Seminaari kuohunnan ja radikalismin vuodesta 1968

Prahan kevät, Martin Luther Kingin murha, Vietnamin sota, feministien, pasifistien, opiskelijoiden ja työläisten esiinmarssi. Viidenkymmenen vuoden takaista ”hullua” vuotta lähestytään moninaisella otteella muun muassa muistojen, valokuvien, musiikin, elokuvien ja politiikan kautta Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen seminaarissa Toivon ja raivon vuosi 1968.

Seminaari pidetään perjantaina 20. huhtikuuta klo 10–18 Janus-salissa Artiumissa Sirkkalan kampuksella. Seminaariin sisältyy myös ilta- ja oheisohjelmaa. Seminaarin kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen seminaari kokoaa yhteen historian niin kutsutun ”hullun vuoden” eri äänet.

– Pysähdymme pohtimaan viidenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia erilaisista kulttuurisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista toivon ja raivon teemojen kautta. Päivän ja siihen liittyvien oheistapahtumien aikana vuotta 1968 lähestytään monesta näkökulmasta niin muistojen, valokuvien, musiikin, elokuvien kuin politiikankin kautta, kertoo seminaarin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki.

Käsitteeseen ”hullu vuosi” liitetään monenlaisten yhteiskunnallisten liikkeiden esiinmarssi liberaaleista konservatiiveihin.

– Muun muassa feministit, pasifistit, opiskelijat ja työläiset pyrkivät tuomaan äänensä kuuluviin ja ottamaan kantaa maailman tilanteeseen. Maailmaa kuohuttivat Prahan kevät, Martin Luther Kingin murha ja esimerkiksi Vietnamin sota. Kuohunnan ja radikalismin vuosi oli käännekohta myös konservatiiveille, Leskelä-Kärki kuvailee.

Kulttuurin saralla erityisesti populaarimpi musiikki ja taide toimivat väylinä keskustella arvoista ja ottaa kantaa sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Kaiken kaikkiaan vuotta on pidetty merkittävänä maailmaa muuttaneena käännekohtana.

Kuvaa “hullusta vuodesta” on käytetty muun muassa politiikan ja kulttuurin saralla eri tarkoituksiin.

– On tärkeää pohtia, miksi juuri vuosi 1968 on saanut kaltaisensa maineen aikalaisten sekä jälkipolvien silmissä. Minkä vuoksi ja miten yksi vuosi koetaan ja muistetaan niin tunteikkaalla tavalla toivosta raivoon, Leskelä-Kärki muistuttaa.

Seminaarin esitelmissä tutkijat tarkastelevat muun muassa vuoden 1968 tapahtumia itäisessä Euroopassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa mutta myös kotimaan kamaralla. Päiväohjelman päättää feminismiä ja sen vaiheita viiden vuosikymmenen aikana tarkasteleva paneelikeskustelu.

Seminaari on jatkoa kulttuurihistorian järjestämille huhtikuisille teemaseminaareille, joissa on käsitelty erilaisia historian traumaattisiakin murroskohtia aina Vietnamin sodasta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen.

Seminaarin iltaohjelmaa vietetään Kirjakahvilassa kello 19.30 alkaen. Silloin esitetään elokuvakooste Noin 68 – hullun filmin vuodet, josta alustaa koosteen kokoaja, tutkija Ilkka Kippola. Elokuvailta toteutetaan yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ja Kinokoplan kanssa.

Keskiviikkona 18. huhtikuuta Turun kaupunginkirjaston musiikkikirjastossa kuunnellaan kello 17 alkaen vuoden 1968 hittejä 1968: toivekappaleiden hippimittari -tapahtumassa. Kello 19 alkaen esitetään Bar Ö:ssä Risto Jarvan elokuva Ruusujen aika (1969).

Seminaarin kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Seminaari-, ilta- ja oheisohjelma on osoitteessa https://1968seminaari.wordpress.com/blogi/ohjelma/.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.