Torikauppa sopeutuu remonttiin

Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Kuva: Jori Liimatainen

Torikauppiaat joutuvat reagoimaan työmaahan lyhyellä varoitusajalla

Kauppatorin remontti on sekoittanut torikaupan. Torikauppa ei sen sijaan ole kadonnut mihinkään. Se on vain siirtynyt vaaksan verran laidemmalle ja elää ja liikkuu sitä mukaa kun toria puretaan ja tehdään uudemmaksi.

Uusi Kauppatori -projektin projektijohtaja Janne Laine myöntää, että ongelmia on ollut. Arkeologiset kaivaukset ovat vieneet oman aikansa ja aikataulu sen suhteen on hänen mukaansa arvoitus.

– Siirtyminen tässä torialueella on ollut lyhyellä varoitusajalla. Parin päivän varoitusajalla olemme joutuneet pyytämään torikauppiaita siirtymään.

– Työmaa aiheuttaa luonnollisesti pölyämistä ja pientä meluakin on tullut.

Siirtymisessä on haasteensa.

– Se on sellaista harjoittelua. Kun siirto tapahtuu, niin pari päivää haetaan torikauppiaalle sitä oikeaa kohtaa. Esimerkiksi eilen käännettiin yksi myyntipiste toiseen suuntaan, että saatiin järkevän näköinen tuosta torista.

– Tällä hetkellä tämä näyttää ihan fiksulta, siinä on selkeät kulkulinjat ja ainakin minulle on kantautunut positiivista palautetta tästä. Tämä on nyt tiiviimpi ja tunnelmallisempi.

Laineen mukaan suurin hankaluutta aiheuttava tekijä kauppatorilla on saavutettavuus. Linja-autoliikenteellä pääsee torille aina syyskuun loppuun asti.

– Henkilöautopaikkoja sitä vastoin on todella vähän. Yliopistonkadulla yli puolet autopaikoista on poistettu.

Laine ampuu huhut torikaupan loppumisesta alas uutisankkana.

– Turussa on parinkymmenen vuoden aikana liikkunut tästä projektista paljon väärää tietoa ja epäluottamusta koko hanketta kohtaan. Johtuuko se kenties siitä, että täällä vain rakennetaan ja näin torikauppaa ikään kuin ei olisi. Selvää on toki se, että torikauppaa ei näy Eerikinkadulta ja Yliopistonkadulta näkyy pelkkää aitaa. Esimerkiksi viime viikolla saatiin koko Aurajoen sivusta kokonaan auki, muistuttaa Laine.

Ellän Kukan omistaja Jarno Sundell kokee, että torin remontissa on haittapuolia.

– Tämä on ollut sellaista epätietoisuutta ja suunnitelmat ovat muuttuneet yhtenään. Sanotaan, että maanantaina siirrytään, eikä sitten siirrytäkään. Se mitä luvataan ja sanotaan, ei pidäkään paikkaansa.

– Tietysti ihmisetkin ovat ihmeissään kun paikka muuttuu. Tietenkin sen on pakko muuttua kun tuo tietyömaa on. Myynti on vähentynyt väkisinkin. Onneksi meillä hyvä kesä on pelastunut kukkamyynnissä.

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen ei itse ole kohdannut niin paljon hankaluuksia kuin monet kollegansa.

– Me emme onneksi ole joutuneet siirtymään kuin kerran. Olemme olleet vähän yli viikon tässä uudessa paikassa. Sinänsä meihin ei ole hirveästi vaikuttanut, kuin taas niihin torikauppiaisiin jotka ovat joutuneet siirtymään monta kertaa. Onhan tämä siinä mielessä ikävää, että on melua ja pölyä.

Alle kymmenen torikauppiasta on lopettanut myyntitoiminnan.

Kurt Hedborg

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Kuva: Kurt Hedborg

Kyyt alkavat herätä horroksestaan

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen.

Kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksesta. Lemmikinomistajien on oltava erityisen valppaina alueilla, joissa kyitä tavataan. Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Rattijuoppo poliisin haaviin Naantalissa

Raision poliisin partio teki lauantaina kello 10.15 rattijuopumusvalvontaa Naantalissa Uolevi Raadenkadulla. Ratsiaan pysäytettiin vuonna 1981 syntynyt mies henkilöautolla.

Muista huoltaa nahkakalusteet

Nahkapäällysteiset huonekalut saattavat talven lämmityskauden jäljiltä olla sameita ja kuivia. Tiedustele kalusteellesi sopivinta nahanhuoltotuotetta esimerkiksi suutarinliikkeestä. Hyvä tuote sekä huoltaa nahkapinnan että peittää ja värjää sen pahimmat naarmut. Huollon jälkeen huonekalu on kuin uusi.

Kortiton huumekuski kiinni Pläkkisepänkadulla

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 10 rattijuoppoepäilystä Turussa Pläkkisepänkadulla. Poliisipartio tavoitti paikalta henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1992 syntyneen miehen, jolle tehty puhalluskoe antoi tuloksen 0,07, mutta huumepikatesti oli positiivinen muun muassa amfetamiinin ja kannabiksen osalta.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?