Syysviljat ja ohra menestyivät viljoista parhaiten

Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Kuva: Jori Liimatainen

Vaikeasta kasvukaudesta huolimatta monilla tiloilla saatiin viljantuotannosta hyviä, jopa ennätyssatoja. Hyvä sato paikkasi jonkin verran tappiollista tulosta. Ohrilla päästiin ProAgrian viljelyn kehittämisryhmissä keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Myös syysviljoilla saatiin lähes tuhat kiloa enemmän satoa hehtaarilta kuin edellisvuonna. Samaan aikaan osalla tiloista satoa jäi korjaamatta tai se tuhoutui rankkojen sateiden alle.

Tilojen väliset erot tuloksessa ovat viime kasvukaudelta erittäin suuria. Parhaimmat pääsivät 200-300 euron nettovoittoon hehtaarilta, heikoimmilla tulos painui 400-500 euroa tappiolle hehtaarilta. Nettovoitto kuvaa taloudellista tulosta, kun satotuotoista ja tuista on vähennetty muuttuvat, työ- ja kiinteät kustannukset.

Tulokset ovat ProAgrian Lohkotietopankin viljojen, öljy- ja palkokasvien sekä kuminan tuotantokustannuslaskelmien tuloksista tehdyistä yhteenvedoista vuodelta 2017. Laskelmat perustuvat ProAgrian ViljelyKasvu -ryhmien tila- ja kasvikohtaisiin toteutuneisiin tuottoihin ja kustannuksiin pääosin Etelä-Suomen alueelta.

Tulosten mukaan syysviljat, rehuohra, mallasohra sekä öljykasvit pääsivät tuloksessa lievästi plussan puolelle tai vain vähän tappiolle. Pidemmän kasvuajan kevätvehnä, kaura sekä härkäpapu kärsivät myöhäisestä ja sateisesta kasvukaudesta ja tekivät toista sataa euroa tappiota hehtaarilta. Pelättyä parempi viljan tulos selittyy hyvien satojen lisäksi myös edellisvuotta paremmilla markkinahinnoilla. Viljan markkinahinnat olivat keskimäärin 15-40 euroa tonnilta edellisvuotta korkeammat. Öljykasveilla hinnat sen sijaan laskivat 30 euroa tonnilta edellisvuoteen verrattuna.

Luomuvilja sekä kumina tekivät viime vuotiseen tapaan hyvän tuloksen. Tulosta kannattelee toistaiseksi hyvällä tasolla säilyneet markkinahinnat. Lisääntyvä tarjonta voi heijastua markkinahintoihin kuten nähtiin tänä keväänä luomukauran osalta, kun hinnat lähtivät laskuun.

Viljantuotannon tulos on ollut jo viidettä vuotta peräkkäin heikko. Se on johtunut suhteellisen matalalla tasolla pysyneistä sadon markkinahinnoista, jotka eivät ole riittäneet kattamaan viljelyn nykyisiä kustannuksia saavutetuilla satotasoilla.

Kuluneena markkinointivuonna nähtiin Suomessa leipävehnän hinnan nousu 175-180 euroon tonnilta, joka ylitti Euroopassa noteeratut hinnat. Nousu realisoitui ilmeisen harvoille tiloille, koska esimerkiksi ProAgrian Lohkotietopankin tietojen mukaan vehnän toteutunut hintataso oli keskimäärin alle 150 euroa tonnilta. Suuri osa vehnästä ei täyttänyt leipävehnän vaatimuksia.

Paras neljännes tiloista sai viljasadosta noin 20 euroa tonnilta paremman hinnan. Heillä myös satotaso oli lähes 2 000 kiloa hehtaarilta korkeampi heikompaan neljännekseen verrattuna.

