Liikuntaharjoittelu parantaa valkoisen rasvan aineenvaihduntaa, ruskeaan rasvaan vaikutus voi olla päinvastainen

Piryanka Motiani. Piryanka Motiani. Kuva: Turun yliopisto

MD Piryanka Motianin Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus osoittaa, että jo kahden viikon liikuntaharjoittelu aiheuttaa merkittäviä aineenvaihdunnallisia muutoksia valkoisessa rasvakudoksessa terveillä ja insuliiniresistenteillä henkilöillä. Sen sijaan liikuntaharjoittelun todettiin alentavan ruskean rasvan insuliiniherkkyyttä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kovatehoista intervalliharjoittelua voidaan pitää vähintään yhtä tehokkaana tutkimuksen kohdekudosten aineenvaihduntaa parantavana harjoitusmenetelmänä kuin perinteistä tasasykkeistä harjoittelua.

Valkoinen rasva toimii pääasiallisesti energian varastopaikkana, kun taas ruskean rasvan aktivoituminen lisää energiankulutusta ja vapauttaa lämpöä. Entuudestaan tiedetään, että liikuntaharjoittelu vähentää rasvakudoksen määrää. Motianin väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli tutkia, voiko liikuntaharjoittelun avulla parantaa myös rasvakudoksen aineenvaihduntaa.

Ruskean rasvan olemassaolo aikuisilla havaittiin noin kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen ruskean rasvan tutkimus potentiaalisena kohdekudoksena lihavuuden hoitoon on lisääntynyt. Tutkimuksissa on pyritty selvittämään keinoja ruskean rasvan aktivoimiseksi ja on osoitettu, että kylmä aktivoi sitä. Liikuntaharjoittelun mahdollisuuksista aktivoida ruskeaa rasvaa ihmisillä tiedetään kuitenkin vähän. Eläinkokeiden perusteella on arvioitu, että liikuntaharjoittelu voisi muuttaa elimistömme valkoista rasvaa ruskeaksi rasvaksi.

– Ruskea rasva on insuliiniherkkä kudos, kuten esimerkiksi luustolihas. Väitöskirjatyössäni halusin tutkia, paraneeko insuliiniherkkyys liikuntaharjoittelun vaikutuksesta ruskeassa rasvassa, kuten lihaksessa. Halusin myös selvittää, parantaako liikuntaharjoittelu valkoisen rasvan insuliiniherkkyyttä, sillä sen on osoitettu heikentyneen insuliiniresistenteillä henkilöillä, Motiani kertoo.

Motiani havaitsi tutkimuksessaan, että kahden viikon liikuntaharjoittelu alentaa ruskean rasvan insuliiniherkkyyttä. Tämä löydös havaittiin sekä kovatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun että keskitehoisen kestävyysharjoittelun jälkeen.

– Tämä tulos oli täysin uusi ja melko yllättävä, sillä aiemmat tutkimukset jyrsijöillä ovat osittaneet, että liikuntaharjoittelu aktivoi ruskean rasvan toimintaa. Tämän tutkimuksen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että ihmisillä liikunnan aikaansaama vaste onkin päinvastainen, Motiani kertoo.

Löydös on myös erilainen kuin luustolihaksessa, jossa liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä.

– Myöskään pidempikestoisella, kuuden viikon sekaharjoittelulla, jossa on yhdistetty kestävyysharjoittelua, voimaharjoittelua ja intervalliharjoittelua, ei ole vaikutusta ruskean rasvan kylmästimuloituun sokeriaineenvaihduntaan nuorilla terveillä aikuisilla, Motiani summaa.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että liikuntaharjoittelu ei ole tehokas tapa aktivoida ruskeaa rasvaa. Liikuntaharjoittelu vähensi kuitenkin valkoisen rasvan määrää sekä vatsaontelon sisällä että ihon alla, ja se myös paransi verenkierron rasvatasapainoa.

Mielenkiintoinen löydös oli, että kovatehoinen sprintti-intervalliharjoittelu paransi tehokkaammin vatsaontelon sisäisen rasvan sokeriaineenvaihduntaa ja keskitehoinen kestävyysharjoittelu sen rasvahappoaineenvaihduntaa. Tämän perusteella näyttäisikin, että liikuntaharjoittelun vaikutukset rasvakudokseen ovat riippuvaisia sekä rasvakudoksen tyypistä että liikunnan intensiteetistä.

– Johtopäätöksenä väitöstutkimukseni osoittaa, että sekä intervalliharjoittelu että tasasykkeinen harjoittelu ovat tehokkaita liikuntamuotoja, ja muutokset rasvakudoksen aineenvaihdunnassa ovat hyödyllisiä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa, Motiani tiivistää.

MD Piryanka Motiani esittää väitöskirjansa Exercise training-induced effects on brown and white adipose tissue metabolism in humans: positron emission tomography studies in health and insulin resistance julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 31. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on professori Ellen Blaak (Maastricht University, Alankomaat) ja kustoksena professori Pirjo Nuutila (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.