Minne ilmoittaa hirvieläinhavainnosta?

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Kuva: Jori Liimatainen

Hätäkeskukseen soitettava vain selkeän vaaran uhatessa

Turun tieliikennekeskus antoi toukokuussa varoituksen hirvihavainnoista teillä Kaarinassa ja Paimiossa. Myös Aamuset-lehden toimittaja havaitsi Naantalintielle pyrkiviä hirviä. Hän ilmoitti hirvistä hätäkeskukseen, mutta ilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin.

Kohta kuitenkin rysähti ja tiellä tapahtui pelätty hirvikolari. Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula ei halua kommentoida yksittäistapausta, ja tunnustaa riistaeläimen käytöksen ennakoinnin vaikeaksi tehtäväksi.

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa.

– Minkä tahansa eläimen ollessa paikassa, jossa siitä voi epäillä aiheutuvan vaaraa tieliikenteelle tai muille liikkujille voi hätäkeskukseen soittaa. Teemme riskiarvion ja välitämme tiedon tarvittaessa poliisille, jotka reagoivat tilanteen mukaan. Tapaukset, joissa eläin on eksynyt hirviaitojen väliin tien varrelle menevät yleensä automaattisesti poliisin hoidettavaksi, Turula vakuuttaa.

Havainnot, jotka eivät sisällä selkeää uhkaa turvallisuudelle Turula suosittelee ilmoitettavaksi Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle. Myös radioasemien liikenneseurannat ovat toimiva tapa jakaa tietoa muille.

Poliisi hoitaa eläimen poistamisen vaaraa aiheuttavasta paikasta usein riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang kertoo, että alueurakoitsija tarkistaa vuosittain hirviaitojen kunnon. Myös ELY-keskuksen yhteistyö riistanhoitoyhdistyksen kanssa on säännöllistä.

– Teemme joka vuosi riistanhoitoyhdistyksen kanssa hirvieläinonnettomuuksien vähentämissuunnitelman. Siinä tarkastetaan varoittavien riistaliikennemerkkien sijainti, ja mietitään uusia mahdollisia paikkoja myös riista-aidoille sekä riistayli- ja alikuluille, Klang kuvailee.

Porokello on Lapin tieturvallisuutta edistävä mobiilisovellus. Se ilmoittaa tienkäyttäjille ammattikuljettajien tekemät havainnot poroista tien varsilla. Klang pitää ajatusta Porokellon laajentamista koko Suomeen ja muihin hirvieläimiin harkitsemisen arvoisena.

– Jos ihmiset lataisivat sovellusta, ja se olisi aktiivisena varoituksen tullessa olisi se varmasti toimiva. Hirvieläimistä varoittavien liikennemerkkien teho autoilijoille on kokenut selkeän laskun, Klang pohtii,

Klangin mukaan peuraonnettomuudet liikenteessä ovat kasvaneet samaa tahtia peurakannan selkeän kasvun myötä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Turula kertookin peurojen näkyvän eniten hirvieläimistä Turun hätäkeskukselle hälytyksissä ja ilmoituksissa. Varsinkin kuluneen vuoden alkukevät oli vilkasta aikaa tieliikennettä vaarantaville peurojen tienylityksille.

Turula ei kuitenkaan näe hirvieläinuhkaa liikenteen turvallisuudelle Turun hätäkeskuksen toimialueella erityisen suureksi ongelmaksi verraten muuhun maahan.

Aleksi Mäkelä

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.