Kiinteistönvälittäjät nostivat hintojaan hieman

Omakotitalokaupan sesonki ja lainaehtojen tiukennukset näkyvät kiinteistönvälityksen hinnoittelussa, kertoo Asuntojenmyynti.fi. Välittäjäkunta on viime vuotta kouluttautuneempaa, mutta silti kaikille toimistoille ei löydy riittävästi päteviä työntekijöitä.

Kiinteistöjen ammattivälityksen keskiarvopalkkio nousi Suomessa vuoden toisella neljänneksellä 0,04 prosenttiyksikköä. Merkittävintä korotusta kuluttajahintoihin syntyi Jyväskylässä, jossa paikalliset välitysliikkeet pyysivät kesäkuun lopussa esimerkiksi omakotitalokiinteistön välityksestä keskimäärin 4,45 prosenttia.

Asunto-osakkeiden välityksen koko maan keskiarvo nousi tarkastelujaksolla vastaavasti 0,02 prosenttiyksikköä. Eniten listahinnat kipusivat Joensuussa, jossa kasvua kertyi 0,09 prosenttiyksikköä. Joensuun keskiarvopalkkio on kuitenkin edelleen maltillinen 3,69 prosenttia verrattuna Porin vastaavaan 4,44 prosenttia kerrostalohuoneiston myynnistä.

Kiinteistönvälitysalan myyntiä tekevien toimihenkilöiden suhteellinen ammattipätevyys on prosentin korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Välitysalan henkilöstöstä 71 prosentilla on tällä hetkellä välittäjäkoe suoritettuna. Välitysliikkeistä noin kolme prosenttia ei kuitenkaan edelleenkään täytä lain asettamaa pätevyysvaatimusta.

Suurista kaupungeista Joensuussa oli kesäkuun lopussa suhteessa eniten laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Kaupungin välittäjien kokonaismäärästä 82 prosentilla on tutkinto suoritettuna. Heikoin pätevyystaso on Vantaalla, jossa vastaava luku on 61 prosenttia. Espoossa sen sijaan toimii suhteessa eniten sellaisia välitysliikkeitä, joilla lain vaatima pätevyystaso ei tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

Välitysliikelaki on vuodesta 2016 vaatinut välitysliikkeiltä, että niiden jokaisessa toimipisteessä myyntiä tekevistä toimihenkilöistä vähintään puolella on oltava LKV-kokeessa suoritettu ammattipätevyys.

Lain pätevyysvaatimusten noudattamatta jättäminen johtaa välitystoimintaa valvovan paikallisen aluehallintoviraston välitysliikkeelle antamaan varoitukseen, määräaikaiseen toimiluvan menettämiseen tai välitysliikerekisteristä poistamiseen. Lain voimaan astuttua aluehallintovirasto on myös suorittanut edellä mainittuja toimenpiteitä.

Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä yleisen käytännön mukaan erikseen omat prosenttinsa. Asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot, tilat ja tontit ovat normaalisti kiinteistöjä.

Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita. Hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä LKV-pätevyystasoja.

Palvelusta on löydettävissä asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut. Hintajulkistuksen koko maan keskiarvoon vaikuttivat 169 paikkakuntaa ja niissä prosenttiperusteiset hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset.

Pätevyysjulkistuksessa huomioitiin 4 806 suomalaisen asunnonvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Rattijuoppo poliisin haaviin Naantalissa

Raision poliisin partio teki lauantaina kello 10.15 rattijuopumusvalvontaa Naantalissa Uolevi Raadenkadulla. Ratsiaan pysäytettiin vuonna 1981 syntynyt mies henkilöautolla.

Muista huoltaa nahkakalusteet

Nahkapäällysteiset huonekalut saattavat talven lämmityskauden jäljiltä olla sameita ja kuivia. Tiedustele kalusteellesi sopivinta nahanhuoltotuotetta esimerkiksi suutarinliikkeestä. Hyvä tuote sekä huoltaa nahkapinnan että peittää ja värjää sen pahimmat naarmut. Huollon jälkeen huonekalu on kuin uusi.

Kortiton huumekuski kiinni Pläkkisepänkadulla

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 10 rattijuoppoepäilystä Turussa Pläkkisepänkadulla. Poliisipartio tavoitti paikalta henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1992 syntyneen miehen, jolle tehty puhalluskoe antoi tuloksen 0,07, mutta huumepikatesti oli positiivinen muun muassa amfetamiinin ja kannabiksen osalta.

Rattijuoppo puhalsi 2,24 promillea

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 20.20, että Turun Metallikadulta autoa ajamaan lähti mies, joka vaikutti voimakkaasti päihtyneeltä.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?