Torikauppa sopeutuu remonttiin

Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Kuva: Jori Liimatainen

Torikauppiaat joutuvat reagoimaan työmaahan lyhyellä varoitusajalla

Kauppatorin remontti on sekoittanut torikaupan. Torikauppa ei sen sijaan ole kadonnut mihinkään. Se on vain siirtynyt vaaksan verran laidemmalle ja elää ja liikkuu sitä mukaa kun toria puretaan ja tehdään uudemmaksi.

Uusi Kauppatori -projektin projektijohtaja Janne Laine myöntää, että ongelmia on ollut. Arkeologiset kaivaukset ovat vieneet oman aikansa ja aikataulu sen suhteen on hänen mukaansa arvoitus.

– Siirtyminen tässä torialueella on ollut lyhyellä varoitusajalla. Parin päivän varoitusajalla olemme joutuneet pyytämään torikauppiaita siirtymään.

– Työmaa aiheuttaa luonnollisesti pölyämistä ja pientä meluakin on tullut.

Siirtymisessä on haasteensa.

– Se on sellaista harjoittelua. Kun siirto tapahtuu, niin pari päivää haetaan torikauppiaalle sitä oikeaa kohtaa. Esimerkiksi eilen käännettiin yksi myyntipiste toiseen suuntaan, että saatiin järkevän näköinen tuosta torista.

– Tällä hetkellä tämä näyttää ihan fiksulta, siinä on selkeät kulkulinjat ja ainakin minulle on kantautunut positiivista palautetta tästä. Tämä on nyt tiiviimpi ja tunnelmallisempi.

Laineen mukaan suurin hankaluutta aiheuttava tekijä kauppatorilla on saavutettavuus. Linja-autoliikenteellä pääsee torille aina syyskuun loppuun asti.

– Henkilöautopaikkoja sitä vastoin on todella vähän. Yliopistonkadulla yli puolet autopaikoista on poistettu.

Laine ampuu huhut torikaupan loppumisesta alas uutisankkana.

– Turussa on parinkymmenen vuoden aikana liikkunut tästä projektista paljon väärää tietoa ja epäluottamusta koko hanketta kohtaan. Johtuuko se kenties siitä, että täällä vain rakennetaan ja näin torikauppaa ikään kuin ei olisi. Selvää on toki se, että torikauppaa ei näy Eerikinkadulta ja Yliopistonkadulta näkyy pelkkää aitaa. Esimerkiksi viime viikolla saatiin koko Aurajoen sivusta kokonaan auki, muistuttaa Laine.

Ellän Kukan omistaja Jarno Sundell kokee, että torin remontissa on haittapuolia.

– Tämä on ollut sellaista epätietoisuutta ja suunnitelmat ovat muuttuneet yhtenään. Sanotaan, että maanantaina siirrytään, eikä sitten siirrytäkään. Se mitä luvataan ja sanotaan, ei pidäkään paikkaansa.

– Tietysti ihmisetkin ovat ihmeissään kun paikka muuttuu. Tietenkin sen on pakko muuttua kun tuo tietyömaa on. Myynti on vähentynyt väkisinkin. Onneksi meillä hyvä kesä on pelastunut kukkamyynnissä.

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen ei itse ole kohdannut niin paljon hankaluuksia kuin monet kollegansa.

– Me emme onneksi ole joutuneet siirtymään kuin kerran. Olemme olleet vähän yli viikon tässä uudessa paikassa. Sinänsä meihin ei ole hirveästi vaikuttanut, kuin taas niihin torikauppiaisiin jotka ovat joutuneet siirtymään monta kertaa. Onhan tämä siinä mielessä ikävää, että on melua ja pölyä.

Alle kymmenen torikauppiasta on lopettanut myyntitoiminnan.

Kurt Hedborg

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Kuva: Kurt Hedborg

Paavo Nurmi Marathonilla tutkitaan sydäninfarktiriskejä

Maratonin juoksemiseen, kuten muihinkin pitkäkestoisiin ja rasittaviin urheilusuorituksiin, liittyy hieman lisääntynyt sydäninfarktien riski. Tyksin kardiologit mittaavat MaraCat-tutkimuksessa Paavo Nurmi Marathonin juoksijoiden sydäntapahtumien riskiä uusilla tutkimusmenetelmillä.

