Liedon Säästöpankin kasvu jatkui yhä

Jussi Hakala. Jussi Hakala. Kuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen ja erityisesti Turun alueen hyvä taloudellinen kasvu siivitti Liedon Säästöpankin kasvua viime vuonna. Asuntoluottojen määrä kasvoi 10,5 prosenttia, kuusi kertaa nopeammin kuin markkinat yleisesti, joka oli 1,7 prosenttia. Yritysluotot kasvoivat 16,7 prosenttia, kun koko markkinan kasvu oli 7,5 prosenttia. Liedon Säästöpankin tase kasvoi viime vuoden aikana 9,9 prosenttia ja oli vuoden lopussa 1 107,9 miljoonaa euroa.

Liedon Säästöpankin yrityskonttorissa on kehitetty yksikön palvelua konseptoimalla yrityskauppajärjestelyt. Vuoden 2018 aikana pankki osallistui 40 yritysjärjestelyyn joko ostajan tai myyjän avustajana. Järjestelyt kasvattivat pankin yritysluotonantoa.

Liikevoitto oli 7,5 miljoonaa euroa. Liikevoiton supistuminen johtui aiempaa pienemmistä sijoitustoiminnan tuotoista. Liedon Säästöpankki siirtyi vuoden 2018 aikana IFRS-9 kirjanpitomenetelmään. Vuoden 2018 liikevoitto ei ole suoraan verrannollinen vuoden 2017 tulokseen. Vuoden 2017 liikevoitto oli 11,7 miljoonaa euroa ja vuoden 2018 vertailukelpoinen tulos 11,3 miljoonaa euroa. Pankin vakavaraisuus on erinomaisella tasolla. Vakavaraisuussuhdeluku oli tilikauden lopussa 21,1 prosenttia (22,1 %).

Liedon Säästöpankki uudistaa peruspankkijärjestelmänsä osana koko säästöpankkiryhmää. Hyvä vakavaraisuus ja kannattavuus antavat vakaan perustan peruspankkijärjestelmän uudistamiselle.

– Vuonna 2018 Suomen taloustilanne oli aaltoileva. Vuosi käynnistyi optimistisissa tunnelmissa, mutta toiselta vuosineljännekseltä alkaen suhdannenäkymä alkoi muuttua heikompaan suuntaan. Myös sijoitusmarkkinoilla nähtiin voimakkaita kurssiliikkeitä. Toimintaympäristönä viime vuosi oli siis haastava, mutta Turun talousalueella tilannetta on voitu katsoa monia muita alueita positiivisemmalla mielellä, kertoo Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala.

Liedon Säästöpankin luotonannon kokonaismäärä tilikauden lopussa oli 1 063,9 miljoonaa euroa (947,6), mikä tarkoittaa 12 prosenttia kasvua.

– Sekä asunto- että yritysluottojemme kasvu ylitti huomattavasti Suomen keskimääräisen luottojen kasvuvauhdin, mikä on hienoa, kun pankillamme on takana jo useampia hyvän kasvun vuosia. Asuntoluottojemme kasvu oli kuusinkertainen markkinoiden keskimääräiseen kasvuun verrattuna ja yritysluotonannon kasvu yli kaksinkertainen markkinoiden keskeiseen kasvuun, sanoo toimitusjohtaja Hakala.

Varainhoidon liiketoiminta-alueelta haetaan kasvua myös kuluvan vuoden aikana.

– Tahdomme, että asiakkaamme saavat kokonaisvaltaista palvelua. Tahdomme ymmärtää aidosti asiakkaamme elämäntilanteen ja rakentaa varainhoidon ratkaisut juuri hänen tilanteeseen ja tavoitteisiin sopien. Olemme rekrytoineet varainhoitokonttoriimme uusia asiantuntijoita ja nimenneet yhden varainhoitokonttorin asiantuntijoista yritysasiakkaidemme vastuuhenkilöksi entistä paremman palvelun takaamiseksi. Varainhoidon palveluiden puolelle on palkattu myös kaksi lakimiestä perheoikeudelliseen neuvontaan. Palvelu täydentää pankkimme asiakkaiden kokonaisvaltaista palvelua ja asioiden hoitamista, avaa Hakala asiaa.

Yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset palvelukonseptiksi Liedon Säästöpankin yrityskonttorissa on kehitetty yksikön palvelua konseptoimalla yrityskauppajärjestelyt. Vuoden 2018 aikana pankki osallistui 40 yritysjärjestelyyn joko ostajan tai myyjän avustajana.

– Yrityskaupoissa ja sukupolvenvaihdoksissa tulee huomioida useita eri asioita kuten mm. sopimusjuridiset seikat, verotusnäkökulma, tarve oman pääoman ehtoisille sijoituksille, rahoituksen riskinjakajat, seniorirahoitus ja juniorirahoitus. Konseptoimme nämä palvelutarpeet ja tuotamme ratkaisun asiakkaillemme yhdessä omien asiantuntijoidemme ja yhteistyökumppaniverkostomme kanssa. Asiakkaan on turvallista jättää joskus monimutkaiseltakin tuntuva yrityskauppajärjestelyn kokonaisuus meidän käsiimme, summaa Hakala.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!