Tuulilasivahingot kasvussa Turun seudulla

Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Kuva: Daisy-Daisy

Aamusten toimitukseen lukijoilta tulleiden viestien mukaan Turun kehätiellä tapahtuu tätä nykyä runsaasti tuulilasin rikkoutumisia, kiven tai muun tiellä olevan irtaimen aineksen osuessa tuulilasiin. Viime vuonna Osuuspankki korvasi koko maassa lähes 40 000 autojen lasivahinkoa, joka on yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2014.

Turun suhteen Osuuspankin tilastot kasvussa ovat maltillisemmat. Viime vuonna lasivahinkoja korvattiin hieman yli 800, joka merkitsee kuitenkin 80 prosentin kasvua vuoteen 2014. Fennialla vuosien 2014 ja 2017 välinen kasvu autojen lasikorvauksissa Turussa oli 65 prosenttia.

If on saanut tänä vuonna 1 400 ilmoitettua tuulilasivahinkoa Turun seudulla. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 350, joten Ifillä kasvu ei erotu merkittävästi.

Osuuspankin auto- ja liikennevakuutuspalvelujen tuotejohtaja Mikko Pöyhönen pitää tärkeimpinä syinä tuulilasivaurioihin lyhyitä turvavälejä isoilla teillä ja teiden vaurioita.

Muutos tuulilasien materiaalissa voi olla myös osatekijä vaurioiden lisääntymisessä.

– Ennen tuulilaseissa oli lyijyä, joka teki lasin rakenteesta vahvemman. Nykyään lyijyä ei ole ollut enää vuosiin ympäristön takia, joka on hyvin perusteltu syy. Siksi materiaali voi hajota pienenkin kiven osuessa kohdalle. Pöyhönen kuvailee.

Tuulilasin uusimisen yleisin omavastuuosuus Osuuspankin asiakkailla on 150 euroa. Osuuspankin asiakkaan ei tarvitse maksaa omavastuuta vahingoissa, joissa koko tuulilasia ei vaihdeta.

Lasivahinkojen vakuutusturva ei sisälly Osuuspankilla kaikkiin autovakuutuksiin. Se on osa kaskovakuutuksen valinnaista sisältöä, kuten muun muassa keskeytys- ja lunastusturva.

Yksi toimitukseen vihjeen antaneista kertoi, että hänellä vasta asennettu tuulilasi oli hajonnut vain noin kilometrin ajon jälkeen. Uuden tuulilasin hankkiminen aiheutti lisätyötä vakuutusyhtiön kanssa.

Asian käsittelyssä on asentamokohtaisia eroja. Autonlasiasentamo Lasi-Jussin asentaja Sami Harjula kertoo, että heiltä asiakas saa veloituksetta uuden tuulilasin, jos virhe valmistuksessa tai asennuksessa rikkoo aiemmin asennetun tuulilasin.

– Pilkingtonin tehdas korvaa asiakkaalle uuden lasin, jos näkyvää kiven iskemää tai kolhua ei löydy. Asentajien vastuulla on tarkastaa lasin olevan ehjä ennen asennusta, Harjula toteaa.

Tuulilasin voi joutua vakuutuksesta huolimatta korvaamaan itse, jos vahinko on aiheutunut selvästi omasta törttöilystä.

– Törkeä huolimattomuus tai tahallisuus ovat korvaamisen epäämiskriteerejä. En ole kyllä tällaisista tilanteista kuullut. Autojen vakuutushuijauksia ja -petoksia esiintyy Euroopassa jonkun verran, mutta Suomessa ne ovat erittäin harvinaisia, Pöyhönen pohtii.

Pöyhösen mukaan selkeä piikki autojen lasivahinkojen ilmoituksissa tapahtuu keväällä, irtohiekan ja talvirenkaiden nastojen aiheuttamana. Kevätauringon valossa myös vanhat vahingot erottuvat paremmin, kuin talven hämärässä.

Aleksi Mäkelä

Ihmisiä Suomi-filmin suviyössä

Se oli lämmin ja kaunis kesäyö, joka oli kääntymässä kohti sarastavaa auringonnousua. Kaupunki oli kietoutunut seesteiseen rauhaan. Kesäyö, jonka viattomuus olisi istunut vanhaan Suomi-filmiin.

Kerrostalossa huoneistopalo Varissuolla

Kerrostalossa oli huoneistopalo Varissuolla Suurpäänkadulla lauantaina aamupäivällä.

Venner laajenee Turkuun

Pian toimintaansa pääkaupunkiseudulta myös Turkuun laajentavalle Venner Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

Turkulainen rattijuoppo kaahasi kymppitietä kovaa ylinopeutta

Poliisipartio ajoi Koskella kymppitietä pitkin kohti Turkua, kun partiota vastaan tuli perjantaina noin kello 22 kovalla vauhdilla henkilöauto, jonka nopeudeksi mitattiin 166 km/h, kun alueella oli 100 km/h nopeusrajoitus.

Suomi yksi maailman venetiheimmistä maista, uusien vesikulkuneuvojen määrä kasvussa

Vesiskootterien suosio kasvaa yhä. Varsinais-Suomessa ensirekisteröitiin alkuvuonna 47 uutta vesiskootteria.

Suomi on edelleen yksi maailman venetiheimmistä maista. Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suosituin kulkuneuvo vesillä liikkumiseen on edelleen moottorivene. Myös vesiskoottereiden suosio on kasvussa. Eniten veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Avovene törmäsi laituriin, kolme loukkaantui

Naantalissa tapahtui perjantaina Teersalon ja Velkuan alueella vesiliikenneonnettomuus, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.

Eurojackpotin potti pomppasi 37 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 29/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 37 miljoonaa euroa.

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Urheilu

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.