Orgaaniset höyryt vaikuttavat aerosolihiukkasten kasvuun myös matalissa lämpötiloissa

Uusimman tutkimuksen mukaan orgaaniset yhdisteet voivat osallistua aerosolihiukkasten kasvuun hyvinkin laajassa osassa ilmakehää.

Ilmakehän aerosolihiukkasilla on merkittävä vaikutus ilmastoon ja ilmanlaatuun, ja hiukkasten muodostumiseen osallistuvat puiden ja kasvillisuuden tuottamat orgaaniset höyryt. Aiemmin on ajateltu, että orgaaniset höyryt ovat tärkeitä hiukkasten muodostumisen kannalta vain ilmakehän alaosassa, jossa niiden pitoisuudet ovat suurimmat ja lämpötila on korkea, mutta tuore kansainvälinen tutkimus kuitenkin osoittaa, että muodostumisprosessi voi olla tärkeä myös ylempänä ilmakehässä, jossa on kylmempää.

– Tutkijat ovat havainneet orgaanisia höyryjä jopa korkealla vuoristossa tehdyissä mittauksissa, kertoo uudessa tutkimuksessa mukana ollut Katrianne Lehtipalo Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta.

Haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ilmakehään päästää siis kasvillisuus.

– Ennen kuin nämä yhdisteet voivat muodostaa tiivistymiskykyisiä höyryjä, niiden täytyy kuitenkin ensin hapettua ilmakehässä, Lehtipalo sanoo.

Erityisesti niin sanotut HOM-yhdisteet, eli pitkälle hapettuneet orgaaniset molekyylit, voivat tiivistyä ilmakehän hiukkasiin. HOM-yhdisteitä muodostuu eniten lämpimässä ilmassa, sillä niitä tuottavien hapetusreaktioiden nopeus riippuu lämpötilasta.

– Huomasimme tutkimuksessa, että hiukkasten kasvuun liittyy kaksi kilpailevaa prosessia. kertoo. Kylmässä lämpötilassa pitkälle hapettuneita yhdisteitä muodostuu vähemmän. Toisaalta höyryjen haihtuvuus samalla pienenee voimakkaasti, mikä saa ne tiivistymään helpommin, Lehtipalo sanoo.

Tutkimuksessa havaittiin nyt, että matalissa lämpötiloissa myös vähemmän hapettuneet yhdisteet voivat osallistua hiukkasten muodostumiseen ja alkuvaiheen kasvuun. Tämän takia hiukkaset voivat kasvaa nopeasti ja muodostaa ilmaston kannalta tärkeita pilvipisaroiden ytimiä.

Orgaanisten höyryjen hapettumistuotteiden havaitsemiseen tarvitaan erittäin tarkkoja massaspektrometrejä. Tällä kertaa tutkijoiden uusi lähestymistapa oli yhdistää kahdella erityyppisellä massaspektrometrilla mitatut orgaanisten molekyylien pitoisuudet. Näin tutkijat pystyivät havaitsemaan sekä pitkälle hapettuneet että vähemmän hapettuneet yhdisteet samaan aikaan.

Tulosten kannalta oleellista olivat mittaukset mahdollisimman puhtaassa laboratorioympäristössä, jotka tehtiin Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen Cernin CLOUD-kammiossa. Tutkimusta varten orgaanisten höyryjen vaikutus kasvuun eri lämpötiloissa eristettiin vuoroin lämmittämällä kammion ilma 25 lämpöasteeseen ja taas jäähdyttämällä se 25 pakkasasteeseen.

Cernin CLOUD-kammion avulla tutkitaan uusien aerosolihiukkasten syntyä ja kasvua ilmakehän kaasuista. Kammiossa vallitsevia olosuhteita, kuten lämpötilaa, kosteutta ja ionisaatiota kontrolloidaan äärimmäisen tarkasti, minkä jälkeen sinne valitaan haluttu kaasuseos tutkittavaksi.

– Tässä tutkimuksessa käytettiin yhdistettä nimeltä alpha-pineeni, joka on maailmanlaajuisesti eräs tärkeimmistä metsän tuottamista haihtuvista höyryistä. Sitä tuottavat varsinkin männyt ja muut havupuut, Katrianne Lehtipalo sanoo.

