Sekä S-ryhmä, K-ryhmä että Lidl nostivat markkinaosuuttaan päivittäistavarakaupassa

Kuva: Nielsen

Päivittäistavaramyynnin kehitys Suomessa on jo useamman vuoden ajan ollut Euroopan hitaimpia. Viime vuonna tilanne muuttui, kun päivittäistavaramyynnin arvo kasvoi 3,4 prosenttia edellisvuodesta. Samaan aikaan keskimääräinen markkinakehitys Euroopassa oli 3,1 prosenttia.

Päivittäistavaramyynnin arvo Suomessa oli 18,2 miljardia euroa viime vuonna. Tiedot perustuvat Nielsenin vuosittain tuottamaan Päivittäistavaramyymälärekisteriin.

Päivittäistavaramarkkinan volyymikehitys vuonna 2018 jäi 0,3 prosenttiin. Suomessa, samoin kuin Euroopan tasolla, myynnin kasvu pohjautuu erityisesti hintojen nousuun. Vuoden 2017 lopusta lähtien päivittäistavaroiden hintakehitys Suomessa on ollut nousujohteista ja myös esimerkiksi alkoholi- ja tupakkaveroja on korotettu. Oman osansa myynnin arvonnousuun tuovat myös vahvemmat alkoholijuomat (enimmäisvahvuus 5,5 tilavuusprosenttia), joiden myynti päivittäistavarakaupoissa sallittiin viime vuoden alusta.

S-ryhmän markkinaosuus vuoden 2018 päivittäistavaramyynnistä kasvoi 46,4 prosenttiin. Tähän vaikutti osaltaan kuuden Herkku-myymälän osto Stockmannilta vuonna 2017 ja niiden siirtyminen osaksi S-ryhmää vuodenvaihteessa 2018. Markkinaosuudeltaan suurin ketju, isojen ja pienten supermarket-myymälöiden S-market, säilytti 22 prosentin osuutensa. S-ryhmän ketjuista vahvimmin kehittyi Sale, jonka myynnin kehitys oli 6,1 prosenttia.

K-ryhmän markkinaosuus nousi 36,1 prosenttiin. Vahvimmin myynti kehittyi K-supermarket-ketjulla, 7,7 prosenttia, joka laajeni yhdeksällä myymälällä. K-supermarketin kehitys oli yksittäisistä ketjuista vahvin ja sen markkinaosuus nousi 0,5 prosenttiyksikköä 12,3 prosenttiin. Myös K-citymarketin myynti kasvoi 4,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Supermarket-kokoluokassa toimivan Lidlin päivittäistavaramyynti kehittyi selvästi markkinan kasvua vahvemmin, 7,2 prosenttia, ja ketjun markkinaosuus nousi 9,6 prosenttiin. Vuonna 2016 käynnistynyt verkoston laajentuminen sai edelleen jatkoa ja uusia Lidl-myymälöitä avattiin vuoden mittaan 11.

Vuonna 2018 päivittäistavaramyynti verkkokaupan kautta oli 70 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 44,3 prosenttia. Luvussa on mukana sekä ainoastaan verkkokauppaa harjoittavien kotimaisten toimijoiden myynnit että fyysisten myymälöiden yhteydessä toimivien verkkokauppojen myynnit. Verkkokaupan osuus on 0,4 prosenttia Suomen päivittäistavaramyynnistä.

Kaiken kaikkiaan koko päivittäistavaravalikoimaa myyviä myymälöitä (pois lukien erikois- ja kauppahallimyymälät sekä suppeampaa tuotevalikoimaa myyvät halpahinta- ja huoltoasemamyymälät) oli Suomessa 1.1.2019 yhteensä 2 804.

Nielsen Päivittäistavaramyymälärekisteri koostuu yksityisistä ja osuustoiminnallisista päivittäistavaroita myyvistä myymälöistä Suomessa (mukaan lukien myös ainoastaan pt-verkkokauppaa laajalla valikoimalla harjoittavat toimijat).

Vuodesta 2016 alkaen on mukaan otettu myös suppeampaa pt-valikoimaa myyvät halpahintamyymälät sekä huoltoasemamyymälät. Nielsen kokoaa myymälärekisterin tiedot vuosittain yhteistyössä kaupan ryhmien ja yksittäisten toimijoiden kanssa. Myymälärekisteri valmistuu vuosittain maaliskuussa.

Nielsen on tuottanut Päivittäistavaramyymälärekisteriä vuodesta 1978 alkaen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!