Koulujen eväsratkaisu on ristiriidassa perusopetuslain kanssa

Omat eväät eivät täytä perusopetuslain kouluaterian määritelmää. Omat eväät eivät täytä perusopetuslain kouluaterian määritelmää. Kuva: Getty Images

Turun ja naapurikuntien kouluissa syötiin maanantaina ja tiistaina kouluruoan sijaan omia eväitä. Syynä oli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n poliittinen lakko.

Perusopetuslaki on asian suhteen varsin yksiselitteinen. Lain 31 §:n mukaan oppilaille on tarjottava ”jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria”.

Kuntien kehotukset lämmintä säilytystä sietävien eväiden ottamisesta ei täyttäne lain kirjainta.

– Lain sanamuoto on selvä: oppilaalla on oikeus maksuttomaan lämpimään ateriaan. Lain perusteluissa säännöstä ei ole täsmennetty millään tavoin. Tiedossani ei ole, että asiaan olisivat myöskään tuomioistuimet ottaneet kantaa, kertoo johtaja Esko Lukkarinen Lounais-Suomen aluehallintoviraston Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueelta.

Lukkarisen mukaan kunnalla on lähtökohtaisesti velvollisuus yrittää järjestää ruokailu myös lakon aikana, vaikka kunta itse ei olisi poikkeustilannetta aiheuttanut.

Avi on peruskoulujen toimintaa valvova viranomainen, mutta se ei voi puuttua kuntien menettelyyn oma-aloitteisesti. Avi voi kirjallisen kantelun perusteella ottaa jälkikäteen kantaa, toimivatko kunnat lakon aikana lain mukaisesti.

Kaarinassa vaihtoehtoista kouluruokailun järjestämistä tutkittiin etukäteen. Vs. sivistysjohtaja Mika Rantanen sanoo, että ratkaisua asiaan ei löytynyt. Eväitä syötiin koulujen ohella päiväkodeissa.

– Päiväkodeissa valtaosalla lapsista oli omat eväät. Jotkut kuitenkin tulivat päivähoitoon ilman eväitä, sillä kaikkien vanhemmat eivät olleet lukeneet saamiaan tiedotteita, Rantanen kertoo.

Myös Turussa vaihtoehtoisia järjestelyjä selvitettiin, vahvistaa sivistystoimialajohtajan varahenkilö, palvelualuejohtaja Vesa Kulmala. Korvaavaa järjestelyä ei pystytty kohtuullisin kustannuksin toteuttamaan. Kaupunki kieltäytyi myös ulkopuolisten tahojen ehdotuksista ruokailun järjestämiseksi, koska kaikkia lapsia ja nuoria kattava erityisjärjestely ei ollut mahdollinen, eikä kaupunki olisi voinut valvoa erityisruokavalioiden toteutumista.

Sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus kertoo, että vaihtoehtoja selvitettiin Raisiossakin. Eväisiin päädyttiin, koska muunlaiset järjestelyt eivät olleet käytössä olevien resurssien ja ruokahuollon järjestämistä koskevien säädösten vuoksi mahdollisia.

Lakkoihin liittyvän juridiikan asiantuntija, työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta korostaa, että laillisia työtaisteluja on kunnioitettava.

– Ei voida ajatella, että opettajat laittaisivat kouluissa lakon aikana ruokaa, koska se olisi työtaisteluissa noudatettavan neutraliteettiperiaatteen vastaista, sanoo Koskinen.

Toisaalta ketään ei saa jättää lakon nääntymään nälkäänkään. Tällainen tilanne tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, jos vaikkapa vanhainkotien ruokahuolto loppuisi lakon vuoksi pidemmäksi aikaa.

– Kaikilla vanhuksilla ei ole omaisia ruokkimassa. Tällöin kyseessä olisi niin sanottu hätätyö, eli ruokailu voitaisiin järjestää lakosta riippumatta. Myös säännöllisiä välipaloja tarvitsevien diabeteslasten osalta hätätyön kynnys voi olla hyvinkin matala.

Teemu P. Peltola

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!