Kuljetusten siirtäminen pois meriltä lisäisi ympäristökuormaa

Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse. Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse. Kuva: Jori Liimatainen

Maailman meret täyttyvät muovista. Mikä on kauppamerenkulun ja risteilyliikenteen osuus ympäristötuhoista tai ilmastonmuutoksesta?

Maailman merillä kulkee yli 50 000 yli tuhannen bruttorekisterintonnin (GRT) alusta. Kansainvälinen laivaliikenne kuljettaa 80–90 prosenttia maailmankaupan tavarakuljetusten tilavuudesta. Suomen ulkomaankaupan tavarakuljetuksista noin 83 prosenttia kulkee meriteitse.

International Transfer Forum (ITF) on arvioinut, että maailman tavarakuljetuksista kulki meritse 85 prosenttia vuonna 2015. Hiilidioksidipäästöistä merikuljetukset aiheuttivat 37 prosenttia. Maaliikenteessä kulki yhdeksän prosenttia tavaroista, mutta ne aiheuttivat 53 prosenttia päästöistä. Ilmateitse kuljetettiin 0,2 prosenttia tavaroista. Ne aiheuttivat seitsemän prosenttia päästöistä. Raiteilla kulki kuusi prosenttia tavaroista aiheuttaen kolme prosenttia päästöistä.

– Jos kuljetuksia siirretään pois meriltä, kuormitus kasvaa. Laivat ovat ehdottomasti tehokkain tapa kuljettaa tavaroita, arvioi luonnonmaantieteilijä ja konsultti Petra Erkkola, joka luennoi merenkulun ympäristövaikutuksista Studia Maritima -luentosarjassa.

Lentoliikenne on ympäristön kannalta kaikkein raskain tapa liikuttaa tavaroita. Kokonaisrasitukseltaan henkilöautot ovat suurin kuormittaja, koska autoja on niin paljon.

– Pitää miettiä omia kulutustottumuksia. Kuinka paljon ostaa sellaista, joka kuljetetaan tänne, kysyy Erkkola.

Laivojen käyttämässä polttoöljyssä saa Itämerellä olla rikkiä 0,1 prosenttia. Globaaliksi standardiksi on vuonna 2020 tulossa 0,5 prosenttia. Laivaliikenne on Erkkolan mukaan Suomessa vastuussa noin kolmesta prosentista typpipäästöistä. Maatalouden osuus typpipäästöistä on noin 56 prosenttia.

– Laivojen typpipäästöillä ei ole mitään tekemistä Itämeren rehevöitymisen kanssa, tai äärimmäisen vähän, sanoo Erkkola.

Kuljetusten osuus partikkelipäästöistä on Erkkolan mukaan vähäinen. Teollinen tuotanto ja lämmitys ovat niiden merkittäviä aiheuttajia.

Entä laivojen jätevedet? Erkkolan mukaan Itämerellä satamat ottavat jätevettä no special fee -periaatteella eli ilman erillistä maksua. Alukset voivat liittää putkensa ilmaiseksi monen sataman ja kaupungin jätevesiverkkoon.

– Helsingin satama on vastaanottanut tänä vuonna noin 66 000 kuutiota jätevettä risteilyaluksista. Noin 90 prosenttia aluksista jättää jätevettä Helsingin satamaan satamavierailun aikana, kertoo Erkkola, joka on itse työskennellyt Helsingin satamassa ympäristöpäällikkönä.

– Satamat ottavat vastaan myös harmaan veden, joka on volyymiltaan kymmenkertainen mustaan veteen nähden.

Jätevesien käsittely on pakollista laivoilla. Satamilla on myös velvoite ottaa vastaan kaikki kiinteät jätteet laivoilta ja laivoilla on velvoite jättää kaikki kiinteät jätteet satamaan. Kaikki dokumentoidaan ja kuitit on esitettävä tarkastuksissa.

