Lasten yliopisto kutsuu kuulemaan joulun rakennuspalikoista

Anna Haapalainen. Anna Haapalainen. Kuva: Hanna Oksanen

Mikä oli Betlehemin tähti, miksi Jeesus-lapselle vietiin juuri mirhamia, miksi syömme joulutähtiä ja piparkakkuja, mikä on joulukalenterin tarina ja miksi vietämme joulua juuri 25. joulukuuta? Näihin ja moniin muihin joulun rakennuspalikoihin liittyviin kysymyksiin saa vastauksen Turun yliopiston Lasten yliopiston joululuennolla lauantaina 1. joulukuuta.

Uskontotieteen tohtorikoulutettava Anna Haapalainen on luvannut kertoa Lasten yliopiston luennolla jouluun liittyvistä tavoista ja esineistä. Väitöskirjatyönsä ohessa Haapalainen toimii myös Turun yliopiston Centre for the Study of Christian Cultures -tutkimuskeskuksen johtoryhmän jäsen.

Kotoisen joulumme lisäksi Haapalainen kertoo eri kulttuurien jouluperinteistä sekä siitä, mitä me olemme omaksuneet omaan jouluumme muista kulttuureista. Monet perinteet kun ovat kulkeutuneet Suomeen kauempaa, osa jopa maapallon toiselta puolen. Hän kertoo myös, miten jouluperinteet ovat muuttuneet ja muuttuvat yhä.

Tiedeluennot on tarkoitettu 7–10-vuotiaille koululaisille. Luento pidetään Turun yliopiston Educarium-rakennuksen (Assistentinkatu 5) Edu1-salissa. Luento alkaa kello 12.00, mutta aulaan pääsee kello 11.30 lähtien, jolloin Educariumin aulassa tarjoillaan glögiä, mehua ja pipareita. Tapahtuma on maksuton.

Luennoille osallistuvien toivotaan ilmoittautuvan osoitteessa www.utu.fi/lastenyliopisto.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Perustulokokeilu päättyy, osallistujien muistettava hakea työttömyysetuutta

Kaksivuotinen perustulokokeilu päättyy 31. joulukuuta. Perustulon saajan pitää varmistaa, että hänen työnhakunsa on voimassa ja erikseen hakea työttömyysetuutta tai muuta hänelle kuuluvaa etuutta.

Ensimmäinen avioliitto solmitaan yli kolmekymppisenä

Ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä naisilla vuonna 2017.

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä oli sekä naisilla että miehillä matalin Pohjanmaan neljässä maakunnassa vuonna 2017. Nuorimpina solmittiin avioliitto Keski-Pohjanmaalla, jossa naisten keski-ikä oli 29,7 vuotta ja miesten 31,3 vuotta.

Viljelijätukia maksetaan marraskuun lopulla

Maaseutuvirasto maksaa marraskuun aikana eläinten hyvinvointikorvauksen ennakot, kansalliset peltotuet ja luonnonhaittakorvauksen loppumaksun. Eläinten hyvinvointikorvauksen maksaminen alkaa 22. marraskuuta. Kansallisten peltotukien ja luonnonhaittakorvauksen loppuosan ensimmäinen maksupäivä on 29. marraskuuta.

Lähes neljä kymmenestä ensimmäisestä avioliitosta päättyy eroon

Eräinä vuosina avioliiton solmineiden naisten avioerokertymä vuoden 2017 loppuun mennessä, puolisot eri sukupuolta.

Todennäköisyys, että naisen ensimmäinen avioliitto päättyy avioeroon, oli viime vuonna 38 prosenttia. Luku on samalla tasolla kuin vuosina 2005–16, jolloin se vaihteli 38:n ja 40:n prosentin välillä. Ensimmäisen avioliiton päättyminen leskeyteen on hieman todennäköisempää kuin avioliiton päättyminen avioeroon.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.