Ilonan päivää vietettiin ämpärit päässä

Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. 
Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. Kuva: Anu Taivalkoski

Vähätorilla tehtiin tiistaina historiaa viettämällä Ilonan päivää ensimmäistä kertaa suomalaisille tutut ämpärit päässä. Värikäs ämpäripäinen joukkio keräsi ohikulkijoiden huomion syksyisessä säässä pääkirjaston kupeessa.

Tempauksen tarkoituksena oli muistuttaa, ettei mielenterveysongelmia perheessä tarvitse hävetä. Psyykkiset sairaudet ovat sairauksia muiden joukossa, ja apua on saatavilla. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFamin ry:n tehtävänä on tarjota omaisille tietoa ja tukea, sekä vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää häpeän taakkaa.

– Joskus mielenterveysomaisen arki saattaa tuntua siltä, kuin kävelisi ämpäri päässään. Näin ei tarvitse olla. Ottamalla ämpärin pois päästä huomaat maailman uudella tavalla. Näet toiset ympärilläsi ja tulet nähdyksi. Et ole yksin, vaan ainutlaatuinen ja tasa-arvoinen muiden kanssa, tapahtuman järjestelyistä päävastuussa ollut omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen tiivistää ämpäreiden filosofian.

Ämpäripäinen yleisö sai iltapäivällä nauttia musiikkiesityksistä kirjaston musiikkiosaston edustalle pystytetyllä lavalla. Turkulaistaustaisen taiteilijanimeä F käyttävän nuoren muusikon esittämä kappale Hajoo kuvasi hyvin mielenterveysomaisen tuntemuksia. Varsinais-Suomen FinFami nimesi F:n tapahtumassa yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi.

Ilonan päivän juhlallisuudet oli aloitettu jo aikaisemmin päivällä Ilopisaroita-tapahtumalla pääkirjaston musiikkiosastolla. Tapahtumassa yleisö sai nauttia runonlausunnasta, erilaisista musiikkiesityksistä ja puheista.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry palkitsi tilaisuudessa vuoden mielenterveystyöntekijän sekä kaksi ansioitunutta vapaaehtoistyöntekijää. Vuoden mielenterveystyöntekijän tunnustus jaettiin tänä vuonna YTHS:n psykologi Aija-Mari Maunulalle. Maunula sai palkinnon työstään nuorten aikuisten mielenterveysomaisten rohkaisijana ja tukijana.

– Läheisen omat, esimerkiksi nuoren kehitysvaiheeseen liittyvät murheet, voivat jäädä omaisen sairastamisen varjoon. Jokaisen ihmisen tavalliseen elämänkulkuunkin liittyvät murheet ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä, ja niille täytyy ottaa tilaa. Tuen puute saattaa johtaa mittaviin ongelmiin ja jopa työkyvyttömyyteen myöhemmin, Maunula varoittaa.

Vuoden vapaaehtoistyöntekijöinä palkittiin Annamari Lindroos ja Aulis Arvinen. Lindroos on toiminut yhdistyksen tehtävissä esimerkiksi tukihenkilönä. Nykyisin hän toimii myös sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijana levittämässä tietoa mielenterveysomaisena olemisesta.

Kahden psyykkisistä ongelmista kärsivän perheenjäsenen omaisena Lindroosilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysomaisen arjesta.

– Kun auttaa muita, auttaa samalla myös itseään, Lindroos kertoo.

– Vaikeampaa on antautua itse autettavan rooliin ja muistaa myös oma jaksamisensa. Jos unohdat itsesi, et auta ketään, Lindroos muistuttaa.

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietetään vuosittain Ilonan päivänä. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry on Suomen ensimmäinen vuonna 1984 perustettu mielenterveysomaisten yhdistys.

Järjestön tarkoituksena on tarjota tietoa, tukea, toimintaa ja toivoa mielenterveydellisistä vaikeuksista ja päihteiden väärinkäytöstä kärsivien henkilöiden läheisille. Psyykkisesti sairastuneiden läheisten tukeminen on tärkeää, koska myös läheisillä itsellään on kohonnut riski sairastua ilman tukea.

Anu Taivalkoski

Grail Quest toista kertaa Turussa

Qrail Guest järjestetään toista kertaa Turussa.

