Ekonomisti: Metsään kannattaa sijoittaa hajautuksen vuoksi

Moni suomalainen on muuttunut metsäsijoittajaksi lähes tahtomattaan perinnön kautta, mutta kannattaisiko metsää hankkia enemmänkin sijoitusmielessä? LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mielestä metsäsijoittamiselle on pari järkevää syytä: hajautus ja inflaatiosuoja.

Metsä on suomalaisille lähes yhtä tuttu omistuskohde kuin kesämökki. Tilastokeskuksen uusimman varallisuustutkimuksen mukaan 15 prosenttia kotitalouksista omisti metsiä ja peltomaita vuonna 2016.

Metsä on monelle yksi varallisuuden laji, mutta varsinaiseksi sijoituskohteeksi moni ei sitä miellä. Metsä on kuitenkin sijoituskohde siinä missä arvopaperit tai muut reaalisijoitukset.

Metsän tuottoon vaikuttavat metsän biologinen kasvu, metsän hintakehitys ja maapohjan arvon muutokset. Kinnunen kuitenkin muistuttaa, että vastaavasti metsänhoitoon liittyy merkittäviä kuluja. Metsän tuotto-odotuksissa pitäisi kulujen lisäksi huomioida myös likviditeetti, joka on perinteisiin arvopapereihin verrattuna huomattavasti heikompi.

– Metsää kannattaa harkita sijoitussalkkuun lähinnä hajautushyötyjen vuoksi tai jos on muita henkilökohtaisia motiiveja metsäsijoittamiseen. Metsään sijoittamisessa on syytä huomioida se, että kyseessä on epälikvidi omaisuusluokka, jonka tuotto-riski-ominaisuudet eivät ole kulujen jälkeen välttämättä kovin houkuttelevat. Sijoittajan on syytä tarkkaan punnita sijoitusta, Kinnunen sanoo.

Hajautuksella tarkoitetaan sitä, että metsän tuotto harvemmin seuraa perinteisten sijoituslajien, kuten osakkeiden tai joukkolainojen tuottoja. Jos esimerkiksi osakkeiden hinta laskee, metsän arvo ei seuraa perässä. Näin metsästä voi saada tuottoa, vaikka muilla arvopaperilajeilla menisi huonommin.

Kinnusen mukaan liiaksi ei voi laskea metsän hajautushyötyjen varaan, vaan sijoittajan on tiedostettava metsäsijoittamisen haasteet. Tutkimustietoa hajautushyödyistä on lähinnä Kanadasta ja Yhdysvalloista, joissa on todettu, että hyödyt jäävät usein maltillisiksi metsäsijoittamiseen liittyvien kustannusten vuoksi.

Metsän tuotonlaskentaan liittyy haasteita, muistuttaa Kinnunen. Esimerkiksi metsän maapohjaa arvostetaan harvakseltaan, ehkä muutaman kerran vuodessa. Tämä aiheuttaa sen, että tuoton volatiliteetti eli arvonvaihtelu näyttäytyy todelliseen arvonvaihteluun verrattuna liian matalana. Tuoton suhde volatiliteettiin sekä hajautushyödyt näyttävät helposti todellisuutta paremmilta.

Suomessa tilastoja metsän sijoitustuottojen arviointiin tarjoaa muun muassa Luonnonvarakeskus Luke. Viime vuonna yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli 6,3 prosenttia, joka oli vajaa kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin edellisenä vuonna. 2000-luvulla sijoitustuotto on ollut keskimäärin noin 4,5 prosenttia. Luvussa ei ole mukana kuluja.

Erityisesti piensijoittajille sopiva vaihtoehto suoralle metsäsijoittamiselle on erilaiset rahastot. Vielä epäsuoremman vaihtoehdon tarjoavat metsäteollisuuden yhtiöt.

Helsingin pörssi on yksi harvoja pörssejä maailmassa, jossa metsäteollisuuden yhtiöillä on merkittävä painoarvo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rikosuhripäivystys: Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta lisättävä

Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–23.

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?