Torikauppa sopeutuu remonttiin

Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Arkeologiset kaivaukset myllertävät toria. Torikauppiaat joutuvat sopeutumaan muutoksiin nopealla aikataululla. Kuva: Jori Liimatainen

Torikauppiaat joutuvat reagoimaan työmaahan lyhyellä varoitusajalla

Kauppatorin remontti on sekoittanut torikaupan. Torikauppa ei sen sijaan ole kadonnut mihinkään. Se on vain siirtynyt vaaksan verran laidemmalle ja elää ja liikkuu sitä mukaa kun toria puretaan ja tehdään uudemmaksi.

Uusi Kauppatori -projektin projektijohtaja Janne Laine myöntää, että ongelmia on ollut. Arkeologiset kaivaukset ovat vieneet oman aikansa ja aikataulu sen suhteen on hänen mukaansa arvoitus.

– Siirtyminen tässä torialueella on ollut lyhyellä varoitusajalla. Parin päivän varoitusajalla olemme joutuneet pyytämään torikauppiaita siirtymään.

– Työmaa aiheuttaa luonnollisesti pölyämistä ja pientä meluakin on tullut.

Siirtymisessä on haasteensa.

– Se on sellaista harjoittelua. Kun siirto tapahtuu, niin pari päivää haetaan torikauppiaalle sitä oikeaa kohtaa. Esimerkiksi eilen käännettiin yksi myyntipiste toiseen suuntaan, että saatiin järkevän näköinen tuosta torista.

– Tällä hetkellä tämä näyttää ihan fiksulta, siinä on selkeät kulkulinjat ja ainakin minulle on kantautunut positiivista palautetta tästä. Tämä on nyt tiiviimpi ja tunnelmallisempi.

Laineen mukaan suurin hankaluutta aiheuttava tekijä kauppatorilla on saavutettavuus. Linja-autoliikenteellä pääsee torille aina syyskuun loppuun asti.

– Henkilöautopaikkoja sitä vastoin on todella vähän. Yliopistonkadulla yli puolet autopaikoista on poistettu.

Laine ampuu huhut torikaupan loppumisesta alas uutisankkana.

– Turussa on parinkymmenen vuoden aikana liikkunut tästä projektista paljon väärää tietoa ja epäluottamusta koko hanketta kohtaan. Johtuuko se kenties siitä, että täällä vain rakennetaan ja näin torikauppaa ikään kuin ei olisi. Selvää on toki se, että torikauppaa ei näy Eerikinkadulta ja Yliopistonkadulta näkyy pelkkää aitaa. Esimerkiksi viime viikolla saatiin koko Aurajoen sivusta kokonaan auki, muistuttaa Laine.

Ellän Kukan omistaja Jarno Sundell kokee, että torin remontissa on haittapuolia.

– Tämä on ollut sellaista epätietoisuutta ja suunnitelmat ovat muuttuneet yhtenään. Sanotaan, että maanantaina siirrytään, eikä sitten siirrytäkään. Se mitä luvataan ja sanotaan, ei pidäkään paikkaansa.

– Tietysti ihmisetkin ovat ihmeissään kun paikka muuttuu. Tietenkin sen on pakko muuttua kun tuo tietyömaa on. Myynti on vähentynyt väkisinkin. Onneksi meillä hyvä kesä on pelastunut kukkamyynnissä.

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen ei itse ole kohdannut niin paljon hankaluuksia kuin monet kollegansa.

– Me emme onneksi ole joutuneet siirtymään kuin kerran. Olemme olleet vähän yli viikon tässä uudessa paikassa. Sinänsä meihin ei ole hirveästi vaikuttanut, kuin taas niihin torikauppiaisiin jotka ovat joutuneet siirtymään monta kertaa. Onhan tämä siinä mielessä ikävää, että on melua ja pölyä.

Alle kymmenen torikauppiasta on lopettanut myyntitoiminnan.

Kurt Hedborg

Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Torikahvila Kisällin omistaja Sari Lahtinen kokee, että asfaltti on nyt tasainen. Vanha kivetys oli hänen mukaansa epätasainen ja vanhoille ihmisille haasteellinen. Ihmiset ovat aikaisemmin kaatuneet jakkaroidensa kanssa. Vasemmalla on Saara Schrey. Kuva: Kurt Hedborg

Öljylämmitys – tie onneen?

Hiuksetkin päästä vihmovat syyssäät koettavat parhaillaan pureutua joka iikan seinien välistä sisään. Miten kylmyyttä vastaan pitäisi sitten varautua?

Kitarajazzia Sibelius-museossa keskiviikkona

Sibelius-museossa kuullaan kitarajazzia keskiviikkona 17. lokakuuta. Ruokangas – Hako-Rita on vuonna 2012 perustettu oululainen jazz/avantgarde-kitaraduo. Ohjelmiston ilmaisu liikkuu herkästä ja melodisesta tunnelmasta lähes väkivaltaisen revittelyyn, jossa soittajien välinen vuorovaikutus ja intensiteetti ovat keskeisissä rooleissa.

Open Ship -tapahtuma Turussa merisotaharjoituksen yhteydessä

Turussa järjestetään Open Ship -tapahtuma 27.–28. lokakuuta. Suomen johtaman kansainvälisen merisotaharjoituksen NOCO18 yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoitukseen osallistuviin aluksiin Turussa.

Elvistä ja rukousta -ilta ajattoman musiikin parissa Kaarinan kirkossa

Juha Kuivanen.

Elvis is back -kirkkokiertue saapuu Kaarinan kirkkoon sunnuntaina 28. lokakuuta kello 18. Kaarinan kirkossa on mahdollisuus kuulla 1960-luvun Elvis Presleytä neliäänisesti laulettuna pianon ja kitaroiden säestyksellä.

Yrityssaneerausten määrä väheni 7,1 prosenttia

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–syyskuussa 2009–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa pantiin vireille 303 yrityssaneerausta, mikä on 23 yrityssaneerausta (7,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 3 091, mikä on 886 henkilöä (22,3 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistoja Vanhalla Kuninkojantiellä ensi elokuulle asti

Vesihuollon saneeraus ja kadunrakennustyö kaventaa ja sulkee ajokaistoja Vanhalla Kuninkojantiellä ensi vuoden elokuuhun saakka.

Uusi tavaramerkkilaki halutaan voimaan ensi vuoden alusta

Lain kokonaisuudistus aloitettiin vuonna 2016 työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa työryhmässä. Tavoitteena on, että uudistettu tavaramerkkilaki astuisi voimaan 1.1.2019. Lailla saatetaan kansallisesti voimaan EU:n tavaramerkkidirektiivin ja Singaporen sopimuksen sisällöt.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi alkuvuonna 4,6 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–syyskuussa 2009–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 3 253 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 144 kappaletta (4,6 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tunnetko nykyautojen turvatekniikan?

Autoissa on yhä enemmän tekniikkaa, joka edistää turvallisuutta. Liikenneturva kannustaa huomioimaan turvajärjestelmät ja niiden hyödyt autoa vaihtaessa, mutta muistamaan, että kuljettaja on edelleen ajoneuvon älykkäin ominaisuus.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.