Uutisanalyysi: Mitä iloa diplomi-insinööreistä on?

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, vararehtori Kalle-Antti Suominen ja Teknologia Kampus Turun toimitusjohtaja Mika Hannula ovat tyytyväisiä DI-koulutuksen laajennuksesta Turussa. Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, vararehtori Kalle-Antti Suominen ja Teknologia Kampus Turun toimitusjohtaja Mika Hannula ovat tyytyväisiä DI-koulutuksen laajennuksesta Turussa. Kuva: Lasse Virtanen

Turun yliopisto sai haluamansa, aloituspaikoista väännetään vielä

Turun yliopisto sai viime viikolla havittelemansa laajennukset diplomi-insinöörien koulutukseen. Seitsemän vuoden taiston jälkeen Turun yliopisto saa biotekniikan ja tietotekniikan diplomi-insinööri koulutuksen lisäksi tutkinnonanto-oikeudet myös konetekniikassa ja materiaalitekniikassa seuraavaan yhteishakuun eli ensi kevääksi.

Aloituspaikkojen määrä ratkaistaan yliopiston ja opetus- ja kulttuurinministeriön välisissä tulosneuvotteluissa syksyn aikana, mutta yliopisto toivoo ainakin 50 aloituspaikkaa kumpaankin koulutusohjelmaan eli vähintään sataa uutta paikkaa.

Mitä iloa DI-koulutuksen laajennuksesta on? Miksi siitä on pidetty isoa mölyä? Turun seudulla on välitön tarve diplomi-insinööreille. Turun seudulla on arvion mukaan noin 6 000 diplomi-insinööriä vähemmän kuin Pirkanmaalla.

– Yliopiston halu laajentaa tekniikan koulutusta on lähtenyt Lounais-Suomen teollisuuden tarpeista, korostaa Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve korostaa tekniikan koulutuksen merkitystä alueen elinvoimalle.

– Se synnyttää useasti aivan uudenlaista yritystoimintaa ja dynamiikkaa alueella sen lisäksi, että se tukee olemassa olevien yritysten tuotekehitystä ja tutkimusta ja tuottaa osaajia alueen tarpeisiin.

Turun kaupunki pyrkii kannustamaan matematiikan opiskeluun.

– On pilottikouluja ja -päiväkoteja. Turussa opiskellaan tänä päivänä enemmän pitkää matematiikkaa kuin oikeastaan koskaan.

Koulutus vetää puoleensa yrityksiä ja sekä julkista että yksityistä tutkimus- ja kehitysrahaa. Varsinais-Suomi jää selvästi Pirkanmaan ja Oulun seudun taakse jälkeen t&k-rahoituksessa. Varsinais-Suomen vuosittainen potti on arviolta 200–300 miljoonaa euroa, kun Pirkanmaalla ja Oulun seudulla päästään 600–700 miljoonaan euroon.

Turun kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko muistuttaa, että yritykset hyötyvät koulutuksesta.

– Tarvitaan enemmän diplomi-insinöörejä mutta tarvitaan myös paikallista innovaatioyhteistyötä. Alueelle on tyypillistä, että täällä on paljon ulkomaalaisten yritysten toimipisteitä. On myös paikallisia yrityksiä, jotka tarvitsevat paitsi tekijöitä myös yhteistyötä.

Rihkon mukaan yritysten odotukset ovat korkealla.

– Positiivisen rakennemuutoksen syvyyttä, kestoa ja voimaa ei oikein vieläkään tunnuta ymmärrettävän. Kymmeneksi vuodeksi eteenpäin myytynä tilauskantana Varsinais-Suomi tuo valtaosan Suomen bruttokansantuotteen ja viennin kasvusta, ynnää Rihko.

Edellytykset toiminnalla ovat jo olemassa. Turun ammattikorkeakoulun ja Koneteknologiakeskus Turku Oy:n infrastruktuuriin on satsattu kymmenen miljoonaa euroa. Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat tulossa mukaan keskuksen omistajiksi. AMK haluaisi laajentaa insinöörikoulutustaan rakennusarkkitehtikoulutukseen ja sähköautomaatiotekniikkaan.

Yliopisto ei havittele kopiota muiden DI-koulutuksesta, vaan haluaa omanlaisen. Kauppatieteet, lääketiede ja oikeustiede tuovat omat mausteensa turkulaiseen koulutukseen.

– Lähivuosina ei hirvittävän suuria investointeja tarvita, arvioi Väänänen.

Uusia professuureja tarvitaan 10–20 ja myös muuta henkilökuntaa on pestattava. Rahaa yliopisto saa vasta tutkinnoista.

Lasse Virtanen

Valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään syyskuussa

Viherkasvit ovat osa kotoilua, jolloin niiden avulla tehdään kotipesästä viihtyisää.

Huonekasvien harrastamisesta on tullut yhä tärkeämpi osa suomalaisten elämää. Kiinnostus on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten parissa. Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon 16.-22. syyskuuta. Järjestäjien arvioiden mukaan ainakin joka toisessa suomalaisessa kodissa on useita huonekasveja, ja kiinnostus kasvaa edelleen.

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Turun kaupungin fysioterapian ajanvaraus uudistuu syyskuun alussa

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan fysioterapiapalveluissa luovutaan vastaanottoajan varaamisesta asiakkaille valmiiksi. Syyskuun 2019 alusta (2.9.2019) lähtien asiakas varaa ajan itse.

Kaupunki
Urheilu

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.