Ilonan päivää vietettiin ämpärit päässä

Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. 
Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. Kuva: Anu Taivalkoski

Vähätorilla tehtiin tiistaina historiaa viettämällä Ilonan päivää ensimmäistä kertaa suomalaisille tutut ämpärit päässä. Värikäs ämpäripäinen joukkio keräsi ohikulkijoiden huomion syksyisessä säässä pääkirjaston kupeessa.

Tempauksen tarkoituksena oli muistuttaa, ettei mielenterveysongelmia perheessä tarvitse hävetä. Psyykkiset sairaudet ovat sairauksia muiden joukossa, ja apua on saatavilla. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFamin ry:n tehtävänä on tarjota omaisille tietoa ja tukea, sekä vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää häpeän taakkaa.

– Joskus mielenterveysomaisen arki saattaa tuntua siltä, kuin kävelisi ämpäri päässään. Näin ei tarvitse olla. Ottamalla ämpärin pois päästä huomaat maailman uudella tavalla. Näet toiset ympärilläsi ja tulet nähdyksi. Et ole yksin, vaan ainutlaatuinen ja tasa-arvoinen muiden kanssa, tapahtuman järjestelyistä päävastuussa ollut omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen tiivistää ämpäreiden filosofian.

Ämpäripäinen yleisö sai iltapäivällä nauttia musiikkiesityksistä kirjaston musiikkiosaston edustalle pystytetyllä lavalla. Turkulaistaustaisen taiteilijanimeä F käyttävän nuoren muusikon esittämä kappale Hajoo kuvasi hyvin mielenterveysomaisen tuntemuksia. Varsinais-Suomen FinFami nimesi F:n tapahtumassa yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi.

Ilonan päivän juhlallisuudet oli aloitettu jo aikaisemmin päivällä Ilopisaroita-tapahtumalla pääkirjaston musiikkiosastolla. Tapahtumassa yleisö sai nauttia runonlausunnasta, erilaisista musiikkiesityksistä ja puheista.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry palkitsi tilaisuudessa vuoden mielenterveystyöntekijän sekä kaksi ansioitunutta vapaaehtoistyöntekijää. Vuoden mielenterveystyöntekijän tunnustus jaettiin tänä vuonna YTHS:n psykologi Aija-Mari Maunulalle. Maunula sai palkinnon työstään nuorten aikuisten mielenterveysomaisten rohkaisijana ja tukijana.

– Läheisen omat, esimerkiksi nuoren kehitysvaiheeseen liittyvät murheet, voivat jäädä omaisen sairastamisen varjoon. Jokaisen ihmisen tavalliseen elämänkulkuunkin liittyvät murheet ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä, ja niille täytyy ottaa tilaa. Tuen puute saattaa johtaa mittaviin ongelmiin ja jopa työkyvyttömyyteen myöhemmin, Maunula varoittaa.

Vuoden vapaaehtoistyöntekijöinä palkittiin Annamari Lindroos ja Aulis Arvinen. Lindroos on toiminut yhdistyksen tehtävissä esimerkiksi tukihenkilönä. Nykyisin hän toimii myös sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijana levittämässä tietoa mielenterveysomaisena olemisesta.

Kahden psyykkisistä ongelmista kärsivän perheenjäsenen omaisena Lindroosilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysomaisen arjesta.

– Kun auttaa muita, auttaa samalla myös itseään, Lindroos kertoo.

– Vaikeampaa on antautua itse autettavan rooliin ja muistaa myös oma jaksamisensa. Jos unohdat itsesi, et auta ketään, Lindroos muistuttaa.

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietetään vuosittain Ilonan päivänä. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry on Suomen ensimmäinen vuonna 1984 perustettu mielenterveysomaisten yhdistys.

Järjestön tarkoituksena on tarjota tietoa, tukea, toimintaa ja toivoa mielenterveydellisistä vaikeuksista ja päihteiden väärinkäytöstä kärsivien henkilöiden läheisille. Psyykkisesti sairastuneiden läheisten tukeminen on tärkeää, koska myös läheisillä itsellään on kohonnut riski sairastua ilman tukea.

Anu Taivalkoski

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!