Kiinteistönvälittäjät nostivat hintojaan hieman

Omakotitalokaupan sesonki ja lainaehtojen tiukennukset näkyvät kiinteistönvälityksen hinnoittelussa, kertoo Asuntojenmyynti.fi. Välittäjäkunta on viime vuotta kouluttautuneempaa, mutta silti kaikille toimistoille ei löydy riittävästi päteviä työntekijöitä.

Kiinteistöjen ammattivälityksen keskiarvopalkkio nousi Suomessa vuoden toisella neljänneksellä 0,04 prosenttiyksikköä. Merkittävintä korotusta kuluttajahintoihin syntyi Jyväskylässä, jossa paikalliset välitysliikkeet pyysivät kesäkuun lopussa esimerkiksi omakotitalokiinteistön välityksestä keskimäärin 4,45 prosenttia.

Asunto-osakkeiden välityksen koko maan keskiarvo nousi tarkastelujaksolla vastaavasti 0,02 prosenttiyksikköä. Eniten listahinnat kipusivat Joensuussa, jossa kasvua kertyi 0,09 prosenttiyksikköä. Joensuun keskiarvopalkkio on kuitenkin edelleen maltillinen 3,69 prosenttia verrattuna Porin vastaavaan 4,44 prosenttia kerrostalohuoneiston myynnistä.

Kiinteistönvälitysalan myyntiä tekevien toimihenkilöiden suhteellinen ammattipätevyys on prosentin korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Välitysalan henkilöstöstä 71 prosentilla on tällä hetkellä välittäjäkoe suoritettuna. Välitysliikkeistä noin kolme prosenttia ei kuitenkaan edelleenkään täytä lain asettamaa pätevyysvaatimusta.

Suurista kaupungeista Joensuussa oli kesäkuun lopussa suhteessa eniten laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Kaupungin välittäjien kokonaismäärästä 82 prosentilla on tutkinto suoritettuna. Heikoin pätevyystaso on Vantaalla, jossa vastaava luku on 61 prosenttia. Espoossa sen sijaan toimii suhteessa eniten sellaisia välitysliikkeitä, joilla lain vaatima pätevyystaso ei tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

Välitysliikelaki on vuodesta 2016 vaatinut välitysliikkeiltä, että niiden jokaisessa toimipisteessä myyntiä tekevistä toimihenkilöistä vähintään puolella on oltava LKV-kokeessa suoritettu ammattipätevyys.

Lain pätevyysvaatimusten noudattamatta jättäminen johtaa välitystoimintaa valvovan paikallisen aluehallintoviraston välitysliikkeelle antamaan varoitukseen, määräaikaiseen toimiluvan menettämiseen tai välitysliikerekisteristä poistamiseen. Lain voimaan astuttua aluehallintovirasto on myös suorittanut edellä mainittuja toimenpiteitä.

Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä yleisen käytännön mukaan erikseen omat prosenttinsa. Asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot, tilat ja tontit ovat normaalisti kiinteistöjä.

Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita. Hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä LKV-pätevyystasoja.

Palvelusta on löydettävissä asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut. Hintajulkistuksen koko maan keskiarvoon vaikuttivat 169 paikkakuntaa ja niissä prosenttiperusteiset hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset.

Pätevyysjulkistuksessa huomioitiin 4 806 suomalaisen asunnonvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!