Syysviljat ja ohra menestyivät viljoista parhaiten

Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Kuva: Jori Liimatainen

Vaikeasta kasvukaudesta huolimatta monilla tiloilla saatiin viljantuotannosta hyviä, jopa ennätyssatoja. Hyvä sato paikkasi jonkin verran tappiollista tulosta. Ohrilla päästiin ProAgrian viljelyn kehittämisryhmissä keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Myös syysviljoilla saatiin lähes tuhat kiloa enemmän satoa hehtaarilta kuin edellisvuonna. Samaan aikaan osalla tiloista satoa jäi korjaamatta tai se tuhoutui rankkojen sateiden alle.

Tilojen väliset erot tuloksessa ovat viime kasvukaudelta erittäin suuria. Parhaimmat pääsivät 200-300 euron nettovoittoon hehtaarilta, heikoimmilla tulos painui 400-500 euroa tappiolle hehtaarilta. Nettovoitto kuvaa taloudellista tulosta, kun satotuotoista ja tuista on vähennetty muuttuvat, työ- ja kiinteät kustannukset.

Tulokset ovat ProAgrian Lohkotietopankin viljojen, öljy- ja palkokasvien sekä kuminan tuotantokustannuslaskelmien tuloksista tehdyistä yhteenvedoista vuodelta 2017. Laskelmat perustuvat ProAgrian ViljelyKasvu -ryhmien tila- ja kasvikohtaisiin toteutuneisiin tuottoihin ja kustannuksiin pääosin Etelä-Suomen alueelta.

Tulosten mukaan syysviljat, rehuohra, mallasohra sekä öljykasvit pääsivät tuloksessa lievästi plussan puolelle tai vain vähän tappiolle. Pidemmän kasvuajan kevätvehnä, kaura sekä härkäpapu kärsivät myöhäisestä ja sateisesta kasvukaudesta ja tekivät toista sataa euroa tappiota hehtaarilta. Pelättyä parempi viljan tulos selittyy hyvien satojen lisäksi myös edellisvuotta paremmilla markkinahinnoilla. Viljan markkinahinnat olivat keskimäärin 15-40 euroa tonnilta edellisvuotta korkeammat. Öljykasveilla hinnat sen sijaan laskivat 30 euroa tonnilta edellisvuoteen verrattuna.

Luomuvilja sekä kumina tekivät viime vuotiseen tapaan hyvän tuloksen. Tulosta kannattelee toistaiseksi hyvällä tasolla säilyneet markkinahinnat. Lisääntyvä tarjonta voi heijastua markkinahintoihin kuten nähtiin tänä keväänä luomukauran osalta, kun hinnat lähtivät laskuun.

Viljantuotannon tulos on ollut jo viidettä vuotta peräkkäin heikko. Se on johtunut suhteellisen matalalla tasolla pysyneistä sadon markkinahinnoista, jotka eivät ole riittäneet kattamaan viljelyn nykyisiä kustannuksia saavutetuilla satotasoilla.

Kuluneena markkinointivuonna nähtiin Suomessa leipävehnän hinnan nousu 175-180 euroon tonnilta, joka ylitti Euroopassa noteeratut hinnat. Nousu realisoitui ilmeisen harvoille tiloille, koska esimerkiksi ProAgrian Lohkotietopankin tietojen mukaan vehnän toteutunut hintataso oli keskimäärin alle 150 euroa tonnilta. Suuri osa vehnästä ei täyttänyt leipävehnän vaatimuksia.

Paras neljännes tiloista sai viljasadosta noin 20 euroa tonnilta paremman hinnan. Heillä myös satotaso oli lähes 2 000 kiloa hehtaarilta korkeampi heikompaan neljännekseen verrattuna.

Viljelyn kustannukset olivat vuonna 2017 toiseksi korkeimmat koko 2000-luvulla, lähes 1 400 euroa hehtaarilta. Edellisen kerran yhtä korkeat kulut olivat vuonna 2012, mutta silloin satotuotot olivat runsas 300 euroa hehtaarilta korkeammat kuin nyt. Kuilu tuottojen ja kustannusten välillä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana. Viljelyn kustannukset ovat nousseet noin 400 euroa hehtaarilta sitten 2000-luvun alun, kun samaan aikaan tuotot ovat kasvaneet vain noin 100 euroa hehtaarilta.

Vuonna 2017 lannoituskustannus laski noin 25 euroa hehtaarilta edellisvuodesta, mutta sen hyöty valui märän syksyn aiheuttamiin suuriin kuivatuskuluihin, jotka olivat noin 45 euroa hehtaarilta edellisvuotta korkeammat.

Aamuset-kaupunkimedia

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Jopa viidennes käyttää yli puolet käteen jäävistä tuloista asumiseen

Asumiseen joudutaan käyttämään huomattavia summia rahaa kuukaudessa. Asumisen tutkimuksen mukaan noin 70 prosentin mielestä on kohtuullista käyttää asumiseen enintään 30 prosenttia nettotuloistaan, kun taas viidennes vastaajista joutuu käyttämään vähintään puolet nettotuloistaan asumiseen.

Eero Lehtinen Kouvolan Kouvoista Åbo Båtvarvin markkinointipäälliköksi

KTM Eero Lehtinen sekä VTM Heli Annala liittyvät Åbo Båtvarvin kokoonpanoon. Lehtinen aloittaa syyskuun alussa yhtiön markkinointipäällikkönä, Annala yrityksen viestintäpäällikön tehtävissä. Lehtinen siirtyy Turkuun Kouvolan Kouvojen toiminnanjohtajan paikalta ja ottaa vastuulleen markkinointikokonaisuuden, johon kuuluvat Ruissalon telakan ohella Alfons Håkansin merihinaustoiminnot, Kupittaalla sijaitseva Veritas Stadion sekä Veikkausliiga-joukkue FC Inter.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.