MS-taudin hoitoon käytettävän Lemtrada-lääkkeen käyttöä rajoitetaan

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut MS-taudin hoitoon käytettävän alemtutsumabin (Lemtrada-lääkevalmisteen) arvioinnin. Arvioinnin aloittamisen taustalla on uusi turvallisuustieto, joka koskee muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä immuunijärjestelmän toimintaan liittyviä haittoja. Näihin haittoihin liittyen on raportoitu myös joitakin kuolemantapauksia.

EMA:n Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee, että arvioinnin aikana Lemtradan käytön voi aloittaa vain sellaisilla aikuisilla potilailla, joiden aaltomainen MS-tauti on erittäin aktiivinen kahden taudin kulkua muuntavan lääkkeen käytöstä huolimatta, tai silloin kun muita taudin kulkuun vaikuttavia lääkkeitä ei voida käyttää. Lemtradan käytöstä hyötyneet potilaat voivat jatkaa lääkkeen käyttöä hoitavan lääkärin arvion perusteella.

Rajoituksen lisäksi PRAC suosittelee Lemtradan tuotetietojen päivittämistä. EMA tulee arvioimaan kaikkia Lemtrada-lääkkeen turvallisuutta koskevia tietoja ja sitä, tarvitaanko lisätoimenpiteitä potilasturvallisuuden takaamiseksi tai tulisiko lääkkeen käyttöehtoihin tehdä muutoksia. Potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla tietoisia seuraavista mahdollisista haittavaikutuksista:

Immuunivälitteiset tilat, joihin kuuluvat autoimmuunihepatiitti (maksatulehdus) ja hemofagosyyttinen lymfohistiosytoosi (harvinainen immuunijärjestelmän aiheuttama monielintulehdus).

1-3 vuorokautta lääkkeen annon jälkeen ilmenevät sydän- ja verenkiertojärjestelmän oireet, joihin kuuluvat keuhkojen verenvuoto, sydänkohtaus, aivoverenkiertohäiriöt, sekä pään ja kaulan alueen valtimoiden dissekoituma (valtimon seinämän kerroksittainen repeäminen). Vakava neutropenia (tulehduksia vastustavien veren valkosolujen vähyys).

Näihin liittyviä oireita saavien potilaiden tulee hakeutua välittömästi lääkärin arvioon ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee harkita Lemtrada-hoidon lopettamista oireisilla potilailla.

Lemtradaa saavan potilaan elintoimintoja tulee valvoa ennen suonensisäisen lääkeinfuusion antoa ja hoidon aikana. Jos potilaalla ilmenee kliinisesti merkittäviä muutoksia elintoiminnoissa, niin infuusio täytyy keskeyttää ja potilaan seurantaa on harkinnan mukaan tehostettava esim. ottamalla EKG.

Maksan toimintakokeet on otettava ennen hoitoa ja sen aikana. Jos potilaalla ilmenee selittämätöntä maksaentsyymien nousua, maksavaurion tai maksan vajaatoiminnan oireita, niin Lemtrada-hoitoa voidaan jatkaa vain huolellisen harkinnan jälkeen.

Jos Lemtrada-hoitoa saavalla potilaalla ilmenee patologisen immuuniaktivaation merkkejä, niin hänet täytyy arvioida välittömästi hemofagosyyttisen lymfohistiosytoosin varalta. Immuuniaktivaation oireet voivat ilmetä neljän vuoden ajan hoidon aloituksesta.

Lääkärit saavat kirjallisen tiedotteen alemtutsumabin (Lemtradan) määräämistä koskevista tilapäisistä rajoituksista.

Lemtrada-lääkkeelle on raportoitu uusia sydäntä, verisuonia, keuhkoja ja maksaa koskevia haittavaikutuksia.

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos saa Lemtrada-hoidon aikana seuraavia oireita. Akuutti hengenahdistus tai rintakipu, jotka ilmenevät yleensä 1-3 vuorokautta lääkkeen annosta. Ne voivat olla sydäninfarktin oire. Hengenahdistus ja veriyskä voivat olla oire keuhkojen verenvuodosta.

Halvausoireet, kuten kasvojen toisen puolen roikkuminen, raajaheikkous, puhevaikeus, äkillisesti alkava voimakas päänsärky tai kaulakipu, jotka voivat olla oireita aivoverenkiertohäiriöstä tai aivoihin verta tuovien verisuonten repeytymästä.

Ihon tai silmien keltaisuus, pahoinvointi, vatsakivut, tumma virtsa, helposti ilmaantuvat verenvuodot ja mustelmat voivat olla oire maksasairaudesta.

Kuume, turvonneet imusolmukkeet, mustelmat ja ihottuma voivat olla oireita immuunijärjestelmän aiheuttamasta tulehduksesta, jota kutsutaan hemofagosyyttiseksi lymfohistiosytoosiksi.

Jos on tällaisia oireita, niin lääkärin on tutkittava ja arvioitava tulisiko Lemtrada-hoito lopettaa ja aloittaa sen tilalle muu lääkehoito.

Lemtradaa käsittelevä arviointi on aloitettu Euroopan komission pyynnöstä perustuen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 726/29004 artiklaan 20.

Arvioinnin tekee Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC), joka on vastuussa ihmisten hoidossa käytettävien lääkkeiden turvallisuuden arvioinnista ja laatii asiaa koskevan suosituksen.

PRAC:n suositukset käsitellään Lääkevalmistekomiteassa (CHMP) ja Euroopan komissiossa, joka antaa asiasta kaikkia EU-maita oikeudellisesti sitovan päätöksen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!