Musiikki tarjoaa nuorille keinoja kehitykseen

Nuori kuulokkeet korvillaan. Tämä jokaiselle tuttu näky on kiinteä osa nykymaailmaa. Musiikki onkin monin tavoin tärkeä osa nuorten elämää: musiikin kautta nuoret voivat samastua, avata sydäntään ja ottaa kantaa, sekä saada työkaluja kasvuun, kehittymiseen ja parantumiseen.

Musiikin merkityksellisyys nuorille selittyy osin sillä, että se palvelee monia tarpeita, jotka ovat keskeisiä nuoruusiän psykologiselle kehitykselle.

– Musiikki on väline identiteetin etsinnälle ja ilmaisulle. Sen avulla voi työstää tunnekokemuksia ja se yhdistää vertaisryhmään. Musiikki on maailma, jossa nuori pääsee toteuttamaan omaa toimijuuttaan ja harjoittelemaan itsenäistymistä, yliopistotutkija Suvi Saarikallio kertoo.

Musiikki on hyvä apu myös nuorten parissa toimiville aikuisille. Kasvatus-, sosiaali- ja mielenterveysalan ammattilaisten näkökulmasta musiikki tarjoaa toimintaympäristön, jossa nuori on mahdollista kohdata osallisuutta korostavassa dialogissa.

– Koska musiikki on nuorten oma maailma ja pelikenttä, sen parissa toimiessa ollaan sellaisella maaperällä, jonka nuoret itse kokevat omakseen. Heillä on siihen liittyen omia kokemuksia, mielipiteitä ja motivaatiota – osallisuutta ja omistajuutta. Musiikki on elämänalue, jossa nuorten kanssa työskentelevä ammattilainen ei automaattisesti ole se auktoriteetti, vaan keskusteluyhteys voidaan avata tasavertaisemmin, Saarikallio sanoo.

Sosialisaatiokehityksen näkökulmasta taito- ja taideaineilla onkin merkitystä erityisesti luovan, itseohjautuvan toimijuuden kehittymisessä. Omassa arjessaan nuoret ovat hyvin taitavia hyödyntämään musiikkia esimerkiksi tunteiden säätelyssä.

Erilaiset tunne-elämän ja mielenterveyden ongelmat voivat kuitenkin vaikuttaa musiikin rooliin. Tutkimusten mukaan ne heijastuvat nuorten kykyyn hyödyntää musiikkia osana myönteistä kehitystä.

– Tässäkin mielessä nuorten mielenterveysongelmiin pitäisi kyetä reagoimaan hyvissä ajoin ja ennalta ehkäisten, Saarikallio huomauttaa.

Jyväskylän yliopistossa järjestetään 5. kesäkuuta 5th International Symposium on Music Therapy and Adolescents. Symposiumin teemana on Dialogues of Therapy and School: Music for the Young.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun linnan vuokra nousee yli 500 000 eurolla

Turun linna siirtyy ensi vuoden alusta Senaatti-kiinteistöjen hallinnoitavaksi. Linnan vuokra kaupungille nousi yli 500 000 eurolla.

Turun kaupungin museoiden kävijämäärä on laskenut vuoden 2017 ennätysvuodesta. Syyskuun loppuun mennessä museoissa oli 311 000 kävijää, kun viime vuonna vastaavaan aikaan oli samaan aikaan 386 000 kävijää.

Rattijuoppo puhalsi 2,75 promillea Köydenpunojankadulla

Poliisipartio pysäytti sunnuntaina kello 4.30 Turussa Köydenpunojankadulla henkilöauton, jonka kuljettaja puhalsi alkometriin 2,75 promillea.

Rattijuoppo puhalsi 3,48 promillea kasitiellä, kertoi juoneensa ajon aikana

Poliisipartio pysäytti sunnuntaina kello 00.15 Raisiossa kasitiellä henkilöauton, jonka kuljettaja puhalsi alkometriin 3,48 promillea.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,84 promillea Linnankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3 Turussa Linnankadulla henkilöauton, jonka kuljettaja puhalsi alkometriin 1,84 promillea, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Rekkakuski kärähti ratista Turun satamassa

Poliisi pysäytti lauantaina kello 20.40 Turun satamassa rekkayhdistelmän kuljettajan, joka oli siirtämässä rekkaa Viking Linen autojen lastaus- ja purkualueella.