Nykyisin käytössä olevien ilmastomallien kannalta aerosolihiukkasten kasvuprosessin ymmärtäminen on olennaista, sillä nanohiukkaset vaikuttavat ilmastoon vasta, kun ne ovat kasvaneet ilmakehässä tarpeeksi suuriksi. Kun hiukkaset ovat kooltaan 50–100 nanometriä, eli metrin miljardisosia, ne voivat muodostaa pilvipisaroita tai sirottaa auringonvaloa.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita 22 eri instituutista ympäri maailman. Suomesta mukana olivat Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus, Itä-Suomen yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

HKScanin tulos parani selvästi, mutta konserni tekee yhä tappiota

Tero Hemmilä.

HKScan-konsernin liikevaihto huhti–kesäkuussa oli 439,4 (433,5) miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto oli 443,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 6,6 (-16,7) miljoonaa euroa tappiollinen ja liikevoittoprosentti -1,5 (-3,8).

Kysely: Työpaikat tarjoavat hyvät mahdollisuudet uuden oppimiseen

Puolet työikäisistä uskoo nykyisen koulutuksen turvaavan riittävän osaamisen työuran loppuun saakka. Silti lähes kaikki vastaajat päivittävät omaa osaamistaan eri tavoin. Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Sivistystyönantajat Sivistan Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin internet-paneelissa ja siihen osallistui 1 355 suomalaista, joista 1 086 oli mukana työelämässä.

Lyhytaikaiset kalastusluvat kasvattaneet suosiotaan

Myös ravustus edellyttää kalastonhoitomaksua.

Kalastonhoitomaksuja on myyty jo noin 172 000 ja lähes seitsemän miljoonan euron edestä. Kertymä on myyntivuoden alusta asti ollut suurempi kuin kertaakaan kalastonhoitomaksun historiassa. Silti kasvunvaraa on edelleen.

Yksiö tuhoutui täysin tulipalossa Varissuolla

Yksiö tuhoutui täysin palossa Krööpilänkadulla Varissuolla torstaina aamuyöllä.

Pieni puuvaja tuhoutui tulipalossa Naantalissa

Pieni puuvaja tuhoutui Naantalissa Rantalantiellä keskiviikkona illalla. Pelastuslaitos sammutti palon, joka ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Orionin voitto supistui

Orion-konsernin liikevaihto oli tammi–kesäkuussa 493 miljoonaa euroa eli yhtä paljon kuin viime vuonna samana ajanjaksona. Liikevoitto oli 107 (140) miljoonaa euroa.

Rehukehitys, ruokintamenetelmät ja parantunut genetiikka pienentäneet kalankasvatuksen ravinnekuormitusta yli 65 prosenttia

Kirjolohen kasvatuksen rehukertoimen (vasen kuva) sekä fosforin ja typen ominaiskuormituksen (oikealla) kehitys Suomen rannikkoalueen kalankasvattamoilla vuosina 1980-2016.

Suomen markkinoille myydään vuosittain noin 47 miljoonaa kiloa kirjolohta ja lohta. Tästä alle neljäsosa, 11 miljoonaa kiloa, on kotimaassa kasvatettua kirjolohta. Ympäristövaikutuksien minimointi on avainasia kestävän kotimaisen ruoantuotannon kehittämisessä. Viime vuosikymmeninä kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään merkittävästi esimerkiksi ruokintamenetelmiä, kalamateriaalia ja rehuja kehittämällä.

Lähes puolet nuorista aikuisista kokeillut jotain huumetta

Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen aloitusikä altistaa usein päihderiippuvuudelle. Lasten ja nuorten päihteiden käyttöä ehkäisemään uusi hallitus on luvannut luoda Islannin innoittamana ”Suomen mallin”. EHYT ry muistuttaa, ettei Suomen malli saa supistua pelkästään harrastusten tukemiseksi.

Urheilu

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Inter tarvitsee ihmeen

Inter palasi monen vuoden tauon jälkeen Eurocup-peleihin, mutta taival jää lyhyeksi, jos Filip Valencic ja kummpanit eivät veny ihmeeseen.

Turkulaisten Eurotaival uhkaa loppua jälleen lyhyeen

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.