Minne ilmoittaa hirvieläinhavainnosta?

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa. Kuva: Jori Liimatainen

Hätäkeskukseen soitettava vain selkeän vaaran uhatessa

Turun tieliikennekeskus antoi toukokuussa varoituksen hirvihavainnoista teillä Kaarinassa ja Paimiossa. Myös Aamuset-lehden toimittaja havaitsi Naantalintielle pyrkiviä hirviä. Hän ilmoitti hirvistä hätäkeskukseen, mutta ilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin.

Kohta kuitenkin rysähti ja tiellä tapahtui pelätty hirvikolari. Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula ei halua kommentoida yksittäistapausta, ja tunnustaa riistaeläimen käytöksen ennakoinnin vaikeaksi tehtäväksi.

Hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa havainto eläimestä, jos siitä on syytä epäillä aiheutuvan vaaraa.

– Minkä tahansa eläimen ollessa paikassa, jossa siitä voi epäillä aiheutuvan vaaraa tieliikenteelle tai muille liikkujille voi hätäkeskukseen soittaa. Teemme riskiarvion ja välitämme tiedon tarvittaessa poliisille, jotka reagoivat tilanteen mukaan. Tapaukset, joissa eläin on eksynyt hirviaitojen väliin tien varrelle menevät yleensä automaattisesti poliisin hoidettavaksi, Turula vakuuttaa.

Havainnot, jotka eivät sisällä selkeää uhkaa turvallisuudelle Turula suosittelee ilmoitettavaksi Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle. Myös radioasemien liikenneseurannat ovat toimiva tapa jakaa tietoa muille.

Poliisi hoitaa eläimen poistamisen vaaraa aiheuttavasta paikasta usein riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang kertoo, että alueurakoitsija tarkistaa vuosittain hirviaitojen kunnon. Myös ELY-keskuksen yhteistyö riistanhoitoyhdistyksen kanssa on säännöllistä.

– Teemme joka vuosi riistanhoitoyhdistyksen kanssa hirvieläinonnettomuuksien vähentämissuunnitelman. Siinä tarkastetaan varoittavien riistaliikennemerkkien sijainti, ja mietitään uusia mahdollisia paikkoja myös riista-aidoille sekä riistayli- ja alikuluille, Klang kuvailee.

Porokello on Lapin tieturvallisuutta edistävä mobiilisovellus. Se ilmoittaa tienkäyttäjille ammattikuljettajien tekemät havainnot poroista tien varsilla. Klang pitää ajatusta Porokellon laajentamista koko Suomeen ja muihin hirvieläimiin harkitsemisen arvoisena.

– Jos ihmiset lataisivat sovellusta, ja se olisi aktiivisena varoituksen tullessa olisi se varmasti toimiva. Hirvieläimistä varoittavien liikennemerkkien teho autoilijoille on kokenut selkeän laskun, Klang pohtii,

Klangin mukaan peuraonnettomuudet liikenteessä ovat kasvaneet samaa tahtia peurakannan selkeän kasvun myötä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Turula kertookin peurojen näkyvän eniten hirvieläimistä Turun hätäkeskukselle hälytyksissä ja ilmoituksissa. Varsinkin kuluneen vuoden alkukevät oli vilkasta aikaa tieliikennettä vaarantaville peurojen tienylityksille.

Turula ei kuitenkaan näe hirvieläinuhkaa liikenteen turvallisuudelle Turun hätäkeskuksen toimialueella erityisen suureksi ongelmaksi verraten muuhun maahan.

Aleksi Mäkelä

Vähimmäismääräisiä päivärahoja, takuueläkettä ja nuorten kuntoutusraha korotetaan, lääkekattoa alennetaan

Hallitus ehdottaa korotuksia vähimmäismääräisiin päivärahoihin ja takuueläkkeeseen. Korotuksilla ehkäistään eriarvoistumista. Lapsiperheiden asemaa parannettaisiin pidentämällä monikkoperheiden isien isyysrahakautta, lasta yksin huoltavalle äidille annettaisiin oikeus isyysrahaa vastaaviin vanhempainpäivärahapäiviin ja adoptiovanhempainrahakautta pidennettäisiin.

