Tuulilasivahingot kasvussa Turun seudulla

Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Kuva: Daisy-Daisy

Aamusten toimitukseen lukijoilta tulleiden viestien mukaan Turun kehätiellä tapahtuu tätä nykyä runsaasti tuulilasin rikkoutumisia, kiven tai muun tiellä olevan irtaimen aineksen osuessa tuulilasiin. Viime vuonna Osuuspankki korvasi koko maassa lähes 40 000 autojen lasivahinkoa, joka on yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2014.

Turun suhteen Osuuspankin tilastot kasvussa ovat maltillisemmat. Viime vuonna lasivahinkoja korvattiin hieman yli 800, joka merkitsee kuitenkin 80 prosentin kasvua vuoteen 2014. Fennialla vuosien 2014 ja 2017 välinen kasvu autojen lasikorvauksissa Turussa oli 65 prosenttia.

If on saanut tänä vuonna 1 400 ilmoitettua tuulilasivahinkoa Turun seudulla. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 350, joten Ifillä kasvu ei erotu merkittävästi.

Osuuspankin auto- ja liikennevakuutuspalvelujen tuotejohtaja Mikko Pöyhönen pitää tärkeimpinä syinä tuulilasivaurioihin lyhyitä turvavälejä isoilla teillä ja teiden vaurioita.

Muutos tuulilasien materiaalissa voi olla myös osatekijä vaurioiden lisääntymisessä.

– Ennen tuulilaseissa oli lyijyä, joka teki lasin rakenteesta vahvemman. Nykyään lyijyä ei ole ollut enää vuosiin ympäristön takia, joka on hyvin perusteltu syy. Siksi materiaali voi hajota pienenkin kiven osuessa kohdalle. Pöyhönen kuvailee.

Tuulilasin uusimisen yleisin omavastuuosuus Osuuspankin asiakkailla on 150 euroa. Osuuspankin asiakkaan ei tarvitse maksaa omavastuuta vahingoissa, joissa koko tuulilasia ei vaihdeta.

Lasivahinkojen vakuutusturva ei sisälly Osuuspankilla kaikkiin autovakuutuksiin. Se on osa kaskovakuutuksen valinnaista sisältöä, kuten muun muassa keskeytys- ja lunastusturva.

Yksi toimitukseen vihjeen antaneista kertoi, että hänellä vasta asennettu tuulilasi oli hajonnut vain noin kilometrin ajon jälkeen. Uuden tuulilasin hankkiminen aiheutti lisätyötä vakuutusyhtiön kanssa.

Asian käsittelyssä on asentamokohtaisia eroja. Autonlasiasentamo Lasi-Jussin asentaja Sami Harjula kertoo, että heiltä asiakas saa veloituksetta uuden tuulilasin, jos virhe valmistuksessa tai asennuksessa rikkoo aiemmin asennetun tuulilasin.

– Pilkingtonin tehdas korvaa asiakkaalle uuden lasin, jos näkyvää kiven iskemää tai kolhua ei löydy. Asentajien vastuulla on tarkastaa lasin olevan ehjä ennen asennusta, Harjula toteaa.

Tuulilasin voi joutua vakuutuksesta huolimatta korvaamaan itse, jos vahinko on aiheutunut selvästi omasta törttöilystä.

– Törkeä huolimattomuus tai tahallisuus ovat korvaamisen epäämiskriteerejä. En ole kyllä tällaisista tilanteista kuullut. Autojen vakuutushuijauksia ja -petoksia esiintyy Euroopassa jonkun verran, mutta Suomessa ne ovat erittäin harvinaisia, Pöyhönen pohtii.

Pöyhösen mukaan selkeä piikki autojen lasivahinkojen ilmoituksissa tapahtuu keväällä, irtohiekan ja talvirenkaiden nastojen aiheuttamana. Kevätauringon valossa myös vanhat vahingot erottuvat paremmin, kuin talven hämärässä.

Aleksi Mäkelä

Suomalaiset menettäneet lähes viisi miljoonaa euroa ulkomaisista numeroista soittaneille sijoitushuijareille

Poliisille on tehty Suomessa jo yli sata rikosilmoitusta ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa suomalaisilta on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa.

Turun Vesihuolto Oy:n tulos tuloutetaan osinkona Turun kaupungille

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Turun Seudun Vesihuolto Oy:n toiminnallisten tuottojen tulouttamista kokouksessaan. Jaosto päätti, että yhtiön tilikauden tulos 2,5 miljoonaa euroa jaetaan kokonaisuudessaan yhtiön omistajalle Turun kaupungille osinkona.

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintiellä

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintie 10:n kohdalta Iso-Heikkilässä Nuutintien suuntaan 25.–29. maaliskuuta. Varsinainen työ alkaa 26. maaliskuuta kello 7.

Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta halutaan kehittää

Työterveyslaitos kartoitti, millaisia kuntoutusmuotoja työikäisille on toiminnallisiin häiriöihin ja miten eri kuntoutusmuodot soveltuvat Kelan järjestämään kuntoutukseen. Toiminnalliset häiriöt ovat työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua haittaavia oireita, joita perinteiset sairaustilat eivät selitä. Niistä seuraa yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä hyvinvointi- ja tuottavuusmenetyksiä.

Suomeen muuttavien ja ulkomaille lähtevien oikeudet saada etuuksia muuttuvat

Huhtikuun alussa voimaan tuleva laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Lainmuutokset koskevat myös ulkomailta Suomeen muuttavia.

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkatu 13:n kohdalta 26.–29. maaliskuuta. Nostotyöt tapahtuvat yöaikaan kello 21.30–5.30.

Rahankeräyslaki uudistuu, keräysten järjestäminen jatkossa helpompaa

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät 50 vuotta

Paraisten kirkon urut täyttävät 50 vuotta.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Soittimen on valmistanut tanskalainen rakentamo Th.Frobenius vuonna 1969, ja se edustaa monin tavoin aikakautensa ja neobarokin parhaimmistoa. Keskisuuressa soittimessa on kolme sormiota ja yhteensä 33 äänikertaa. Soinniltaan se on onnistuneen moni-ilmeinen ja taipuu monen eri aikakauden ja tyylisuunnan urkumusiikin esittämiseen.

Huumeita käyttävillä uusia hiv-tartuntoja

Reilun puolen vuoden aikana on pääkaupunkiseudulla todettu neljä Suomessa saatua hiv-tartuntaa pistämällä huumeita käyttävillä nuorilla aikuisilla. Tämä on poikkeuksellista, koska tätä edeltävinä viitenä vuotena vastaavia tapauksia on todettu yhteensä vain kaksi.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?