Katoava Luonto -hanke etsii ratkaisuja monimuotoisuuskatoon

Yläneellä Pöytyällä järjestetään Luontohyvitys-työpaja lauantaina 27. lokakuuta Kuralan Kartanossa. Kaikille avoimessa työpajassa tutustutaan ekologisen kompensaation käsitteeseen ja etsitään ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen.

Huoli ympäristön tilasta on lisääntynyt kansalaisten keskuudessa. Yläneellä järjestettävässä kaikille avoimessa Luontohyvitys -työpajassa etsitään yhteisiä ideoita ja ratkaisuja pienen mittakaavan ja kansalaistason ekologisiin kompensaatioihin.

Luontohyvitys -työpajassa rohkaistaan osallistujia aktivoitumaan luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Työpajat ovat ilmaisia ja sisältävät tietopaketin ekologisesta kompensaatiosta, moniaistisen havaintokierroksen ympäristöön ja pienryhmätyöskentelyä ideoiden ja keskustellen. Työpajassa tarjoillaan aamukahvia sekä kevyt lounas.

Työpajan järjestää Katoava Luonto – Luontoarvojen hyvitys kansalaistasolla -hanke, jossa etsitään uusia keinoja pienen mittakaavan ekologisten kompensaatioiden toteuttamiseksi. Hanketta johtaa Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos ja siinä työskentelee neljä tutkijaa ja kaksi taiteilijaa. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.

Monet yhteiskunnan kohtaamat haasteet ovat hyvin monimutkaisia ja laaja-alaisia, jolloin ratkaisumahdollisuuksia on etsittävä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Katoava luonto -hankkeessa biologit, ympäristö- ja yhteiskuntatieteilijät sekä taiteilijat etsivät yhdessä ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen ja osallistavat kansalaisia aktiivisesti mukaan ajatustyöhön.

– Haluamme jalkauttaa tulevien toimien ja ideoiden suunnittelua kansalais- ja kuntatasolle, sillä siellä on valtavasti potentiaalia turvata paikallisia elinympäristöjä. Paikallisella toimijuudella tulee olemaan myös entistä merkittävämpi rooli tulevaisuudessa. Uskomme, että yhdessä voimme saavuttaa edistymistä luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa, joka on myös Suomen valtion tavoite lähivuosina, kertoo Katoava luonto -hankkeessa toimiva tutkija, Anna-Kaisa Tupala Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Hanke järjestää syksyllä kolme kansalaistyöpajaa eri puolella Suomea. Tarkoitus on kerätä aineistoa jatkotutkimuksia varten ja samalla paikallistason ideoita ekologisen kompensaation toteuttamiseksi jokaisen omassa arjessa. Pajat järjestetään Helsingissä, Lappeenrannassa ja Yläneellä. Aluevalinnoilla tavoitetaan kolme erikokoista, erilaista ja maantieteellisesti eri puolilla Suomea sijaitsevaa paikkakuntaa.

– Alue-erot kiinnostavat meitä samoin kuin ihmiset, jotka saattavat ajatella asioista eri tavoin asuinpaikkakunnasta riippuen. Rohkaisemme kaikkia osallistumaan työpajaan, vaikka aihe tuntuisi vieraalta, kertoo Tupala, jota kiehtoo entisenä säkyläläisenä kotikulmien suhtautuminen meneillä olevaan monimuotoisuuskeskusteluun.

Luontohyvitys -työpajaan ilmoittautuminen on käynnissä. Ilmoittautuminen työpajaan 23.10.2018 mennessä osoitteessa www.jyu.fi/katoavaluonto/tapahtumat. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Asiakasta ahdistelleen taksikuskin henkilöllisyys selvitetty

Lounais-Suomen poliisi pyysi havaintoja taksista ja sen kuljettajasta sunnuntaina aamulla. Poliisi on saanut selvitettyä taksinkuljettajan henkilöllisyyden. Matka oli maksettu pankkikortilla.

Päivystys paha pullonkaula

Potilasturvallisuus voi vaarantua Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, jos työehtoneuvotteluissa ei päästä sopimukseen.

Monisairaiden lasten äitinä toivoisin, että Turun yliopistollisen keskussairaalan pullonkaula, yhteispäivystys, tarjoaisi sairastaville varsinaissuomalaisille perheille muutakin kuin ”meillä on nyt vähintään neljän tunnin jono ja koska lapsenne on vielä tajuissaan, niin menkää kotiin takaisin” -fraseologiaa.

Vientiteollisuus, rakentaminen ja ICT nopeimmin kasvavat alat Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen yritysten suhdannenäkymät ovat olleet viime aikoina myönteisiä. Positiivinen rakennemuutos näkyy yritystoiminnassa, sillä Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yritysten liikevaihdon kehitys kasvaa maakunnassa tasaisesti. Varsinais-Suomen yritysten kasvu on tasaantunut hieman viime vuoden kuluessa, ja jää nähtäväksi, onko kyseessä vain tilapäinen notkahdus.

Veikkaus aikoo lopettaa pelipöytätoiminnan ravintoloissa, yhtiö aloittaa yt-neuvottelut

Veikkaus suunnittelee lopettavansa pelipöytätoiminnan ravintoloissa. Ravintolapelipöytien tukitoimintoja sekä asiamiesmyynti- ja ketjuyhteistyötä suunnitellaan uudelleenorganisoitavaksi.

TS: Poliisi taksiahdistelijan kintereillä, kuskia ei epäillä raiskauksesta

Poliisi on edistynyt viikonloppuna Turussa tapahtuneen seksuaalirikoksen tutkinnassa, kertoo Turun Sanomat . Poliisi kertoi sunnuntaina, että taksin asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi sunnuntaina aamuyöllä Haritussa. Poliisi pyysi havaintoja ulkomaalaistaustaisesta mieskuljettajasta, jota epäillään teosta.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Turun kauppakamarin vientipalkinto Pemamek Oy:lle

Turun kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtaja Pasi Vuorinen (vas.), Pemamek Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikonen, toimitusjohtaja Jaakko Heikonen ja ulkomaankauppa -ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Turun kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta on myöntänyt vuoden 2018 Varsinais-Suomen vientipalkinnon Pemamek Oy:lle. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) luovutti palkinnon tänään yrityksen hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikoselle ja toimitusjohtaja Jaakko Heikoselle .

Piispainkokous hyväksyi uuden säädöksen rippikoulun yhteydessä kastamisesta

Piispainkokous hyväksyi istunnossaan maanantaina sisällöllisesti säädösmuutoksen, jolla helpotetaan 15 vuotta täyttäneen kasteen saamista ja kirkkoon liittymistä rippikoulun alkuvaiheessa. Muutoksen jälkeen rippikoulun yhteydessä kirkkoon liittyvät nuoret ovat tasavertaisia riippumatta siitä, missä vaiheessa vuotta ovat syntyneet.

Turun yliopistosta valmistui viime vuonna ennätysmäärä tohtoreita

Tohtoreita valmistui viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin yliopiston historiassa.

Ylempiä korkeakoulututkintoja suoritettiin viime vuoden aikana Turun yliopistossa 1 805 ja tohtorin tutkintoja 194. Tohtoreita valmistui viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin yliopiston historiassa.

Urheilu

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?