Väitöstutkija kehitti mobiilit geenisakset estämään sairaalabakteerien antibioottivastustuskyvyn leviämistä

Antibioottien tehon heikkeneminen on globaali ongelma ja vaikeuttaa bakteeri-infektioiden hoitamista. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien on arvioitu johtavan 33 000 ihmisen kuolemaan Euroopassa vuosittain. Lisäksi ne aiheuttavat taloudellisia tappioita esimerkiksi karjataloudessa.

Pilvi Ruotsalainen kehitti solu- ja molekyylibiologian väitöskirjatyössään Jyväskylän yliopistossa mobiilit geenisakset, joiden avulla voidaan tuhota antibioottivastustuskykyä tuottavia geenejä ja siten estää niiden leviäminen.

Koska uusia antibiootteja on kehitetty vähenevässä määrin, uusia menetelmiä tarvitaan pikaisesti antibioottivastustuskykyisten bakteeri-infektioiden hoitoon.

Pilvi Ruotsalaisen väitöstyössään kehittämien mobiilien geenisaksien (CRISPR-Cas9) avulla voidaan tuhota spesifisesti useita haluttuja antibioottivastustuskykyä tuottavia geenejä. Mobiilit geenisakset pystyvät leviämään bakteeriyhteisössä bakteerista toiseen, ja kohdatessaan resistenssigeenin, katkaisemaan sen. Lopputuloksena bakteeri muuttuu alttiiksi antibiooteille eikä levitä kyseistä geeniä eteenpäin muihin bakteereihin.

Uusien potentiaalisten hoitomuotojen lisäksi on olennaista ymmärtää, miten antibioottivastustuskyky siirtyy bakteereiden välillä. Silloin voidaan tehokkaammin rajoittaa vastustuskyvyn leviämistä, sanoo Pilvi Ruotsalainen.

Väitöstyönsä osatöissä Ruotsalainen tutki antibioottivastustuskykygeenien liikkumista bakteeriyhteisössä ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat siihen.

Antibioottivastustuskykygeenit sijaitsevat DNA-molekyyleissä, plasmideissa, jotka voivat siirtyä bakteeriyhteisössä konjugaation avulla jopa eri bakteerilajien välillä.

Tutkimukset osoittivat, että plasmidit voivat pelastaa antibiooteille alttiita bakteereita jopa kuolettavissa antibioottipitoisuuksissa. Näin altis bakteeri voi muuttua vastustuskykyiseksi ”lennossa” tehokkaankin hoidon aikana.

– Tällaisen plasmidin siirtyessä antibioottihoidon kohteena olevaan bakteeriin, voi hoidosta tulla tehoton. Näin ollen antibioottivastustuskykygeenien hävittäminen esimerkiksi ihmisen suolistoflooran harmittomistakin bakteereista on tärkeää. Ehkäpä tulevaisuudessa tähän voisi käyttää kehittämiäni geenisaksia, arvioi Ruotsalainen.

Hoitomuotona antibioottivastustuskykyisiin infektioihin voitaisiin käyttää myös bakteereiden viruksia eli faageja. Faageja on käytetty bakteeri-infektioihin hoitona 1900-luvun alkupuolella myös länsimaissa, mutta niiden käyttö hoitomuotona lopetettiin antibioottien löytämisen jälkeen.

– Antibioottikriisin vuoksi kiinnostus faageja kohtaan on noussut uudestaan. Faagit ovat bakteereiden luonnollisia vihollisia ja usein tehokkaita antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden tappajia. Tutkimuksemme osoittaa, että uusia faageja voidaan tarpeen tullen eristää ympäristöstä monille taudinaiheuttajille, esimerkiksi kolibakteereille ja Klebsiella pneumoniae -lajin bakteereille, kertoo Ruotsalainen.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations. Se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/65250.

Väitöstyökirjan tutkimuksen rahoitti Suomen Akatemian tukema biologisten vuorovaikutusten huippututkimusyksikkö ja Emil Aaltosen säätiö.

Ruotsalaisen solu- ja molekyylibiologian väitöskirjan Extended-spectrum β-lactamases-producing Enterobacteriaceae: risks during antibiotic treatment and potential solutions to cure carriage tarkastustilaisuus pidetään 6. syyskuuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.