Ilmastonmuutos tuo haasteita kalankasvatukselle

Ilmastonmuutos nostaa keskilämpötiloja vaikuttaen eliöihin ja niistä riippuviin elinkeinoihin. Kylmään veteen sopeutuneiden kalojen kasvatukselle ilmastonmuutos tuo monenlaisia riskejä, joista yksi suurimmista on taudit.

Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittivät, onko kalojen columnaristautia eli eväruttoa aiheuttavien Flavobacterium columnare -kantojen taudinaiheutuskyvyssä tapahtunut muutosta kymmenessä vuodessa, sillä näiden bakteerien aiheuttamat epidemiat ovat pahentuneet vuosien varrella. Tutkimuksessa käytettiin vuosina 2003–12 tautitapauksista eristettyjä bakteerinäytteitä. Tutkijat havaitsivat, että bakteerikantojen taudinaiheutuskyky on kasvanut kymmenen vuoden aikana, ja että Pohjois- ja Etelä-Suomen bakteerikannat erosivat toisistaan lämmönsiedossa.

– Emme löytäneet voimakasta yhteyttä korkean lämmönsiedon ja lisääntyneen taudinaiheutuskyvyn välillä, mutta ilmastonmuutoksesta johtuvat lämpimämmät ja pidemmät kesät lisäävät flavobakteerien kasvua ja mahdollistavat niiden pidemmän kasvukauden. Tämä voi osin selittää vuosien saatossa lisääntyneet tautitapaukset ja kasvattaa tautiriskiä ilmaston lämmetessä entisestään, kertoo akatemiatutkija Tarmo Ketola Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Tautien esiintymisen on ennustettu lisääntyvän ruoantuotanto-olosuhteissa ilmastonmuutoksen takia. Myös kalanviljelyssä tulevaisuus voi ilmaston lämpenemisen takia olla hyvin haasteellinen, niin ruokakalojen tuotannossa kuin istukastuotannon kannalta.

Tutkimus on julkaistu Evolutionary Applications -sarjassa. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Koneen säätiö sekä Olvi säätiö.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vasemmistoliitto haluaa tehostaa työsuojelutarkastustoimintaa

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että työsuojelutarkastustoimintaa tehostetaan Turun kaupungin työntekijöiden keskuudessa. Asiaan kiinnitetään huomiota aloitteessa, jonka ensimmäinen allekirjoittaja on varavaltuutettu Sasu Haapanen .

Valtuustoaloite valtakunnalliseen Kaikukortti-kokeiluun liittymisestä

Konsta Weber.

Kulttuurin saavutettavuuden ja yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien edistämiseen on kehitetty valtakunnallinen Kaikukortti, jolla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kulttuuripalveluihin. Kaikukortti-kokeilua koordinoi Kulttuuria kaikille -palvelu ja kortin kehittämistä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Poliisin tehovalvonta tuotti lähes 1 400 sakkoa turvavyörikkomuksista ja lähes 750 sakkoa kännykän käytöstä ajon aikana

Poliisi tapasi viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkillä sekä ajon aikana matkapuhelinta käyttäneitä ajoneuvon kuljettajia ilman hands free -laitteita.

Costa Smeraldan tulipalo serverihuoneessa, todennäköinen syy alapuolella tehty hitsaustyö

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Costa Smeralda -laivassa syttyi Meyerin Turun telakalla tulipalo laivan keulassa 15. kannella serverihuoneessa maanantaina iltapäivällä.

SDP:n valtuustoryhmä: Itä-Turusta liikkumiseen kannustava kaupunginosa

Turun kaupunginvaltuusto päätti tammikuussa toimenpideohjelmasta syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja sosiaalisesti kestävän kaupunkikehityksen edistämiseksi.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen: Vaalirauha turvattava

Lasse Miettinen.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen vaatii poliisia takaamaan turvallisen vaalikampanjoinnin. Miettinen ottaa Vihreässä blogissa kantaa uusnatsijärjestön viime viikonloppuiseen toimintaan Turussa ja poliisin reaktioon.

