Torikauppa sopeutuu remonttiin

Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Kuva: Jori Liimatainen

Torikauppiaat joutuvat reagoimaan työmaahan lyhyellä varoitusajalla

Kauppatorin remontti on sekoittanut torikaupan. Torikauppa ei sen sijaan ole kadonnut mihinkään. Se on vain siirtynyt vaaksan verran laidemmalle ja elää ja liikkuu sitä mukaa kun toria puretaan ja tehdään uudemmaksi.

Uusi Kauppatori -projektin projektijohtaja Janne Laine myöntää, että ongelmia on ollut. Arkeologiset kaivaukset ovat vieneet oman aikansa ja aikataulu sen suhteen on hänen mukaansa arvoitus.

– Siirtyminen tässä torialueella on ollut lyhyellä varoitusajalla. Parin päivän varoitusajalla olemme joutuneet pyytämään torikauppiaita siirtymään.

– Työmaa aiheuttaa luonnollisesti pölyämistä ja pientä meluakin on tullut.

Siirtymisessä on haasteensa.

– Se on sellaista harjoittelua. Kun siirto tapahtuu, niin pari päivää haetaan torikauppiaalle sitä oikeaa kohtaa. Esimerkiksi eilen käännettiin yksi myyntipiste toiseen suuntaan, että saatiin järkevän näköinen tuosta torista.

– Tällä hetkellä tämä näyttää ihan fiksulta, siinä on selkeät kulkulinjat ja ainakin minulle on kantautunut positiivista palautetta tästä. Tämä on nyt tiiviimpi ja tunnelmallisempi.

Laineen mukaan suurin hankaluutta aiheuttava tekijä kauppatorilla on saavutettavuus. Linja-autoliikenteellä pääsee torille aina syyskuun loppuun asti.

– Henkilöautopaikkoja sitä vastoin on todella vähän. Yliopistonkadulla yli puolet autopaikoista on poistettu.

Laine ampuu huhut torikaupan loppumisesta alas uutisankkana.

– Turussa on parinkymmenen vuoden aikana liikkunut tästä projektista paljon väärää tietoa ja epäluottamusta koko hanketta kohtaan. Johtuuko se kenties siitä, että täällä vain rakennetaan ja näin torikauppaa ikään kuin ei olisi. Selvää on toki se, että torikauppaa ei näy Eerikinkadulta ja Yliopistonkadulta näkyy pelkkää aitaa. Esimerkiksi viime viikolla saatiin koko Aurajoen sivusta kokonaan auki, muistuttaa Laine.

Ellän Kukan omistaja Jarno Sundell kokee, että torin remontissa on haittapuolia.

– Tämä on ollut sellaista epätietoisuutta ja suunnitelmat ovat muuttuneet yhtenään. Sanotaan, että maanantaina siirrytään, eikä sitten siirrytäkään. Se mitä luvataan ja sanotaan, ei pidäkään paikkaansa.

– Tietysti ihmisetkin ovat ihmeissään kun paikka muuttuu. Tietenkin sen on pakko muuttua kun tuo tietyömaa on. Myynti on vähentynyt väkisinkin. Onneksi meillä hyvä kesä on pelastunut kukkamyynnissä.

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen ei itse ole kohdannut niin paljon hankaluuksia kuin monet kollegansa.

– Me emme onneksi ole joutuneet siirtymään kuin kerran. Olemme olleet vähän yli viikon tässä uudessa paikassa. Sinänsä meihin ei ole hirveästi vaikuttanut, kuin taas niihin torikauppiaisiin jotka ovat joutuneet siirtymään monta kertaa. Onhan tämä siinä mielessä ikävää, että on melua ja pölyä.

Alle kymmenen torikauppiasta on lopettanut myyntitoiminnan.

Kurt Hedborg

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Kuva: Kurt Hedborg

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla 100 000 kävijää

Joulumarkkinoilla kävi 100 000 vierasta.

Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita vietettiin neljänä joulunalusviikonloppuna. Joulumarkkinoilla vieraili tänä vuonna yhteensä 100 000 kävijää.

Tulisija joka taloon

– Suomessa ei saisi rakentaa yhtään taloa ilman tulisijaa, sanoo Vaasan Sähkön entinen toimitusjohtaja Hannu Linna .

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?