Varhainen diagnoosi hidastaa neurologisten sairauksien etenemistä

Neurologiset eli hermostolliset sairaudet yleistyvät ikääntymisen myötä. Niitä tunnetaan yli 600 erilaista tyyppiä. Suurin osa näistä on harvinaisia sairauksia, mutta esimerkiksi etenevä liikehäiriösairaus Parkinsonin tauti, muistihäiriösairaus Alzheimer sekä keskushermoston rappeutumista aiheuttava autoimmuunisairaus MS-tauti (multippeliskleroosi) ovat yleisimpiä neurologisia sairauksia migreenin ja epilepsian ohella.

Neurologisten vaivojen kirjo on laaja. Oireet vaihtelevat päänsärystä, kömpelyyteen ja lihasheikkouteen. Vapina, huimaus ja tunnottomuus ovat tyypillisiä hermostollisen sairauden merkkejä. Neurologiset sairaudet vaikuttavat erityisesti ihmisen kognitiivisiin toimintoihin eli kykyyn ajatella loogisesti, tehdä havaintoja, ymmärtää ja tuottaa puhetta sekä tunnistaa asioita.

Hermostollisten poikkeavuuksien myötä muistihäiriöt lisääntyvät, ja havainto- ja tarkkaavaisuuskyvyt heikkenevät. Lisäksi visuaaliset häiriöt sekä tajuttomuus-kouristuskohtaukset kuuluvat neurologisten sairauksien tavanomaisiin oireisiin.

Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa noin 16 000 ihmistä. Tauti aiheuttaa motorisia häiriöitä, joita voidaan hillitä lääkehoidolla sekä oikeanlaisella ravinnolla ja kuntoutuksella. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä, parantumaton sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava muistisairaus, jota sairastaa Suomessa noin 70 000 henkilöä. Taudin oireet sekä vaikeutuminen ovat hyvin yksilöllistä, ja sairauden varhainen toteaminen on tärkeää oireiden hidastamiseksi. Parkinsonin taudin tavoin Alzheimer on hitaasti etenevä ja parantumaton sairaus, jonka syy on tuntematon.

Lewyn kappale -tauti on Alzheimerin taudin ja vaskulaarisen dementian jälkeen yleisin muistisairaus, jonka arvioidaan esiintyvän yli viidellä prosentilla yli 75-vuotiaista senioreista. Sairaus aiheuttaa sisäisesti kiertyneitä hermosoluja aivokuorella, keskushermostossa sekä autonomisessa hermostossa. Muiden neurologisten sairauksien tavoin Lewyn kappale -taudin syy on tuntematon, tauti on etenevä ja parantumaton. Muistisairautta voidaan kuitenkin hoitaa ja hidastaa oikeanlaisella lääkehoidolla, kuntoutuksella, ravinnolla sekä ajoitetuilla päiväunilla.

MS-tauti aiheuttaa muutoksia ihmisen keskushermostossa eli aivoissa ja selkäytimessä, mikä johtaa liikunta- ja toimintakyvyn oireiluun ympäri kehoa. Myös MS-tautia voidaan hoitaa lääkityksellä, elintavoilla ja kuntoutuksella. Taudin oireilu on hyvin yksilöllistä ja se voi esiintyä pitkään oireettomana.

ALS-tauti (amyotrofinen lateraaliskleroosi) aiheuttaa hermosolujen rappeutumista, minkä seurauksena henkilön kyky hallita lihaksistoaan heikkenee, aiheuttaen lopulta liikuntakyvyttömyyden. ALS -tautia sairastaa Suomessa noin 450–500 henkilöä, ja monien muiden neurologisten sairauksien tapaan se on hitaasti etenevä ja parantumaton. Sairauden varhainen toteaminen edesauttaa liikuntakyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään.

Migreeni on päänsärkysairaus, missä keskushermosto aiheuttaa voimakkaita verisuoniperäisiä pääsärkykohtauksia. Harvinaiset migreenikohtaukset, esimerkiksi stressin laukaisemana, eivät vaadi lääkehoitoa. Mikäli kohtauksia esiintyy useamman kerran kuukaudessa, on syytä harkita estolääkitystä migreenikohtausten ehkäisemiseksi. Lievempiä migreenejä voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehdus -ja kipulääkkeillä.

Epilepsia on aivojen sähkötoiminnan häiriöstä aiheutuva ohimenevä kohtaus. Satunnainen epileptinen kohtaus voi esiintyä esimerkiksi runsaan valvomisen tai päihteiden käytön myötä. Jos kohtaukset ovat toistuvia, henkilö voidaan diagnosoida epilepsiaa sairastavaksi. Arviolta noin 60 000 ihmistä Suomessa sairastaa epilepsiaa.

Lääkehoidolla ja kuntoutuksella sekä oikeanlaisilla elintavoilla voidaan hillitä neurologisten sairauksien oireita ja etenemistä. Neurologisten vaivojen hoidossa tärkeää on sairauden varhainen tunnistaminen, jotta hoitokeinot vaikuttaisivat mahdollisimman tehokkaasti.

