Ilonan päivää vietettiin ämpärit päässä

Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. 
Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. Kuva: Anu Taivalkoski

Vähätorilla tehtiin tiistaina historiaa viettämällä Ilonan päivää ensimmäistä kertaa suomalaisille tutut ämpärit päässä. Värikäs ämpäripäinen joukkio keräsi ohikulkijoiden huomion syksyisessä säässä pääkirjaston kupeessa.

Tempauksen tarkoituksena oli muistuttaa, ettei mielenterveysongelmia perheessä tarvitse hävetä. Psyykkiset sairaudet ovat sairauksia muiden joukossa, ja apua on saatavilla. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFamin ry:n tehtävänä on tarjota omaisille tietoa ja tukea, sekä vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää häpeän taakkaa.

– Joskus mielenterveysomaisen arki saattaa tuntua siltä, kuin kävelisi ämpäri päässään. Näin ei tarvitse olla. Ottamalla ämpärin pois päästä huomaat maailman uudella tavalla. Näet toiset ympärilläsi ja tulet nähdyksi. Et ole yksin, vaan ainutlaatuinen ja tasa-arvoinen muiden kanssa, tapahtuman järjestelyistä päävastuussa ollut omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen tiivistää ämpäreiden filosofian.

Ämpäripäinen yleisö sai iltapäivällä nauttia musiikkiesityksistä kirjaston musiikkiosaston edustalle pystytetyllä lavalla. Turkulaistaustaisen taiteilijanimeä F käyttävän nuoren muusikon esittämä kappale Hajoo kuvasi hyvin mielenterveysomaisen tuntemuksia. Varsinais-Suomen FinFami nimesi F:n tapahtumassa yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi.

Ilonan päivän juhlallisuudet oli aloitettu jo aikaisemmin päivällä Ilopisaroita-tapahtumalla pääkirjaston musiikkiosastolla. Tapahtumassa yleisö sai nauttia runonlausunnasta, erilaisista musiikkiesityksistä ja puheista.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry palkitsi tilaisuudessa vuoden mielenterveystyöntekijän sekä kaksi ansioitunutta vapaaehtoistyöntekijää. Vuoden mielenterveystyöntekijän tunnustus jaettiin tänä vuonna YTHS:n psykologi Aija-Mari Maunulalle. Maunula sai palkinnon työstään nuorten aikuisten mielenterveysomaisten rohkaisijana ja tukijana.

– Läheisen omat, esimerkiksi nuoren kehitysvaiheeseen liittyvät murheet, voivat jäädä omaisen sairastamisen varjoon. Jokaisen ihmisen tavalliseen elämänkulkuunkin liittyvät murheet ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä, ja niille täytyy ottaa tilaa. Tuen puute saattaa johtaa mittaviin ongelmiin ja jopa työkyvyttömyyteen myöhemmin, Maunula varoittaa.

Vuoden vapaaehtoistyöntekijöinä palkittiin Annamari Lindroos ja Aulis Arvinen. Lindroos on toiminut yhdistyksen tehtävissä esimerkiksi tukihenkilönä. Nykyisin hän toimii myös sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijana levittämässä tietoa mielenterveysomaisena olemisesta.

Kahden psyykkisistä ongelmista kärsivän perheenjäsenen omaisena Lindroosilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysomaisen arjesta.

– Kun auttaa muita, auttaa samalla myös itseään, Lindroos kertoo.

– Vaikeampaa on antautua itse autettavan rooliin ja muistaa myös oma jaksamisensa. Jos unohdat itsesi, et auta ketään, Lindroos muistuttaa.

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietetään vuosittain Ilonan päivänä. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry on Suomen ensimmäinen vuonna 1984 perustettu mielenterveysomaisten yhdistys.

Järjestön tarkoituksena on tarjota tietoa, tukea, toimintaa ja toivoa mielenterveydellisistä vaikeuksista ja päihteiden väärinkäytöstä kärsivien henkilöiden läheisille. Psyykkisesti sairastuneiden läheisten tukeminen on tärkeää, koska myös läheisillä itsellään on kohonnut riski sairastua ilman tukea.

Anu Taivalkoski

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla 100 000 kävijää

Joulumarkkinoilla kävi 100 000 vierasta.

Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita vietettiin neljänä joulunalusviikonloppuna. Joulumarkkinoilla vieraili tänä vuonna yhteensä 100 000 kävijää.

Tulisija joka taloon

– Suomessa ei saisi rakentaa yhtään taloa ilman tulisijaa, sanoo Vaasan Sähkön entinen toimitusjohtaja Hannu Linna .

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?