Turun kaupunki saanut katujen kunnossapidosta reklamaatioita yli kolminkertaisesti

Aurinko sulattakoot. Tähän ei lähipäivinä pysäköidä. Katujen kunnossapito aiheutti tänä talvena valitusten vyöryn. Aurinko sulattakoot. Tähän ei lähipäivinä pysäköidä. Katujen kunnossapito aiheutti tänä talvena valitusten vyöryn. Kuva: Jyrki Rekunen

Talvi on ollut täynnä ääri-ilmiöitä. Välillä on saatu lunta ennätysmäisesti, välillä lämpötila on noussut ennätyslukemiin. Lämpötilojen vaihtelu on ollut suurta jopa yhden vuorokauden aikana.

Katujen ja muiden kulkuväylien kunnossapidossa on ollut toivomisen varaa niin autoilijoiden, pyöräilijöiden kuin jalankulkijoiden mielestä. Katujen varsilla on ollut suuria lumikasoja, jotka ovat haitannet kulkua ja nipistäneet tilaa parkkipaikoilta.

Tyytymättömyys on purkautunut reklamaatioina. Turun kaupunki on kilpailuttanut katujen kunnossapidon. Alueita on viisi, joista neljä on ollut kaupungin itsensä sataprosenttisesti omistaman Kuntecin ja yksi Destian hoidossa.

Alkuvuoden aikana (21. helmikuuta mennessä) kaupungille on jätetty 3 871 palautetta, joista 2 121 on kohdistunut talvikunnossapitoon. Vuosi sitten samassa ajassa palautteita kertyi 1 449, joista talvikunnossapitoon kohdistui 600. Talvikunnossapidosta jätettyjen huomautusten määrä on siis yli 3,5-kertaistunut viime talvesta.

– Palautteet ovat kohdistuneet pääsääntöisesti aurauksiin, lumenpoistoon ja liukkauteen, avaa Turun kaupungin kunnossapitopäällikkö Mari Helin.

Palautepalvelu jakaa palautteen asian mukaan. Työtä koskeva palaute menee suoraan alueen alueurakoitsijalle. Periaatteisiin, laatuun tai yleiset palautteet ohjautuvat kaupunkiympäristötoimialan kunnossapitoon. Urakoitsijoiden saamat palautteet käsitellään joka kuukausi yhdessä urakoitsijan kanssa. Tilaaja seuraa palautteiden kokonaismäärää ja laatua koko ajan.

Ajoradat on luokiteltu kolmeen luokkaan ja kevyen liikenteen väylät kahteen luokkaan. Ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan kuuluvat keskustaan johtavat pääväylät ja vilkasliikenteiset kokoojakadut. Toiseen luokkaan kuuluvat asuntoalueiden kokoojakadut, raskaasti liikennöidyt teollisuusalueiden kadut ja ne joukkoliikennereitit, jotka eivät kuulu ensimmäiseen kunnossapitoluokkaan.

Kolmanteen kunnossapitoluokkaan kuuluvat asuntokadut ja ne teollisuusalueiden kadut, jotka eivät kuulu toiseen kunnossapitoluokkaan.

Urakoitsijat, sekä Kuntec että Destia, ovat saaneet kuluvan talven aikana huomautuksia sekä sanktioita aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta.

– Destian osalla puhutaan muutamista tuhansista, Kuntecin osalla noin 50 000 eurosta, kertoo Helin.

Pohjoisen alueen urakoitsija on Destia Oy. Itäisen, eteläisen ja läntisen alueen urakoitsija on Kuntec Oy. Keskusta-alueella on vielä voimassa Kuntecin kanssa laadittu puitesopimus. Ensi lokakuun alusta lähtien keskusta-alueen kunnossapito siirtyy tarjousryhmittymä Desentille, joka infrayhtiö Destia Oy:n ja viherrakennus- ja ylläpitoalan yritys Entti Oy:n yhteenliittymä.

Samalla kunnossapidossa siirrytään allianssimalliin, joka tarkoittaa yhteistä tilaajista ja urakoitsijoista koostuvaa tiimiä.

Lasse Virtanen

Kuntakenttä helpottunut valtionosuuksien palautuksista

Hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntakenttä on erittäin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille. Lisäykset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Metsäteollisuus: Budjetti epärealististen taloustavoitteiden varassa

Hallituksen esitys valtion vuoden 2020 tulo- ja menoarvioksi lepää epärealististen taloustavoitteiden varassa. Aikomus kasvattaa teollisuuden kustannuksia suhdannekäännöksen hetkellä on virhe. Budjettiesityksessä on onneksi myös valopilkkuja.

Varhaiskasvatuksessa käytetään yhä useammin palveluseteliä

Varhaiskasvatuksen jakautuminen kunnan/kuntayhtymien oman tai ostopalveluna toteutetun päiväkotitoiminnan, perhepäivähoidon ja kuntien myöntämien palvelusetelien sekä Kelan yksityisen hoidon tuen välillä 2018, %.

Varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista 11 prosenttia (27 800 lasta) osallistui varhaiskasvatukseen paikoissa, joiden valinnassa perheet olivat hyödyntäneet kunnan myöntämää palveluseteliä.

SAK: Aktiivimallin poistuminen helpotus työttömille

Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti keskittyi toimeenpanemaan hallitusohjelmassa sovittuja päätöksiä. Isommat päätökset työllisyystoimista jäivät hallitusohjelman mukaisesti ensi kevään kehysriiheen.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna 3,3 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–elokuussa 2017–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–elokuussa pantiin vireille 1 719 konkurssia, mikä on 58 konkurssia (3,3 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 129, mikä on 457 henkilöä (5,3 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Hemsö valitsi Aren Turun sote-kiinteistöjensä ylläpito- ja huoltokumppaniksi

Are on solminut sopimuksen Hemsön sote-kiinteistöjen ylläpidosta ja huollosta. Hemsö osti keväällä Turun kaupungilta 18 sosiaali- ja terveyskiinteistöä, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on reilut 80 000 neliömetriä. Kiinteistöissä toimivat Turun kaupunginsairaala, neljä hoivakotia, terveysasema sekä muita terveydenhuollon kiinteistöjä. Kiinteistöjen pääkäyttäjiä ovat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Naantali ottaa käyttöön henkilöstön pikapalkitsemisen

Naantalin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina henkilöstöohjelman vuosille 2020–21. Uuden ohjelman myötä kaupungissa otetaan käyttöön pikapalkitseminen ja kehittämispalkinnot, joiden avulla halutaan sekä palkita henkilöstöä, että kannustaa työn kehittämiseen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen: "Toivottavasti emme astu holtittoman talouspolitiikan tielle”

Suomen Yrittäjät on huolissaan Suomen kansantalouden tilasta ja finanssipolitiikan virityksestä.

Veronmaksajat: Keskituloisen verotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä

Budjettiriihen veroratkaisut merkitsevät palkkaverotuksen selvää kiristymistä vuonna 2020. Keskituloisen 3 452 euroa kuussa ansaitsevan palkansaajan veroprosentti on ensi vuonna nousemassa 0,4 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,8 prosenttiin. Verotuksen kiristyminen leikkaa nettopalkasta 160 euroa vuodessa.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.