Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle ISS-avaruusasemalle hackmaniittiin perustuvia säteilymittareita

Sami Vuori esittelee tutkimusprojektissa valmistettavia silikoniin seostettuja hackmaniittilevyjä, joita on tarkoitus toimittaa kansainväliselle avaruusasemalle astronauttien testattavaksi. Hackmaniittilevyn saama säteilyannos pystytään määrittämään tarkasti väri-intensiteetin perusteella, minkä lisäksi materiaali on uudelleenkäytettävää ja halpaa. Jatkossa hackmaniittilevyjä voidaan mahdollisesti käyttää avaruusasemalla esimerkiksi erilaisissa materiaalitutkimusmissioissa. Sami Vuori esittelee tutkimusprojektissa valmistettavia silikoniin seostettuja hackmaniittilevyjä, joita on tarkoitus toimittaa kansainväliselle avaruusasemalle astronauttien testattavaksi. Hackmaniittilevyn saama säteilyannos pystytään määrittämään tarkasti väri-intensiteetin perusteella, minkä lisäksi materiaali on uudelleenkäytettävää ja halpaa. Jatkossa hackmaniittilevyjä voidaan mahdollisesti käyttää avaruusasemalla esimerkiksi erilaisissa materiaalitutkimusmissioissa.

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle avaruusasemalle uutta hackmaniittiin perustuvaa dosimetria ja passiivisia detektoreita, joita on tarkoitus käyttää avaruuslennoilla materiaalien saamien säteilyannosten määrittämiseen. Vuoden kestävän tutkimusprojektin rahoittaa Euroopan avaruusjärjestö ESA.

European Space Agencyn (ESA) rahoittamassa tutkimusprojektissa tutkitaan Turun yliopistossa kehitettyä väriä vaihtavaa synteettistä hackmaniittia käytettäväksi kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS).

Projektissa selvitetään, miten synteettisesti valmistettu hackmaniitti soveltuu havaitsemaan erilaisten materiaalien avaruudessa saamaa UV-säteilyä sekä määrittämään niiden saamia säteilyannoksia passiivisesti ilman virrankulutusta.

Projektin alustavana tavoitteena on viedä hackmaniittia levyinä ISS-avaruusasemalle vuoden 2023 kuluessa.

Tutkijat selvittävät esimerkiksi, miten hyvin kehitetty synteettinen materiaali toimii tyhjiössä sekä ISS:n kiertoradan olosuhteita vastaavassa lämpötilavaihteluissa eli 150 miinusasteesta 150 plusasteeseen. Lisäksi tutkitaan menetelmiä, joilla voidaan mahdollisimman helposti, tarkasti ja varmasti lukea hackmaniitin väristä sen saama säteilyannos.

– Nykyiset annosmittarit tarvitsevat sähköä, ovat kalliita ja hankalia asentaa. Siksi hyvin toimivat halvat passiiviset ilman sähköä toimivat detektori ja dosimetri olisivat tärkeitä avaruuskäyttöön kehitettävien uusien materiaalien tutkimuksen kannalta. Hackmaniitti voisi tarjota tähän ratkaisun, sillä tähän asti itse mineraalin tiedetään sietävän paljon suurempia lämpötilavaihteluita, kertoo projektia johtava professori Mika Lastusaari Turun yliopistosta.

Tohtorit Agnieszka Suliga ja Adrian Tighe ESA:n materiaalifysiikan ja -kemian jaoksesta ehdottivat avaruusasemaan liittyvää projektia Lastusaaren tutkimusryhmälle huomattuaan tutkimusryhmän artikkelin arvostetussa Materials Horizons -lehdessä.

– Suomesta ei tyypillisesti löydy toimijoita, jotka pystyisivät kilpailemaan suuren mittakaavan materiaalien tai teknologian tuotannossa. Sen sijaan kilpailuvalttinamme toimii hackmaniittiteknologian kehittämisen kaltainen laadukas huippuosaaminen. Tämäkin avaruusteknologiaprojekti lähti liikkeelle tutkijatohtorimme Isabella Norrbon väitöstutkimukseen perustuvasta artikkelista, Lastusaari kertoo.

Tutkimusryhmä jalostaa ja optimoi luonnonmineraalin parhaita ominaisuuksia ja kehittää jatkuvasti uutta hackmaniittiteknologiaa

Lastusaaren johtama älykkäiden materiaalien kemian tutkimusryhmä Turun yliopiston kemian laitoksella on pitkään tehnyt uraauurtavaa valoon ja väreihin liittyvien materiaalien tutkimusta. Ryhmä on erikoistunut tutkimaan luonnossa harvinaisena esiintyvää hackmaniittia ja kehittänyt menetelmiä valmistaa sitä synteettisesti.

