Joukkoliikenneselvitys nostattaa kritiikkiä

Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Kuva: Wsp

Raitsikkaväki epäilee virkamiesten laskelmien suosivan superbussia

Raitiotietä ja superbussia vertaileva joukkoliikenneselvitys makaa Turun kaupunginhallituksen pöydällä. Selvitys on nostattanut kirpakkaa kritiikkiä. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr.) teki selvityksestä vastaaville virkamiehille 13 lisäkysymystä.

Mikä selvityksessä närästää eniten?

– Sekä ratikan ja superbussin kustannusarviot ovat tietenkin arvioita, eikä absoluuttiseen totuuteen päästä, mutta tämänhetkisillä tiedoilla tuntuu siltä, että ratikan hinta on laskettu varman päälle ja superbussin turhan optimistisesti. Matkustajamääräarviot perustuvat vanhentuneisiin tietoihin ja niitä on täydennettävä, sanoo Vornanen.

Matkustajamäärät on arvioitu kahdella tapaa. Toisessa arviossa on Vornasen mukaan käytetty vanhentuneita väestö- ja kaavoitustavoitteita, toisessa on laskettu erilaisia tasaisen kasvun kehityskulkuja joko kahden, neljän tai kuuden prosentin vuosittaisella kasvulla.

– Kummassakaan arviossa ei ole huomioitu uusia väestöennusteita, yleiskaava 2029:n väestötavoitteita, tiedepuiston tai tunnin junan vaikutusta. Toki visiot ja tavoitteet ovat vielä toteutumattomia tulevaisuuskuvia, mutta on outoa, että jos kaupunki ei hahmottele sitä, mitä kampuksen ja tiedepuistoalueen tavoitteiden toteutuminen tarkoittaisi 2020- ja 2030-luvulla.

Superbussin kuljetuskapasiteetti on nykybusseja suurempi, mutta raitiotietä pienempi. Raitsikkaa voi pidentää, busseja ei.

– Huoleni on, että superbussien kapasiteetti loppuu 10–20 vuotta nopeammin kuin selvityksessä on tällä hetkellä arvioitu. Kupittaasta on tulosta entistä tärkeämpi liikenteen solmukohta. Kupittaa–Itäharjun liikenne on pullonkaula, joka vaatii kestävää ratkaisua. Superbussi voi näyttää tällä hetkellä sata miljoonaa halvemmalta vaihtoehdolta, mutta jos superbussiväylä valmistuu vuonna 2025 ja joutuukin kapasiteettinsa rajoille jo 2030-luvulla, niin superbussi on kallis välivaihe matkalla ratikkaan, laskee Vornanen.

Vornasta mietityttävät myös superbussin muut kustannukset.

– Superbussin kalustokustannukset on ymmärtääkseni laskettu 7,5 minuutin vuorovälin mukaan, vaikka matkustajamääräarvioissa on todettu, että jo 2030-luvulla superbussin vuoroväliä joudutaan tihentämään viiden minuuttiin. Tihennys vaatii lisäkalustoa, jota ei ole huomioitu kalustokustannuksissa. Superbussien käyttöiäksi on arvioitu 16 vuotta, vaikka vertailukaupungeissa tuplanivelbussit ovat kestäneet korkeatasoisemmalla tieinfralla 10–12 vuotta.

– Ero on varsin oleellinen, sillä pitkän aikavälin laskennassa käytetylle 30 vuoden aikavälille 16-vuotiaita bussisukupolvia tarvitaan kaksi, mutta 10–12-vuotiaita polvia kolme. Tämä yhdistettynä viiden minuutin vuoroväleihin tarkoittaa sitä, että superbussien kalustokustannukset voivat hyvin olla 30 vuodessa kymmeniä miljoonia korkeammat kuin on arvioitu.

Latausjärjestelmän kustannuksiksi on arvioitu miljoona euroa. Kustannus on sama kaikilla reittivaihtoehdoilla reitin pituudesta riippumatta.

– Turussa nykyään liikennöivät sähköbussit pärjäävät päättäreiden latausasemien voimalla, mutta akkukäyttöinen tuplanivelbussi vaatii latausasemia myös reitin varrelle. Nantesin latausjärjestelmän kustannukset ovat ymmärtääkseni huomattavasti Turussa arvioitua korkeammat.

Lasse Virtanen

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.