Kymmenen altistui savulle Costa Smeraldan tulipalossa, aineelliset vahingot vähäisiä

Noin kymmenen ihmistä altistui lievästi savulle Costa Smeralda -risteilijässä syttyneessä tulipalossa, kaksi on käynyt tarkistuttamassa vammojaan.

Costa Smeraldan tulipalo sammutettu Meyerin telakalla

Costa Smeralda -risteilijällä syttyi maanantaina iltapäivällä tulipalo, joka on sammutettu.

Palon syytä ei vielä tiedetä, palo tapahtui Costa Smeralda -laivan yläkansilla. Palo havaittiin noin kello 16:45.

Hippimessu svengaa Mikaelinkirkossa laulaen, tanssien, fiilistellen

Silvia Koski.

Mikaelinkirkossa tehdään sunnuntaina 24. maaliskuuta kello 17 aikamatka 1960 -ja 1970-luvuille, kun kirkkosalissa järjestetään ensimmäistä kertaa Hippimessu. Messun perusrakenteena toimii seurakunnasta tuttu Mikaelmessu, vapaamuotoinen armon, rakkauden ja ilon iltamessu.

Urheilu

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Elomo jatkaa Tuton päävalmentajana

Miika Elomo.

Tuto Hockey on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja Miika Elomon kanssa. Käynnissä oleva kausi on Elomon kolmas kokonainen Tuto Hockeyn peräsimessä. Pesti alkoi helmikuussa 2016, jolloin hän otti joukkueen komentoonsa kesken kauden.

Interistä sähkärifutsalin maajoukkueeseen

Leo Ritola (vas.), Léo Järvi sekä Alex ja Aaron Lundell.

FC Inter Powerchairin Alex Lundell ja Onni Martikainen on valittu sähköpyörätuolijalkapallomaajoukkueeseen. Suomen maajoukkue matkaa lajin EM-kisoihin, jotka käydään toukokuun 21.–26. elokuuta Pajulahdessa.

Jälkipeli: Kupittaan jääareena täyttyi kotimaan kiekkolegendoista ja eturivin julkkiksista

Aki Keinäsen jäähyväisottelusta tuli ikimuistoinen, josta ei huumoriakaan puuttunut. Keinäseltä nähtiin perin omintakeinen rangaistuslaukaus. Tarvittava rekvisiittakin oli sen mukainen.

Kupittaan jäähallissa tehtiin lauantai-illan iloksi pelkkää hyvää. Paikalle oli tullut kauden ennätysyleisö, reilusti yli pari tuhatta henkeä. Kiekkolegendojen ja julkkisten välisen lätkämatsin ohessa kerättiin tuhti summa rahaa hyväntekeväisyyteen. Yli 35 000 euroa kilahti Tyksin lastenklinikalle tilille.

Turkulainen Taru Luotonen Special Olympics -kisojen ensimmäinen suomalaismitalisti

Taru Luotonen.

Turkulaisesta Taru Luotosesta tuli perjantaina Abu Dhabin kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisojen ensimmäinen suomalaismitalisti. Hän ui 100 metrin selkäuinnissa ajan 1.53,33 ja ylsi maaliin neljäntenä. Unkarilaisuimarin hylkäyksen myötä sijoitus kuitenkin parani yhdellä ja Luotosen kaulaan pujotettiin pronssimitali.

Tuton tie välieriin kulkee Savonlinnan kautta

Niko Ahoniemi oli runkosarjan loppumetreillä Mestiksen kuumin pelaaja.

Tuto sijoittui perjantaina päättyneessä Mestiksen runkosarjassa lopulta viidenneksi. Näin ollen turkulaiset kohtaavat puolivälierissä neljänneksi sijoittuneen SaPKon.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?