Haastaviksi koetut lapset saavat vanhemmiltaan vähemmän tukea liikuntaan

Jyväskylän yliopistossa vuosina 2015–17 toteutettu Taitavat tenavat -tutkimus paljastaa, että lapsen temperamentti määrittää vanhemman liikunnallisen tuen tasoa. Vanhemmat liikkuivat harvoin lapsen kanssa yhdessä tai kannustivat häntä muilla tavoin liikkumaan, mikäli lapsen temperamentin piirteet koettiin kokonaisuutena haastaviksi.

Temperamentin piirteiden määritys perustui vanhempien arvioon lapsen sosiaalisuudesta, emotionaalisuudesta, rauhoittumis- ja huomion ylläpitämiskyvystä sekä aktiivisuudesta ja ruokaan reagoimisesta.

– Temperamentiltaan haastaviksi koettujen lasten vanhemmat voivat joutua turvautumaan muita vanhempia useammin kontrolloiviin vanhemmuuskäytäntöihin, jolloin liikkumiseen kannustamiselle jää vähemmän tilaa. Lisäksi esimerkiksi lapsen pukeutumisen haastavaksi kokeminen voi vähentää ulkoilumäärää ja näin ollen yhdessä liikkumista, liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Arto Laukkanen sanoo.

Löydös on sikäli merkittävä, että temperamentin piirteet ovat meille kullekin ominaisia ja pysyväluonteisia.

– Temperamentiltaan haastaviksi koetuilla lapsilla voi olla korkeampi fyysisen liikkumattomuuden riski, sillä temperamentin piirteisiin ei voi vaikuttaa, mutta ne näyttävät määrittävän vanhemman liikunnallista tukea, Laukkanen toteaa.

Kahden vanhemman perheissä liikunnallisessa tuessa havaittiin suuri yhdenmukaisuus vanhempien välillä ja siitä syystä puolison liikunnallinen tuki oli suurin yksittäinen liikunnallisen tuen vaihtelua selittävä tekijä.

– Tutkimustulos viittaa siihen, että kahden vanhemman perheissä suhteellisen yleisesti joko molemmat vanhemmat tukevat, tai sitten kumpikaan vanhemmista ei tue, lapsen liikunta-aktiivisuutta, Laukkanen sanoo.

Liikunnanedistämistoimia tehtäessä tulisikin huomioida lapsiperheet kokonaisuudessaan.

– Tätä ei ole täysin tiedostettu, kun liikuntaa edistäviä toimia lapsiperheille on suunniteltu. Lapsiperheiden arki rakentuu yhteisille päätöksille, joten myös liikunnan edistämistoimien tulisi huomioida perheet kokonaisuutena, Laukkanen toteaa.

Vanhempien liikkumisen tuki koostui tutkimuksessa kolmesta eri vanhemmuuteen liittyvistä toimintatavasta: liikkumisesta yhdessä lapsen kanssa, liikuntaan kannustavan ilmapiiriin luomisesta sekä muusta suorasta tai epäsuorasta liikkumisen tuesta, kuten harrastuksiin kyyditsemisestä ja liikkumisvälineiden hankkimisesta.

Vanhemman korkeampaa liikunnallista tukea tutkimuksessa selittivät lisäksi lapsen matalampi ikä, suurempi ulkoiluaika ja liikuntapaikkojen käyttämistiheys, korkeammaksi koettu liikunnasta nauttiminen, varhaisempi syntymäjärjestys sisarusten keskuudessa sekä vanhemman oma liikunta-aktiivisuus.

– Aiemmissa tutkimuksissa on johdonmukaisesti havaittu, että liikkumiseen kannustava ja liikkumisen vapauksia ja virikkeitä tarjoava kotiympäristö selittää lasten liikunta-aktiivisuuden eroja, tutkijatohtori Laukkanen muistuttaa.

Alkuperäinen artikkeli Correlates of physical activity parenting: The Skilled Kids study julkaistiin arvostetussa Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports -lehdessä 30. elokuuta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunnasta mukana olivat tohtorikoulutettava Donna Niemistö, professori Taija Juutinen, tilastotieteiden maisteri Elisa Korhonen ja Taitavat tenavat -tutkimushankkeen johtaja, yliopistotutkija Arja Sääkslahti sekä Groningenin yliopistosta apulaisprofessori Marja Cantell.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Piia Koriseva ja Rauno Kajander keskustan eduskuntavaaliehdokkaiksi

Piia Koriseva.

Varsinais-Suomen Keskustan piirihallitus täydensi ehdokaslistaansa kahdella ehdokkaalla. Kevään eduskuntavaaliin nimettiin paimiolainen toimittaja ja hyvinvointialan yrittäjä Piia Koriseva sekä pöytyäläinen maanviljelijä Rauno Kajander .

Jouluhumua Naantalissa aattoon asti

Naantalin Joulukatu avattiin marraskuun lopussa ja adventtiajan ohjelma huipentuu aattona joulurauhan julistukseen Naantalin vanhassa kaupungissa. Paikallisista joulumyyjäisistä voi virittäytyä joulun tunnelmaan.

