Uutisanalyysi: Lastensuojelu on retuperällä, mutta miksi?

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja Henrik Karlsson, työelämäprofessori Oona Ylönen ja tutkimuspäällikkö Miia Tuominen Turun yliopiston Sote-akatemiasta olivat mukana käynnistämässä hanketta, jolla lähdetään kehittämään lastensuojelutyötä. Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja Henrik Karlsson, työelämäprofessori Oona Ylönen ja tutkimuspäällikkö Miia Tuominen Turun yliopiston Sote-akatemiasta olivat mukana käynnistämässä hanketta, jolla lähdetään kehittämään lastensuojelutyötä. Kuva: Lasse Virtanen

Varsinais-Suomessa tehtiin viime vuonna 14 300 lastensuojeluilmoitusta. Se tarkoittaa 13 prosentin kasvua edellisestä vuodesta. Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna peräti 1 616 varsinaissuomalaista lasta.

Sosiaalityöntekijät uupuvat työtaakkansa alle. Vastuulla on liikaa lapsia yhtä työntekijää kohti. Ala on huonosti palkattua ja vaihtuvuus on suurta. Osaamistakin puuttuu.

Lastensuojelu on retuperällä, mutta miksi? Miksi hyvinvointiyhteiskunta tuottaa enenevässä määrin pahoinvointia? Vastausta ei tiedetä. Sitä lähdetään selvittämään Turun yliopistossa, johon on palkattu Oona Ylönen työelämäprofessoriksi kolmeksi vuodeksi kolmen säätiön tuella. Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, Johanna och G. A. Petrelius stiftelse ja Kommunalrådet C. G. Sundells stiftelse lahjoittavat yli 640 000 euroa lastensuojelun työelämäprofessorin sekä käytäntötutkijan palkkaamiseen.

Ylönen linjaa tavoitteiksi alueellisen tilannekuvan kartoittamisen, mentoroinnin ja sosiaalityön tukemisen sekä työmenetelmien ja suositusten kehittämisen.

– Lastensuojelun tilanne on vakava. Turvaa tarvitsevat lapset eivät saa tällä hetkellä riittävällä tavalla sellaista tukea, jolla olisi merkitystä elämänkulun kannalta, sanoo Ylönen, joka aloitti työnsä syyskuun alussa.

Ylönen puhuu systeemivirheestä. Kun ongelmat ovat jo vakavia, sosiaalityön on vaikea saada muita ammattilaisia avuksi. Toisaalta lasten kanssa työskentelevien on varhaisessa vaiheessa vaikeaa saada sosiaalityötä apuun.

– Lastensuojelun sosiaalityössä on pulaa ajasta. On jopa vaikeuksia tavata niitä lapsia, jotka ovat omalla vastuulla. On rekrytointivaikeuksia ja vakava vaihtuvuusongelma. On työnjohtamiseen liittyviä haasteita.

Kaksikielisyys tuottaa lisäongelmia. Apua pitäisi pystyä antamaan lapsen omalla kielellä. Muuten se ei mene perille.

Varsinais-Suomen LAPE-muutosagentti Mikko Hulkkonen on tarkkaillut lasten ja perheiden ongelmia maakunnan tasolla ja ollut miettimässä sitä, millaisia uudistuksia tarvitaan.

– Olen vähän häpeissäni siitä, lastensuojelu on jätetty niin vähäiselle huomiolle.

Sosiaalityö on kuntien vastuulla. Pieni kunta joutuu vastaamaan vaikeistakin ongelmista yksin. Toisin kuin terveydenhoidossa, kuntayhtymiä ei ole, eikä tutkimuksen ja palveluiden välillä ole toimivaa yhteyttä. Yhteistyö on kaikin tavoin riittämätöntä.

– Kuvitellaan, että kaikki mahdolliset ongelmat kyetään ratkaisemaan ennaltaehkäisyn keinoin. Sen ajatellaan olevan kivaa ja halpaa, erilaisia söpöjä tempauksia ja somemyrskyjä tai kauniita kevätjuhlapuheita. Ne eivät näitä lapsia lämmitä. Puhutaan lapsiperheköyhyydestä, mielenterveysongelmista, päihdeongelmista, jopa perheväkivallasta.

– Tämä ei toimi niin hyvin kuin pitäisi.

– On tietty porukka, jonka kanssa epäonnistutaan nykyjärjestelmässä, summaa Ylönen.

Tilanteen kärjistyminen sai säätiöt liikkeelle.

– Tämä on meidän mittakaavassa iso avustus, arvioi Henrik Karlsson, joka on Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja.

– Täytyy saada aikaiseksi jotakin. Tilanne on katastrofaalinen.

Lasse Virtanen

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.