Väitös: Stand up -komiikka on yksilöllisyyden kaksinaisuuden taidetta

Antti Lindfors. Antti Lindfors. Kuva: Philippe Gueissaz

Stand up -komiikan ytimessä on yksilöllisyyden kaksinaisuus, esittää Antti Lindfors tuoreessa folkloristiikan alaan kuuluvassa väitöskirjassaan. Aiheen ensimmäinen täysimittainen kartoitus keskittyy stand upiin itsen esittämisen lajina, joka nojaa välittömyyden ihanteelle.

Vasta hiljattain akateemisesti löydetty stand up on rantautunut viime vuosikymmeninä etenkin internetin vaikutuksesta myös Suomeen. Vaikka stand up elää tällä hetkellä kultakauttaan ympäri maailmaa, lajilla on Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa jo yli puolivuosisataiset perinteet.

Stand upin tausta on 1900-luvun puolivälin angloamerikkalaisessa spontaaniuden kulttuurissa, jonka muita ilmenemismuotoja olivat beat-kirjallisuus, kokeellinen bebop jazz ja abstrakti ekspressionismi.

– Samoihin aikoihin syntyneen stand upin yhteydet näihin virtauksiin on vielä selvittämättä, mutta tutkimukseni tarjoaa pohjaa myös tämänsuuntaisille kulttuurihistoriallisille analyyseille esittämällä yhden tulkinnan lajin estetiikasta, Lindfors sanoo.

Lindforsin folkloristiikkaa, kielitieteellistä antropologiaa ja kulttuurintutkimusta yhdistelevä tutkimus pohjaa suomalaisen live stand up -komiikan osallistuvalle havainnoinnille, suomalaisille koomikoille esitetyn kyselyn aineistolle sekä erilaisille media-aineistoille kuten stand up -tallenteille, julkisille haastatteluille ja muulle kirjalliselle materiaalille. Väitöskirja sisältää kokoavan johdannon lisäksi neljä kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä julkaistua tutkimusartikkelia.

Lindforsin väitöstutkimus rakentuu kolmen keskeisnäkökulman, sanataiteen, itsetietoisuuden ja samastuttavuuden, ympärille.

Väittelijän mukaan stand up vaikuttaa näennäisen vapaamuotoiselta ja spontaanilta jutustelulta, joka paljastuu tarkemmin katsoen erittäin jäsennellyksi ja muodoltaan kunnianhimoiseksi sanataiteeksi. Stand upissa jokaisella tavulla ja äänenpainolla on väliä.

– Stand up -komiikkaa tutkitaan tällä hetkellä melko runsaasti erilaisista kulttuurintutkimuksellisista ja valtapoliittisista näkökulmista. Näitä lähtökohtia on kuitenkin harvemmin yhdistetty stand upin esteettisiin tai poeettisiin piirteisiin suuntautuviin näkökulmiin, jotka ovat folkloristiikan keskiössä, Lindfors selventää.

Sanataiteen ohella tutkimus keskittyy stand up -komiikan itsetietoisuuteen ja -viittaavuuteen. Esimerkiksi stand up -koomikko Harri Soinilan mukaan stand up ”ei niinkään mahdollista itsereflektiota vaan pakottaa siihen”.

– Minua kiinnosti alusta alkaen se, miten stand up -koomikot kommentoivat, puhuvat ja viittaavat omiin esityksiinsä jatkuvasti niiden kuluessa, sen ohella että tietysti puhuvat pitkälti itsestään. Halusin selvittää tätä lajille ominaista piirrettä ja kysyä, mitä näin julki lausuttu itsetietoisuus merkitsee itsen esittämisen ja lajiin läheisesti liittyvän intiimin yhteyden kannalta, Lindfors avaa tutkimuksen taustoja.

Tutkimuksen kolmas keskeisteema on koomikon ja hänen yleisönsä välille muodostuva yhteys, jota Lindfors tarkastelee samastuttavuuden näkökulmasta. Lindforsin mukaan tämä samastuttavuus voi olla kognitiivista eli tiedollista, mutta ennen kaikkea se on affektiivista eli tunneperäistä.

– Koomikot hakevat affektiivisia reaktioita yleisöltään, ja lupaus tunneperäisestä latauksesta on ensisijaisin syy, miksi stand upia katsotaan, Lindfors toteaa.

Väittelijän mukaan stand up -koomikot tasapainoilevat alituisesti erilaisten ristiriitojen ja kahtiajakojen jännitteissä.

– Paitsi että stand up -koomikolta vaaditaan yksilöllisyyttä – parhaat koomikot ovat tunnistettavia persoonia – hänen pitää olla myös riittävän samastuttava, jotta hän voi vedota monenlaisiin ihmisiin. Heidän pitää tuottaa itsestään tietyllä tapaa yksilöllisiä tyyppihahmoja, Lindfors kuvailee.

– Aloin tunnistaa tällaisia kahtalaisuuksia stand upissa laajemminkin, ja lopulta työ kiertyikin pitkälti niiden ympärille. Tämä oli sinänsä osuvaa, sillä slovenialainen filosofi Alenka Zupančič on esittänyt komiikan nimenomaan kahdentumien ja kaksinaisuuden taiteeksi. Siitä myös tutkimuksen intiimiyden ja allegorisuuden eli henkilökohtaisen ja yleisen risteymään viittaava nimi, Lindfors selventää.

FM Antti Lindfors esittää väitöskirjansa Intimately Allegorical: The Poetics of Self-Mediation in Stand-Up Comedy julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 24. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on professori Amy Shuman (Ohio State University, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Anne Heimo (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on folkloristiikka.

Väitöskirjan yhteenveto-osa on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Juttua muokattu 17.5. kello 6.37: Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa.

Valtaosa nuorista ei koe tarvetta vähentää netin käyttöään

Yläasteikäiset tunnistavat netinkäytön haittapuolet ja olisivat halukkaita myös vähentämään sitä, mutta he kokevat painetta olla läsnä palveluissa jatkuvasti. Asia selviää MLL:n tekemästä nuorten mediakyselystä, johon vastasi 1 500 nuorta. Puolet vastaajista kertoi, että netti on auttanut heitä tutustumaan ihmisiin.

Suuri salaattikirja houkuttelee syömään salaatteja

Naantalista kotoisin olevan ja Sauvossa asuvan Kaisa Sillanpään Suuri salaattikirja (Readme.fi) houkuttelee syömään salaatteja joka päivä. Monimuotoiset salaatit antavat mahdollisuuden rikastuttaa ruokapöydän tarjontaa. Suuri salaattikirja sisältää kaikkiin tilanteisiin sopivia herkullisia reseptejä, yhteensä reilusti yli 100 salaattireseptiä. Salaateissa on käytetty kattavasti erilaisia raaka-aineita.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!