Työttömistä nuorista 41 prosenttia perheisiin kuulumattomia

18–24-vuotiaat työttömät perheaseman mukaan 2017, %.

Työttömistä 18–24-vuotiaista 41 prosenttia oli perheisiin kuulumattomia. Perheasemaltaan lapsen asemassa (asui vanhempiensa kanssa) oli 35 prosenttia.

Apulaisoikeuskansleri: Omakanta-palvelun ikärajat eivät ole sopusoinnussa lapsen edun kanssa

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pitää Omakanta-palvelun ikärajausta monella tavalla ongelmallisena ja perusoikeuksien vastaisena. Terveydenhuollon sähköisessä Omakanta-palvelussa huoltaja ei näe 10-vuotiaan ja sitä vanhemman alaikäisen lapsensa reseptejä tai muita terveystietoja, vaikka lapsi näin haluaisi. Ikärajaus ei ole sopusoinnussa lapsen edun kanssa, sillä se estää lapsen oikeuden tulla kuulluksi ja päättää asioistaan sekä vaikeuttaa huoltajien tehtävää vastata lastensa hyvinvoinnista.

Päästövaatimukset koskemaan myös ruohonleikkureita ja moottorisahoja ensi vuoden alussa

Vuodenvaihteen jälkeen moottoreiden päästövaatimukset koskevat lähes kaikkia liikuteltavia polttomoottorikäyttöisiä laitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi ruohonleikkurit, raivaus- ja moottorisahat, aggregaatit, moottorikelkat ja maastomönkijät.

Logomossa välipäivinä joulusirkusta

Circus White Xmas sisältää paljon akrobatiaa.

ArtTeatro ja Sunborn Live tuovat sirkuksen taikaa Logomon Teatro-saliin joulun välipäivinä. Viime vuonna Logomossa ihastuttanut Circus White osoitti, että Turussa on tilausta joulusirkusperinteelle. Tänä vuonna sirkus palaakin Logomolle joulun välipäivinä uudistetun Circus White Xmas -esityksen muodossa. Show on suunnattu koko perheelle, ja esityksiä on päivittäin keskiviikosta lauantaina 26.–29. joulukuuta.

Sirkku Jyrkkiö eettisen toimikunnan puheenjohtajaksi

Sirkku Jyrkkiö.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus nimesi sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Sirkku Jyrkkiön .

Sairaanhoitopiiri neuvottelee Paimion parantolan myynnistä valtion edustajien kanssa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri jatkaa Paimion parantolan myyntiä aloittamalla neuvottelut valtion edustajien kanssa tammikuussa. Tavoitteena on saada aikaan kohteeseen soveltuva hallinta- ja ylläpitomalli.

Turku Touring Pyöräily uudistuu ensi vuonna

Reittivalikoima uusiutuu, kun poljettavana on lyhyen lasten matkan lisäksi 65, 130 ja 250 kilometrin reitit.

Turun Urheiluliiton tapahtumiin kuuluva kuntopyöräilytapahtuma Turku Touring Pyöräily kehittää matkoja ja tapahtumakokonaisuutta ensi vuonna. Sunnuntaina 18.8.2019 poljettavassa tapahtumassa on ajettavaa aina muutaman kilometrin lasten reitistä 250-kilometriseen maratonmatkaan.

Urheilu

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli kokouksessaan maanantaina 17. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kauden 2019 osalta. Arvioinnin jälkeen komitea myönsi liigalisenssin kaudelle 2019 kaikille 12 Veikkausliigaseuralle.

TPS:n naiset odottavat tammikuuksi vahvistuksia sairastuvalta

TPS:n naisten liigajoukkue on joutunut tulemaan toimeen lukuisten loukkaantumisten kanssa. Muun muassa Susanna Tapanin (oik.) kausi on ollut rikkonainen.

Naisten jääkiekkoliigaan täksi kaudeksi noussut TPS siirtyi joulutauolle tappioputkessa, mutta kokonaisuutena syksy ei ollut huono muutamasta suurinumeroisesta tappiosta huolimatta. Muun muassa naisten jääkiekkoliigaa vuosia hallinneet Kärpät ja Blues kouluttivat tulokasta kovalla kädellä.

Frida Lähteenmäki ja Emma Santamäki jatkavat TPS:ssa

Emma Santamäki (vas.).

TPS:n naisten jalkapalloliigajoukkueessa viime kaudella puolustaneet Frida Lähteenmäki ja Emma Santamäki jatkavat TPS:ssä myös kaudella 2019. Molempien sopimus on yksivuotinen. Santamäki debytoi Naisten liigassa jo vuonna 2013.

Menoviikko: Tomi Kalliolle kunniaa kärkikamppailussa

Tomi Kallio toimii nykyään TPS:n pelaajatarkkailijana.

HC TPS:n viimeinen kotiottelu ennen joulua on torstaina 20. joulukuuta. Ottelu on monella tapaa todellinen herkkupala.

Åboraakkeli: Korkealle noteerattu Kakko

Kaapo Kakko.

Yksi HC TPS:n ilonaiheista kuluvalla kaudella on ollut Kaapo Kakko , joka on lyönyt itsenä ryminällä Liigaa seuraavien tietoisuuteen ympäri maata.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?