Ilmastonmuutos voi muuttaa soiden hiilenkiertoa

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa mikrobimääriin sekä mikrobiyhteisön koostumukseen ja aktiivisuuteen soiden pintakerroksessa. Muutos voi kiihdyttää orgaanisen aineen hajoamista suoraan myös syvemmissä turvekerroksissa muuttamalla mikrobiprosesseja ja vaikuttamalla siten mikrobeille käyttökelpoisen hiilen saatavuuteen.

Suot ovat tärkeitä hiilivarastoja globaalisti. Soiden turpeeseen on sitoutunut kolmannes maa-alueiden hiilestä. Suomessa turpeeseen sitoutunut hiili on tärkeä pitkän aikavälin hiilivarasto, koska soihin sitoutunut hiilimäärä on suurempi kuin kasvillisuuden ja kivennäismaan hiilivarastot yhdessä.

Suot ovat myös dynaamisia ekosysteemejä. Muutokset soiden vesitaseessa muuttavat hapellisten ja hapettomien hajotusprosessien suhdetta. Yhdessä vapautuvien ravinteiden ja kohonneen lämpötilan kanssa vesitase voi vaikuttaa hiilen sidonnan ja vapautumisen tasapainoon ja siten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

On oletettu, että soiden syvempiin kerroksiin varastoitunut turve sietää paremmin ympäristön muutoksia kuin pinta-turve. Tästä syystä useimmat tutkimukset ilmastonmuutoksen vaikutuksista soiden mikrobiyhteisöihin ja hiilenkiertoon ovat keskittyneet soiden pintakerroksiin. Kuitenkin myös muutokset jo varastoituneessa turpeessa voivat olla tärkeitä soiden hiilivarastojen säilymisen kannalta.

Promise A. Mpamah Jyväskylän yliopistosta vertasi akvaattisten tieteiden väitöskirjatyössään soiden nuorten kasvipeitteisten pintakerrosten ja syvempien ikääntyneiden kerrosten mikrobibiomassaa ja hiilenkiertoa ojitetuilla ja luonnontilaisilla soilla.

– Tutkimukseni viittaa siihen, että eläviin ja kuolleisiin mikrobeihin varastoitunut hiili muodostaa merkittävän osan turpeen biomassasta, selventää Mpamah.

Ojitettujen ja luonnontilaisten soiden turpeessa elää suhteellisen suuria määriä mikrobeja jopa yli 3000 vuotta vanhoissa turvekerroksissa, vaikkakin mikrobeja on vähemmän syvemmällä ja niiden aktisuus on matalampi kuin suon pinnassa. Tämä selittää kryoturbaatiossa pintaan nousseen turpeen hitaan hajoamisen happitilanteen parantuessa.

Suomalaisten ojitettujen ja luonnontilaisten suoparien vertailu osoitti pinnan kuivamisen muuttavan mikrobiyhteisöä ja mikrobimääriä myös syvemmissä turvekerroksissa. Siten ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmaston lämpeneminen ja vedenpinnan tason lasku voi vaikuttaa soiden koko turveprofiilin mikrobiyhteisöihin ja siten soiden hiilivarastoihin muuttamalla nykyiset hiilivarastot hiilen lähteiksi.

– Tämän tähden ilmastonmuutoksen vaikutusta soiden hiilitaseeseen pitää tutkia pinnan ilmiöiden lisäksi koko turveprofiilista ja hiilenkiertomalleissa pitää huomioida myös mikrobibiomassan hiili, kertoo Mpamah.

FM Promise Mpamahin väitöskirjan Response of microbial biomass and carbon dynamics to changing hydrological conditions in old peat deposits (Vanhojen turvekerrostumien mikrobeihin sitoutunut hiili muuttuvissa hydrologisissaolosuhteissa) on tarkastustilaisuus 23. marraskuuta Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kasvisruokahyggeilyä Vähätorilla uudessa ravintolassa

Vähätori sai taas uuden ravintolan, kun kasvisravintola Hügge vietti avajaisiaan viikko sitten. Hügge tarjoilee lounasta sekä illallista monipuolisen juomavalikoiman kera. Menulta löytyy esimerkiksi maissi ”ribsejä”, tomaatti ”tartaria” ja misolla glaseerattua munakoisoa.

Piia Koriseva ja Rauno Kajander keskustan eduskuntavaaliehdokkaiksi

Piia Koriseva.

Varsinais-Suomen Keskustan piirihallitus täydensi ehdokaslistaansa kahdella ehdokkaalla. Kevään eduskuntavaaliin nimettiin paimiolainen toimittaja ja hyvinvointialan yrittäjä Piia Koriseva sekä pöytyäläinen maanviljelijä Rauno Kajander .

Jouluhumua Naantalissa aattoon asti

Naantalin Joulukatu avattiin marraskuun lopussa ja adventtiajan ohjelma huipentuu aattona joulurauhan julistukseen Naantalin vanhassa kaupungissa. Paikallisista joulumyyjäisistä voi virittäytyä joulun tunnelmaan.

