Varhainen diagnoosi hidastaa neurologisten sairauksien etenemistä

Neurologiset eli hermostolliset sairaudet yleistyvät ikääntymisen myötä. Niitä tunnetaan yli 600 erilaista tyyppiä. Suurin osa näistä on harvinaisia sairauksia, mutta esimerkiksi etenevä liikehäiriösairaus Parkinsonin tauti, muistihäiriösairaus Alzheimer sekä keskushermoston rappeutumista aiheuttava autoimmuunisairaus MS-tauti (multippeliskleroosi) ovat yleisimpiä neurologisia sairauksia migreenin ja epilepsian ohella.

Neurologisten vaivojen kirjo on laaja. Oireet vaihtelevat päänsärystä, kömpelyyteen ja lihasheikkouteen. Vapina, huimaus ja tunnottomuus ovat tyypillisiä hermostollisen sairauden merkkejä. Neurologiset sairaudet vaikuttavat erityisesti ihmisen kognitiivisiin toimintoihin eli kykyyn ajatella loogisesti, tehdä havaintoja, ymmärtää ja tuottaa puhetta sekä tunnistaa asioita.

Hermostollisten poikkeavuuksien myötä muistihäiriöt lisääntyvät, ja havainto- ja tarkkaavaisuuskyvyt heikkenevät. Lisäksi visuaaliset häiriöt sekä tajuttomuus-kouristuskohtaukset kuuluvat neurologisten sairauksien tavanomaisiin oireisiin.

Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa noin 16 000 ihmistä. Tauti aiheuttaa motorisia häiriöitä, joita voidaan hillitä lääkehoidolla sekä oikeanlaisella ravinnolla ja kuntoutuksella. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä, parantumaton sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava muistisairaus, jota sairastaa Suomessa noin 70 000 henkilöä. Taudin oireet sekä vaikeutuminen ovat hyvin yksilöllistä, ja sairauden varhainen toteaminen on tärkeää oireiden hidastamiseksi. Parkinsonin taudin tavoin Alzheimer on hitaasti etenevä ja parantumaton sairaus, jonka syy on tuntematon.

Lewyn kappale -tauti on Alzheimerin taudin ja vaskulaarisen dementian jälkeen yleisin muistisairaus, jonka arvioidaan esiintyvän yli viidellä prosentilla yli 75-vuotiaista senioreista. Sairaus aiheuttaa sisäisesti kiertyneitä hermosoluja aivokuorella, keskushermostossa sekä autonomisessa hermostossa. Muiden neurologisten sairauksien tavoin Lewyn kappale -taudin syy on tuntematon, tauti on etenevä ja parantumaton. Muistisairautta voidaan kuitenkin hoitaa ja hidastaa oikeanlaisella lääkehoidolla, kuntoutuksella, ravinnolla sekä ajoitetuilla päiväunilla.

MS-tauti aiheuttaa muutoksia ihmisen keskushermostossa eli aivoissa ja selkäytimessä, mikä johtaa liikunta- ja toimintakyvyn oireiluun ympäri kehoa. Myös MS-tautia voidaan hoitaa lääkityksellä, elintavoilla ja kuntoutuksella. Taudin oireilu on hyvin yksilöllistä ja se voi esiintyä pitkään oireettomana.

ALS-tauti (amyotrofinen lateraaliskleroosi) aiheuttaa hermosolujen rappeutumista, minkä seurauksena henkilön kyky hallita lihaksistoaan heikkenee, aiheuttaen lopulta liikuntakyvyttömyyden. ALS -tautia sairastaa Suomessa noin 450–500 henkilöä, ja monien muiden neurologisten sairauksien tapaan se on hitaasti etenevä ja parantumaton. Sairauden varhainen toteaminen edesauttaa liikuntakyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään.

Migreeni on päänsärkysairaus, missä keskushermosto aiheuttaa voimakkaita verisuoniperäisiä pääsärkykohtauksia. Harvinaiset migreenikohtaukset, esimerkiksi stressin laukaisemana, eivät vaadi lääkehoitoa. Mikäli kohtauksia esiintyy useamman kerran kuukaudessa, on syytä harkita estolääkitystä migreenikohtausten ehkäisemiseksi. Lievempiä migreenejä voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehdus -ja kipulääkkeillä.

Epilepsia on aivojen sähkötoiminnan häiriöstä aiheutuva ohimenevä kohtaus. Satunnainen epileptinen kohtaus voi esiintyä esimerkiksi runsaan valvomisen tai päihteiden käytön myötä. Jos kohtaukset ovat toistuvia, henkilö voidaan diagnosoida epilepsiaa sairastavaksi. Arviolta noin 60 000 ihmistä Suomessa sairastaa epilepsiaa.

Lääkehoidolla ja kuntoutuksella sekä oikeanlaisilla elintavoilla voidaan hillitä neurologisten sairauksien oireita ja etenemistä. Neurologisten vaivojen hoidossa tärkeää on sairauden varhainen tunnistaminen, jotta hoitokeinot vaikuttaisivat mahdollisimman tehokkaasti.

Mikäli epäilyksiä hermostollisista sairauksista esiintyy, terveyskeskukseen hakeutuminen on suositeltavaa. Vakaviin neurologisiin ja rappeuttaviin sairauksiin, kuten ALS ja MS-tautiin sekä Parkinsonin tautiin saa ilmaisen henkilökohtaisen avustajan vammaispalvelulain puitteissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.