TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Tavoitteena on kehittää uusi lähestymistapa, joka pyrkii ennaltaehkäisemään väkivaltaisten tilanteiden syntymistä psykiatrisilla osastoilla. Tähän sisältyy esimerkiksi hoitohenkilökunnan kouluttaminen, systemaattisesti tehtävä väkivallan riskiarviointi ja entistä turvallisempien tilojen suunnittelu.

Ainutlaatuista hankkeessa on se, että TurvaSiipi-tilan kehittäminen ja testaaminen voidaan toteuttaa sujuvasti psykiatrisen sairaalan suunnittelun yhteydessä. Poikkeuksellisesti voidaan vaikuttaa jo rakentamisvaiheessa hoitoympäristöjen muodostumiseen, joka on ainutlaatuista työelämän kehittämistä tutkimuslähtöisesti.

Tavoitteena on kehittää psykiatrisessa sairaalassa työskentelevien hoitajien työympäristöä TurvaSiipi-tilan avulla siten, että se edistää hoitajien työturvallisuutta, työn hallintaa ja työhyvinvointia haastavan potilaan hoidon aikana sekä parantaa potilaiden turvallisuuden tunnetta.

− Haastavan potilaan hoitoa kehitetään siten, että huone-eristys korvataan uudella TurvaSiipi-mallilla, jossa potilaat hoidetaan välittömässä kontaktissa ja vuorovaikutuksessa siten, että hoitajan työturvallisuus ja työnhallinta eivät vähene, mutta terapeuttinen vuorovaikutus ja riskinarviointi lisääntyvät, arvioi hankkeen vastuullinen tutkija, TtT Mari Lahti.

Hankkeessa tuotettu tutkimustieto auttaa kehittämään psykiatrisessa hoidossa esiintyvien pakkotoimien käytäntöjä ja lyhentämään eristysten kestoa, jolloin hoitajien kokemus työturvallisuudesta ja työnhallinnasta paranee. TurvaSiipi-mallissa vaativassa hoitotilanteessa potilaan hoitoaika lyhenee ja kokemus hoidon laadusta paranee. Lisäksi tutkimustiedon pohjalta syntyy uusia hoitokäytäntöjä, joiden avulla puututaan tehokkaasti haastaviin tilanteisiin jo ennen niiden eskaloitumista väkivaltaiseksi käyttäytymiseksi ja estetään pakkohoitotoimet, millä on suora vaikutus potilaan hoidon laatuun. Tämä vähentää henkilökunnan riskiä kokea fyysistä ja psyykkistä traumatisoitumista, jolloin myös sairauspoissaolot vähenevät.

Työelämälähtöisessä tutkimus- ja kehitystyössä koulutetaan hoitajia riskinarviointimittareiden käyttöön ja testataan TurvaSiipi-tilaa. Hankkeessa kerättävän tutkimustiedon avulla tuotetaan ohjeistus TurvaSiipi-tilassa toimimiseen, parannetaan hoitajien työnhallintaa ja kehitetään psykiatristen osastojen toimintaa sekä parannetaan potilaan laadukasta hoitoa.

− TurvaSiipi-hankkeen avulla päästään kehittämään ja luomaan uutta toimintakulttuuria haastavien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Tavoitteena on vähentää pakkotoimien käyttöä psykiatriassa, toteavat tutkijat Lahti ja Johanna Berg.

− VSSHP näkee tässä hankkeessa innovatiivisen mahdollisuuden kehittää yhdessä hoitajien, potilaiden ja tutkijoiden kanssa vaativaa erityishoitoa ja olla osaltaan mukana vähentämässä pakon käyttöä, toteaa VSSHP:n projektijohtaja Pekka Makkonen.

− Hoitotieteen laitoksella lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimme jatkuvasti potilaiden terveyden edistämisen kannalta järkeviä, näyttöön perustuvia käytänteitä. TurvaSiipi-hanke on innostava esimerkki uudenlaisesta toiminnasta, joka onnistuessaan saattaa merkittävästi kehittää yhtä terveydenhuollon vaikeimmista hoitotilanteista: pakkotoimien käyttöä, eli potilaiden sitomista ja eristämistä psykiatrisessa sairaalahoidossa, painottaa hoitotieteen laitoksen johtaja Helena Leino-Kilpi.

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.