Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat tarkastelivat eri maissa toteutettuja tietojärjestelmäratkaisuja ja uusia teknologioita Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa. Keskitetyn tiedonhallinta-alustan käyttöönotto, potilastietojärjestelmien kehittäminen ja teknologian hyödyntäminen tehostavat palveluprosesseja ja tuovat kustannussäästöjä. Tutkijat kehittelivät selvitystyön perusteella tiedonhallinta-alustan käyttöönotolle seuraavanlaiset suositukset:

Kansallinen tiedonhallinta-alusta kehitetään tukemaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen asettamia tavoitteita. Alusta rakennetaan tukemaan maakuntia väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja kansalaisten tiedot kerätään keskeisistä terveydenhuollon tietolähteistä. Kansalliset sote-tiedon analysointipalvelut keskitetään valtakunnalliselle tiedonhallinta-alustalle. Tämän lisäksi kehitetään yhteistyötä muun muassa eri organisaatioiden, potilasjärjestöjen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä biopankkien ja genomitietoa tuottavien ja hallinnoivien tahojen kanssa.

Siirtymällä sadoista kuntakohtaisista tietojärjestelmistä keskitetympään maakunnalliseen ja kansalliseen tiedonhallintaan saadaan vaikuttavuus- ja kustannushyötyjä. Uusien tietojärjestelmien hankinta ja käyttöönotto ovat pitkä prosessi, jossa tarvitaan kansallista yhteistyötä, tutkimusta ja kansallisia suosituksia.

– Tämä tutkimus tukee uuden hallitusohjelman linjauksia yhtenäisten kansallisten tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan kehittämisestä. Laki tiedon toissijaisesta käytöstä antaa entistä paremmat edellytykset tutkimus- ja kehitystyölle, joka edistää sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveydenhuollon toiminnan kehittämistä, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja professori Pekka Neittaanmäki.

Uudistuvan tiedonhallinnan ja tietojärjestelmien kehittämisessä on useita huomioitavia alueita. Tietojärjestelmien uudistamista varten sote-tietoja tulee tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat tietojärjestelmien ja -varantojen nykytila, tavoitetila sekä kuvaukset prosesseista, tietovirroista ja näiden kaikkien suhteet toisiinsa. Uuden tietojärjestelmän hyödyntäminen edellyttää sitä, että kokonaisuuden tulee olla avoin ja hallitusti kehitetty.

Sote-alan työntekijöille tarvitaan koulutusta ja riittävästi resursseja osaamisen päivittämistä varten, jotta uuden teknologian hyödyt siirtyisivät käytäntöön. Nopeasti kehittyvien sähköisten palveluiden käyttöön liittyy epävarmuutta työntekijöissä, ja kokemukset osoittavat, että siirtymävaiheessa uudet tietojärjestelmät myös lisäävät työn kuormitusta.

Yhteiskehittämisellä voidaan saada käyttäjäystävällisempiä IT-järjestelmiä, jotka jatkossa säästävät työaikaa ja edistävät potilasturvallisuutta. Tekoälyn sekä muiden uusien teknologioiden avulla pystytään helpottamaan tiedonhallintaa ja päätöksentekoa sekä nopeuttamaan työprosesseja. Yhteiskehittäminen ansiosta asiakkaiden terveystiedot löytyvät kätevästi yhdestä paikasta, jolloin tiedot omasta terveydentilasta löytyvät nopeammin ja hoito on tehokkaampaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Turun kaupungin fysioterapian ajanvaraus uudistuu syyskuun alussa

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan fysioterapiapalveluissa luovutaan vastaanottoajan varaamisesta asiakkaille valmiiksi. Syyskuun 2019 alusta (2.9.2019) lähtien asiakas varaa ajan itse.

Kupittaalle nouseva hotelli saavutti harjakorkeutensa

Kesällä 2018 käynnistyneen Original Sokos Hotel Kupittaan rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti ja hotelli on nyt harjakorkeudessa. Uusi hotelli avataan kevättalvella 2020.

Kaupunki
Urheilu

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.