Uusien asuntojen kauppa kasvoi Turussa alkuvuonna lähes 60 prosenttia

Asuntojen kauppamäärät kääntyivät huhtikuussa nousuun, kun vertailu käy viime vuoden huhtikuuhun. Kokonaiskauppamäärien laskuprosentit lievenivät ja pääkaupunkiseudulla kauppamäärien kasvu jatkuu. Uudiskohteissa kauppamäärät ovat vähentyneet reilusti.

Käytettyjen asuntojen ja omakotitalojen koko alkuvuoden. Tammi–huhtikuun kauppamääriä vertailtaessa laskua kaupoissa oli yli prosentin koko Suomessa. Huhtikuussa kauppoja tehtiin koko Suomessa 5 004, joka on lähes sama määrä kuin vuoden 2018 huhtikuussa.

Pääkaupunkisedulla kauppoja tehtiin huhtikuussa 1 389, joka on kuusi prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2018. Alkuvuonna kauppamäärien nousu on ollut pääkaupunkiseudulla yli kolme prosenttia.

Käytetyissä kerrostaloasunnoissa kauppamäärät ovat koko Suomessa laskeneet alkuvuonna lähes neljä prosenttia vuoteen 2018 verrattaessa. Pääkaupunkiseudulla tämän asuntotyypin kaupoissa oli nousua huhtikuussa lähes kaksi prosenttia, joka kauppakappaleissa on 65 kauppaa.

Kaupungeissa kasvua käytettyjen kerrostalojen kaupoissa on ollut Helsingissä (lähes 2 %), Espoossa (lähes 3 %), ja Vantaalla (1 %). Laskua kauppamäärissä alkuvuonna oli Tampereella (3 %), Turussa (lähes 1 %), Lahdessa (15 %), Jyväskylässä (13 %), Lappeenrannassa (lähes 1 %) ja Oulussa (lähes 7 %) verrattuna vuoden 2018 alkuun.

Omakotitaloissa kauppamäärät nousivat tammi–huhtikuussa neljä prosenttia verrattuna vuoden 2018 alkuun. Helsingissä nousua oli seitsemän prosenttia, Espoossa kaksi prosenttia, Vantaalla yhdeksän prosenttia, Turussa kahdeksan prosenttia, Lahdessa kolme prosenttia, Jyväskylässä 14 prosenttia ja Oulussa 15 prosenttia. Laskua omakotitalojen kauppamäärissä oli Tampereella seitsemän prosenttia ja Lappeenrannassa 30 prosenttia.

Suurin muutos asuntokauppojen kappalemäärissä on tapahtunut uusien asuntojen kaupassa, jossa koko maan kauppojen määrä putosi tammi–huhtikuun tarkastelujaksolla 12,6 prosenttia. Paikkakuntakohtaiset erot ovat varsin merkittäviä, kuten esimerkiksi Turussa uusien asuntojen kauppaa on tehty 59,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, vastaavasti Tampereella kauppamäärä on 23,1 prosenttia miinusmerkkinen. Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet tammi–huhtikuun aikavälillä 11 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Asuntorakennuttajien mukaan yhtenä merkittävänä syynä tähän on sijoittajien mielenkiinnon väheneminen ainakin toistaiseksi ja toisaalta uusien asuntojen rakentamisen aloitukset ovat vähentyneet. Nyt vaikuttaakin siltä, että asuntorakentamisessa ollaan palaamassa niin sanotulle normaalitasolle muutaman huippuvuoden jälkeen, kertoo RE/MAXin laajentumispäällikkö Markku Välimäki.

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat jatkoivat nousuaan lähes viiden prosentin kasvulla tammi–huhtikuuhun 2018 verrattuna. Toteutunut keskimääräinen neliöhinta käytetyissä kerrostaloasunnoissa oli 3 019 euroa, ja pääkaupunkisedulla 4 724 euroa. Helsingissä neliöhinnoissa oli kasvua alkuvuonna neljä prosenttia, Espoossa prosentin, Vantaalla kuusi prosenttia, Tampereella kaksi prosenttia, Turussa seitsemän prosenttia ja Oulussa lähes kymmenen prosenttia.

Neliöhinnat laskivat alkuvuonna Lahdessa yli kuusi prosenttia ja Jyväskylässä lähes neljä prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.