Börs katoaa katukuvasta vauhdilla

Hamburger Börsin sisäpiha on jo lähes purettu. Hamburger Börsin sisäpiha on jo lähes purettu. Kuva: Elli Kummala

Hotelli Hamburger Börsiä puretaan vauhdilla. Hotellin sisäpiha on jo lähes purettu: purkutyöt keskittyvät tällä hetkellä siellä sijaitsevaan autokanteen sekä kaksikerroksiseen rakennukseen. Koko hotelli on tyhjennetty irtaimistosta ja sen sisäosia murskataan nyt koneellisesti. Murskattu massa lajitellaan ja siitä erotellaan eri rakennusaineet.

Korkeaan Eerikinkadun puoleiseen rakennukseen ei ole vielä koskettu. Sen purkaminen alkaa kahden viikon kuluttua.

– Viikolla 38 pitäisi olla jo suora näkymä Kauppiaskadulta torille, sanoo LähiTapiolan projektipäällikkö Jussi Roine.

LähiTapiola on Börsin rakennuttaja ja omistaja, ja vastaa myös uuden hotellin rakentamisesta.

Purkaminen edistyy nopeasti ja ajallaan. Myös uuden hotellin on määrä valmistua nopeassa aikataulussa. Vanhan rakennuksen purku on ohi marraskuun lopussa, mutta uuden rakentaminen alkaa jo lokakuun lopulla. Silloin hotellin sisäpihalla alkavat alustavat pohjatyöt.

Hamburger Börsin takana sijaitseva Forumin kauppakäytävä on aikoinaan rakennettu suoraan Börsin yhteyteen, eikä sillä ole omaa ulkoseinää. Kauppakäytävään on purkutöiden ajaksi rakennettu väliaikainen seinä, joka toimii suojana Forumin ja työmaan välissä. Se on lämpö- ja äänieristetty, paloturvallinen ja pölytiivis.

– Se on kunnon seinä, vaikka ei pysyvä olekaan, sanoo Roine.

Suojaseinä on viimeistelyä vaille valmis. Kauppakäytävässä on mahdollista kulkea koko sen pystyttämisen ajan.

Heinäkuussa Börsin purkutyömaalla sattui vesivahinko, jossa vettä levisi Forumin kauppakäytävään. Roineen mukaan vahingosta ei ole aiheutunut myöhempää haittaa purkutöille tai Forumille.

– Meillä oli siellä vain vähän putket ristissä, hän toteaa.

Börsin paikalle tulevan uuden hotellin suunnittelu on vielä kesken. Asemakaavaa on vielä vahvistamatta, eikä varsinaista rakentamista voida aloittaa ennen kuin uuden kaavan mukainen rakennuslupa saadaan.

– Kaavahanke on vielä kesken, me odotellaan sen valmistumista, Roine sanoo.

Uuden hotellin ulkoasu noudattaa Börsin vanhojen, 1800-luvun lopulla valmistuneiden osien tyyliä enemmän kuin nyt purettava rakennus. Se on kuitenkin samaan aikaan moderni ja tuo Turun torinäkymään eurooppalaista vivahdetta.

Uuden hotellin on ajoitettu valmistuvan syksyllä 2021. Roineen mukaan tavoitteena on saada hotelli valmiiksi yhtä aikaa toriparkin ja uuden kauppatorin kanssa. Börs-työmaa tekee yhteistyötä toriparkkityömaan kanssa, joten toisen edistymisestä ja vaiheista ollaan hyvin selvillä. Roine on tyytyväinen Börsin purkamisen etenemiseen nopeassa aikataulussa.

– Tyytyväisin mielin rakennetaan, nyt kun on päästy kunnolla vauhtiin. Nyt vaan tehdään, toteaa Roine.

Elli Kummala

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Stålarminkatu 5:n kohdalla

Vesihuollon saneeraustyöstä johtuva kaivutyö Stålarminkatu 5:n kohdalla ohjaa liikenteen yhdelle ajokaistalle. Työstö on haittaa liikennettä Hirvensalon suuntaan.

Vältä yleinen kuntoremontin kompastuskivi

Syksyä vauhdittavat usein uudet liikuntaharrastukset ja terveellisemmät tavat. Millainen ruokavalio antaa parhaan tuen aktiiviseen arkeen? Mitä kannattaa huomioida, jos haaveena on aktiivinen liikunta ja energinen olo?

Jazzduo kirkkokonserttikiertueella Varissuon kirkossa

Kimmo Gröhn.

Saksofonisti Kimmo Gröhnin ja pianisti Hannu Hiltulan musiikilliset polut kohtasivat keväällä. Kohtaamisen tuloksena muodostui kokoonpano Jazzduo Gröhn-Hiltula sekä mainio kirkkokonserttikokonaisuus, joka on kuultavissa Varissuon kirkossa sunnuntaina 29. syyskuuta kello 18.

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.