Viljelyn kustannukset olivat vuonna 2017 toiseksi korkeimmat koko 2000-luvulla, lähes 1 400 euroa hehtaarilta. Edellisen kerran yhtä korkeat kulut olivat vuonna 2012, mutta silloin satotuotot olivat runsas 300 euroa hehtaarilta korkeammat kuin nyt. Kuilu tuottojen ja kustannusten välillä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana. Viljelyn kustannukset ovat nousseet noin 400 euroa hehtaarilta sitten 2000-luvun alun, kun samaan aikaan tuotot ovat kasvaneet vain noin 100 euroa hehtaarilta.

Vuonna 2017 lannoituskustannus laski noin 25 euroa hehtaarilta edellisvuodesta, mutta sen hyöty valui märän syksyn aiheuttamiin suuriin kuivatuskuluihin, jotka olivat noin 45 euroa hehtaarilta edellisvuotta korkeammat.

Aamuset-kaupunkimedia

Joka kolmannella Suomen villipedolla trikinella

Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa.

Trikinellat eli trikiinit viihtyvät edelleen Suomen metsänpedoissa: monivuotisissa seurantatutkimuksissa noin joka kolmas tutkittu eläin on osoittautunut trikinellapositiiviseksi. Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa, mutta trikinellalajisto on muuttunut. Kun karhuja, mäyriä tai muita petoeläimiä laitetaan ruoaksi, on syytä muistaa, että kaikki trikinellalajit tarttuvat huonosti kypsennettyä lihaa syömällä helposti ihmiseen.

Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus lähes ennallaan

Eri ja samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus 2003–2017.

Eronneisuuden muutokset olivat viime vuonna pieniä sekä eri että samaa sukupuolta olevilla pareilla. Eronneisuus samaa sukupuolta olevilla pareilla oli 21 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 22. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku oli 13 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna 14.

Miksei sopimuksen sisältöä valoteta?

YK:n ajama globaali siirtolaisuussopimus Global Compact for Migrition allekirjoitetaan Marrakechissa Marokossa 10. joulukuuta. YK:n kansainvälinen sopimus helpottaisi maahanmuuttoa sekä rajoittaisi itsenäisten valtioiden päätäntävaltaa maahanmuuttopolitiikassa. Arvostelu massamaahanmuuttoa kohtaan tulkittaisiin vihapuheeksi.

Lasten raskasmetallialtistus kiinnostaa tutkijoita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnit suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksesta sekä raskasmetallien yhteisvaikutuksista ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta: monivuotisen tutkimuksen tuloksia on vastikään julkaistu kahdessa tieteellisesti vertaisarvioidussa lehdessä.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee, ministeriö avasi uuden haun kunnille

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Kokeilun avulla halutaan lisää lapsia päiväkoteihin ja luodaan suuntaviivoja 2-vuotiselle esiopetukselle, sanoo opetusministeri. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi haun kunnille keskiviikkona. Vuotta 2019 koskevassa kokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

Peruskouluissa 560 500 oppilasta

Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 560 500 oppilasta vuonna 2018. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta 0,7 prosenttia. Peruskoulun oppilaista 49 prosenttia oli tyttöjä ja 51 prosenttia poikia.

Digitalisaatio tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä

Milla Wirén.

Digitaalinen data ei ole objektiivista ja arvovapaata. Digitalisaatio tekee tähän asti yksityisinä pidetyistä maailmankuvista, ennakkoluuloista ja arvopohjista dataa, joka siirtyy digitaalisen tiedon prosessoinnin kautta päätöksenteon rakennuspalikoiksi. Sen myötä digitalisaatio on merkittävästi lisännyt yksilön tiedostamattomien valintojen yhteiskunnallista merkityksellisyyttä, selviää Milla Wirénin väitöstutkimuksessa.

Elina Rantanen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomessa

Elina Rantanen.

Vihreät on nimennyt eduskuntavaaliehdokkaakseen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kehitysjohtaja Elina Rantasen .

Konkurssien määrä kasvoi 22 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–lokakuussa 2017–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa pantiin vireille 2 217 konkurssia, mikä on 400 konkurssia (22,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 479, mikä on 506 henkilöä (5,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.