Toriparkin montusta pian puolet kaivettu

Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Kuva: Jyrki Rekunen

Ei valmistu koskaan. Talot kaatuvat monttuun. Orsivesi ainakin haihtuu. Päätyy veronmaksajien maksettavaksi.

Näillä saatesanoilla aloitettiin kiistellyn ja vuosikymmeniä valmistellun toriparkin työmaa. Moni haluaisi projektin epäonnistuvan.

Kauppatorin alle kaivetaan tilaa noin 600 parkkipaikalle. Ortodoksisen kirkon päässä kerroksia on yksi, Hamburger Börsin puolella kaksi. Vastoin odotuksia työt ovat edenneet aikataulussaan ilman yllätyksiä.

Työmaalla näkyy nostureita, kaivureita ja kuorma-autoja. Helposta kohteesta ei ole kyse.

– Aikataulussa ollaan. Ei ole mitään ongelmaa, sanoo työmaan vastaava työnjohtaja Pasi Mäkinen Skanskalta.

– Yllätyksiä ei ole tullut. Kaikki on suunniteltu niin hyvin.

Torin alta kaivetaan pois 120 000 kuutiota savea. Työ on kohta puolivälissä, pois on viety jo yli 50 000 kuutiota maata. Se menee Saramäkeen Kiertomaa Oy:lle. Työmaan syvyys nyt on kaksi kolmasosaa lopullisesta.

– Rekkarallia pelättiin. Nyttenkin on yhdeksän autoa ajossa, enimmillään on ollut 16–17 autoa. Niitä lähtee torilta viiden minuutin välein. Muut autoilijat näkevät kuitenkin vain yhden kerrallaan.

Työmaan ja väliaikaisen torin välissä on ankkuroitu tukiseinä. Se on tuettu teräspunosankkureilla. Aurakatua vasten on ponttiseinä, Eerikinkadulla Affärscentrumin osuudella.

Paalutus alkaa parin viikon päästä. Sen jälkeen tehdään anturat, pilarit ja seinät. Kesäkuulla kaikki työt ovat käynnissä yhtä aikaa.

– Toimistolla on kahdeksan toimihenkilöä sitä varten. Jokaiselle riittää puuhaa.

Työmaalla on töissä kuljettajat mukaan lukien noin 30 työntekijää. Työntekijämäärä vaihtelee 20:sta 30:een ja nousee vielä 50:stä 60:een.

– Tilanne vaihtelee päivittäin.

Torin ympäristön talot ovat paalutettuja lukuun ottamatta ortodoksista kirkkoa ja puutaloa, jossa on Teerenpeli-ravintola. Se makaa hirsiarinan päällä.

– Savi on hyvin kuivaa. Se ei valu kauhasta pois. Se ei ole mitään liejusavea.

Parkkiparkki paalutetaan ja ankkuroidaan kallioon. Maavaraisena se painuisi kuten keskustan kadut.

Valmista on vuodenvaihteessa 2020–21. Pysäköintilaitos on silloin valmis. Sen jälkeen tehdään torin uusi kansi uusine torirakennuksineen.

– Kyllä tämä vaativa työmaa on. Sen takia halusin tähän. On vaativaa, kun keskelle kaupunkia kaivetaan tällainen kuoppa.

Työmaata tarkkaillaan erilaisin keinoin. Saven painetta seurataan ja mahdollisia siirtymiä. Tärinämittareita on kaikissa taloissa ja kaduilla on mittauspisteitä. Orsi- ja pohjavettä tarkkaillaan torin joka kantilla.

Ortodoksisen kirkon ulkoportaissa on railoja ja Foija lopetti toimintansa ison vesivahingon takia. Toriparkkityömaa ei ole syyllinen kumpaankaan tapahtumaan.

– Foijan oven edessä räjähti 160-millisen putken hitsaussauma. Se oli meidän työmaa-alueemme ulkopuolella, mutta me korjasimme sen.

Työmaa kiinnostaa turkulaisia.

– Viime viikolla kävi kolme opiskelijaryhmää ja yksi päiväkotiporukka. Olen esitellyt tätä paljon. Oman äitinikin olen jo saanut uskomaan tähän.

Lasse Virtanen

Kuva: Jyrki Rekunen
Kuva: Jyrki Rekunen
Pasi Mäkinen. Pasi Mäkinen. Kuva: Jyrki Rekunen

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen.

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!