Naantalin saariston ensimmäisissä sadonkorjuujuhlissa juhlitaan paikallista lähiruokaa

Naantalin saariston luonnon keskellä viljellään muun muassa luomuvihanneksia, tyrnimarjaa, varhaisperunaa, viljaa ja härkäpapua sekä leivotaan luomuleipää ja piirakoita. Paikallisten tuottajien herkut ovat esillä tulevana lauantaina Röölän rannassa, kun Naantalin saaristossa juhlitaan ensimmäisiä sadonkorjuujuhlia lauantaina 14. syyskuuta.

Lähiruoan tuottajien lisäksi markkinoilla on tarjolla erilaisia kädentaitotuotteita.

– Sadonkorjuujuhlat tuovat Röölään sankoin joukoin lähialueiden yrittäjiä, joiden joukossa myös paikallisten rakastamat lähiruokatilat tarjoilevat sadonkorjuun parasta antiaan monessa muodossa, kertoo Röölän kylätoimikunnan aktiivi Tuulamaria Kangaslampi, joka vastaa juhlien järjestelyistä.

Mukana sadonkorjuumarkkinoilla on esimerkiksi Köylijärven tila. Merimaskulaisen lähiruoantuottajan tilalla tarjotaan erilaisten tuotteiden ohessa esimerkiksi mahdollisuus tyrnin itsepomintaan. Tyrnimarjatuotteita on Köylijärven tilalla tarjolla ympäri vuoden, mutta tuorepuristettua tyrnimehua saa juuri sadonkorjuun aikaan syksyllä. Tilalla viljellään myös muun muassa varhaisperunaa sekä härkäpapua, joka puidaan ja kuivataan syksyllä.

Mikolan Luomutila sijaitsee Naantalin Rymättylässä, saariston sydämessä. Tilalla kasvatetaan luomuna kasvihuone- ja avomaavihanneksia, perunaa, marjoja sekä kesäkukkia. Tilalla on viljelty luomuvihanneksia jo 1990-luvulta lähtien. Ekologisuus on tavoitteena koko viljelytoiminnassa ja esimerkiksi joidenkin kasvihuoneiden lämmityksessä käytetään lämmön talteenottoa maasta, näin voidaan käyttää keväällä maahan sitoutuva auringon energia paremmin hyödyksi.

Kinttalan tila Rymättylässä tuottaa muun muassa kananmunia, mansikoita, herneitä ja uusia perunoita. Kinttalan tilalta saa myös suosittua saaristolaislimppua. Tilan pitäjien itse leipomat piirakat ja korvapuustit tuovat herkullisen lisän tilan ruokatarjontaan.

Lähiruokatilojen lisäksi markkinoilla ovat mukana esimerkiksi Brinkhall Sparkling, Pietilän hunajatila, Rieväpojat, Prima-mausteet, Naantalin hunaja, Vaskikäärme, Ullekas, Honkarinteen tila, Kultarannan kioski sekä Sirkka Paavilainen ja Metsätähden maalaistiski.

Tarjolla on Luonkos-luomukosmetiikkaa, Anssi Leinosen kalaa, Liisa Saarnin Calateia-kalannahkatuotteita, Soili Nurmen omenamehua, Jarmo Juvakan mustaa perunalajiketta, Antti Pesannon jokirapuja, Sillikonttorin ja Jalostajan silliä, Marja Sillanpään käsitöitä sekä tuotteita Susanna Lehtirannalta ja Anneli Stoikkalta.

Myös Röölän kylätoimikunta sekä Naantalin kaupungin asuntomessutiimi ovat paikan päällä tapahtumassa.

Lähiruoka- ja käsityömarkkinoiden lisäksi sadonkorjuumarkkinoilla on muutakin ohjelmaa.

– Kylän muusikot Kaitsu ja Ella soittavat ja laulavat kylän uudella esiintymislavalla, joka vihitään käyttöön tapahtumassa kello 10, Tuulamaria Kangaslampi kertoo.

Keittiömestari Antti Vahtera on sadonkorjuumarkkinoilla kertomassa ja opastamassa lähiruoan saloihin kello 11–14. Tapahtuman juontajana on toimittaja Lassi Lähteenmäki. Silliperinnemuseo Dikseli on myös sadonkorjuujuhlien aikaan avoinna ja tapahtumassa järjestetään arvonta, jonka palkintona on sadan euron arvoinen lähiruokatuotekassi.

Röölän sadonkorjuujuhlat järjestetään yhteistyössä Röölän kylätoimikunta ry:n, Naantalin kaupungin ja Visit Naantalin kanssa. Sadonkorjuujuhlat ovat osa Lähimakuja Naantalin saaristosta -hanketta, joka on toteutettu EU:n maaseuturahaston tuella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Maarakennusalan kustannukset nousivat elokuussa 1,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,6 prosenttia vuoden 2018 elokuusta vuoden 2019 elokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -1,8 prosentista maarakenteiden 3,1 prosenttiin.

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.