Työttömistä nuorista 41 prosenttia perheisiin kuulumattomia

18–24-vuotiaat työttömät perheaseman mukaan 2017, %.

Työttömistä 18–24-vuotiaista 41 prosenttia oli perheisiin kuulumattomia. Perheasemaltaan lapsen asemassa (asui vanhempiensa kanssa) oli 35 prosenttia.

Apulaisoikeuskansleri: Omakanta-palvelun ikärajat eivät ole sopusoinnussa lapsen edun kanssa

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pitää Omakanta-palvelun ikärajausta monella tavalla ongelmallisena ja perusoikeuksien vastaisena. Terveydenhuollon sähköisessä Omakanta-palvelussa huoltaja ei näe 10-vuotiaan ja sitä vanhemman alaikäisen lapsensa reseptejä tai muita terveystietoja, vaikka lapsi näin haluaisi. Ikärajaus ei ole sopusoinnussa lapsen edun kanssa, sillä se estää lapsen oikeuden tulla kuulluksi ja päättää asioistaan sekä vaikeuttaa huoltajien tehtävää vastata lastensa hyvinvoinnista.

Päästövaatimukset koskemaan myös ruohonleikkureita ja moottorisahoja ensi vuoden alussa

Vuodenvaihteen jälkeen moottoreiden päästövaatimukset koskevat lähes kaikkia liikuteltavia polttomoottorikäyttöisiä laitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi ruohonleikkurit, raivaus- ja moottorisahat, aggregaatit, moottorikelkat ja maastomönkijät.

Logomossa välipäivinä joulusirkusta

Circus White Xmas sisältää paljon akrobatiaa.

ArtTeatro ja Sunborn Live tuovat sirkuksen taikaa Logomon Teatro-saliin joulun välipäivinä. Viime vuonna Logomossa ihastuttanut Circus White osoitti, että Turussa on tilausta joulusirkusperinteelle. Tänä vuonna sirkus palaakin Logomolle joulun välipäivinä uudistetun Circus White Xmas -esityksen muodossa. Show on suunnattu koko perheelle, ja esityksiä on päivittäin keskiviikosta lauantaina 26.–29. joulukuuta.

Sirkku Jyrkkiö eettisen toimikunnan puheenjohtajaksi

Sirkku Jyrkkiö.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus nimesi sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan uudeksi puheenjohtajaksi syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, dosentti Sirkku Jyrkkiön .

Sairaanhoitopiiri neuvottelee Paimion parantolan myynnistä valtion edustajien kanssa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri jatkaa Paimion parantolan myyntiä aloittamalla neuvottelut valtion edustajien kanssa tammikuussa. Tavoitteena on saada aikaan kohteeseen soveltuva hallinta- ja ylläpitomalli.

Urheilu

Liigalisenssi kaikille Veikkausliigaseuroille

Suomen Palloliiton (SPL) liigalisenssikomitea käsitteli kokouksessaan maanantaina 17. joulukuuta Veikkausliigan liigalisenssejä kauden 2019 osalta. Arvioinnin jälkeen komitea myönsi liigalisenssin kaudelle 2019 kaikille 12 Veikkausliigaseuralle.

TPS:n naiset odottavat tammikuuksi vahvistuksia sairastuvalta

TPS:n naisten liigajoukkue on joutunut tulemaan toimeen lukuisten loukkaantumisten kanssa. Muun muassa Susanna Tapanin (oik.) kausi on ollut rikkonainen.

Naisten jääkiekkoliigaan täksi kaudeksi noussut TPS siirtyi joulutauolle tappioputkessa, mutta kokonaisuutena syksy ei ollut huono muutamasta suurinumeroisesta tappiosta huolimatta. Muun muassa naisten jääkiekkoliigaa vuosia hallinneet Kärpät ja Blues kouluttivat tulokasta kovalla kädellä.

Frida Lähteenmäki ja Emma Santamäki jatkavat TPS:ssa

Emma Santamäki (vas.).

TPS:n naisten jalkapalloliigajoukkueessa viime kaudella puolustaneet Frida Lähteenmäki ja Emma Santamäki jatkavat TPS:ssä myös kaudella 2019. Molempien sopimus on yksivuotinen. Santamäki debytoi Naisten liigassa jo vuonna 2013.

Menoviikko: Tomi Kalliolle kunniaa kärkikamppailussa

Tomi Kallio toimii nykyään TPS:n pelaajatarkkailijana.

HC TPS:n viimeinen kotiottelu ennen joulua on torstaina 20. joulukuuta. Ottelu on monella tapaa todellinen herkkupala.

Åboraakkeli: Korkealle noteerattu Kakko

Kaapo Kakko.

Yksi HC TPS:n ilonaiheista kuluvalla kaudella on ollut Kaapo Kakko , joka on lyönyt itsenä ryminällä Liigaa seuraavien tietoisuuteen ympäri maata.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?