Ekonomisti: Metsään kannattaa sijoittaa hajautuksen vuoksi

Moni suomalainen on muuttunut metsäsijoittajaksi lähes tahtomattaan perinnön kautta, mutta kannattaisiko metsää hankkia enemmänkin sijoitusmielessä? LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mielestä metsäsijoittamiselle on pari järkevää syytä: hajautus ja inflaatiosuoja.

Metsä on suomalaisille lähes yhtä tuttu omistuskohde kuin kesämökki. Tilastokeskuksen uusimman varallisuustutkimuksen mukaan 15 prosenttia kotitalouksista omisti metsiä ja peltomaita vuonna 2016.

Metsä on monelle yksi varallisuuden laji, mutta varsinaiseksi sijoituskohteeksi moni ei sitä miellä. Metsä on kuitenkin sijoituskohde siinä missä arvopaperit tai muut reaalisijoitukset.

Metsän tuottoon vaikuttavat metsän biologinen kasvu, metsän hintakehitys ja maapohjan arvon muutokset. Kinnunen kuitenkin muistuttaa, että vastaavasti metsänhoitoon liittyy merkittäviä kuluja. Metsän tuotto-odotuksissa pitäisi kulujen lisäksi huomioida myös likviditeetti, joka on perinteisiin arvopapereihin verrattuna huomattavasti heikompi.

– Metsää kannattaa harkita sijoitussalkkuun lähinnä hajautushyötyjen vuoksi tai jos on muita henkilökohtaisia motiiveja metsäsijoittamiseen. Metsään sijoittamisessa on syytä huomioida se, että kyseessä on epälikvidi omaisuusluokka, jonka tuotto-riski-ominaisuudet eivät ole kulujen jälkeen välttämättä kovin houkuttelevat. Sijoittajan on syytä tarkkaan punnita sijoitusta, Kinnunen sanoo.

Hajautuksella tarkoitetaan sitä, että metsän tuotto harvemmin seuraa perinteisten sijoituslajien, kuten osakkeiden tai joukkolainojen tuottoja. Jos esimerkiksi osakkeiden hinta laskee, metsän arvo ei seuraa perässä. Näin metsästä voi saada tuottoa, vaikka muilla arvopaperilajeilla menisi huonommin.

Kinnusen mukaan liiaksi ei voi laskea metsän hajautushyötyjen varaan, vaan sijoittajan on tiedostettava metsäsijoittamisen haasteet. Tutkimustietoa hajautushyödyistä on lähinnä Kanadasta ja Yhdysvalloista, joissa on todettu, että hyödyt jäävät usein maltillisiksi metsäsijoittamiseen liittyvien kustannusten vuoksi.

Metsän tuotonlaskentaan liittyy haasteita, muistuttaa Kinnunen. Esimerkiksi metsän maapohjaa arvostetaan harvakseltaan, ehkä muutaman kerran vuodessa. Tämä aiheuttaa sen, että tuoton volatiliteetti eli arvonvaihtelu näyttäytyy todelliseen arvonvaihteluun verrattuna liian matalana. Tuoton suhde volatiliteettiin sekä hajautushyödyt näyttävät helposti todellisuutta paremmilta.

Suomessa tilastoja metsän sijoitustuottojen arviointiin tarjoaa muun muassa Luonnonvarakeskus Luke. Viime vuonna yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli 6,3 prosenttia, joka oli vajaa kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin edellisenä vuonna. 2000-luvulla sijoitustuotto on ollut keskimäärin noin 4,5 prosenttia. Luvussa ei ole mukana kuluja.

Erityisesti piensijoittajille sopiva vaihtoehto suoralle metsäsijoittamiselle on erilaiset rahastot. Vielä epäsuoremman vaihtoehdon tarjoavat metsäteollisuuden yhtiöt.

Helsingin pörssi on yksi harvoja pörssejä maailmassa, jossa metsäteollisuuden yhtiöillä on merkittävä painoarvo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.