Kiinteistönvälittäjät nostivat hintojaan hieman

Omakotitalokaupan sesonki ja lainaehtojen tiukennukset näkyvät kiinteistönvälityksen hinnoittelussa, kertoo Asuntojenmyynti.fi. Välittäjäkunta on viime vuotta kouluttautuneempaa, mutta silti kaikille toimistoille ei löydy riittävästi päteviä työntekijöitä.

Kiinteistöjen ammattivälityksen keskiarvopalkkio nousi Suomessa vuoden toisella neljänneksellä 0,04 prosenttiyksikköä. Merkittävintä korotusta kuluttajahintoihin syntyi Jyväskylässä, jossa paikalliset välitysliikkeet pyysivät kesäkuun lopussa esimerkiksi omakotitalokiinteistön välityksestä keskimäärin 4,45 prosenttia.

Asunto-osakkeiden välityksen koko maan keskiarvo nousi tarkastelujaksolla vastaavasti 0,02 prosenttiyksikköä. Eniten listahinnat kipusivat Joensuussa, jossa kasvua kertyi 0,09 prosenttiyksikköä. Joensuun keskiarvopalkkio on kuitenkin edelleen maltillinen 3,69 prosenttia verrattuna Porin vastaavaan 4,44 prosenttia kerrostalohuoneiston myynnistä.

Kiinteistönvälitysalan myyntiä tekevien toimihenkilöiden suhteellinen ammattipätevyys on prosentin korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Välitysalan henkilöstöstä 71 prosentilla on tällä hetkellä välittäjäkoe suoritettuna. Välitysliikkeistä noin kolme prosenttia ei kuitenkaan edelleenkään täytä lain asettamaa pätevyysvaatimusta.

Suurista kaupungeista Joensuussa oli kesäkuun lopussa suhteessa eniten laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Kaupungin välittäjien kokonaismäärästä 82 prosentilla on tutkinto suoritettuna. Heikoin pätevyystaso on Vantaalla, jossa vastaava luku on 61 prosenttia. Espoossa sen sijaan toimii suhteessa eniten sellaisia välitysliikkeitä, joilla lain vaatima pätevyystaso ei tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

Välitysliikelaki on vuodesta 2016 vaatinut välitysliikkeiltä, että niiden jokaisessa toimipisteessä myyntiä tekevistä toimihenkilöistä vähintään puolella on oltava LKV-kokeessa suoritettu ammattipätevyys.

Lain pätevyysvaatimusten noudattamatta jättäminen johtaa välitystoimintaa valvovan paikallisen aluehallintoviraston välitysliikkeelle antamaan varoitukseen, määräaikaiseen toimiluvan menettämiseen tai välitysliikerekisteristä poistamiseen. Lain voimaan astuttua aluehallintovirasto on myös suorittanut edellä mainittuja toimenpiteitä.

Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä yleisen käytännön mukaan erikseen omat prosenttinsa. Asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot, tilat ja tontit ovat normaalisti kiinteistöjä.

Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita. Hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä LKV-pätevyystasoja.

Palvelusta on löydettävissä asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut. Hintajulkistuksen koko maan keskiarvoon vaikuttivat 169 paikkakuntaa ja niissä prosenttiperusteiset hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset.

Pätevyysjulkistuksessa huomioitiin 4 806 suomalaisen asunnonvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Missä aura-auto viipyy?

Vilkkaan liikenteen päätiet aurataan ensin, joten vähäliikenteiselle tielle voi aura-auton saapumiseen kulua pidempään.

Lumentulo on havaittavissa myös Väylän ja ELY-keskusten yhteisessä asiakaspalvelussa. Toisinaan aura-autoa ei kuulu, mutta mitä tehdä, kun se ajaa kapealla tiellä vastaan? Muita suosittuja aiheita ovat olleet aurauskaluston taso ja yksityisteitä koskeva ilmoitusvelvollisuus.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Sitra: Datajättien törttöily voi romuttaa toiveita paremmasta digitulevaisuudesta

Kansainvälisen kyselytutkimuksen perusteella ihmisten luottamuspula on pullonkaula digitaalisen liiketoiminnan kasvulle. Myös tekoälyn mahdollistama kehitys on vaarassa, jos dataa ei saada.

Yrityssaneerausten määrä väheni 4,5 prosenttia

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–joulukuussa 2009–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna pantiin vireille 408 yrityssaneerausta, mikä on 19 yrityssaneerausta (4,5 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 3 483, mikä on 1 393 henkilöä (28,6 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Lähes joka kolmas suomalainen sairastuu aivoverenkiertohäiriöön

Maailmanlaajuisesti joka neljäs ihminen (24,9 %) saa elinaikanaan aivoverenkiertohäiriön, mutta Suomessa lähes joka kolmas (29,3 %). Omien elintapojen korjaaminen on paras keino välttää vakava sairaus, josta parhaiden hoitojenkin jälkeen jää usein lieviä tai vaikeitakin pysyviä oireita tai haittoja.

Vikingloton potti kohoaa 8,6 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 8,6 miljoonan euron potti.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?