Kuljetusten siirtäminen pois meriltä lisäisi ympäristökuormaa

Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse. Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse. Kuva: Jori Liimatainen

Maailman meret täyttyvät muovista. Mikä on kauppamerenkulun ja risteilyliikenteen osuus ympäristötuhoista tai ilmastonmuutoksesta?

Maailman merillä kulkee yli 50 000 yli tuhannen bruttorekisterintonnin (GRT) alusta. Kansainvälinen laivaliikenne kuljettaa 80–90 prosenttia maailmankaupan tavarakuljetusten tilavuudesta. Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse.

International Transfer Forum (ITF) on arvioinut, että maailman tavarakuljetuksista kulki meritse 85 prosenttia vuonna 2015. Hiilidioksidipäästöistä merikuljetukset aiheuttivat 37 prosenttia. Maaliikenteessä kulki yhdeksän prosenttia tavaroista, mutta ne aiheuttivat 53 prosenttia päästöistä. Ilmateitse kuljetettiin 0,2 prosenttia tavaroista. Ne aiheuttivat seitsemän prosenttia päästöistä. Raiteilla kulki kuusi prosenttia tavaroista aiheuttaen kolme prosenttia päästöistä.

– Jos kuljetuksia siirretään pois meriltä, kuormitus kasvaa. Laivat ovat ehdottomasti tehokkain tapa kuljettaa tavaroita, arvioi luonnonmaantieteilijä ja konsultti Petra Erkkola, joka luennoi merenkulun ympäristövaikutuksista Studia Maritima -luentosarjassa.

Lentoliikenne on ympäristön kannalta kaikkein raskain tapa liikuttaa tavaroita. Kokonaisrasitukseltaan henkilöautot ovat suurin kuormittaja, koska autoja on niin paljon.

– Pitää miettiä omia kulutustottumuksia. Kuinka paljon ostaa sellaista, joka kuljetetaan tänne, kysyy Erkkola.

Laivojen käyttämässä polttoöljyssä saa Itämerellä olla rikkiä 0,1 prosenttia. Globaaliksi standardiksi on vuonna 2020 tulossa 0,5 prosenttia. Laivaliikenne on Erkkolan mukaan Suomessa vastuussa noin kolmesta prosentista typpipäästöistä. Maatalouden osuus typpipäästöistä on noin 56 prosenttia.

– Laivojen typpipäästöillä ei ole mitään tekemistä Itämeren rehevöitymisen kanssa, tai äärimmäisen vähän, sanoo Erkkola.

Kuljetusten osuus partikkelipäästöistä on Erkkolan mukaan vähäinen. Teollinen tuotanto ja lämmitys ovat niiden merkittäviä aiheuttajia.

Entä laivojen jätevedet? Erkkolan mukaan Itämerellä satamat ottavat jätevettä no special fee -periaatteella eli ilman erillistä maksua. Alukset voivat liittää putkensa ilmaiseksi monen sataman ja kaupungin jätevesiverkkoon.

– Helsingin satama on vastaanottanut tänä vuonna noin 66 000 kuutiota jätevettä risteilyaluksista. Noin 90 prosenttia aluksista jättää jätevettä Helsingin satamaan satamavierailun aikana, kertoo Erkkola, joka on itse työskennellyt Helsingin satamassa ympäristöpäällikkönä.

– Satamat ottavat vastaan myös harmaan veden, joka on volyymiltaan kymmenkertainen mustaan veteen nähden.

Jätevesien käsittely on pakollista laivoilla. Satamilla on myös velvoite ottaa vastaan kaikki kiinteät jätteet laivoilta ja laivoilla on velvoite jättää kaikki kiinteät jätteet satamaan. Kaikki dokumentoidaan ja kuitit on esitettävä tarkastuksissa.

Konsulttiyhtiö Eunomia arvioi, että vuosittain mereen pääsee 12 miljoonaa tonnia muovia. Vain prosentti muovista kelluu pinnalla. Kalastus aiheuttaa muovikuormituksesta 1,15 miljoonaa tonnia ja laivaliikenne 0,6 miljoonaa tonnia. Maista mereen ajautuu yhdeksän miljoonaa tonnia muovia.

– Jos maalta ajautuu mereen näin paljon muovia, voimme korjata sitä mereltä loppuelämämme, eikä mitään tapahdu, arvioi Erkkola.

Lasse Virtanen

Vanhemman ainaisia pelkoja

Vuonna 1997 syntyneitä 18 vuoden ajan seuranneen THL:n suurtutkimuksen tulokset julkistettiin muutama päivä sitten. Tutkimuksessa seurattiin yli 57 000 vuonna 1997 syntyneen lapsuutta ja nuoruutta.

Väitös: Mustaherukan terveelliset yhdisteet talteen uusilla menetelmillä

Mustaherukan uutteilla on antikarsinogeenisia, antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia teknologisia ratkaisuja mustaherukkamehun valmistamiseksi ja mustaherukan puristuksessa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämiseksi. Mustaherukkaa käytetään paljon sen hyvän maun ja terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Miestä lyötiin kirveellä ylävartaloon Nousiaisissa

Nousiaisissa tapahtui yksityisellä paikalla viime perjantai-iltana 9. marraskuuta, väkivaltatilanne, jossa lyötiin miestä kirveellä ylävartaloon. Mies toimitettiin sairaalaan, josta hän on jo päässyt pois. Paikalta paennut lyöjä ilmoittautui itse poliisille lauantaina.

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.