Toriparkin montusta pian puolet kaivettu

Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Kuva: Jyrki Rekunen

Ei valmistu koskaan. Talot kaatuvat monttuun. Orsivesi ainakin haihtuu. Päätyy veronmaksajien maksettavaksi.

Näillä saatesanoilla aloitettiin kiistellyn ja vuosikymmeniä valmistellun toriparkin työmaa. Moni haluaisi projektin epäonnistuvan.

Kauppatorin alle kaivetaan tilaa noin 600 parkkipaikalle. Ortodoksisen kirkon päässä kerroksia on yksi, Hamburger Börsin puolella kaksi. Vastoin odotuksia työt ovat edenneet aikataulussaan ilman yllätyksiä.

Työmaalla näkyy nostureita, kaivureita ja kuorma-autoja. Helposta kohteesta ei ole kyse.

– Aikataulussa ollaan. Ei ole mitään ongelmaa, sanoo työmaan vastaava työnjohtaja Pasi Mäkinen Skanskalta.

– Yllätyksiä ei ole tullut. Kaikki on suunniteltu niin hyvin.

Torin alta kaivetaan pois 120 000 kuutiota savea. Työ on kohta puolivälissä, pois on viety jo yli 50 000 kuutiota maata. Se menee Saramäkeen Kiertomaa Oy:lle. Työmaan syvyys nyt on kaksi kolmasosaa lopullisesta.

– Rekkarallia pelättiin. Nyttenkin on yhdeksän autoa ajossa, enimmillään on ollut 16–17 autoa. Niitä lähtee torilta viiden minuutin välein. Muut autoilijat näkevät kuitenkin vain yhden kerrallaan.

Työmaan ja väliaikaisen torin välissä on ankkuroitu tukiseinä. Se on tuettu teräspunosankkureilla. Aurakatua vasten on ponttiseinä, Eerikinkadulla Affärscentrumin osuudella.

Paalutus alkaa parin viikon päästä. Sen jälkeen tehdään anturat, pilarit ja seinät. Kesäkuulla kaikki työt ovat käynnissä yhtä aikaa.

– Toimistolla on kahdeksan toimihenkilöä sitä varten. Jokaiselle riittää puuhaa.

Työmaalla on töissä kuljettajat mukaan lukien noin 30 työntekijää. Työntekijämäärä vaihtelee 20:sta 30:een ja nousee vielä 50:stä 60:een.

– Tilanne vaihtelee päivittäin.

Torin ympäristön talot ovat paalutettuja lukuun ottamatta ortodoksista kirkkoa ja puutaloa, jossa on Teerenpeli-ravintola. Se makaa hirsiarinan päällä.

– Savi on hyvin kuivaa. Se ei valu kauhasta pois. Se ei ole mitään liejusavea.

Parkkiparkki paalutetaan ja ankkuroidaan kallioon. Maavaraisena se painuisi kuten keskustan kadut.

Valmista on vuodenvaihteessa 2020–21. Pysäköintilaitos on silloin valmis. Sen jälkeen tehdään torin uusi kansi uusine torirakennuksineen.

– Kyllä tämä vaativa työmaa on. Sen takia halusin tähän. On vaativaa, kun keskelle kaupunkia kaivetaan tällainen kuoppa.

Työmaata tarkkaillaan erilaisin keinoin. Saven painetta seurataan ja mahdollisia siirtymiä. Tärinämittareita on kaikissa taloissa ja kaduilla on mittauspisteitä. Orsi- ja pohjavettä tarkkaillaan torin joka kantilla.

Ortodoksisen kirkon ulkoportaissa on railoja ja Foija lopetti toimintansa ison vesivahingon takia. Toriparkkityömaa ei ole syyllinen kumpaankaan tapahtumaan.

– Foijan oven edessä räjähti 160-millisen putken hitsaussauma. Se oli meidän työmaa-alueemme ulkopuolella, mutta me korjasimme sen.

Työmaa kiinnostaa turkulaisia.

– Viime viikolla kävi kolme opiskelijaryhmää ja yksi päiväkotiporukka. Olen esitellyt tätä paljon. Oman äitinikin olen jo saanut uskomaan tähän.

Lasse Virtanen

Kuva: Jyrki Rekunen
Kuva: Jyrki Rekunen
Pasi Mäkinen. Pasi Mäkinen. Kuva: Jyrki Rekunen

Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25.–31. maaliskuuta. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3 maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch-tapahtumiin.

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Kevät etenee varovaista tahtia

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat jo äänessä.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto on käynnistynyt viileässä maaliskuun säässä verkkaisesti. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kuitenkin jo runsaasti, kuten myös Kevätseuranta-viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?