THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon

THL pitää perusteltuna perusterveydenhuollon hoitotakuun selkeää lyhentämistä.

Jotta hoitoon voisi päästä esimerkiksi jo viikon sisällä ajanvarauksesta, täytyy terveyskeskusten toimintatapoja kehittää ja perusterveydenhuollon henkilöstön määrää lisätä. Tarvittaessa hoitotakuun toteutuminen on turvattava ostopalvelujärjestelyin.

Lääkärien vastaanottoaikojen lisäys ei ole ainoa ratkaisu ongelmaan, vaan kiireetön hoito on järkevää toteuttaa moniammatillisesti. Silloin potilaan hoitoon osallistuu tarvittaessa useita eri ammattilaisia, kuten sairaanhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, päihdehoitaja, fysioterapeutti, psykologi, sosiaalialan ammattilainen ja lääkäri.

Moniammatillisten tiimien käyttö on perusteltua paitsi hoidon jatkuvuuden ja vaikuttavuuden, myös kustannusten hallinnan kannalta. Se lisää myös perusterveydenhuollon ja terveyskeskustyön sujuvuutta ja lisää alan houkuttelevuutta.

– Lääkäreiden rekrytointia voi helpottaa, jos työyhteisössä toimii sujuvasti lääkärijohtoinen tiimi, sanoo THL:n ylijohtaja Marina Erhola.

– Monilla terveysasemilla sujuva asiointi ja eri ammattiryhmien tarkoituksenmukainen työnjako toteutuvat toki jo nyt, mutta avosairaanhoidon hoitoonpääsyssä on suuria alueellisia eroja, Erhola toteaa.

Kiireellisen hoidon osalta terveyspalvelujärjestelmä toimii jo hyvin. Tämä koskee esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai vamman edellyttämää välitöntä hoitoa, jota ei voida siirtää ilman, että sairaus pahenee tai vamma vaikeutuu.

Kiireettömässä tapauksessa hoitoon on nykyisen hoitotakuun mukaan päästävä kolmen kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäaikaissairauden hoitoon liittyvät seurantakäynnit.

Kaikkiaan kunnallisen perusterveydenhuollon kiireettömiä avosairaanhoidon sairaanhoidollisia lääkärikäyntejä oli vuonna 2018 noin neljä miljoonaa. Keskimäärin puolet kiireettömistä lääkärin vastaanotoista toteutui viikon sisällä yhteydenotosta, mutta noin kolme prosenttia ylitti hoitotakuun aikarajat.

Asiakkaan kannalta kiireettömän hoidon kolmen kuukauden aikaraja on perusterveydenhuollossa selvästi liian pitkä: THL:n FinSote-tutkimuksen mukaan joka seitsemäs suomalainen kokee, ettei saa riittävästi lääkäripalveluita.

– Hoitotakuun lyheneminen esimerkiksi yhteen viikkoon parantaisi koko palvelujärjestelmän asiakaslähtöisyyttä ja toimivuutta. Potilaat saisivat paremmin oikea-aikaista hoitoa ja erikoissairaanhoidon ja muiden erityispalveluiden tarve voisi vähentyä, Erhola sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.