JHL:n lakko vaikuttaa Turussa ruoka- ja liikuntapalveluihin

Petreliuksen uimahalli on suljettuna maanantaina ja tiistaina JHL:n lakon takia.

Turun kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatti-instituutin koulutaloja ei pystytä tarjoamaan aterioita JHL:n lakon aikana 22.–23. lokakuuta. Lakko vaikuttaa myös joidenkin kaupungin liikuntapaikkojen aukioloihin.

Muutoksia rintamaveteraaneille tarkoitettuihin palveluihin

Hallitus esittää, että rintamaveteraaneille korvattaisiin kotona asumista tukevat palvelut uuden lainsäädännön kautta. Kotona asumista tukevien palveluiden piiriin kuuluisivat vuosien 1939–1945 sotiin osallistuneet rintamaveteraanit, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelutunnus tai rintamatunnus.

Pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu eläketuki laajenee

Hallitus esittää jatkoa ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille tarkoitetulle eläketuelle. Eläketuella turvataan tuen piiriin kuuluvien henkilöiden toimeentuloa ennen heidän siirtymistään vanhuuseläkkeelle.

Toiveilta shakin ja jazzin ystäville Logomossa

William Suvanne.

Kolmannen soololevynsä julkaissut saksofonisti William Suvanne yhdistää uudella albumillaan kaksi henkilökohtaista intohimoaan – jazzmusiikin ja shakkipelin. Chess’n Jazz -illassa perjantaina 19. lokakuuta kilpailun tunnelma tuo uutta jännitystä musiikkiin, ja yleisö voi kuulla, kuinka pelinappulat heräävät eloon konserttilavalla. Ennen konserttia järjestetään shakkiturnaus yhteistyössä Suomen Shakkiliiton kanssa.

Myös Raisio toivoo, että lapset ottavat eväät kouluun maanantaina ja tiistaina

JHL:n lakko 22.–23. lokakuuta aiheuttaa toteutuessaan muutoksia Raision kaupungin palveluihin. Lakko kohdistuu siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluun sekä liikuntapaikkojen hoitoon.

Sähköt poikki Kärsämäessä, Runosmäessä, lentokentän alueella ja Länsikeskuksessa

Sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Kärsämäessä, Runosmäessä, lentokentän alueella ja Länsikeskuksessa, kertoo Turku Energia.

Kaapelityö sulkee Moorianpolun liikenteeltä ja sulkee kaistoja Kaskentiellä

Kaapelityö sulkee Moorianpolun liikenteeltä torstaina kello 15 alkaen. Työ etenee ruuhka-ajan jälkeen noin kello 17.30 alkaen Kaskentien yli.

Tammikuun Turku Band Festival etsii esiintyjiä

Turku Rock Academyn masinoima Turku Band Festival valtaa esiintymislavat 9.–12. tammikuuta 2019. Haku tapahtuman esiintyjäksi on käynnissä lokakuun loppuun asti.

Urheilu

Sterling Yatekelle TPS on ensimmäinen porras tiellä kohti unelmia

Sterling Yateken maalitahti on ollut hurja. Elokuun lopussa PS Kemiä vastaan hän osui neljästi.

Elokuussa TPS:n jalkapallomiehistöön liittynyt Sterling Yateke on lyönyt itsensä nopeasti läpi ja pelannut itsensä TPS:n kannattajien sydämiin. Jo ensimmäisessä TPS-ottelussaan syyskuussa 19 vuotta täyttänyt hyökkääjä oli pirteä, mutta PS Kemiä vastaan tehdyt neljä maalia villitsivät Kupittaan yleisön täysin.

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.