Turun AMK:n ja skotlantilaisen Strathclyden yliopiston yhteistyö vahvistaa Varsinais-Suomen tekniikan alan osaamista

Strathclyden yliopiston kaksipäiväisellä Turun-vierailulla löytyi käytännön toimenpide-ehdotuksia tekniikan alan koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön erityisesti meri- ja valmistavan teollisuuden sekä terveysalan tarpeisiin. Tarkoituksena on tuottaa Turun seudulle lisää maisteritason koulutustaustan omaavaa työvoimaa. Yhteistyön aikataulut ja sisällöt tarkentuvat kevään aikana.

Turun ammattikorkeakoulu solmi aiesopimuksen yhteistyöstä skotlantilaisen Strathclyden yliopiston kanssa loppuvuodesta 2017. Yhteistyösopimus on tulosta Turun kaupungin ja Turun AMK:n edustajien yhteisestä vierailusta Glasgow'ssa Strathclyden yliopistossa marraskuun lopulla.

Aiesopimusta syvennettiin nyt kaksipäiväisen vierailun aikana konkreettisiksi suunnitelmiksi. Vierailun ensimmäisenä päivänä Strathclyden edustajat tapasivat kaupungin ja teollisuuden edustajia ja tutustuivat Turun yrityskenttään. Vierailun toinen päivä keskittyi koulutus- ja tutkimusyhteistyön suunnitteluun. Myös Turun yliopiston, Åbo Akademin, Lappeenrannan teknillisen yliopiston sekä Aalto-yliopiston edustajia oli mukana keskusteluissa vierailun aikana.

Turun kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundman toteaa, että Turulla on pitkät ja vahvat perinteet kansainvälisessä kaupankäynnissä ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä.

– Jo ennestään hyvien kansainvälisten yhteyksien vahvistaminen koulutusyhteistyön kautta on meille luonteva jatkumo. Strathclydella on vahvaa yhteistyötä monien Varsinais-Suomessakin toimivien kansainvälisten yritysten kanssa.

– Osaavan työvoiman puute ei saa olla Turun seudun elinkeinoelämän kasvun esteenä. On alueen toimijoiden yhteinen etu, jos onnistumme lisäämään tekniikan asiantuntijoiden määrää laajentamalla koulutusyhteistyötä myös yli maan rajojen, lisää Sundman.

Turun kaupungin ja Turun AMK:n yhteys Strathclyden yliopiston kanssa alkoi alun perin muodostua yhteisten teollisuuden alan kumppaneiden antamasta virikkeestä.

– Näemme kansainvälisessä yhteistyössä hyviä mahdollisuuksia, ja yhteistyö hyödyttää varmasti myös Glasgow'ta. Meillä on oppilaitoksina paljon yhtäläisyyksiä, joiden varaan on helppo rakentaa toimivaa yhteistyötä, kertoo tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta vastaava vararehtori Tim Bedford Strathclyden yliopistosta.

Strathclyden yliopisto on johtava kansainvälinen tekniikan alan yliopisto Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa. Yliopiston tutkimusta, oppimista ja opetusta sekä työelämäyhteistyötä ohjaa sitoutuminen käytännön hyötyjä korostavaan oppimisotteeseen. Yhteneväisyyksiä siis löytyy esimerkiksi Turun AMK:n käyttämään innovaatiopedagogiikkaan.

– Strathclyden yliopiston Turun-vierailun aikana löysimme useita käytännön toimia, joiden kautta yhteistyötä voidaan nopeallakin aikataululla syventää. Teemme kevään aikana vastavierailun Glasgow'hun. Sen jälkeen olemme varmasti viisaampia koulutusyhteistyön aikatauluista ja tarkoista sisällöistä, kertoo Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

Terveysteknologia, meri- ja valmistava teknologia ovat kolme esiin noussutta painopistettä, joiden ympärille yhteistyötä voidaan alkaa rakentaa, summaa vararehtori Tim Bedford Strathclyden yliopistosta.

Yhteneväisyyksiä oppilaitosten historiassa ja tulevaisuudensuunnitelmissa löytää myös Strathclyden yliopiston teknillisen tiedekunnan vararehtori ja dekaani, professori Atilla Incecik.

