Vältettävien lääkkeiden yleinen käyttö kotihoidossa aiheuttaa iäkkäillä merkittäviä kustannuksia

Lähes puolella 65 vuotta täyttäneistä kotihoidon asiakkaista on käytössä yksi tai useampi vältettävä lääke (ns. D-luokan lääke), selviää tuoreesta Suomen Lääkärilehdessä julkaistusta artikkelista. Vältettävien lääkkeiden käytöstä aiheutuvat vuosikustannukset kotihoidon asiakasta kohden olivat 416 euroa, josta asiakas itse maksoi keskimäärin 125 euroa.

Vältettävillä lääkkeillä tarkoitetaan lääkkeitä, joiden oletetut haitat ovat kliinistä hyötyä suuremmat. Vältettävät lääkkeet on tutkimuksessa määritelty Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämän Lääke75+ -tietokannan mukaan.

Julkaistut tulokset perustuvat Iäkkäiden Lääkehoidon Moniammatillinen Arviointi (ILMA) -tutkimukseen osallistuneiden 65 vuotta täyttäneiden kotihoidon asiakkaiden lääkitystietoihin. Satunnaistettuun vertailukokeeseen osallistui 512 kotihoidon asiakasta viidestä tutkimuskeskuksesta (Itä-Savon sairaanhoitopiiri, Juva, Forssa, Lahti, peruspalvelukuntayhtymä Selänne).

Joka kolmas vältettävistä lääkkeistä oli hermostoon vaikuttava lääke. Niistä yleisimpiä olivat neuropaattisen kivun ja epilepsian hoidossa käytetty pregabaliini, allergiaoireiden ja kutinan hoidossa käytetty hydroksitsiini ja unettomuuden hoidossa käytetty tsolpideemi. Muita usein käytettyjä vältettäviä lääkkeitä olivat verenkiertolääke dipyridamoli ja sen yhdistelmät, ravintolisä magnesium, vatsalääke metamitsoli/pitofenoni, ummetuslääke natriumpikosulfaatti ja alumiinia ja/tai magnesiumia sisältävät liikahappoisuuden hoitoon tarkoitetut valmisteet.

ILMA-tutkimuksessa vältettävien lääkkeiden käytöstä aiheutui tutkimukseen osallistuneille kotihoidon asiakkaille yhteensä lähes 100 000 euroa vuosikustannus, ja tästä Kela-korvauksen osuus oli 70 000 euroa. Kustannuslaskelmien perusteella vältettävien lääkkeiden käytöstä kotihoidon asiakkaille koituu Suomessa noin neljä miljoonan euron vuosikustannukset.

Vältettävien lääkkeiden määräämisen iäkkäille tulee perustua aina tarkoin harkittuun kliiniseen päätökseen, ottaen huomioon lääkehoitoon liittyvät riskit. Lääke75+ -tietokanta tukee terveydenhuollon ammattilaisten lääkehoitopäätöksiä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Paavo Nurmi Marathonilla tutkitaan sydäninfarktiriskejä

Maratonin juoksemiseen, kuten muihinkin pitkäkestoisiin ja rasittaviin urheilusuorituksiin, liittyy hieman lisääntynyt sydäninfarktien riski. Tyksin kardiologit mittaavat MaraCat-tutkimuksessa Paavo Nurmi Marathonin juoksijoiden sydäntapahtumien riskiä uusilla tutkimusmenetelmillä.

Kadunrakennustöitä Puutarhakadulla marraskuun loppuun

Kadunrakennustyö kaventaa ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä Puutarhakadulla välillä Aurakatu–Käsityöläiskatu 16.8.–30.11. Ajoittaisia lyhyitä pysähdyksiä liikenteelle saattaa esiintyä.

Bongaa työ- tai opiskelupaikka Yliopistonkadun kävelykadulta

Koulutus- ja työmahdollisuuksia etsivä tai nuorten palveluista kiinnostunut voi löytää uuden suunnan tai idean tulevaan syksyyn Uusia alkuja -esittelytapahtumassa, joka levittäytyy Turun keskustan kävelykadulle tiistaina 21. elokuuta kello 14–18.

Salon ekovoimalaitoshanke etenee

Salon Korvenmäessä on tehty tämän viikon aikana ekovoimalaitoksen rakentamista ennakoivia pohjatutkimuksia. Tutkimuksilla selvitetään maaperän koostumusta laitokselle varatulla alueella. Samaan aikaan laitoksen rakennuttava Lounavoima on vahvistunut uudella osaajalla.

Tarkista jääkaapin lämpötila ajoittain

Kylmälaitteiden lämpötilat tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Eviran ohjeistuksen mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2-6 astetta. Sen voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Tee mittaus useammasta eri kohdasta, sillä eri elintarvikkeiden suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat. Lämpötilan saa mitattua tarkimmin useita tunteja suljettuna olleesta jääkaapista.

Parsakaali tykkää seesamiöljystä

Keitä parsakaali vähässä vedessä tai höyryssä juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoiltaessa parsakaalin rakenteen tulee olla edelleen napakka. Parsakaalin väristä saa entistä houkuttelevamman lisäämällä keitinveteen muutaman tipan sitruunanmehua.

Energian hinnan roima nousu lisää viljelijän kuluja

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2015–6/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 2,5 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 2,7 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten kallistui energian hinta keskimäärin reilun kymmenyksen, moottoripolttoaineet jopa viidenneksen.

HPV-rokotteen ei havaittu lisäävän tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

Ihmisen papilloomavirusrokotteen (HPV) saaneilla 11-15-vuotiailla tytöillä ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin rokotuksen saamisen jälkeen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin, kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Vaccine -lehdessä.

Kaupunki
Urheilu

Jatkuuko Koposen nollaputki Kupittaalla?

Inter pääsi heinäkuussa Veikkausliigassa hyvään vauhtiin. 4. heinäkuuta tulleen KuPS-tappion jälkeen Inter on pelannut viisi peliä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Interin maalilla Jere Koposen nollaputki on jo 388 minuuttia. Nollaputkea on mahdollisuus pidentää 18. elokuuta Kupittaalla. Samalla on mahdollisuus ottaa revanssi KuPSista kello 17 alkavassa ottelussa. KuPS on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Puukkokatsomo: Arvovalinnan aika

Tilanne ei jätä selittelyille sijaa. Mitalittomuus ei edes yllätä. Se oli odotettavissa. Yksikään suomalainen ei lähtenyt Berliiniin mitalisuosikkina. Mitalit olisivat vaatineet täydellistä onnistumista.

Jälkipeli: Kesäinen katusählyturnaus on liikuntaa ja hauskanpitoa

FBC Turku on järjestänyt kesäisen katusählyturnauksen jo 1990-luvun puolivälistä alkaen. Nykyiseksi turnauspaikaksi on vakiintunut Länsikeskuksen Citymarketin parkkipaikka. Pelit pelataan pilke silmäkulmassa, mutta tosissaan. Parhaat yltävät Helsingissä järjestettävään lopputurnaukseen.

Palikkapojut, Sumuiset Pelisilmät, SB TosiRento, Peltsin Puput, Suokurpat, Perässähiihtäjät. Vain mielikuvitus on rajana, kun sählyporukat keksivät joukkueelleen nimiä. Perinteinen katusählyturnaus on kuulunut jo vuosien ajan monen pelurin kesäohjelmaan.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.