Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Mattila ajautui hätäkeskukseen töihin puolivahingossa. Hän työskenteli aiemmin sairaankuljettajana palolaitoksella ja pääsi sijaiseksi aluehälytyskeskukseen. Kun Hätäkeskuslaitos perustettiin vuosituhannen alussa, Mattila opiskeli hätäkeskuspäivystäjäksi monimuoto-opiskeluna työn ohessa. Vuosien varrella hän on edennyt päivystyssalin korkeimpaan virkaan eli vuoromestariksi.

– Työssä kiehtoo haastavuus. Koskaan ei voi sanoa olevansa valmis ja osaavansa kaiken, vaan työ hätäkeskuksessa haastaa koko ajan. Joka päivä oppii jotain uutta. Tässä työssä on mahdollisuus päästä tutustumaan ihmiselämän koko kirjoon. Hätäkeskustoiminnan ja työelämän kehityksessä mukana pysyminen on vaatinut omaa kiinnostusta ja aktiivisuutta. Koulutuksen lisäksi ihmettely, kummastelu ja terve kritiikki auttavat asioiden opettelussa. Kysyvä ei tieltä eksy, Mattila kuvailee.

Hätäkeskuksissa työtä tehdään 12 tunnin päivä- ja yövuoroissa. Mattila vastaa hätäkeskussalin operatiivisesta johtamisesta ja hätäilmoitusten käsittelystä oman työvuoronsa osalta. Vuoromestarina hän kykenee toimimaan kaikissa hätäkeskussalin rooleissa.

Työpaikallaan häntä kuvaillaan henkilöksi, joka on ammattitaidoissaan aina askeleen edellä muita. Hänessä korostuvat hätäkeskustoiminnassa vaalitut arvot: oikeudenmukaisuus, luotettavuus ja ammattitaito.

Hätäkeskuksessa työ vaatii henkistä kanttia ja sisältää pääsääntöisesti muiden kuin elämän hienojen hetkien käsittelyä. Hätäilmoituksien sisältöä ei voi koskaan ennustaa. Kysyttäessä työn ikimuistoisinta keikkaa, Päivi toteaa, että on onneksi hyvä unohtamaan asioita. Hienoimpia hetkiä on Mattilan mukaan se, kun kokee auttaneensa avuntarvitsijaa.

– Vaikka meillä hätäkeskuksessa monet puhelut ja avunpyynnöt ovat ihan jokapäiväisiä, niin jollekin ihmiselle se saattaa olla ainoa kerta elämässä, kun hän on yhteydessä hätäkeskukseen ja tarvitsee apua. Kun kokee pystyneensä auttamaan, se on parasta. Synkimpiä ilmoituksia ovat lapsia ja nuoria koskevat tehtävät.

Työ on aikakriittistä ja paine on ajoittain kova, kun nopealla tilannearviolla pitää pystyä kohdentamaan oikeanlaista apua ja kohtaamaan hädässä olevia ihmisiä. Kuusi hätäkeskusta vastaanottaa vuorokaudessa keskimäärin 7 400 hätäilmoitusta. Kiireisimpinä päivinä ilmoitukset voivat nousta yli 10 000:een.

– Hätäilmoituksia käsitellessä pitää pystyä keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa; pitää kyetä puhumaan, kuuntelemaan, lukemaan ja kirjoittamaan samanaikaisesti sekä panostaa vuorovaikutustaitoihin hädässä olevan ihmisen kanssa. Kun onnistumme, asiakas kokee, että hänen asiansa on otettu vakavasti ja hän on saanut tarvittaessa apua.

Mattila välittää kiitokset työkavereille mukavan työilmapiirin luomisesta.

– Erityiskiitokset omalle ryhmälle, teidän avulla tätä työtä on paljon parempi tehdä.

Palkinnon luovutti Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori yhdessä ministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa Finlandia-talolla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa 22. toukokuuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.