Aortan repeämän kirurginen hoito Pohjoismaissa huippuluokkaa

Emily Pan. Emily Pan. Kuva: Turun yliopisto

Nousevan aortan dissekaatio on hengenvaarallinen tauti, johon yli puolet sairastuneista kuolee vuorokauden sisällä ilman välitöntä leikkaushoitoa. LL Emily Pan selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan nousevan aortan leikkausten tuloksia, uusintaleikkausten tarvetta sekä niiden potilaiden ennustetta, jotka saivat sydänpysähdyksen jo ennen leikkausta. Kyseessä oli monikeskustutkimus, johon kuului sairaaloita Suomesta ja muista Pohjoismaista.

Tyypillisimmät nousevan aortan leikkaukset ovat aneurysma- ja dissekaatioleikkauksia. Aortan aneurysmassa, eli valtimopullistumassa, aortta on laajentunut ja vaara sen repeämiselle on suuri, ja siksi se pyritään leikkaamaan hyvissä ajoin. Dissekaatiossa aortan sisäkerros repeää, mutta ulompi kerros pysyy ehjänä, jolloin veri virtaa aortan seinämien väliin. Aortta voi dissekoitua verenpaineen vaikutuksesta, jolloin repeämä voi jatkua aina alaraajoihin asti.

– Nousevan aortan dissekaatiossa jokainen tunti on ratkaiseva, sillä kolmasosa menehtyy jo ennen sairaalaan tuloa, ja monet eivät ehdi sairaalassakaan leikkaussaliin. Välitön leikkaushoito on ainoa pelastava toimenpide, Pan kertoo.

Väitöskirjatyöstä selviää, että nousevan aortan leikkaustulokset ovat parantuneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana sekä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa että Pohjoismaissa yleisesti. Pohjoismaissa nousevan aortan dissekaation jälkeen uusintaleikkauksia joudutaan tekemään vain noin viidelle prosentille potilaista, mikä on kansainvälisesti huippuluokkaa.

– Dissekaatioleikkauksen laajuudesta keskustellaan usein sydänkirurgiassa. Alalla ajatellaan usein, että kerralla tehty laajempi korjaus vähentää myöhemmin tarvittavien uusintaleikkausten määrää. Ongelmana on kuitenkin se, että laajemmassa korjauksessa muiden komplikaatioiden vaara kasvaa. Kirurgin pitää tehdä vaikeita päätöksiä lyhyessä ajassa paineen alla, Pan kertoo.

Väitöskirjatyössä selvisi, että nousevan aortan korjaus ilman laajempaa, eli aortan kaaren korjausta, ei lisännyt uusintaoperaatioiden määrää. Tutkimuksen aineistona oli yksi maailman suurimmista nousevan aortan dissekaatio -rekistereistä, jossa mukana oli yli 1 150 leikattua potilasta.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että hätätilanteessa ei välttämättä kannata pitkittää leikkausta monimutkaisilla korjauksilla, koska säästävämmälläkin toimenpiteellä voidaan saada yhtä hyviä tuloksia. Tärkeintä on saada potilaan tila vakaaksi, Pan korostaa.

Väitöstutkimuksesta selviää myös, että jopa puolet sydänpysähdyksen saaneista nousevan aortan dissekaatio -potilaista oli elossa ja toipunut neurologisesti viiden vuoden kuluttua. Asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa näin suurella aineistolla.

Sydänpysähdyksen aikana elimet, erityisesti aivot, kärsivät vakavasta hapenpuutteesta. Tiedetään, että dissekaation aikana verenkierto on jo valmiiksi heikkoa ja sen vuoksi on ajateltu, että sydänpysähdyksen saaneilla potilailla ei ole mahdollisuutta selvitä tai toipua leikkauksesta. Näissä tilanteissa leikkauksesta on voitu pidättäytyä.

– Usein kyseessä olevat potilaat ovat kuitenkin edeltävästi hyväkuntoisia, ja tuloksemme osoittavat, että näillä potilailla on paljon luultua parempi ennuste. Näin ollen sydänpysähdys dissekaation yhteydessä ei tulisi olla ehdoton syy jättää leikkaamatta. Löydöksemme voivat oleellisesti vaikuttaa kirurgin päätökseen arvioitaessa, onko potilaalla mahdollisuus toipua monta tuntia kestävän raskaan kirurgian jälkeen, Pan summaa.

Panin väitöstutkimus osoittaa, että Tyksissä ja Pohjoismaissa tehdään laadukasta, vaativaa aorttakirurgiaa. Tulokset tarjoavat kliinikoille tutkittua tietoa päätösten tueksi ja voivat vaikuttaa ratkaisevasti potilaiden hoitoihin tulevaisuudessa.

LL Emily Pan esittää väitöskirjansa Outcomes after Ascending Aortic Surgery: Registry-based Studies with Special Emphasis on Reoperations and Preoperative Cardiac Arrest julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 23. elokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Jan Kiss (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Fausto Biancari (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on kirurgia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Saksa dominoi agilityn MM-kilpailuja Turussa

 Miniluokan voittaja Saksan Tobias Wüst ja shetlanninlammaskoira Dörte.

Agilityn maailmanmestaruudet on ratkaistu torstaista sunnuntaihin kestäneissä kilpailuissa Turussa Gatorade Centerissä. Saksa vei kuudesta jaetusta mestaruudesta neljä, yksi meni Espanjaan ja yksi Venäjälle. Mitalisijat ratkaistiin jopa sadasosasekuntien eroilla.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.