Uutisanalyysi: Terveysmenot rajulla laukalla

Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat viime vuonna Turussa reippaasti. Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat viime vuonna Turussa reippaasti. Kuva: Mikael Rydenfelt

Terveydenhuollon kustannukset nousivat Turussa 6,3 prosenttia

Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat Turussa viime vuonna 6,3 prosenttia vuodesta 2017, vuoden 2018 rahassa mitattuna 4,9 prosenttia. Terveydenhuollon kokonaiskustannukset olivat Turussa viime vuonna 521 miljoonaa euroa eli 2 721 euroa asukasta kohden.

Sekä keskimääräiset kustannukset että kustannusnousu olivat Kuntaliiton vertailussa suurten kaupunkien kärkeä. Turun kustannukset olivat 4,8 prosenttia mediaanikustannuksia korkeammat, euroissa 21,3 miljoonaa euroa mediaanikustannuksia suuremmat.

Vertailun tekijöiden mukaan tuloksia arvioitaessa on huomioitava se, että Turku on muuttanut laskentatapaa, mikä on lisännyt asukaskohtaisia ikävakioituja kustannuksia. Ne nousivat Turussa 2 336 eurosta 2 451 euroon viime vuonna ja olivat vertailukaupunkien kolmanneksi korkeimmat. Edelle kiilasivat vain Pori ja Kuopio. Tampere oli nelosena Turun tuntumassa.

Kustannukset olivat Turussa vertailukaupunkien keskiarvoa alhaisemmat muun muassa perusterveydenhuollon avohoidossa (-7,5 %), avoterveydenhuollossa (-11,5 %) ja suun terveydenhuollossa (-7,7%) sekä sosiaalihuoltolain mukaisessa laitoshoidossa (-21,2 %). Suun terveydenhuollon kustannukset olivat vertailun alhaisimmat Turussa.

Kustannukset olivat keskiarvoa korkeammat muun muassa perusterveydenhuollon laitoshoidossa (+22,7 %) sekä erikoissairaanhoidossa avohoidossa (+31,1 %) ja somaattisessa avohoidossa (+31,9 %).

Keskiarvoa alhaisemmin kustannuksin Turku selvisi 0–6-vuotiaiden terveydenhuollosta (-9,1 %). Eniten kustannukset ylittivät keskiarvon 65–74-vuotiaiden terveydenhuollossa (+11,8 %).

Suurimman osan terveydenhuollon menoista Turussa haukkasivat erikoissairaanhoidon avohoito (31 %), ympärivuorokautinen laitoshoito (25 %) ja erikoissairaanhoidon laitoshoito (22 %).

Perusterveydenhuollon ikävakioidut kustannukset (1 084 euroa/asukas) olivat vertailukuntien neljänneksi pienimmät. Avohoidon kustannukset olivat toiseksi pienimmät, ympärivuorokautisen hoidon kustannukset toiseksi suurimmat. Erikoissairaanhoidon ikävakioidut kustannukset (1 367 euroa/asukas) olivat vertailukuntien kolmanneksi suurimmat. Psykiatrisen avohoidon kustannukset olivat toiseksi suurimmat.

Erikoissairaanhoito lohkaisi 55,8 prosenttia Turun kokonaiskustannuksista eli kolmanneksi eniten vertailukunnista. Edelle kiilasivat vain Tampere ja Pori.

Ikävakioinnilla poistetaan kuntien ikärakenteen erilaisuuden vaikutus kustannuksiin. Turun asukkaista 20,6 prosenttia oli yli 65-vuotiaita. Vertailukaupungeista osuus oli korkeampi vain Porissa ja Kuopiossa.

Kuntaliiton arvion mukaan suurista kaupungeista Helsinki ja keskisuurista Kerava tuottavat palveluja kustannustehokkaasti. Helsinki on kyennyt hillitsemään kustannusten kasvua muun muassa sähköisiä palveluja lisäämällä, ikäihmisten kotona asumista tukemalla ja lisäämällä monialaista tiimityötä.

Lasse Virtanen

Suurmarkkinoilla uusi ennätys, kävijöitä yli 110 000

Suurmarkkinoilla oli yli 110 000 kävijää neljän päivän aikana. Kuva on viime kesältä.

Turun Kansainvälisten Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset markkinat olivat menestyksekkäät. Markkinoilla tehtiin uusi kävijäennätys. Yleisöä kävi markkinoilla neljässä päivässä yli 110 000.