– Materiaalimme on luonnon kehittämä, mutta vain synteettisenä saamme käyttöön sen mahtavat ominaisuudet. Keinotekoisesti valmistettuna voimme paremmin hallita materiaalin ominaisuuksia ja saada ne paljon paremmiksi kuin luonnonhackmaniitissa, Lastusaari toteaa.

Luonnossa esiintyvällä hackmaniitilla on kyky vaihtaa väriään luonnonvalkoisesta pinkkiin tai violettiin UV-säteilyn vaikutuksesta. Tutkimusryhmä on kehittänyt synteettisesti valmistetussa hackmaniitissa näitä värinvaihto-ominaisuuksia edelleen ja hyödyntänyt niitä erilaisissa sovelluksissa. Kaikki tutkimusryhmän kehittämät hackmaniittimateriaalit ovat myrkyttömiä ja ne voidaan kierrättää.

– Hackmaniitin värin voimakkuus riippuu siitä, miten paljon UV-säteilyannosta se saa, joten materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi Auringon säteilyn UV-indeksin määrittämiseen. Juuri tästä on kyse avaruusasemalla testattavasta hackmaniitista, mutta ominaisuutta voi hyödyntää myös arkisissa sovelluksissa. Meillä on esimerkiksi UV-säteilyn mittaamista varten jo kännykkäsovelluskin, jota kuka tahansa voi käyttää, kertoo tohtorikoulutettava Sami Vuori.

Lastusaaren mukaan energiakynnystä, jolla hackmaniitti värjäytyy, on myös mahdollista säätää. Sillä tavalla saadaan muokattua materiaalia herkäksi eri UV-säteilytyypeille, eli UVA-, UVB- ja UVC-säteilylle. Tutkimusryhmä toteutti tutkimuksia, kehitti UV-detektointia ja sen erilaisia sovelluksia Tekesin rahoittamassa SENSOGLOW-projektissa, jossa kehitettiin myös UV-detektointisovellus älypuhelimille.

Hackmaniitti saadaan säädettyä herkäksi myös röntgensäteilylle. Röntgensäteilylle herkästä hackmaniitista voidaan tehdä levyjä, joille röntgenkuvia voidaan kuvata. Kuvan näkemiseen ei tarvita kalliita lukulaitteita, vaan kuva nähdään suoraan levyn pinnalta.

– Synteettisen hackmaniitin valmistus on nopeaa sekä edullista ja materiaalit ovat uudelleen käytettäviä, joten tällaisessa tekniikassa olisi paljon potentiaalia esimerkiksi kehittyvissä maissa sekä passiivisen detektoinnin osalta. Silloin saataisiin mahdollistettua ja toteutettua muuten liian kalliit kuvantamislaitteistot ja -menetelmät, toteaa tohtorikoulutettava Hannah Byron.

Hackmaniitin röntgensäteilyyn liittyviä ominaisuuksia ja siihen liittyvien sovellusten kaupallistamista kehitettiin Business Finlandin rahoittamassa HIPTech-projektissa, jonka jälkeen perustettiin myös startup-yritys Pure Luminescence Technologies Oy kaupallistamaan hackmaniittiteknologiaa eri röntgensovelluksiin.

Hackmaniitti on luonnossa harvinainen, ja vielä harvinaisempaa on luonnonhackmaniitin valkoinen loiste. Tutkimusryhmä on selvittänyt myös valkoisen loisteen hyödyntämispotentiaalia. Toisin kuin missään muussa nykyisin käytössä oleva valkoisessa valossa, tämän loisteen spektri on jatkuva koko näkyvän valon alueella, eli hackmaniitin valkoinen loiste on siten paljolti auringonvalon tai hehkulampun kaltainen.

Hackmaniitin valkoinen valo ei kuitenkaan tuota lämpöä, joten se voisi olla energiatehokas sekä nykyisin käytössä olevia valoja luonnollisempi valonlähde. Lisäksi sen värilämpötilaa voidaan säätää lämpimästä valkoisesta kylmän valkoiseen, joten se voi kiinnostaa valaisinten ja valonlähteiden valmistajia tulevaisuudessa.