Konsulttiyhtiö Eunomia arvioi, että vuosittain mereen pääsee 12 miljoonaa tonnia muovia. Vain prosentti muovista kelluu pinnalla. Kalastus aiheuttaa muovikuormituksesta 1,15 miljoonaa tonnia ja laivaliikenne 0,6 miljoonaa tonnia. Maista mereen ajautuu yhdeksän miljoonaa tonnia muovia.

– Jos maalta ajautuu mereen näin paljon muovia, voimme korjata sitä mereltä loppuelämämme, eikä mitään tapahdu, arvioi Erkkola.

Lasse Virtanen

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Kevät etenee varovaista tahtia

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat jo äänessä.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto on käynnistynyt viileässä maaliskuun säässä verkkaisesti. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kuitenkin jo runsaasti, kuten myös Kevätseuranta-viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta.

Lasten musiikkijuhlat huipentuvat Pekkaan ja Suteen

Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämät Lasten musiikkijuhlat jatkuvat vielä tulevan viikonlopun. Lauantaina 23. maaliskuuta kello 15 Turun Linnassa on luvassa Prinsessan uni eli kuinka lohikäärme kukistettiin . Tässä konservatorion ja Turun vanha musiikki ry:n yhteistyössä klassikkosatu Prinsessa Ruususesta palaa juurilleen. Herttuan musikantit ja nuoret soittajat seikkailevat vanhojen sävelaarteiden parissa huikean sirkusesityksen kuvittamana.

Lähestymiskiellon sähköinen valvonta sopisi vain tiettyihin tilanteisiin

Oikeusministeriössä on valmistunut muistio, jossa arvioidaan lähestymiskiellon sähköisen valvonnan tarvetta ja edellytyksiä käyttöönotolle. Lisäksi on arvioitu muita vaihtoehtoja lähestymiskiellon valvonnan tehostamiseksi.

Ahvenanmaalta löytyi 5 000 vuotta vanha ohranjyvä

Tutkijat selvittivät tuhansia vuosia vanhojen ohranjyvien iän radiohiiliajoituksen avulla.

Uudet löydöt paljastavat, että metsästäjä-keräilijät omaksuivat maanviljelyn Ahvenmaalla ja Itä-Ruotsissa jo 5 000 vuotta sitten.

Järvien jäät heikkenevät ja jokien jäät lähtevät Etelä- ja Länsi-Suomessa

Etelä- ja Länsi-Suomen järvillä aurinko on alkanut heikentää jään rakennetta, ja jää voi olla petollisen heikkoa. Jään kokonaispaksuus on näillä alueilla vielä 30–45 senttiä, mutta se ei kuvaa jään kantavuutta, koska suuri osa jääkerroksesta on selvästi teräsjäätä hauraampaa ja heikompaa. Monelta joelta jäät ovat jo lähteneet erityisesti etelä- ja lounaisrannikolla.

Tyhmää ihannoida typeryyttä

Kirjoittaja kritisoi autoja, joissa on kaksi pakoputkea, vaikka kaikki ovat hyvin tietoisia päästörajoituksista ja niiden tärkeydestä.

Vaikuttavimmat teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat isojen toimijoiden asia, mutta kuten usein on todettu, jokainen ihminen voi omalta osaltaan toimia nykyistä järkevämmin. Tämähän ei ollenkaan tarkoita, että pitää luopua jostain välttämättömästä ja tarpeellisesta, sen sijaan nykyinen kulutushysteria ja sen seurauksena tapahtuva toiminta ovat asioita, joista voidaan huomattavasti tinkiä.

Partiolaiset kannustavat nuoria vaikuttamiseen lauantaina

Turun Aureliassa järjestetään 23. maaliskuuta kello 12–15 nuorten partiolaisten järjestämä nuorille suunnattu vaalipaneeli, Nuori ääni 2.0 -tapahtuma. Nuori ääni 2.0 on vaikuttamistapahtuma, jossa nuorilla on mahdollisuus tavata eri järjestöjen ja puolueiden nuoria toimijoita. Päivän aikana on mahdollista kuunnella puolue- ja järjestöpaneelia tai löytää itselleen sopivia uusia vaikuttamisen kanavia työpajojen avulla.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?