Koulujen eväsratkaisu on ristiriidassa perusopetuslain kanssa

Omat eväät eivät täytä perusopetuslain kouluaterian määritelmää. Omat eväät eivät täytä perusopetuslain kouluaterian määritelmää. Kuva: Getty Images

Turun ja naapurikuntien kouluissa syötiin maanantaina ja tiistaina kouluruoan sijaan omia eväitä. Syynä oli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n poliittinen lakko.

Perusopetuslaki on asian suhteen varsin yksiselitteinen. Lain 31 §:n mukaan oppilaille on tarjottava ”jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria”.

Kuntien kehotukset lämmintä säilytystä sietävien eväiden ottamisesta ei täyttäne lain kirjainta.

– Lain sanamuoto on selvä: oppilaalla on oikeus maksuttomaan lämpimään ateriaan. Lain perusteluissa säännöstä ei ole täsmennetty millään tavoin. Tiedossani ei ole, että asiaan olisivat myöskään tuomioistuimet ottaneet kantaa, kertoo johtaja Esko Lukkarinen Lounais-Suomen aluehallintoviraston Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueelta.

Lukkarisen mukaan kunnalla on lähtökohtaisesti velvollisuus yrittää järjestää ruokailu myös lakon aikana, vaikka kunta itse ei olisi poikkeustilannetta aiheuttanut.

Avi on peruskoulujen toimintaa valvova viranomainen, mutta se ei voi puuttua kuntien menettelyyn oma-aloitteisesti. Avi voi kirjallisen kantelun perusteella ottaa jälkikäteen kantaa, toimivatko kunnat lakon aikana lain mukaisesti.

Kaarinassa vaihtoehtoista kouluruokailun järjestämistä tutkittiin etukäteen. Vs. sivistysjohtaja Mika Rantanen sanoo, että ratkaisua asiaan ei löytynyt. Eväitä syötiin koulujen ohella päiväkodeissa.

– Päiväkodeissa valtaosalla lapsista oli omat eväät. Jotkut kuitenkin tulivat päivähoitoon ilman eväitä, sillä kaikkien vanhemmat eivät olleet lukeneet saamiaan tiedotteita, Rantanen kertoo.

Myös Turussa vaihtoehtoisia järjestelyjä selvitettiin, vahvistaa sivistystoimialajohtajan varahenkilö, palvelualuejohtaja Vesa Kulmala. Korvaavaa järjestelyä ei pystytty kohtuullisin kustannuksin toteuttamaan. Kaupunki kieltäytyi myös ulkopuolisten tahojen ehdotuksista ruokailun järjestämiseksi, koska kaikkia lapsia ja nuoria kattava erityisjärjestely ei ollut mahdollinen, eikä kaupunki olisi voinut valvoa erityisruokavalioiden toteutumista.

Sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus kertoo, että vaihtoehtoja selvitettiin Raisiossakin. Eväisiin päädyttiin, koska muunlaiset järjestelyt eivät olleet käytössä olevien resurssien ja ruokahuollon järjestämistä koskevien säädösten vuoksi mahdollisia.

Lakkoihin liittyvän juridiikan asiantuntija, työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta korostaa, että laillisia työtaisteluja on kunnioitettava.

– Ei voida ajatella, että opettajat laittaisivat kouluissa lakon aikana ruokaa, koska se olisi työtaisteluissa noudatettavan neutraliteettiperiaatteen vastaista, sanoo Koskinen.

Toisaalta ketään ei saa jättää lakon nääntymään nälkäänkään. Tällainen tilanne tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, jos vaikkapa vanhainkotien ruokahuolto loppuisi lakon vuoksi pidemmäksi aikaa.

– Kaikilla vanhuksilla ei ole omaisia ruokkimassa. Tällöin kyseessä olisi niin sanottu hätätyö, eli ruokailu voitaisiin järjestää lakosta riippumatta. Myös säännöllisiä välipaloja tarvitsevien diabeteslasten osalta hätätyön kynnys voi olla hyvinkin matala.

Teemu P. Peltola

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.