Ekonomisti: Metsään kannattaa sijoittaa hajautuksen vuoksi

Moni suomalainen on muuttunut metsäsijoittajaksi lähes tahtomattaan perinnön kautta, mutta kannattaisiko metsää hankkia enemmänkin sijoitusmielessä? LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mielestä metsäsijoittamiselle on pari järkevää syytä: hajautus ja inflaatiosuoja.

Metsä on suomalaisille lähes yhtä tuttu omistuskohde kuin kesämökki. Tilastokeskuksen uusimman varallisuustutkimuksen mukaan 15 prosenttia kotitalouksista omisti metsiä ja peltomaita vuonna 2016.

Metsä on monelle yksi varallisuuden laji, mutta varsinaiseksi sijoituskohteeksi moni ei sitä miellä. Metsä on kuitenkin sijoituskohde siinä missä arvopaperit tai muut reaalisijoitukset.

Metsän tuottoon vaikuttavat metsän biologinen kasvu, metsän hintakehitys ja maapohjan arvon muutokset. Kinnunen kuitenkin muistuttaa, että vastaavasti metsänhoitoon liittyy merkittäviä kuluja. Metsän tuotto-odotuksissa pitäisi kulujen lisäksi huomioida myös likviditeetti, joka on perinteisiin arvopapereihin verrattuna huomattavasti heikompi.

– Metsää kannattaa harkita sijoitussalkkuun lähinnä hajautushyötyjen vuoksi tai jos on muita henkilökohtaisia motiiveja metsäsijoittamiseen. Metsään sijoittamisessa on syytä huomioida se, että kyseessä on epälikvidi omaisuusluokka, jonka tuotto-riski-ominaisuudet eivät ole kulujen jälkeen välttämättä kovin houkuttelevat. Sijoittajan on syytä tarkkaan punnita sijoitusta, Kinnunen sanoo.

Hajautuksella tarkoitetaan sitä, että metsän tuotto harvemmin seuraa perinteisten sijoituslajien, kuten osakkeiden tai joukkolainojen tuottoja. Jos esimerkiksi osakkeiden hinta laskee, metsän arvo ei seuraa perässä. Näin metsästä voi saada tuottoa, vaikka muilla arvopaperilajeilla menisi huonommin.

Kinnusen mukaan liiaksi ei voi laskea metsän hajautushyötyjen varaan, vaan sijoittajan on tiedostettava metsäsijoittamisen haasteet. Tutkimustietoa hajautushyödyistä on lähinnä Kanadasta ja Yhdysvalloista, joissa on todettu, että hyödyt jäävät usein maltillisiksi metsäsijoittamiseen liittyvien kustannusten vuoksi.

Metsän tuotonlaskentaan liittyy haasteita, muistuttaa Kinnunen. Esimerkiksi metsän maapohjaa arvostetaan harvakseltaan, ehkä muutaman kerran vuodessa. Tämä aiheuttaa sen, että tuoton volatiliteetti eli arvonvaihtelu näyttäytyy todelliseen arvonvaihteluun verrattuna liian matalana. Tuoton suhde volatiliteettiin sekä hajautushyödyt näyttävät helposti todellisuutta paremmilta.

Suomessa tilastoja metsän sijoitustuottojen arviointiin tarjoaa muun muassa Luonnonvarakeskus Luke. Viime vuonna yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli 6,3 prosenttia, joka oli vajaa kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin edellisenä vuonna. 2000-luvulla sijoitustuotto on ollut keskimäärin noin 4,5 prosenttia. Luvussa ei ole mukana kuluja.

Erityisesti piensijoittajille sopiva vaihtoehto suoralle metsäsijoittamiselle on erilaiset rahastot. Vielä epäsuoremman vaihtoehdon tarjoavat metsäteollisuuden yhtiöt.

Helsingin pörssi on yksi harvoja pörssejä maailmassa, jossa metsäteollisuuden yhtiöillä on merkittävä painoarvo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joka kolmannella Suomen villipedolla trikinella

Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa.

Trikinellat eli trikiinit viihtyvät edelleen Suomen metsänpedoissa: monivuotisissa seurantatutkimuksissa noin joka kolmas tutkittu eläin on osoittautunut trikinellapositiiviseksi. Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa, mutta trikinellalajisto on muuttunut. Kun karhuja, mäyriä tai muita petoeläimiä laitetaan ruoaksi, on syytä muistaa, että kaikki trikinellalajit tarttuvat huonosti kypsennettyä lihaa syömällä helposti ihmiseen.

Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus lähes ennallaan

Eri ja samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus 2003–2017.

Eronneisuuden muutokset olivat viime vuonna pieniä sekä eri että samaa sukupuolta olevilla pareilla. Eronneisuus samaa sukupuolta olevilla pareilla oli 21 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 22. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku oli 13 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna 14.

Miksei sopimuksen sisältöä valoteta?

YK:n ajama globaali siirtolaisuussopimus Global Compact for Migrition allekirjoitetaan Marrakechissa Marokossa 10. joulukuuta. YK:n kansainvälinen sopimus helpottaisi maahanmuuttoa sekä rajoittaisi itsenäisten valtioiden päätäntävaltaa maahanmuuttopolitiikassa. Arvostelu massamaahanmuuttoa kohtaan tulkittaisiin vihapuheeksi.

Lasten raskasmetallialtistus kiinnostaa tutkijoita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnit suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksesta sekä raskasmetallien yhteisvaikutuksista ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta: monivuotisen tutkimuksen tuloksia on vastikään julkaistu kahdessa tieteellisesti vertaisarvioidussa lehdessä.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee, ministeriö avasi uuden haun kunnille

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Kokeilun avulla halutaan lisää lapsia päiväkoteihin ja luodaan suuntaviivoja 2-vuotiselle esiopetukselle, sanoo opetusministeri. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi haun kunnille keskiviikkona. Vuotta 2019 koskevassa kokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

Peruskouluissa 560 500 oppilasta

Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 560 500 oppilasta vuonna 2018. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta 0,7 prosenttia. Peruskoulun oppilaista 49 prosenttia oli tyttöjä ja 51 prosenttia poikia.

Digitalisaatio tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä

Milla Wirén.

Digitaalinen data ei ole objektiivista ja arvovapaata. Digitalisaatio tekee tähän asti yksityisinä pidetyistä maailmankuvista, ennakkoluuloista ja arvopohjista dataa, joka siirtyy digitaalisen tiedon prosessoinnin kautta päätöksenteon rakennuspalikoiksi. Sen myötä digitalisaatio on merkittävästi lisännyt yksilön tiedostamattomien valintojen yhteiskunnallista merkityksellisyyttä, selviää Milla Wirénin väitöstutkimuksessa.

Elina Rantanen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomessa

Elina Rantanen.

Vihreät on nimennyt eduskuntavaaliehdokkaakseen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kehitysjohtaja Elina Rantasen .

Konkurssien määrä kasvoi 22 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–lokakuussa 2017–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa pantiin vireille 2 217 konkurssia, mikä on 400 konkurssia (22,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 479, mikä on 506 henkilöä (5,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.