Kadunrakennustöitä Puutarhakadulla marraskuun loppuun

Kadunrakennustyö kaventaa ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä Puutarhakadulla välillä Aurakatu–Käsityöläiskatu 16.8.–30.11. Ajoittaisia lyhyitä pysähdyksiä liikenteelle saattaa esiintyä.

Bongaa työ- tai opiskelupaikka Yliopistonkadun kävelykadulta

Koulutus- ja työmahdollisuuksia etsivä tai nuorten palveluista kiinnostunut voi löytää uuden suunnan tai idean tulevaan syksyyn Uusia alkuja -esittelytapahtumassa, joka levittäytyy Turun keskustan kävelykadulle tiistaina 21. elokuuta kello 14–18.

Salon ekovoimalaitoshanke etenee

Salon Korvenmäessä on tehty tämän viikon aikana ekovoimalaitoksen rakentamista ennakoivia pohjatutkimuksia. Tutkimuksilla selvitetään maaperän koostumusta laitokselle varatulla alueella. Samaan aikaan laitoksen rakennuttava Lounavoima on vahvistunut uudella osaajalla.

Tarkista jääkaapin lämpötila ajoittain

Kylmälaitteiden lämpötilat tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Eviran ohjeistuksen mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2-6 astetta. Sen voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Tee mittaus useammasta eri kohdasta, sillä eri elintarvikkeiden suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat. Lämpötilan saa mitattua tarkimmin useita tunteja suljettuna olleesta jääkaapista.

Parsakaali tykkää seesamiöljystä

Keitä parsakaali vähässä vedessä tai höyryssä juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoiltaessa parsakaalin rakenteen tulee olla edelleen napakka. Parsakaalin väristä saa entistä houkuttelevamman lisäämällä keitinveteen muutaman tipan sitruunanmehua.

Energian hinnan roima nousu lisää viljelijän kuluja

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2015–6/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 2,5 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 2,7 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten kallistui energian hinta keskimäärin reilun kymmenyksen, moottoripolttoaineet jopa viidenneksen.

HPV-rokotteen ei havaittu lisäävän tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

Ihmisen papilloomavirusrokotteen (HPV) saaneilla 11-15-vuotiailla tytöillä ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin rokotuksen saamisen jälkeen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin, kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Vaccine -lehdessä.

Kaupunki
Urheilu

Jatkuuko Koposen nollaputki Kupittaalla?

Inter pääsi heinäkuussa Veikkausliigassa hyvään vauhtiin. 4. heinäkuuta tulleen KuPS-tappion jälkeen Inter on pelannut viisi peliä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Interin maalilla Jere Koposen nollaputki on jo 388 minuuttia. Nollaputkea on mahdollisuus pidentää 18. elokuuta Kupittaalla. Samalla on mahdollisuus ottaa revanssi KuPSista kello 17 alkavassa ottelussa. KuPS on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Puukkokatsomo: Arvovalinnan aika

Tilanne ei jätä selittelyille sijaa. Mitalittomuus ei edes yllätä. Se oli odotettavissa. Yksikään suomalainen ei lähtenyt Berliiniin mitalisuosikkina. Mitalit olisivat vaatineet täydellistä onnistumista.

Jälkipeli: Kesäinen katusählyturnaus on liikuntaa ja hauskanpitoa

FBC Turku on järjestänyt kesäisen katusählyturnauksen jo 1990-luvun puolivälistä alkaen. Nykyiseksi turnauspaikaksi on vakiintunut Länsikeskuksen Citymarketin parkkipaikka. Pelit pelataan pilke silmäkulmassa, mutta tosissaan. Parhaat yltävät Helsingissä järjestettävään lopputurnaukseen.

Palikkapojut, Sumuiset Pelisilmät, SB TosiRento, Peltsin Puput, Suokurpat, Perässähiihtäjät. Vain mielikuvitus on rajana, kun sählyporukat keksivät joukkueelleen nimiä. Perinteinen katusählyturnaus on kuulunut jo vuosien ajan monen pelurin kesäohjelmaan.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.