– Oppilaitoksillamme on samankaltainen historia, perinteet ja myös samanlaiset tulevaisuudennäkymät ja tavoitteet. Yhteistyön aloittaminen on hieno mahdollisuus rakentaa suunnitelmia tulevaisuutta varten, toteaa Incecik.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mystons janoaa verta uudella videolla

Turkulainen metalliduo julkaisi vastikään uuden musiikkivideon Can’t Tame the Demon in Me . Biisi on lohkaistu Mystonsin viidenneltä levyltä Destination Death . Musiikkivideo kuvattiin kevään 2018 aikana Turun historiallisten Domino-elokuvateatterin ja Kaasukellon tiloissa. Arttu Porkan ohjaama ja käsikirjoittama video leikittelee b-kauhuelokuvan ja splatterin hengessä. Videolla bändin jäsenet esiintyvät nyrkkeilevinä demoneina.

Juhannus muumien kanssa

Muumimaailman Vaaraton juhannus tarjoaa satumaiset puitteet juhannuksenvietolle. Muumipappa on pystyttänyt juhannussalon, Noita tekee juhannustaikoja ja Nuuskamuikkunen kertoo leirillään jännittävää juhannustarinaa. Ohjelmassa ovat myös laulun ja naurun täyteiset Pikku Myyn syntymäpäivät. Muumimaailma on avoinna 22.–23. kesäkuuta kello 10–18.

Yrityksillä luottoa bioenergiaan

Bioenergia ry:n MS Advisor Oy:ltä ja GreenStream Network:ltä tilaamassa selvityksessä kartoitettiin ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa bioenergiaan liittyvän viennin laajuutta ja tulevaisuudennäkymiä. Bioenergia-alan teknologia- ja palveluvientiyrityksistä 91 prosenttia uskoo bioenergiaan liittyvän liikevaihtonsa kasvavan lähivuosina. Rahoitus koetaan kuitenkin pullonkaulaksi yritysten viennille.

Helppo kastike lihapaketin marinadista

Vaikka yksi valmiiksi maustettujen lihojen trendi tällä hetkellä on rub-maustaminen – eli lihan maustaminen karkealla pintamausteella – ovat suomalaisten suosikkilihoja edelleen erilaiset marinoidut porsaan ja broilerin lihat. Nestemäinen marinadi kaadetaan viemärin täytteeksi, vaikka siitä voisi valmistaa helposti herkullisen kastikkeen. Kaavi loppu marinadi rasiasta nuolijalla viimeistä pisaraa myöten kattilaan. Lisää joukkoon tilkka vettä tai kermaa ja kuumenna seos kiehuvaksi.

Liikenteen päästöjen vähentämisessä yhteistyö avainasemassa

Liikenteen ilmastovaikutusten vähentäminen on laaja-alaista yhteistyötä, missä sekä yksilön että yhteiskunnan valinnat ovat tärkeissä osissa. Monialaisuus ja konkreettiset ratkaisut tukevat ilmastotavoitteiden saavuttamista tehokkaimmin.

Ura kaappasi Croonen

Lapuan Kobrissa Korisliigaa viime kaudella pelannut amerikkalainen takamies Stephen Croone saapuu ensi kaudeksi Korisliigaan nousseen Ura Basketin vahvuuteen. 183-senttinen Croone pussitti viime kaudella ottelua kohden 14,6 pistettä, otti neljä levypalloa ja antoi 4,1 syöttöä peliä kohti. Croone on Uran ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus ensi kaudeksi. Joukkue hakee vielä kahta muuta ulkomaalaista.

Suomen luonnon päivää juhlistetaan Turussa elokuussa

Elokuussa jo kuudetta kertaa järjestettävä Suomen luonnon päivä tarjoaa jälleen kaikille avoimia yleisötapahtumia ympäri maan. Turussa päivää vietetään 80-vuotiaan Suomen luonnonsuojeluliiton kunniaksi. Tämän vuoden teemana on luonnossa liikkuminen.

Kaupunki
Urheilu

Ura kaappasi Croonen

Lapuan Kobrissa Korisliigaa viime kaudella pelannut amerikkalainen takamies Stephen Croone saapuu ensi kaudeksi Korisliigaan nousseen Ura Basketin vahvuuteen. 183-senttinen Croone pussitti viime kaudella ottelua kohden 14,6 pistettä, otti neljä levypalloa ja antoi 4,1 syöttöä peliä kohti. Croone on Uran ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus ensi kaudeksi. Joukkue hakee vielä kahta muuta ulkomaalaista.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.