MS-taudin hoitoon käytettävän Lemtrada-lääkkeen käyttöä rajoitetaan

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut MS-taudin hoitoon käytettävän alemtutsumabin (Lemtrada-lääkevalmisteen) arvioinnin. Arvioinnin aloittamisen taustalla on uusi turvallisuustieto, joka koskee muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä immuunijärjestelmän toimintaan liittyviä haittoja. Näihin haittoihin liittyen on raportoitu myös joitakin kuolemantapauksia.

EMA:n Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee, että arvioinnin aikana Lemtradan käytön voi aloittaa vain sellaisilla aikuisilla potilailla, joiden aaltomainen MS-tauti on erittäin aktiivinen kahden taudin kulkua muuntavan lääkkeen käytöstä huolimatta, tai silloin kun muita taudin kulkuun vaikuttavia lääkkeitä ei voida käyttää. Lemtradan käytöstä hyötyneet potilaat voivat jatkaa lääkkeen käyttöä hoitavan lääkärin arvion perusteella.

Rajoituksen lisäksi PRAC suosittelee Lemtradan tuotetietojen päivittämistä. EMA tulee arvioimaan kaikkia Lemtrada-lääkkeen turvallisuutta koskevia tietoja ja sitä, tarvitaanko lisätoimenpiteitä potilasturvallisuuden takaamiseksi tai tulisiko lääkkeen käyttöehtoihin tehdä muutoksia. Potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla tietoisia seuraavista mahdollisista haittavaikutuksista:

Immuunivälitteiset tilat, joihin kuuluvat autoimmuunihepatiitti (maksatulehdus) ja hemofagosyyttinen lymfohistiosytoosi (harvinainen immuunijärjestelmän aiheuttama monielintulehdus).

1-3 vuorokautta lääkkeen annon jälkeen ilmenevät sydän- ja verenkiertojärjestelmän oireet, joihin kuuluvat keuhkojen verenvuoto, sydänkohtaus, aivoverenkiertohäiriöt, sekä pään ja kaulan alueen valtimoiden dissekoituma (valtimon seinämän kerroksittainen repeäminen). Vakava neutropenia (tulehduksia vastustavien veren valkosolujen vähyys).

Näihin liittyviä oireita saavien potilaiden tulee hakeutua välittömästi lääkärin arvioon ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee harkita Lemtrada-hoidon lopettamista oireisilla potilailla.

Lemtradaa saavan potilaan elintoimintoja tulee valvoa ennen suonensisäisen lääkeinfuusion antoa ja hoidon aikana. Jos potilaalla ilmenee kliinisesti merkittäviä muutoksia elintoiminnoissa, niin infuusio täytyy keskeyttää ja potilaan seurantaa on harkinnan mukaan tehostettava esim. ottamalla EKG.

Maksan toimintakokeet on otettava ennen hoitoa ja sen aikana. Jos potilaalla ilmenee selittämätöntä maksaentsyymien nousua, maksavaurion tai maksan vajaatoiminnan oireita, niin Lemtrada-hoitoa voidaan jatkaa vain huolellisen harkinnan jälkeen.

Jos Lemtrada-hoitoa saavalla potilaalla ilmenee patologisen immuuniaktivaation merkkejä, niin hänet täytyy arvioida välittömästi hemofagosyyttisen lymfohistiosytoosin varalta. Immuuniaktivaation oireet voivat ilmetä neljän vuoden ajan hoidon aloituksesta.

Lääkärit saavat kirjallisen tiedotteen alemtutsumabin (Lemtradan) määräämistä koskevista tilapäisistä rajoituksista.

Lemtrada-lääkkeelle on raportoitu uusia sydäntä, verisuonia, keuhkoja ja maksaa koskevia haittavaikutuksia.

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos saa Lemtrada-hoidon aikana seuraavia oireita. Akuutti hengenahdistus tai rintakipu, jotka ilmenevät yleensä 1-3 vuorokautta lääkkeen annosta. Ne voivat olla sydäninfarktin oire. Hengenahdistus ja veriyskä voivat olla oire keuhkojen verenvuodosta.

Halvausoireet, kuten kasvojen toisen puolen roikkuminen, raajaheikkous, puhevaikeus, äkillisesti alkava voimakas päänsärky tai kaulakipu, jotka voivat olla oireita aivoverenkiertohäiriöstä tai aivoihin verta tuovien verisuonten repeytymästä.

Ihon tai silmien keltaisuus, pahoinvointi, vatsakivut, tumma virtsa, helposti ilmaantuvat verenvuodot ja mustelmat voivat olla oire maksasairaudesta.

Kuume, turvonneet imusolmukkeet, mustelmat ja ihottuma voivat olla oireita immuunijärjestelmän aiheuttamasta tulehduksesta, jota kutsutaan hemofagosyyttiseksi lymfohistiosytoosiksi.

Jos on tällaisia oireita, niin lääkärin on tutkittava ja arvioitava tulisiko Lemtrada-hoito lopettaa ja aloittaa sen tilalle muu lääkehoito.

Lemtradaa käsittelevä arviointi on aloitettu Euroopan komission pyynnöstä perustuen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 726/29004 artiklaan 20.

Arvioinnin tekee Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC), joka on vastuussa ihmisten hoidossa käytettävien lääkkeiden turvallisuuden arvioinnista ja laatii asiaa koskevan suosituksen.

PRAC:n suositukset käsitellään Lääkevalmistekomiteassa (CHMP) ja Euroopan komissiossa, joka antaa asiasta kaikkia EU-maita oikeudellisesti sitovan päätöksen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.