Mikäli epäilyksiä hermostollisista sairauksista esiintyy, terveyskeskukseen hakeutuminen on suositeltavaa. Vakaviin neurologisiin ja rappeuttaviin sairauksiin, kuten ALS ja MS-tautiin sekä Parkinsonin tautiin saa ilmaisen henkilökohtaisen avustajan vammaispalvelulain puitteissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaivutyö haittaa liikennettä Linnankadulla

Kaivutyö haittaa liikennettä Linnankatu 10:n kohdalla sekä Aurakadun ja Linnankadun risteysalueella ensi yönä kello 23 alkaen.

Juuri kortin saanut nuorukainen törmäsi heti vastaantulijaan

Poliisi hälytettiin pääsiäismaanantaina aamulla kymmeneltä Loimaalla Karhulankyläntielle. Äskettäin kortin saanut 18-vuotias nuorukainen ajoi tieosuudella sen verran kovaa ylinopeutta, että kohti Mellilän keskustaa mennessään hän menetti ajoneuvonsa hallinnan ja heittelehti pitkin tietä.

Lyömäsoitinkonsertto Veni, veni, Emmanuel Konserttitalossa

Simone Rubino.

Kansainvälisen Malko-kapellimestarikilpailun voittaja Ryan Bancroft johtaa Turussa torstaina 25. huhtikuuta kello 19 Konserttitalossa. Turun filharmonisen orkesterin konsertissa solistina nähdään kovassa nousussa ja suosiossa oleva italialainen Simone Rubino .

Tsekkaa kesätyöpaikkoja Vimmassa

Vimmassa järjestetään kesätyötapahtuma.

Jos olet kesätyöpaikkaa vailla, niin vielä ehtii sellaisen löytämään. Vimmassa järjestetään alle 30-vuotiaille kesätyötapahtuma 26. huhtikuuta kello 13–15. Ota mukaan CV ja käy katsomassa, löytyykö sinulle vielä kesätyöpaikka täksi kesäksi osoitteessa: Vimma, Aurakatu 16, Turku.

Sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalvelujaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalveluitaan henkilöstölisäyksillä. Hallitus päätti tiistaina, että tietopalveluyksikköön perustetaan tietopalvelujohtajan virka sekä kaksi it-suunnittelijan, yksi projektipäällikön ja yksi biostatistikon toimi. Tällä hetkellä tietopalvelussa työskentelee tietoarkkitehti ja tietokoordinaattori.

Suosittu Poikien puhelin

Väestöliiton Poikien puhelin osoitti jälleen viime vuonna tarpeellisuutensa, sillä siihen soitettiin yli 14 500 kertaa vuoden aikana. Suosituimpia puheenaiheita olivat edellisten vuosien tapaan esimerkiksi seksi ja murrosikä. Poikien Puhelimen kohderyhmä, eli alle 20-vuotiaat pojat ja nuoret miehet, löysivät tiensä entistä paremmin arkipäivisin palvelevaan chattiin sekä Poikien puhelimen Youtube -kanavan kommenttipalstalle.

Tarkempi seuranta ja oireenmukainen hoito voisivat parantaa idiopaattista keuhkofibroosia sairastavien elämänlaatua

Idiopaattista keuhkofibroosia sairastaville potilaille tulisi tehdä säännöllisiä oirekyselyjä, ja heidän tulisi päästä hyvissä ajoin palliatiivisen hoidon piiriin, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt erikoislääkäri Kaisa Rajala.

Suu makeaksi kasviksilla

Ysanne Spevackin nerokas keittokirja Kakkuja kasviksista (Minerva) osoittaa, miten erinomaisesti kasvikset sopivat myös makeaan leivontaan. Ne tarjoavat hienostuneita makuja ja värejä ja ovat täynnä hyviä ravinteita. Kaikkien tuntema porkkanakakku ei suinkaan ole ainoa makea leivonnainen, jonka mehevyyden salaisuus on vihanneksissa.

Nuuskaus lisääntyy, joka kymmenes nuori tupakoi yhä

Röökikroppa vie seikkailulle ihmisen elimistöön. Nuorille suunnattu sivusto näyttää, millaisia haittavaikutuksia tupakan ja nuuskan käytöstä voi seurata nopeastikin ja millaisia sairauksia pitkäaikainen käyttö aiheuttaa. Tupakan käyttö on suurin yksittäinen sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tekijä.

Urheilu

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Åboraakkeli: Sahaako Fifa futiksen oksaa?

Gianni Infantino.

Keskustelu jalkapallon MM-kisojen laajenemisen ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Gianni Infantinosta tuli kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja. On varmaa, että kisat pelataan 48 maan suuruisina megakisoina 2026, mutta italialainen haluaisi laajentaa kisoja jo 2022 valmiiksi ristiriitaisiin Qatarin kisoihin.

Jälkipeli: Kuuluttaja ei voi möläyttää mitä tahansa

TPS:n kotiotteluiden kuulutukset hoitaa nykyään Iku Viitanen (toinen vas.). Otteluiden toimitsijat ovat Turun Erotuomarikerhon jäseniä. Liiga antaa tarkat ohjeet, mitä kuulutetaan eri tilanteissa.

Selostaja- ja kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kuulutti omalla haluamallaan tavallaan. Tyyli oli hioutunut vuosikymmenien aikana ensin Kupittaalla ja myöhemmin Auliksen viimeisten vuosien aikana Artukaisten Turkuhallissa. Turkulaiset tykkäsivät, mutta jääkiekon SM-liigan päättäjät eivät. Auliksen omintakeinen tyyli oli vastoin SM-liigan virallisia määräyksiä.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!