Ilonan päivää vietettiin ämpärit päässä

Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. 
Varsinais-Suomen FinFami nimesi turkulaistaustaisen F-muusikon yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi. Kuva: Anu Taivalkoski

Vähätorilla tehtiin tiistaina historiaa viettämällä Ilonan päivää ensimmäistä kertaa suomalaisille tutut ämpärit päässä. Värikäs ämpäripäinen joukkio keräsi ohikulkijoiden huomion syksyisessä säässä pääkirjaston kupeessa.

Tempauksen tarkoituksena oli muistuttaa, ettei mielenterveysongelmia perheessä tarvitse hävetä. Psyykkiset sairaudet ovat sairauksia muiden joukossa, ja apua on saatavilla. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFamin ry:n tehtävänä on tarjota omaisille tietoa ja tukea, sekä vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää häpeän taakkaa.

– Joskus mielenterveysomaisen arki saattaa tuntua siltä, kuin kävelisi ämpäri päässään. Näin ei tarvitse olla. Ottamalla ämpärin pois päästä huomaat maailman uudella tavalla. Näet toiset ympärilläsi ja tulet nähdyksi. Et ole yksin, vaan ainutlaatuinen ja tasa-arvoinen muiden kanssa, tapahtuman järjestelyistä päävastuussa ollut omaistyön koordinaattori Sirpa Madsen tiivistää ämpäreiden filosofian.

Ämpäripäinen yleisö sai iltapäivällä nauttia musiikkiesityksistä kirjaston musiikkiosaston edustalle pystytetyllä lavalla. Turkulaistaustaisen taiteilijanimeä F käyttävän nuoren muusikon esittämä kappale Hajoo kuvasi hyvin mielenterveysomaisen tuntemuksia. Varsinais-Suomen FinFami nimesi F:n tapahtumassa yhdistyksen viralliseksi suojelijaksi.

Ilonan päivän juhlallisuudet oli aloitettu jo aikaisemmin päivällä Ilopisaroita-tapahtumalla pääkirjaston musiikkiosastolla. Tapahtumassa yleisö sai nauttia runonlausunnasta, erilaisista musiikkiesityksistä ja puheista.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry palkitsi tilaisuudessa vuoden mielenterveystyöntekijän sekä kaksi ansioitunutta vapaaehtoistyöntekijää. Vuoden mielenterveystyöntekijän tunnustus jaettiin tänä vuonna YTHS:n psykologi Aija-Mari Maunulalle. Maunula sai palkinnon työstään nuorten aikuisten mielenterveysomaisten rohkaisijana ja tukijana.

– Läheisen omat, esimerkiksi nuoren kehitysvaiheeseen liittyvät murheet, voivat jäädä omaisen sairastamisen varjoon. Jokaisen ihmisen tavalliseen elämänkulkuunkin liittyvät murheet ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä, ja niille täytyy ottaa tilaa. Tuen puute saattaa johtaa mittaviin ongelmiin ja jopa työkyvyttömyyteen myöhemmin, Maunula varoittaa.

Vuoden vapaaehtoistyöntekijöinä palkittiin Annamari Lindroos ja Aulis Arvinen. Lindroos on toiminut yhdistyksen tehtävissä esimerkiksi tukihenkilönä. Nykyisin hän toimii myös sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijana levittämässä tietoa mielenterveysomaisena olemisesta.

Kahden psyykkisistä ongelmista kärsivän perheenjäsenen omaisena Lindroosilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysomaisen arjesta.

– Kun auttaa muita, auttaa samalla myös itseään, Lindroos kertoo.

– Vaikeampaa on antautua itse autettavan rooliin ja muistaa myös oma jaksamisensa. Jos unohdat itsesi, et auta ketään, Lindroos muistuttaa.

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää vietetään vuosittain Ilonan päivänä. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry on Suomen ensimmäinen vuonna 1984 perustettu mielenterveysomaisten yhdistys.

Järjestön tarkoituksena on tarjota tietoa, tukea, toimintaa ja toivoa mielenterveydellisistä vaikeuksista ja päihteiden väärinkäytöstä kärsivien henkilöiden läheisille. Psyykkisesti sairastuneiden läheisten tukeminen on tärkeää, koska myös läheisillä itsellään on kohonnut riski sairastua ilman tukea.

Anu Taivalkoski

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?