Haastaviksi koetut lapset saavat vanhemmiltaan vähemmän tukea liikuntaan

Jyväskylän yliopistossa vuosina 2015–17 toteutettu Taitavat tenavat -tutkimus paljastaa, että lapsen temperamentti määrittää vanhemman liikunnallisen tuen tasoa. Vanhemmat liikkuivat harvoin lapsen kanssa yhdessä tai kannustivat häntä muilla tavoin liikkumaan, mikäli lapsen temperamentin piirteet koettiin kokonaisuutena haastaviksi.

Temperamentin piirteiden määritys perustui vanhempien arvioon lapsen sosiaalisuudesta, emotionaalisuudesta, rauhoittumis- ja huomion ylläpitämiskyvystä sekä aktiivisuudesta ja ruokaan reagoimisesta.

– Temperamentiltaan haastaviksi koettujen lasten vanhemmat voivat joutua turvautumaan muita vanhempia useammin kontrolloiviin vanhemmuuskäytäntöihin, jolloin liikkumiseen kannustamiselle jää vähemmän tilaa. Lisäksi esimerkiksi lapsen pukeutumisen haastavaksi kokeminen voi vähentää ulkoilumäärää ja näin ollen yhdessä liikkumista, liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Arto Laukkanen sanoo.

Löydös on sikäli merkittävä, että temperamentin piirteet ovat meille kullekin ominaisia ja pysyväluonteisia.

– Temperamentiltaan haastaviksi koetuilla lapsilla voi olla korkeampi fyysisen liikkumattomuuden riski, sillä temperamentin piirteisiin ei voi vaikuttaa, mutta ne näyttävät määrittävän vanhemman liikunnallista tukea, Laukkanen toteaa.

Kahden vanhemman perheissä liikunnallisessa tuessa havaittiin suuri yhdenmukaisuus vanhempien välillä ja siitä syystä puolison liikunnallinen tuki oli suurin yksittäinen liikunnallisen tuen vaihtelua selittävä tekijä.

– Tutkimustulos viittaa siihen, että kahden vanhemman perheissä suhteellisen yleisesti joko molemmat vanhemmat tukevat, tai sitten kumpikaan vanhemmista ei tue, lapsen liikunta-aktiivisuutta, Laukkanen sanoo.

Liikunnanedistämistoimia tehtäessä tulisikin huomioida lapsiperheet kokonaisuudessaan.

– Tätä ei ole täysin tiedostettu, kun liikuntaa edistäviä toimia lapsiperheille on suunniteltu. Lapsiperheiden arki rakentuu yhteisille päätöksille, joten myös liikunnan edistämistoimien tulisi huomioida perheet kokonaisuutena, Laukkanen toteaa.

Vanhempien liikkumisen tuki koostui tutkimuksessa kolmesta eri vanhemmuuteen liittyvistä toimintatavasta: liikkumisesta yhdessä lapsen kanssa, liikuntaan kannustavan ilmapiiriin luomisesta sekä muusta suorasta tai epäsuorasta liikkumisen tuesta, kuten harrastuksiin kyyditsemisestä ja liikkumisvälineiden hankkimisesta.

Vanhemman korkeampaa liikunnallista tukea tutkimuksessa selittivät lisäksi lapsen matalampi ikä, suurempi ulkoiluaika ja liikuntapaikkojen käyttämistiheys, korkeammaksi koettu liikunnasta nauttiminen, varhaisempi syntymäjärjestys sisarusten keskuudessa sekä vanhemman oma liikunta-aktiivisuus.

– Aiemmissa tutkimuksissa on johdonmukaisesti havaittu, että liikkumiseen kannustava ja liikkumisen vapauksia ja virikkeitä tarjoava kotiympäristö selittää lasten liikunta-aktiivisuuden eroja, tutkijatohtori Laukkanen muistuttaa.

Alkuperäinen artikkeli Correlates of physical activity parenting: The Skilled Kids study julkaistiin arvostetussa Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports -lehdessä 30. elokuuta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunnasta mukana olivat tohtorikoulutettava Donna Niemistö, professori Taija Juutinen, tilastotieteiden maisteri Elisa Korhonen ja Taitavat tenavat -tutkimushankkeen johtaja, yliopistotutkija Arja Sääkslahti sekä Groningenin yliopistosta apulaisprofessori Marja Cantell.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

S.I.G. levynjulkaisukeikalla Apollossa lauantaina

Viime marraskuussa tuli kuluneeksi 40 vuotta raisiolaisen SIG-yhtyeen perustamisesta ja kuukautta aikaisemmin ilmestyi kattava historiikki Portaat purppurasumuun – SIG-yhtyeen tarina .

Lähes 900 000 äänesti ennakkoon EU-vaaleissa

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksessä annettiin alustavien tietojen mukaan 897 162 ääntä, joten ennakkoon äänesti noin 21,0 prosenttia äänioikeutetuista. Luvut tarkentuvat, kun rekisteriin lisätään muun muassa ulkomailla annetut ennakkoäänet.

Yli tuhat osaajaa Australiasta Zimbabween haluaa Turkuun

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli tuhat hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Musiikin kuuntelu vähentynyt lasten ja työikäisen aikuisväestön keskuudessa

Musiikin kuuntelu päivittäin ikäryhmän mukaan, %.

Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksen mukaan sekä 10–14- että 20–64-vuotiaat kuuntelivat vuonna 2017 vähemmän musiikkia kuin vastaavan ikäiset 1990- tai 2000-luvun alussa.

Kuitulujitteiset muovit toimivat myös hampaiden oikomishoidossa

MDS Durgesh Bangalore Huchaiah tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan hampaiden oikomishoidossa käytettävien kiinnikkeiden liimasaumaa. Tutkimuksessa todettiin, että liimasauman kuormittuessa oikomishoidon aikana sen muovikomponentti joustaa. Lisäksi selvisi, että pitkäkestoisen kuormituksen sietoa voidaan parantaa ohuella lasikuitulaminaatilla kiinnikkeen ja hampaan välissä.

Työttömyysturvamaksuja aikaistetaan helatorstain takia

Työttömyysajan ilmoitus- ja maksupäivät poikkeavat tavanomaisesta helatorstain takia, kertoo Kela.

Raision kirjasto järjestää kesällä kirjoituskilpailun

Raision kaupunginkirjasto ja MTK Varsinais-Suomi järjestävät kirjoituskilpailun, jossa voit kertoa kohtaamisista ja kokemuksista kotieläinten kanssa. Mitä koit, mitä näit, mitä tapahtui? Kirjoita lyhyt tarina, otsikoi se ja osallistu kilpailuun.

Maahanmuuttajille suunnatut intensiivikurssit auttoivat työllistymisessä

Maahanmuuttajat työllistyvät eri selvitysten mukaan huonosti suomalaisille työmarkkinoille. Turun AMK:n koordinoimassa Vertaista vailla -hankkeessa on viimeisen kahden vuoden aikana työskennelty maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi Turun seudulla. Intensiivikurssien osallistujista noin 80 prosenttia on työllistynyt, perustanut yrityksen tai opiskelee.

Jokisataman avajaiset jo yhdeksättä kertaa

Kati Keskihannu ja Jokisataman avajaiset -tapahtuman vastaava tuottaja Eevi Rannikko.

Jo yhdeksättä kertaa järjestettävä Jokisataman avajaiset käynnistää Turun merellisen tapahtumakesän 23.−26. toukokuuta. Pitkän viikonlopun yli 60 tapahtumasta valtaosa on maksuttomia.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!