Tuulilasivahingot kasvussa Turun seudulla

Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Uusi tuulilasi voi hajota asennusvirheen vuoksi melko pian. Kuva: Daisy-Daisy

Aamusten toimitukseen lukijoilta tulleiden viestien mukaan Turun kehätiellä tapahtuu tätä nykyä runsaasti tuulilasin rikkoutumisia, kiven tai muun tiellä olevan irtaimen aineksen osuessa tuulilasiin. Viime vuonna Osuuspankki korvasi koko maassa lähes 40 000 autojen lasivahinkoa, joka on yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2014.

Turun suhteen Osuuspankin tilastot kasvussa ovat maltillisemmat. Viime vuonna lasivahinkoja korvattiin hieman yli 800, joka merkitsee kuitenkin 80 prosentin kasvua vuoteen 2014. Fennialla vuosien 2014 ja 2017 välinen kasvu autojen lasikorvauksissa Turussa oli 65 prosenttia.

If on saanut tänä vuonna 1 400 ilmoitettua tuulilasivahinkoa Turun seudulla. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 350, joten Ifillä kasvu ei erotu merkittävästi.

Osuuspankin auto- ja liikennevakuutuspalvelujen tuotejohtaja Mikko Pöyhönen pitää tärkeimpinä syinä tuulilasivaurioihin lyhyitä turvavälejä isoilla teillä ja teiden vaurioita.

Muutos tuulilasien materiaalissa voi olla myös osatekijä vaurioiden lisääntymisessä.

– Ennen tuulilaseissa oli lyijyä, joka teki lasin rakenteesta vahvemman. Nykyään lyijyä ei ole ollut enää vuosiin ympäristön takia, joka on hyvin perusteltu syy. Siksi materiaali voi hajota pienenkin kiven osuessa kohdalle. Pöyhönen kuvailee.

Tuulilasin uusimisen yleisin omavastuuosuus Osuuspankin asiakkailla on 150 euroa. Osuuspankin asiakkaan ei tarvitse maksaa omavastuuta vahingoissa, joissa koko tuulilasia ei vaihdeta.

Lasivahinkojen vakuutusturva ei sisälly Osuuspankilla kaikkiin autovakuutuksiin. Se on osa kaskovakuutuksen valinnaista sisältöä, kuten muun muassa keskeytys- ja lunastusturva.

Yksi toimitukseen vihjeen antaneista kertoi, että hänellä vasta asennettu tuulilasi oli hajonnut vain noin kilometrin ajon jälkeen. Uuden tuulilasin hankkiminen aiheutti lisätyötä vakuutusyhtiön kanssa.

Asian käsittelyssä on asentamokohtaisia eroja. Autonlasiasentamo Lasi-Jussin asentaja Sami Harjula kertoo, että heiltä asiakas saa veloituksetta uuden tuulilasin, jos virhe valmistuksessa tai asennuksessa rikkoo aiemmin asennetun tuulilasin.

– Pilkingtonin tehdas korvaa asiakkaalle uuden lasin, jos näkyvää kiven iskemää tai kolhua ei löydy. Asentajien vastuulla on tarkastaa lasin olevan ehjä ennen asennusta, Harjula toteaa.

Tuulilasin voi joutua vakuutuksesta huolimatta korvaamaan itse, jos vahinko on aiheutunut selvästi omasta törttöilystä.

– Törkeä huolimattomuus tai tahallisuus ovat korvaamisen epäämiskriteerejä. En ole kyllä tällaisista tilanteista kuullut. Autojen vakuutushuijauksia ja -petoksia esiintyy Euroopassa jonkun verran, mutta Suomessa ne ovat erittäin harvinaisia, Pöyhönen pohtii.

Pöyhösen mukaan selkeä piikki autojen lasivahinkojen ilmoituksissa tapahtuu keväällä, irtohiekan ja talvirenkaiden nastojen aiheuttamana. Kevätauringon valossa myös vanhat vahingot erottuvat paremmin, kuin talven hämärässä.

Aleksi Mäkelä

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?