Toriparkin montusta pian puolet kaivettu

Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Toriparkin työmaalta on kaivettu ja kuljettu Saramäkeen kohta puolet suunnitellusta määrästä. Kuva: Jyrki Rekunen

Ei valmistu koskaan. Talot kaatuvat monttuun. Orsivesi ainakin haihtuu. Päätyy veronmaksajien maksettavaksi.

Näillä saatesanoilla aloitettiin kiistellyn ja vuosikymmeniä valmistellun toriparkin työmaa. Moni haluaisi projektin epäonnistuvan.

Kauppatorin alle kaivetaan tilaa noin 600 parkkipaikalle. Ortodoksisen kirkon päässä kerroksia on yksi, Hamburger Börsin puolella kaksi. Vastoin odotuksia työt ovat edenneet aikataulussaan ilman yllätyksiä.

Työmaalla näkyy nostureita, kaivureita ja kuorma-autoja. Helposta kohteesta ei ole kyse.

– Aikataulussa ollaan. Ei ole mitään ongelmaa, sanoo työmaan vastaava työnjohtaja Pasi Mäkinen Skanskalta.

– Yllätyksiä ei ole tullut. Kaikki on suunniteltu niin hyvin.

Torin alta kaivetaan pois 120 000 kuutiota savea. Työ on kohta puolivälissä, pois on viety jo yli 50 000 kuutiota maata. Se menee Saramäkeen Kiertomaa Oy:lle. Työmaan syvyys nyt on kaksi kolmasosaa lopullisesta.

– Rekkarallia pelättiin. Nyttenkin on yhdeksän autoa ajossa, enimmillään on ollut 16–17 autoa. Niitä lähtee torilta viiden minuutin välein. Muut autoilijat näkevät kuitenkin vain yhden kerrallaan.

Työmaan ja väliaikaisen torin välissä on ankkuroitu tukiseinä. Se on tuettu teräspunosankkureilla. Aurakatua vasten on ponttiseinä, Eerikinkadulla Affärscentrumin osuudella.

Paalutus alkaa parin viikon päästä. Sen jälkeen tehdään anturat, pilarit ja seinät. Kesäkuulla kaikki työt ovat käynnissä yhtä aikaa.

– Toimistolla on kahdeksan toimihenkilöä sitä varten. Jokaiselle riittää puuhaa.

Työmaalla on töissä kuljettajat mukaan lukien noin 30 työntekijää. Työntekijämäärä vaihtelee 20:sta 30:een ja nousee vielä 50:stä 60:een.

– Tilanne vaihtelee päivittäin.

Torin ympäristön talot ovat paalutettuja lukuun ottamatta ortodoksista kirkkoa ja puutaloa, jossa on Teerenpeli-ravintola. Se makaa hirsiarinan päällä.

– Savi on hyvin kuivaa. Se ei valu kauhasta pois. Se ei ole mitään liejusavea.

Parkkiparkki paalutetaan ja ankkuroidaan kallioon. Maavaraisena se painuisi kuten keskustan kadut.

Valmista on vuodenvaihteessa 2020–21. Pysäköintilaitos on silloin valmis. Sen jälkeen tehdään torin uusi kansi uusine torirakennuksineen.

– Kyllä tämä vaativa työmaa on. Sen takia halusin tähän. On vaativaa, kun keskelle kaupunkia kaivetaan tällainen kuoppa.

Työmaata tarkkaillaan erilaisin keinoin. Saven painetta seurataan ja mahdollisia siirtymiä. Tärinämittareita on kaikissa taloissa ja kaduilla on mittauspisteitä. Orsi- ja pohjavettä tarkkaillaan torin joka kantilla.

Ortodoksisen kirkon ulkoportaissa on railoja ja Foija lopetti toimintansa ison vesivahingon takia. Toriparkkityömaa ei ole syyllinen kumpaankaan tapahtumaan.

– Foijan oven edessä räjähti 160-millisen putken hitsaussauma. Se oli meidän työmaa-alueemme ulkopuolella, mutta me korjasimme sen.

Työmaa kiinnostaa turkulaisia.

– Viime viikolla kävi kolme opiskelijaryhmää ja yksi päiväkotiporukka. Olen esitellyt tätä paljon. Oman äitinikin olen jo saanut uskomaan tähän.

Lasse Virtanen

Kuva: Jyrki Rekunen
Kuva: Jyrki Rekunen
Pasi Mäkinen. Pasi Mäkinen. Kuva: Jyrki Rekunen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.