Avoin diilaaminen rehottaa Vähätorilla, alueen asukkaat ja yrittäjät peloissaan

Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Jari Laurikko

Vähätorin välittömässä läheisyydessä huumekauppiaat kokoontuvat säännöllisesti määrättyyn kellonaikanaan iltapäivisin, noin kello yhden ja kahden välimaissa, kertoo alueen asukas. Hän ei esiinny jutussa nimellään, koska kertoo joutuneensa häiriköinnin ja uhkaavan käytöksen kohteeksi.

Hänen toistuvat yhteydenottonsa poliisiin ovat olleet hedelmättömiä. Asukas esittelee valokuvaa, jossa nuhjuisesti pukeutunut joukon ympäröimä mies kurottaa kädellään puiden oksalle, kuin ottaakseen jotain piilopaikasta. Hän kertoo myös alueen kameroille tallentuneista materiaaleista, joista voidaan hänen mukaansa nähdä huumekauppaa.

– Olen ollut alueella jo kaksikymmentäviisi vuotta. Viimeisen kolmen vuoden aikana Vähätorin alue on mennyt huonompaan suuntaan. Lidl on osa ongelmaa. He väittävät, että he eivät myy juomaa päihtyneenä oleville, mutta se ei pidä paikkaansa.

– Olen myös näyttänyt kuvan poliiseille. Eräs naispoliisi lupasi hoidella heidät ja kerätä heidät ”maijaansa” ensi kerralla. Näin myös tapahtui, asukas kertoo.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen operatiivisesta toiminnasta vastaava apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola kertoo, että poliisin valvonta alueella on tehostettua, mutta ei ympärivuorokautista.

– Kaupungissa on näitä ongelma-alueita. Yksi niistä on Vähätori ja sen ympäristö, jossa tapahtuu käyttörikoksen asteella olevaa pienimuotoista huumekauppaa. Tämä Vähätorin alueen huumerikollisuus ei ole sitä vakavinta laatua. Ne resurssit, mitä meillä on, keskitämme sinne tukkuportaaseen, sanoo Ristola.

– Lainsäädäntömme ei myöskään anna katujen ”puhdistustoimenpiteisiin” hirveästi eväitä, hän muistuttaa.

Lidlin Turun alueen myyntipäällikön Janne Suikin mukaan he eivät myy alkoholia päihtyneille henkilöille.

– Alkoholituotteita ei myydä päihtyneille. Nykyistä rauhallisempi Vähätorin ympäristö on luonnollisesti myös meidän intresseissämme. Myymälässä turvallisuudesta huolehtii vartija, mutta valitettavasti me emme yksin pysty vaikuttamaan jokirannan ja Vähätorin alueen rauhattomuuteen.

On selvää, että Vähätorin tilanne pelottaa. Myös muutama muu Julian talon yrittäjä vahvisti Vähätorin ongelmien olemassaolon, mutta kukaan heistä ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, omaan turvallisuuteensa vedoten.

– Kyllähän siinä kaupungin paraatipaikalla saa rällästää, suihkulähteen ja rannan penkkien yhteydessä. Äänekäs ja vähän pelottava porukka, mikä siinä pyörii ja saa tehdä mitä haluaa. Kyllähän mekin olemme poliisiin olleet yhteydessä. En tiedä mitä poliisi pystyy tekemään, kertoo yksi alueen yrittäjistä.

Kurt Hedborg

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.