Sani tähdittää joulukonserttia Liedossa

Sani.

Liedon Pyhän Pietarin kirkon perinteistä joulukonserttia tähdittää tänä vuonna muun muassa Vain elämää -ohjelmasta tuttu Sani trionsa kanssa. Konsertti järjestetään 28. marraskuuta kello 19 alkaen.

Turkulainen teknologiayhtiö tuo lisätyn todellisuuden pelikampanjan TPS:n kotipeleihin

Teknologiayhtiö Broomu Digitals toteutti ensimmäisen aivoterveyteen keskittyvän lisätyn todellisuuden pelikampanjan yhdessä Aivoliiton kanssa. Kampanja on nähtävillä ja pelattavissa Heurekan Aivot Narikasta! -näyttelyssä, jääkiekkopeleissä ja muissa tapahtumissa.

Kuva ja sana vuoropuhelussa Naantalin Taidehuoneella

Kuvataiteilija Tapani Kiippa.

Naantalin kuvataideharrastajat ja runoryhmä panivat kuvan ja sanan vuoropuheluun ja tulos on nähtävillä lokakuun lopulla Naantalin Taidehuoneella. Se on samalla osa Lux Gratiae -viikonlopun ohjelmaa.

Suomen Karva-Kaverit ry ja Lounais-Suomen Avustajakeskus etsivät uusia vapaaehtoistyöntekijöitä

Suomen Karva-Kaverit ry ja Lounais-Suomen Avustajakeskus järjestävät tiistaina 23. lokakuuta kello 17 yhteisen infotilaisuuden Aurinkosäätiön palvelutalossa Naantalissa.

Urheilu

Ari Nymanin pitkä Inter-ura päättyy

Ari Nyman.

Veikkausliigan aktiivipelaajista ainoana yli 400 liigaottelua pelanneen Ari Nymanin ura Interissä päättyy tähän kauteen. Liki 18 vuotta sitten 28.10.2000 Veikkausliigassa Inter–Tampere United-ottelussa debytoinut Nyman pelaa sunnuntaina viimeisen kotiottelunsa Interin paidassa.

Miro Lehto uusi cross countryn Suomen mestaruutensa

Miro Lehto.

Turun Moottorikerhon Miro Lehto ajoi toiseen perättäiseen Suomen mestaruuteensa offroad-moottoripyörien cross countryssa. Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen oli vahvin päätösosakilpailussa Säkylässä lauantaina.

Jälkipeli: Valtolan nousukiito jatkuu Kouvolassa

Tuto tarjosi kahden kauden ajan hyvän välivaiheen Kalle Valtolalle. Mestis-uran päätteeksi Valtola palkittiin sarjan parhaan puolustajana (oik). Nyt kiekkoura jatkuu Liiga-tasolla Kouvolassa (vas).

Liigajoukkue KooKoon pääkäskijä Tuomas Tuokkola komentaa topakasti viime vuoden Mestiksen pisterohmua, nykyistä KooKoon alakerran luutijaa Kalle Valtolaa . Pelaajahaastattelu keskeytyy toviksi Valtolan poistuessa pukukopin puolelle.

Bergström U17-maajoukkuepaitaan

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu lokakuun lopussa Puolassa käytävään EM-karsintaturnaukseen. TPS:stä karsintaturnaukseen lähtee Lucas Bergström. Suomi kohtaa 25. lokakuuta Puolan, 28. lokakuuta Ranskan ja 31. lokakuuta Luxemburgin.

Åboraakkeli: Ostosten aika

Antero Niittymäki.

Liigakauden avausottelua lukuun ottamatta sairastuvalla ollut Topi Jaakola ei jatka TPS-paidassa. Loukkaantumisesta toipuminen vie pitkään ja Jaakolan ja TPS:n sopimus purettiin lokakuun puolivälissä. Ison profiilin puolustajahankinta ehti pelata TPS-paidassa vain kertaalleen Liigaa kotiyleisön edessä.

Sami Salminen palaa Tutoon

Sami Salminen (24) palaa Tutoon loppukauden kattavalla sopimuksella.

Sami Salminen palaa Tutoon. 25-vuotias laitahyökkääjä on mukana kokoonpanossa, kun Jokipojat vierailee Marli Areenalla. Salminen palaa Turkuun loppukauden kattavalla sopimuksella.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.