Mikromuoviongelmaan tartuttava nopeasti

Tuore WWF:n tilaama tutkimus kertoo, että mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön n. viisi grammaa viikossa. Suurimmaksi mikromuovien lähteeksi paljastui juomavesi. Tutkimus on tehty Newcastlen yliopistossa Englannissa, ja sen näkökulma on kansainvälinen. Asiaa on luonnollisesti välttämätöntä tarkastella myös kotimaisesta ja turkulaisesta perspektiivistä.

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Rauhaa kaipaavat suomalaiset

Suurin osa suomalaisista haluaa olla vapaa-ajan asunnollaan veden äärellä, omassa rauhassa paikkakunnalla, jossa on hyvä ilmapiiri ja hyvät lähipalvelut, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muita enemmistön arvostamia asioita ovat hyvät ulkoilu-, lenkkeily- ja marjastusmahdollisuudet, hyvät liikenneyhteydet, sijainti lähellä vakituista kotia sekä vapaa-ajan asunnon hyvä varustelutaso mukavuuksilla.

Viherrakennustyö haittaa liikennettä Vähäheikkiläntiellä

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyenliikenteenväylän tai kaventaa niitä Vähäheikkiläntiellä Rykmentintien ja Uittamontien välillä maanantaina.

Parkkisakosta voi tulla ikävä lommo lomakassaan

Pysäköintivirhemaksuista voi tulla ikävä lommo lomakassaan. Parkkisakon suuruus on Suomessa monissa paikoissa jo 80 euroa. Ulkomailla mennään helposti yli sadan euron. Tukholmassa parkkisakko on noin 115 euroa ja Lontoon kalliimmilla vyöhykkeillä jopa 145 euroa. Summalla saisi lomalainen palkittua itsensä vaikkapa jäätelökioskilla tai terassilla useaan kertaan.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Raisionkaarella alkuviikosta

Asfaltointityö haittaa liikennettä Raisionkaarella Nesteentien ja Raisiontien välillä 22.-24. heinäkuuta. Yksi ajokaista on käytössä.

Ecom osaksi Finago-perhettä

Turkulainen ohjelmistotalo Ecom on liittynyt tiiviimmäksi osaksi Accountorin Finago-ohjelmistotuoteperhettä, johon kuuluvat Finago Ecomin lisäksi jo Finago Procountor ja Finago Tikon.

Ian Anderson Plays Jethro Tull -kokoonpano Logomossa ensi maaliskuussa

Ian Anderson.

Ilmaus Too Old To Rock And Roll: Too Young To Die kuuluu monen keski-ikäisen perusrokkarin lausevalikoimaan tänäkin päivänä. Kyseessä on Jethro Tullin legendaarinen levytys keväältä 1976.

Urheilu

Otteluanalyysi: Interin tehokkuus liikaa Hongalle

Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa.

Interin hyökkäysvoima on tällä hetkellä liikaa muille jalkapalloilun Veikkausliigan joukkueille. Interin tehoista sai tuta myös Honka, joka kärsi Kupittaalla tappion 3-1 (1-0) muutoin varsin tasaisessa ottelussa. Inter oli yksinkertaisesti vain parempi tilanteissa, joissa pallo piti panna maaliverkkoon.

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Jälkipeli: David Mooren värikäs matka Aston Villasta Interin huoltajaksi

FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään.

Hyvä ystävä ja valmentajakollega John Allen soitti ja esitti David Moorelle hämmentävän kysymyksen. Kyse ei ollut aprillipilasta. Allen pyysi Moorea miettimään ja vastaamaan vasta myöhemmin. David ensin nauroi, sitten mietti ja vastasi myöntävästi, ja näin hänestä tuli FC Interin Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen.

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Henrik Goesch triathlonin puolimatkan mestariksi Joroisissa

Henrik Goesch.

Henrik Goesch ja Tiina Pohjalainen voittivat triathlonin puolimatkan yleisen sarjan SM-lähdöt lauantaina Joroisissa. Puolimatkan SM-mitaleista kilpailtiin Joroisissa lauantaina. Kilpailu käytiin upeissa olosuhteissa, tyynessä ja lämpimässä säässä. Puolimatkalla kilpailumatkat ovat 1,9 kilometrin uinti, 90 kilometrin pyöräily ja 21,1 kilometrin juoksu.

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.