassa käytetylle 30 vuoden aikavälille 16-vuotiaita bussisukupolvia tarvitaan kaksi, mutta 10–12-vuotiaita polvia kolme. Tämä yhdistettynä viiden minuutin vuoroväleihin tarkoittaa sitä, että superbussien kalustokustannukset voivat hyvin olla 30 vuodessa kymmeniä miljoonia korkeammat kuin on arvioitu.

Latausjärjestelmän kustannuksiksi on arvioitu miljoona euroa. Kustannus on sama kaikilla reittivaihtoehdoilla reitin pituudesta riippumatta.

– Turussa nykyään liikennöivät sähköbussit pärjäävät päättäreiden latausasemien voimalla, mutta akkukäyttöinen tuplanivelbussi vaatii latausasemia myös reitin varrelle. Nantesin latausjärjestelmän kustannukset ovat ymmärtääkseni huomattavasti Turussa arvioitua korkeammat.

Lasse Virtanen

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!