Virolainen: Adoptiot edistämään lasten etua

Anne-Mari Virolainen. Anne-Mari Virolainen. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomessa on kodin ulkopuolelle sijoitettu 18 000 lasta ja nuorta. Heistä 10 000 on huostaanotettuja. Näissä tapauksissa puutteet huolenpidossa tai lapsen omassa toiminnassa ovat uhanneet vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok.) mukaan lasten ja perheiden palveluiden varhaista tukea tulee vahvistaa ja siten tavoitella sijoitusten tarpeen vähentämistä. Virolainen esittää avoimen adoption ottamista osaksi lastensuojelun vaihtoehtoja.

– On selvää, että sijoituksia kodin ulkopuolelle tarvitaan jatkossakin suojelemaan lapsen hyvinvointia ja turvallista lapsuutta. Tarvitaan kuitenkin myös uusia toimia. Avoin adoptio, joka mahdollistaa eriasteista yhteydenpitoa ja avoimuutta adoptoidun syntymäperheen ja adoptioperheen välillä, tulisi saada aidoksi osaksi lastensuojelun vaihtoehtoja, Virolainen sanoo.

– Adoptio otetaan lapsi- ja perhepalveluissa harvoin puheeksi, vaikka lastensuojelun ammattilaiset kohtaavat tilanteita, joissa adoptio eli pysyvä uusi perhe olisi lapsen edun mukaista. Selvästi pitkäaikaista perhehoitoa tarvitsevien lasten adoptointien lisääminen olisi perusteltua lapsen edun kannalta.

Virolainen viittaa Adoption asema lastensuojelussa -tutkimusraportin tuloksiin. Tutkimusraportti on julkaistu Lastensuojelun Keskusliiton verkkojulkaisuna 2/2018.

Vanhemmat voivat haluta lapselleen pysyvän perhesijoituksen hyvän kasvuympäristön turvaamiseksi, mutta he pelkäävät antaa lapsensa adoptoitavaksi yhteydenpidon katkeamisen takia. Ns. avoimen adoption yhteydessä tämä pelko hälvenee, sillä tuomioistuin voi vahvistaa vanhempien yhteisymmärryksessä tekemän ja lapsen edun mukaiseksi arvioidun sopimuksen lapsen oikeudesta tavata tai pitää yhteyttä biologisiin vanhempiinsa.

Suomessa tulisi pyrkiä karistamaan adoptioon kohdistuvia epäluuloja ja tarjota tukea erilaisille perheille. Osana lastensuojelun kehittämistyötä tulisi lisätä kuntien osaamista avoimesta adoptiosta, jotta sitä osattaisiin hyödyntää nykylainsäädännön puitteissa. Adoptoivat vanhemmat voisivat olla lapsen jo olemassa olevan sijaisperheen vanhemmat.

– Adoptio voitaisiin myös kirjata lastensuojelulakiin vaihtoehdoksi lähiverkoston kartoittamisen rinnalla. Ennen lapsen ja sijoittamispäätöstä viranomaisten on selvitettävä, voisiko joku lapsen tai nuoren läheisistä ottaa hänet huolehdittavakseen. Niissä tapauksissa, joissa lapsi tarvitsee pitkäaikaista perhehoitoa, tulisi jatkossa myös avoin adoptio ottaa harkittavaksi yhdessä lapsen vanhempien kanssa jo tässä vaiheessa, Virolainen päättää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!