Minne ilmoittaa hirvieläinhavainnosta?

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Kuva: Jori Liimatainen

Hätäkeskukseen soitettava vain selkeän vaaran uhatessa

Turun tieliikennekeskus antoi toukokuussa varoituksen hirvihavainnoista teillä Kaarinassa ja Paimiossa. Myös Aamuset-lehden toimittaja havaitsi Naantalintielle pyrkiviä hirviä. Hän ilmoitti hirvistä hätäkeskukseen, mutta ilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin.

Kohta kuitenkin rysähti ja tiellä tapahtui pelätty hirvikolari. Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula ei halua kommentoida yksittäistapausta, ja tunnustaa riistaeläimen käytöksen ennakoinnin vaikeaksi tehtäväksi.

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa.

– Minkä tahansa eläimen ollessa paikassa, jossa siitä voi epäillä aiheutuvan vaaraa tieliikenteelle tai muille liikkujille voi hätäkeskukseen soittaa. Teemme riskiarvion ja välitämme tiedon tarvittaessa poliisille, jotka reagoivat tilanteen mukaan. Tapaukset, joissa eläin on eksynyt hirviaitojen väliin tien varrelle menevät yleensä automaattisesti poliisin hoidettavaksi, Turula vakuuttaa.

Havainnot, jotka eivät sisällä selkeää uhkaa turvallisuudelle Turula suosittelee ilmoitettavaksi Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle. Myös radioasemien liikenneseurannat ovat toimiva tapa jakaa tietoa muille.

Poliisi hoitaa eläimen poistamisen vaaraa aiheuttavasta paikasta usein riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang kertoo, että alueurakoitsija tarkistaa vuosittain hirviaitojen kunnon. Myös ELY-keskuksen yhteistyö riistanhoitoyhdistyksen kanssa on säännöllistä.

– Teemme joka vuosi riistanhoitoyhdistyksen kanssa hirvieläinonnettomuuksien vähentämissuunnitelman. Siinä tarkastetaan varoittavien riistaliikennemerkkien sijainti, ja mietitään uusia mahdollisia paikkoja myös riista-aidoille sekä riistayli- ja alikuluille, Klang kuvailee.

Porokello on Lapin tieturvallisuutta edistävä mobiilisovellus. Se ilmoittaa tienkäyttäjille ammattikuljettajien tekemät havainnot poroista tien varsilla. Klang pitää ajatusta Porokellon laajentamista koko Suomeen ja muihin hirvieläimiin harkitsemisen arvoisena.

– Jos ihmiset lataisivat sovellusta, ja se olisi aktiivisena varoituksen tullessa olisi se varmasti toimiva. Hirvieläimistä varoittavien liikennemerkkien teho autoilijoille on kokenut selkeän laskun, Klang pohtii,

Klangin mukaan peuraonnettomuudet liikenteessä ovat kasvaneet samaa tahtia peurakannan selkeän kasvun myötä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Turula kertookin peurojen näkyvän eniten hirvieläimistä Turun hätäkeskukselle hälytyksissä ja ilmoituksissa. Varsinkin kuluneen vuoden alkukevät oli vilkasta aikaa tieliikennettä vaarantaville peurojen tienylityksille.

Turula ei kuitenkaan näe hirvieläinuhkaa liikenteen turvallisuudelle Turun hätäkeskuksen toimialueella erityisen suureksi ongelmaksi verraten muuhun maahan.

Aleksi Mäkelä

Lohela eroaa kaupunginvaltuustosta, perussuomalaisten ryhmä kasvaa neljään valtuutettuun

Maria Lohela.

Kaupunginvaltuutettu Maria Lohela (sin.) on ilmoittanut luopuvansa tehtävästään kaupunginvaltuutettuna tulevan paikkakunnalta muuton vuoksi. Kuntalain nojalla kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kutsuu hänen sijaansa jäljellä olevaksi toimikaudeksi perussuomalaisten ensimmäisen varavaltuutetun.

Rintamaveteraaneille tarkoitettuihin palveluihin muutoksia

Uusi lainsäädäntö korvaa rintamaveteraaneille kotona asumista tukevat palvelut. Näiden palveluiden piiriin kuuluvat vuosien 1939–45 sotiin osallistuneet rintamaveteraanit, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelutunnus tai rintamatunnus.

Näin korkeakoulujen rahoitus muuttuu

Valtioneuvosto hyväksyi 17. tammikuuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallit sopimuskaudelle 2021–24. Ehdotukset uusiksi rahoitusmalleiksi valmisteltiin laajapohjaisessa työryhmässä, jossa mukana olivat korkeakoulut, henkilöstö, opiskelijat ja sidosryhmät. Jatkuvan oppimisen rahoitusosuudet korkeakouluille vahvistuvat merkittävästi.

Invapysäköintipaikat lumen säilytyspaikkoina

Vammaisen pysäköintitunnuksella varustettuja pysäköintipaikkoja on eri puolella kaupunkia. Muun muassa Ursininkadulla sijaitsevan, Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n ylläpitämän avoin ja esteetön kohtaamispaikka Happy Housen edessä on kolme invapaikkaa.

Hallitus vahvisti vuoden keskeiset kansalliset maataloustuet

Hallitus päätti 17. tammikuuta maa- ja puutarhatalouden keskeisistä kansallisista tuista vuodelle 2019. Valtioneuvoston asetuksilla vahvistettu kansallisten tukien kokonaisuus muodostuu pohjoisesta tuesta, Etelä-Suomen kansallisesta tuesta ja sokerijuurikkaan kansallisesta tuesta.

Turku Craft Beer Festival palaa VPK:n talolle maaliskuussa

Turku Craft Beer Festival täyttää VPK-talon maaliskuussa.

Turun VPK:n talo täyttyy 8.-9. maaliskuuta pienpanimoista, käsityöläissiidereistä, viskeistä, viinistä ja ruoasta. Ensimmäisenä vuonna loppuun myynyt Turku Craft Beer Festival odottaa väen täyttävän Turun VPK:n talon jo toistamiseen. Tänä vuonna tapahtumaan tulee myös uuden alkoholilain mahdollistama olutpuoti, josta voi ostaa oluet myös kotiin.

Influenssaepidemia käynnistymässä, mutta hitaasti

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella influenssaepidemia on käynnistymässä, mutta hitaasti. Influenssanäytteistä on nyt vain kolme prosenttia positiivisia. Luku on normaalisti ei-epidemiakaudella 1–2 prosenttia.

Puolet suomalaisista säästää, toinen puoli ei

Vaikka suomalaisista 37 prosenttia uskoo, että heidän henkilökohtaisen taloudellinen tilanteensa tulee olemaan parempi kuin heidän vanhemmillaan, osan suomalaisista velkaantuminen syvenee.

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi perämoottoria, poliisi kaipaa vihjeitä

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi veneen perämoottoria tiistain ja keskiviikon välisen illan ja yön aikana (15.–16.1.).

Urheilu

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?