Ekonomisti: Metsään kannattaa sijoittaa hajautuksen vuoksi

Moni suomalainen on muuttunut metsäsijoittajaksi lähes tahtomattaan perinnön kautta, mutta kannattaisiko metsää hankkia enemmänkin sijoitusmielessä? LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mielestä metsäsijoittamiselle on pari järkevää syytä: hajautus ja inflaatiosuoja.

Metsä on suomalaisille lähes yhtä tuttu omistuskohde kuin kesämökki. Tilastokeskuksen uusimman varallisuustutkimuksen mukaan 15 prosenttia kotitalouksista omisti metsiä ja peltomaita vuonna 2016.

Metsä on monelle yksi varallisuuden laji, mutta varsinaiseksi sijoituskohteeksi moni ei sitä miellä. Metsä on kuitenkin sijoituskohde siinä missä arvopaperit tai muut reaalisijoitukset.

Metsän tuottoon vaikuttavat metsän biologinen kasvu, metsän hintakehitys ja maapohjan arvon muutokset. Kinnunen kuitenkin muistuttaa, että vastaavasti metsänhoitoon liittyy merkittäviä kuluja. Metsän tuotto-odotuksissa pitäisi kulujen lisäksi huomioida myös likviditeetti, joka on perinteisiin arvopapereihin verrattuna huomattavasti heikompi.

– Metsää kannattaa harkita sijoitussalkkuun lähinnä hajautushyötyjen vuoksi tai jos on muita henkilökohtaisia motiiveja metsäsijoittamiseen. Metsään sijoittamisessa on syytä huomioida se, että kyseessä on epälikvidi omaisuusluokka, jonka tuotto-riski-ominaisuudet eivät ole kulujen jälkeen välttämättä kovin houkuttelevat. Sijoittajan on syytä tarkkaan punnita sijoitusta, Kinnunen sanoo.

Hajautuksella tarkoitetaan sitä, että metsän tuotto harvemmin seuraa perinteisten sijoituslajien, kuten osakkeiden tai joukkolainojen tuottoja. Jos esimerkiksi osakkeiden hinta laskee, metsän arvo ei seuraa perässä. Näin metsästä voi saada tuottoa, vaikka muilla arvopaperilajeilla menisi huonommin.

Kinnusen mukaan liiaksi ei voi laskea metsän hajautushyötyjen varaan, vaan sijoittajan on tiedostettava metsäsijoittamisen haasteet. Tutkimustietoa hajautushyödyistä on lähinnä Kanadasta ja Yhdysvalloista, joissa on todettu, että hyödyt jäävät usein maltillisiksi metsäsijoittamiseen liittyvien kustannusten vuoksi.

Metsän tuotonlaskentaan liittyy haasteita, muistuttaa Kinnunen. Esimerkiksi metsän maapohjaa arvostetaan harvakseltaan, ehkä muutaman kerran vuodessa. Tämä aiheuttaa sen, että tuoton volatiliteetti eli arvonvaihtelu näyttäytyy todelliseen arvonvaihteluun verrattuna liian matalana. Tuoton suhde volatiliteettiin sekä hajautushyödyt näyttävät helposti todellisuutta paremmilta.

Suomessa tilastoja metsän sijoitustuottojen arviointiin tarjoaa muun muassa Luonnonvarakeskus Luke. Viime vuonna yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli 6,3 prosenttia, joka oli vajaa kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin edellisenä vuonna. 2000-luvulla sijoitustuotto on ollut keskimäärin noin 4,5 prosenttia. Luvussa ei ole mukana kuluja.

Erityisesti piensijoittajille sopiva vaihtoehto suoralle metsäsijoittamiselle on erilaiset rahastot. Vielä epäsuoremman vaihtoehdon tarjoavat metsäteollisuuden yhtiöt.

Helsingin pörssi on yksi harvoja pörssejä maailmassa, jossa metsäteollisuuden yhtiöillä on merkittävä painoarvo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Mihin muuttaisin Turusta?

Olen viime aikoina pohtinut asiaa vakavasti, sitä mihin muuttaisin Turusta. Asun ja olen asunut koko ikäni täl pual jokke eli koht 70 vuat.

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa ratainfran häiriön vuoksi, kertoo VR. Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi. Vaikutukset heijastuvat myös muuhun junaliikenteeseen. Liikenneviraston mukaan vika alkoi noin kello 19.05 ja sitä korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei vielä ole.

Lounatuulet Yhteisötalossa avoimien ovien päivä

SOSTE on haastanut kaikki jäsenensä ja yhteistyökumppaninsa juhlistamaan kansalaisvaikuttamisen ja Miina Sillanpään liputuspäivää. Lounatuulet Yhteisötalo ry jäsenineen vastaa haasteeseen järjestämällä avoimien ovien päivän 1. lokakuuta kello 12–15.

Kuntarakennelain muuttamisesta 81 lausuntoa

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja kuntarakennelain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen uudelle kunnalle voitaisiin myöntää avustusta, jos jokin yhdistyvistä kunnista on vaikeassa taloudellisessa asemassa.

Paistinkääntäjien johtoon ensimmäistä kertaa nainen Turussa

Riita Hirvonen.

Maailman arvostetuin ruokajärjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut Turussa jo 45 vuotta. Tänä syksynä Turun voutikunnan johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kertaa nainen, kun Turun aluevoudiksi valittiin järjestössä pitkään aktiivisesti toiminut Riitta Hirvonen .

Vaihtotase alijäämäinen toisella neljänneksellä, ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli alijäämäinen vuoden toisella neljänneksellä. Maksutaseen mukainen tavaroiden ja palveluiden vienti kasvoi 6 prosenttia vuodentakaisesta ja tavaroiden ja palveluiden tase oli lievästi ylijäämäinen. Vaihtotaseen alijäämä kasvoi vuoden takaisesta ensitulon tilin alijäämän kasvaessa. Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.