Aikuisten perusopetukseen osallistuneiden määrä kasvanut lähes puolella

Aikuisten perusopetukseen osallistuneiden määrä on kasvanut viime vuosina reilusti. Vuonna 2018 heitä oli noin 3 700, kun vuonna 2013 heitä oli melkein puolet vähemmän. Ammatillisessa koulutuksessa ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelu ovat nostaneet suosiotaan.

Koulujen alkaessa oppilasmäärät myötäilevät aikaisempia vuosia. Joissakin ryhmissä on kuitenkin nähtävissä selviä muutoksia.

Esimerkiksi aikuisten perusopetukseen osallistuneiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Viime vuonna heitä oli 3 725, joista suurin osa opiskeli yksittäisiä perusopetuksen oppiaineita. Aikuisten perusopetusta voi saada muun muassa aikuislukioissa ja kansanopistoissa.

Peruskoulussa opiskelee vuosittain englannin kielellä nykyisin parin tuhannen oppilaan joukko. Määrä on kasvanut viime vuosina. Vuonna 2013 englanninkielisessä perusopetuksessa oli 1 378 oppilasta, kun viime vuonna heitä oli jo 2 060.

Kaiken kaikkiaan perusopetuksen oppilaita on tänä syksynä arviolta yli puoli miljoonaa. Perusopetuksen oppilaiden määrä on noussut hiljalleen viimeisten kuuden vuoden aikana. Oppilaita oli viime vuonna 560 503, mikä on noin neljä prosentia enemmän kuin vuonna 2013.

Oppilasmäärän kasvusta huolimatta peruskouluja on lakkautettu tai yhdistetty joka vuosi. Toiminnassa olevia peruskouluja oli viime vuonna 2 346. Vielä vuonna 2013 peruskouluja oli 2 705.

Esikoululaisten määrä on kasvanut vuodesta 2013 noin kolme prosenttia. Taustalla on vuoden 2015 lakimuutos, jonka mukaan esikoulusta tuli velvoittava. Myös ikäluokkien koot vaikuttavat ja sen johdosta tänä syksynä esikoulussa aloittaa arviolta hieman vähemmän lapsia kuin viime syksynä, noin 60 000 lasta. Viime vuonna esiopetuksessa oli 61 434 lasta.

Ekaluokkalaisia on tänä syksynä arviolta 61 000, kuten viime syksynäkin.

Lukio-opiskelijoiden määrä on laskenut pari prosenttia viimeisen kuuden vuoden aikana. Taustalla on lähinnä ikäluokkien kokojen muutokset, koska edelleenkin peruskoulun päättäneistä enemmistö valitsee lukion jatko-opintopaikakseen. Viime vuonna lukiolaisia oli 103 440.

Kuten aiempinakin vuosina sekä peruskoululaisista että lukiolaisista noin kuusi prosenttia opiskelee ruotsinkielisissä kouluissa.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijamäärä on kasvanut viime vuodesta. Tämän vuoden kevätkaudella valmentavassa koulutuksessa opiskeli keskimäärin 5 500 opiskelijaa, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuoden kevätkaudella.

Myös tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelijamäärät ovat kasvaneet. Tämän vuoden kevätkaudella ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijoita oli keskimäärin 37 150, noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuoden keväällä. Ammatillisen perustutkinnon opiskelijoita oli keväällä keskimäärin 144 760.

Nousuja selittää osaltaan työvoimakoulutuksen siirtyminen työ- ja elinkeinoministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle sekä se, että ammatillinen koulutus sai lisämäärärahan vuoden 2018 lopulla, minkä vaikutus näkyy tämän vuoden puolella. Mukana luvuissa on sekä koko tutkinnon että osatutkinnon suorittajat.

Opetushallitus arvioi syksyllä aloittavien opiskelijamääriä muun muassa Vipunen-tilastotietopalvelun väestö- ja opiskelijamäärätilastojen pohjalta. Viimeisimmät toteutuneet luvut ovat vuodelta 2018 tai 2019.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.