Yhdistelmäkuvantamisella voidaan ennakoida sepelvaltimotautiin liittyviä haittatapahtumia

Teemu Maaniitty. Teemu Maaniitty. Kuva: Turun yliopisto

Sepelvaltimotautiin liittyy suurentunut riski esimerkiksi sydäninfarktiin tai jopa kuolemaan. Nykyaikaisilla kajoamattomilla kuvantamismenetelmillä voidaan luotettavasti todeta tai poissulkea ahtauttava sepelvaltimotauti, ja tarvittaessa eri kuvantamismenetelmiä voidaan yhdistää lisäinformaation saamiseksi. Teemu Maaniitty osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että sepelvaltimoiden anatomian ja sydänlihaksen verenvirtauksen valikoiva yhdistelmäkuvantaminen auttaa arvioimaan potilaiden tulevien haittatapahtumien riskiä.

Stabiili eli vakaaoireinen ahtauttava sepelvaltimotauti aiheuttaa potilaalle tyypillisesti rasitukseen liittyviä oireita, kuten rintakipua. Sepelvaltimotauti voi aiheuttaa myös äkillisiä haittatapahtumia, kuten sydäninfarktin, tai johtaa jopa kuolemaan.

– Kun potilaalla todetaan sepelvaltimotauti, on tärkeää arvioida tulevien haittatapahtumien riskiä, sillä kajoavat hoitotoimenpiteet kannattaa kohdistaa niihin potilaisiin, joilla haittatapahtumien riski on suurin, Teemu Maaniitty sanoo.

Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa tekemässään väitöstutkimuksessa Maaniitty osoitti, että sepelvaltimoiden tietokonetomografian (TT) ja sydänlihaksen positroniemissiotomografian (PET) valikoivalla yhteiskäytöllä voidaan arvioida haittatapahtumien riskiä vakaaoireisilla potilailla, joilla epäillään ahtauttavaa sepelvaltimotautia.

Sepelvaltimot kuljettavat hapekasta verta sydänlihakselle, ja sepelvaltimotaudissa nämä valtimot ahtautuvat ateroskleroosin seurauksena. Sepelvaltimoiden kuvantamisella, esimerkiksi TT-tekniikalla, voidaan havaita mahdolliset ahtaumat, mutta ahtauman vaikeusaste ei aina kerro sitä, aiheuttaako ahtauma sydänlihaksen verenvirtauksen eli perfuusion häiriön. PET-perfuusiokuvauksella puolestaan voidaan mitata sydänlihaksen verenvirtausta. Nämä kuvantamismenetelmät antavat siis erityyppistä ja toisiaan täydentävää tietoa potilaan sydämen tilanteesta.

– Tutkimuksessamme keskeistä ja tavanomaisesta poikkeavaa oli yhdistelmäkuvantamisen valikoiva soveltamistapa. Potilaille tehtiin aluksi sepelvaltimoiden TT-tutkimus, ja pelkästään sen perusteella voitiin poissulkea merkittävä sepelvaltimotauti noin puolella potilaista eikä jatkotutkimuksia tarvittu. Näillä potilailla oli seurannassa erinomainen ennuste. Sen sijaan PET-kuvaus tehtiin kohdennetusti vain niille potilaille, joilla heräsi TT-tutkimuksessa epäily merkittävästä sepelvaltimoahtaumasta. PET-kuvauksen perusteella voitiin edelleen löytää ne potilaat, joilla ahtauma heikensi sydänlihaksen verenvirtausta, ja seurannassa havaitsimme, että näillä potilaille haittatapahtumien riski oli noin viisinkertainen verrattuna muihin, Maaniitty kertoo.

Väitöstutkimuksessa kerättiin takautuvasti tiedot vajaasta tuhannesta potilaasta, joilla epäiltiin ahtauttavaa sepelvaltimotautia. Haittatapahtumien ilmaantumista seurattiin keskimäärin 3,6 vuoden ajan (mediaani).

Väitöskirjan osatöissä Maaniitty havaitsi myös, että varjoaineen aiheuttama pysyvä munuaisten toimintahäiriö on harvinainen komplikaatio sepelvaltimoiden TT-kuvauksen jälkeen. Lisäksi tutkimusryhmä validoi sepelvaltimoiden TT-tutkimukseen perustuvan riskipisteytysjärjestelmän sekä tutki PET/TT-yhdistelmäkuvantamista potilailla, joilla oireet uusiutuivat sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen.

– Käyttämämme PET-merkkiaine, eli happi-15-leimattu vesi, kuvaa hyvin sydänlihaksen verenvirtausta, mutta lyhyen puoliintumisaikansa vuoksi merkkiaineen tuotanto vaatii paikallisen syklotronin, mikä rajoittaa sen saatavuutta. Käyttämäämme valikoivaa yhdistelmäkuvantamisen strategiaa voisi kuitenkin soveltaa myös muihin laajemmin saatavilla oleviin merkkiaineisiin ja kuvantamismenetelmiin. Tulevaisuudessa pidemmän puoliintumisajan omaavat merkkiaineet tulevat mahdollisesti parantamaan sydänlihaksen PET-perfuusiokuvantamisen saatavuutta, Maaniitty pohtii.

LL Teemu Maaniitty esittää väitöskirjansa Combined use of PET perfusion imaging and coronary computed tomography angiography in evaluation of stable coronary artery disease julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Antti Loimaala (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Juhani Knuuti (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Maaniitty on syntynyt vuonna 1991 ja kirjoitti ylioppilaaksi Raision lukiossa vuonna 2010. Maaniitty suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2016. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7246-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Eero Lehtinen Kouvolan Kouvoista Åbo Båtvarvin markkinointipäälliköksi

KTM Eero Lehtinen sekä VTM Heli Annala liittyvät Åbo Båtvarvin kokoonpanoon. Lehtinen aloittaa syyskuun alussa yhtiön markkinointipäällikkönä, Annala yrityksen viestintäpäällikön tehtävissä. Lehtinen siirtyy Turkuun Kouvolan Kouvojen toiminnanjohtajan paikalta ja ottaa vastuulleen markkinointikokonaisuuden, johon kuuluvat Ruissalon telakan ohella Alfons Håkansin merihinaustoiminnot, Kupittaalla sijaitseva Veritas Stadion sekä Veikkausliiga-joukkue FC Inter.

Enemmistö luottaa naapuriapuun

Suurin osa suomalaisista uskoo, että naapurien valppaus vähentää riskiä muun muassa sille, että kotiin murtaudutaan.

Ilmaista uraneuvontaa etänä

Uraohjaus on TE-palvelujen valtakunnallinen puhelin- ja videopalvelu, jossa voit saada psykologin ohjausta ammatinvalintaa ja uramuutoksia pohtiessasi. Psykologi soittaa sinulle sovittuna puhelinohjausaikana. Kerro aikaa varatessa, haluatko keskustella puhelimessa vai videolla ja kerro nimesi ja puhelinnumerosi. Video-ohjaukseen tarvittavan linkin ohjeineen saat sähköpostiisi 1–2 päivää ennen sovittua aikaa. Voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa useampia kertoja.

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.