Turun kaupunki saanut katujen kunnossapidosta reklamaatioita yli kolminkertaisesti

Aurinko sulattakoot. Tähän ei lähipäivinä pysäköidä. Katujen kunnossapito aiheutti tänä talvena valitusten vyöryn. Aurinko sulattakoot. Tähän ei lähipäivinä pysäköidä. Katujen kunnossapito aiheutti tänä talvena valitusten vyöryn. Kuva: Jyrki Rekunen

Talvi on ollut täynnä ääri-ilmiöitä. Välillä on saatu lunta ennätysmäisesti, välillä lämpötila on noussut ennätyslukemiin. Lämpötilojen vaihtelu on ollut suurta jopa yhden vuorokauden aikana.

Katujen ja muiden kulkuväylien kunnossapidossa on ollut toivomisen varaa niin autoilijoiden, pyöräilijöiden kuin jalankulkijoiden mielestä. Katujen varsilla on ollut suuria lumikasoja, jotka ovat haitannet kulkua ja nipistäneet tilaa parkkipaikoilta.

Tyytymättömyys on purkautunut reklamaatioina. Turun kaupunki on kilpailuttanut katujen kunnossapidon. Alueita on viisi, joista neljä on ollut kaupungin itsensä sataprosenttisesti omistaman Kuntecin ja yksi Destian hoidossa.

Alkuvuoden aikana (21. helmikuuta mennessä) kaupungille on jätetty 3 871 palautetta, joista 2 121 on kohdistunut talvikunnossapitoon. Vuosi sitten samassa ajassa palautteita kertyi 1 449, joista talvikunnossapitoon kohdistui 600. Talvikunnossapidosta jätettyjen huomautusten määrä on siis yli 3,5-kertaistunut viime talvesta.

– Palautteet ovat kohdistuneet pääsääntöisesti aurauksiin, lumenpoistoon ja liukkauteen, avaa Turun kaupungin kunnossapitopäällikkö Mari Helin.

Palautepalvelu jakaa palautteen asian mukaan. Työtä koskeva palaute menee suoraan alueen alueurakoitsijalle. Periaatteisiin, laatuun tai yleiset palautteet ohjautuvat kaupunkiympäristötoimialan kunnossapitoon. Urakoitsijoiden saamat palautteet käsitellään joka kuukausi yhdessä urakoitsijan kanssa. Tilaaja seuraa palautteiden kokonaismäärää ja laatua koko ajan.

Ajoradat on luokiteltu kolmeen luokkaan ja kevyen liikenteen väylät kahteen luokkaan. Ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan kuuluvat keskustaan johtavat pääväylät ja vilkasliikenteiset kokoojakadut. Toiseen luokkaan kuuluvat asuntoalueiden kokoojakadut, raskaasti liikennöidyt teollisuusalueiden kadut ja ne joukkoliikennereitit, jotka eivät kuulu ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan.

Kolmanteen kunnossapitoluokkaan kuuluvat asuntokadut ja ne teollisuusalueiden kadut, jotka eivät kuulu toiseen kunnossapitoluokkaan.

Urakoitsijat, sekä Kuntec että Destia, ovat saaneet kuluvan talven aikana huomautuksia sekä sanktioita aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta.

– Destian osalla puhutaan muutamista tuhansista, Kuntecin osalla noin 50 000 eurosta, kertoo Helin.

Pohjoisen alueen urakoitsija on Destia Oy. Itäisen, eteläisen ja läntisen alueen urakoitsija on Kuntec Oy. Keskusta-alueella on vielä voimassa Kuntecin kanssa laadittu puitesopimus. Ensi lokakuun alusta lähtien keskusta-alueen kunnossapito siirtyy tarjousryhmittymä Desentille, joka infrayhtiö Destia Oy:n ja viherrakennus- ja ylläpitoalan yritys Entti Oy:n yhteenliittymä.

Samalla kunnossapidossa siirrytään allianssimalliin, joka tarkoittaa yhteistä tilaajista ja urakoitsijoista koostuvaa tiimiä.

Lasse Virtanen

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Riittämättömän liikunnan haastetta ei ratkaista yksin

Vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunta ajatellaan usein erillisenä elämänalueena, jota erityisesti lähdetään harrastamaan. Liian vähäinen liikkuminen vaikuttaa niin yksilöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun kuin laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, työkykyyn ja sotilaallisen valmiuden suorituskykyyn.

Monikulttuurisuusneuvosto hakee uusia ehdokkaita

Turun kaupunki hakee järjestöjäseniä monikulttuurisuusneuvostoon. Neuvoston tarkoituksena on toimia maahanmuuttajien edustajana ja edistää maahanmuuttajien sekä viranomaisten välistä yhteistyötä. Neuvosto tarkastelee asioita maahanmuuttajanäkökulmasta Turun alueella muun muassa antamalla lausuntoja ja tekemällä aloitteita sekä tiivistä yhteistyötä muiden Turun vaikuttajaryhmien kanssa.

Heidi Hirvonen HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi

Heidi Hirvonen on nimitetty HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi. Hirvonen on tehnyt pitkän uran Raisio-konsernissa, jossa hän on vastannut konserniviestinnästä viimeiset 12 vuotta.

Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennusoireita

Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kertoi merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista. Yli puolet sekä aikuisista että lapsista raportoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän, mahdollisesti traumaattisen tapahtuman, kuten joutunut väkivallan kohteeksi.

Kaukolämpötyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan myös päiväsaikaan Koulukadulla

Ennakkotiedoista poiketen kaukolämpötyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan myös päiväsaikaan, joten yksi ajokaista on pois käytöstä Koulukadulla Eerikinkadun ja Yliopistonkadun välillä ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Urheilu

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Inter pelaa vihdoinkin potentiaalinsa edellyttämällä tasolla

Filip Valencicin ruuti on ollut kuivaa.

Veikkausliiga on ollut alkukauden osalta mielenkiintoisempi kuin aikoihin. Tätä on auttanut muun muassa ylivoimaisen mestarisuosikki-HJK:n kompurointi alkukaudella sekä varsin tasainen sarjan kärkipää.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.