Immunologisen tiedon lisääntyminen voi muuttaa virtsarakon syövän hoitoa ja diagnostiikkaa

Minna Tervahartiala.
Minna Tervahartiala. Kuva: Turun yliopisto

Virtsarakon syövän ennuste vaihtelee taudin vaikeusasteen mukaan. LL Minna Tervahartialan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa viitteitä siitä, että immunologiset tekijät voivat ennustaa virtsarakon syövän taudinkulkua ja hoitojen vastetta, ja helpottaa näin oikean hoidon valintaa.

Virtsarakon syöpä on sairaus, jonka ennuste vaihtelee suuresti taudin vaikeusasteen mukaan. Rakkoon rajautuvilla kasvaimilla on hyvä ennuste, mutta ne myös uusiutuvat herkästi ja saattavat edetä vaikeammaksi taudiksi. Lihakseen ulottuvalla taudilla on huonompi ennuste ja kuolleisuus on korkea.

– Virtsarakon syövän hoidon haasteena on löytää aggressiivisemmat tautimuodot niin sanotusti kiltimpien tautien keskeltä, ja toisaalta löytää tehokkain ja turvallisin hoitovaihtoehto kullekin potilaalle, Tervahartiala kertoo.

Immunologiset tekijät ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana tärkeiksi tekijöiksi syöpätautien taudinkulun ennustajina ja hoitokohteina. Tervahartiala tutki väitöskirjatyössään neljää erilaista immunologista merkkiainetta (CD68, MAC387, CLEVER-1 ja CD73) virtsarakon syövän ennusteellisina tekijöinä.

Tutkimuksessa selvisi, että kasvaimessa olevat syöjäsolut, makrofagit, liittyvät virtsarakon syövän huonompaan ennusteeseen.

– Osalle virtsarakon syöpää sairastavista potilaista voi olla haastavaa valita oikea hoitokeino, joka olisi tarpeeksi tehokas, mutta ei aiheuttaisi liikaa haittoja. Tarvittaisiin siis jokin tekijä ennustamaan taudinkulkua ja helpottamaan lääkärin päätöstä siitä, kuinka aggressiivisiin hoitokeinoihin kunkin potilaan kohdalla tulee lähteä, selventää Tervahartiala.

Neoadjuvantti kemoterapia on solunsalpaajahoitoa, joka annetaan ennen kirurgista hoitoa. Sen avulla saadaan pienennettyä syöpäkasvainta, tuhottua elimistössä kiertäviä syöpäsoluja ja parannettua potilaan ennustetta. Solunsalpaajahoito on kuitenkin varsin raskas hoitomuoto ja saattaa aiheuttaa vaikeita haittavaikutuksia. Valitettavasti kaikki virtsarakon syöpää sairastavat potilaat eivät hyödy tällaisesta hoidosta ja tällöin haittana on mahdollisesti vaikeatkin sivuvaikutukset ja lopullisen hoidon – eli leikkauksen – viivästyminen.

Tervahartialan väitöstutkimuksessa selvisi, että MAC387- ja CLEVER-1-molekyylit ennustavat neoadjuvantin kemoterapian vastetta virtsarakon syöpää sairastavilla potilailla.

– Olisi hienoa, jos löytyisi molekyyli, jonka avulla lääkäri pystyisi valitsemaan potilaat, jotka todennäköisesti hyötyisivät leikkausta edeltävästi kemoterapiasta ja toisaalta potilaat, jotka kannattaisi leikata mahdollisimman pian, Tervahartiala summaa.

Väitöskirjatyö osoittaa, että immunologiset tekijät voisivat olla mahdollisia ennusteellisia merkkiaineita virtsarakon syövän taudinkulkua ja hoitojen vastetta ennustavina tekijöinä.

– Molekyylien tie laboratoriosta toimiviksi merkkiaineiksi lääkärin ja potilaan arkeen on kuitenkin valtavan pitkä. Lisätutkimuksia tarvitaan vahvistamaan väitöskirjan tuloksia, ja uudet tulokset puolestaan herättävät aina myös kasan uusia kysymyksiä, Tervahartiala muistuttaa.

Tervahartiala esittää väitöskirjansa Immunology of bladder cancer julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20. syyskuuta. Vastaväittäjänä on dosentti Fredrik Liedberg (Lundin yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Matti Laato (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on lääketieteellinen immunologia ja mikrobiologia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Maarakennusalan kustannukset nousivat elokuussa 1,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,6 prosenttia vuoden 2018 elokuusta vuoden 2019 elokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -1,8 prosentista maarakenteiden 3,1 prosenttiin.

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.