Grail Quest on toista kertaa järjestettävä jokaisen pelaajan suurtapahtuma, jossa on mahdollista kokea pelaamisen koko kirjo yhden viikonlopun aikana. Ohjelmassa on muun muassa uutuuspelien ja -teknologian esittelyjä, kilpailuja, messutoimintaa, lavaohjelmaa sekä elektronisen urheilun SM-kilpailuja.

Yleinen työttömyyskassa YTK laskee jäsenmaksuaan

Yleinen työttömyyskassa YTK:n hallitus on päättänyt laskea ensi vuoden jäsenmaksun 92 euroon, mikä on kahdeksan euroa nykyistä vähemmän. Jäsenmaksua lasketaan jo toisena vuotena peräkkäin. Jäsenmaksun lasku on mahdollista alentuneen työttömyysasteen ansiosta. Työmarkkinoiden hyvä vire ei ole heikentänyt työttömyysvakuutuksen kysyntää. YTK:hon on liittynyt jo yli 50 000 uutta jäsentä vuoden 2018 aikana.

Sunborn Yacht Hotels ehdolla kansainvälisessä palkintogaalassa

Sunborn Gibraltar on viiden tähden luksuskohde Gibraltarilla.

Sunborn Yacht Hotels on ehdolla palkittavaksi parhaasta innovaatiosta hotelli- ja matkailualan arvostetussa The Worldwide Hospitality Awards -palkintogaalassa. Best Innovation in Hotel Concept -kategoriassa palkitaan uusi konsepti tai palvelu, jossa ilmenee erityisen hyvin alan uudistumiskyky ja kehityspotentiaali.

Onko suunnitelmia Pohjois-Turkuun?

Pohjois-Turun tulevaisuus mietityttää kirjoittajaa.

Turun kaupungin pohjoisin kaupunginosa on Paattinen. Sen palveluiden heikentymisestä on vuosien varrella keskusteltu varsin paljon. Joku on jopa ehkä hieman ironisesti joskus todennut, että ainoa asia mitä paattislaiset kaupungilta ovat viimeisten vuosikymmenien aikana saaneet ovat katulamput – ovat ne sitten päällä tai eivät. No onhan sinne jokunen vuosi sitten uusi koulukin toki saatu, mutta kuitenkin…

Hammashoito täyttää 110 vuotta

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan suun terveydenhuolto täyttää 110 vuotta ja juhlii sitä 22.–24. lokakuuta yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Hammashoitoloissa ja Turun kävelykadulla lapsiperheitä viihdyttää Tuttikeiju ja suun terveyteen liittyvää neuvontaa antaa liikkuva terveyskioski Suukki.

Mirja Kujala kertoo naantalaisia kummitustarinoita Naantalin pääkirjastossa

Mirja Kujala.

Mirja Kujala kertoo paikallisia kummitustarinoita Naantalin pääkirjastossa tiistaina 30. lokakuuta kello 17–18.

Vikinglotosta 274 000 euroa Turussa pelanneelle

Vikingloton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 42/2018 täysosumia, mutta toinen arvonnassa löytyneistä 6+0-tuloksista löytyi Suomesta. Turussa pelatulla rivillä voitettiin noin 274 000 euroa.

TIP-Fest tuo nukketeatterin puistoihin ja palvelutaloihin

Timo Väntsin sooloteos Kysymyksiä Karjalasta nähdään osana TIP Fest -festivaalia palvelutalossa.

Nukketeatterijuhla TIP-Festin tämänvuotinen teema Get Closer tuo nukketeatterin lähemmäs katsojia aina palvelutalosta tavallisen asuinalueen puistoon asti. Yhteistyön kautta taidetta tuodaan mahdollisimman monen ulottuville, ja kaikille ikäryhmille.

Talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi vuonna 2020

Uudet talvirengassäännöt ovat nykyisiä selkeämmät. Jatkossa ei tarvitse muistella erilaisia käyttöaikoja talvirenkaiden ja nastarenkaiden välillä.

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle keliennusteen, eikä kalenterin mukaan. Tämä on otettu huomioon myös uudessa tieliikennelaissa, jonka mukaan talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi vuonna 2020. Uudet rengasmääräykset kaipaavat tuekseen laajaa valistusta, valvontaa ja seurantaa, jotta rengasalan toimijoiden pelko liikenneturvallisuuden vaarantumisesta ei toteutuisi uudistuksen myötä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.