– Hehkulampussa 80 prosenttia tehosta menee lämpöön ja vain 20 prosenttia valkoiseen valoon. Valkoisissa ledeissä, loisteputkissa ja energiansäästölampuissa valkoinen valo taas saadaan kahden tai kolmen eri värin yhdistelmänä, mikä näyttää silmään valkoiselta, mutta koska näistä valoista puuttuu joitain aallonpituusalueita, ei niiden valo vastaa luonnonvaloa. Hackmaniitilla voisi olla merkittävää potentiaalia myös valaisinten valmistusmateriaalina, Lastusaari kertoo.

Lastusaaren tutkimusryhmässä on tutkittu, kehitetty ja kaupallistettu synteettistä hackmaniittimateriaalia ja sen valmistusmenetelmiä useissa projekteissa Tekesin TUTL- ja Business Finlandin Business to Research (R2B) -rahoituksella. Tutkimusryhmän teknologioille on haettu patenttisuojaa yhteensä seitsemässä patenttiperheessä. Osalle on jo myönnetty patentteja Yhdysvalloissa ja muissa maissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Erinys Quartet esittää Beethovenin ja Šostakovitšin jousikvartetot syksyn Sibbe Live! -päätöskonsertissa

Erinys esiintyy Sibeliusmuseossa.

Sibelius-museon Sibbe Live! -konserttisarjan syysosuus saa arvokkaan päätöksen, kun Erinys Quartet esittää Ludwig van Beethovenin ja Dmitri Šostakovitšin jousikvartettoteokset keskiviikkona 7. joulukuuta kello 19. Sibelius-Akatemiassa perustetussa helsinkiläisessä kokoonpanossa soittavat Elizabeth Stewart , viulu, Joosep Reimaa , viulu, Marija Räisänen , alttoviulu ja Stergios Theodoridis , sello.

Väitös: Atomikerroskasvatetut titaanidioksidiohutkalvot ratkaisijana aurinkopolttoaineiden tuotannossa

Ympäristöä säästävien ja hiilineutraalien energianlähteiden tutkimuksesta ja tuotekehityksestä on tullut tärkeää käynnissä olevan energiakriisin ja ilmaston lämpenemisen vuoksi. Väitöskirjassaan DI Jesse Saari tutki atomikerroskasvatettuja titaanidioksidiohutkalvoja, jotka voivat merkittävästi parantaa valosähkökemiallisten aurinkopolttoaineiden tuottamisessa käytettävien materiaalien kestävyyttä ja siten auttaa uusiutuvia energialähteitä hyödyntävän energiateknologian käyttöönotossa.

Lähes puolet haluaisi oppia lisää siitä, miten toimia, jos joutuu verkkorikoksen kohteeksi

Digi- ja väestötietoviraston Digiturvabarometrin mukaan 46 prosenttia suomalaisista haluaisi oppia lisää siitä, miten toimia, jos joutuu verkkorikoksen kohteeksi. Digiturva-asioiden oppimiseen suomalaiset käyttäisivät mieluiten kirjallisia ohjeita, mutta nuorempia kiinnostaa myös oppiminen pelien, sovellusten, podcastien ja sarjakuvien avulla. Erilaisten oppimistarpeiden ja -mieltymysten huomioiminen koulutuksissa auttaa vahvistamaan digiturvataitoja – ja myös digirohkeutta.

Kristiinankadusta kesäkatu myös ensi vuonna

Kristiinankadulle kaavaillaan kesäkatua Eerikinkadun ja Linnankadun välille kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Kesäkatukokeilua esitetään jatkettavaksi myös ensi kesänä siten, että kesäkatu on kesäkuun alusta elokuun loppuun (1.6.–31.8.). Ajankohdan aikaistaminen on kesäkadun yrittäjien toive ja ottaa myös paremmin huomioon koululaisten lomakauden.

Kolmannes suomalaisista kokee turvallisuutensa heikentyneen tänä vuonna

Kolmannes suomalaisista kokee oman perheensä turvallisuuden heikentyneen tänä vuonna, selviää Telian tuoreesta turvallisuustutkimuksesta. Suurimpina uhkina suomalaiset pitävät energiaa, taantumaa, sotaa ja kyberhyökkäyksiä.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Luonnonvarakeskus: Orgaaniset kierrätyslannoitevalmisteet tulisi sallia myös metsäkäytössä

Luonnonvarakeskus (Luke) suosittelee orgaanisten kierrätyslannoitevalmisteiden käytön sallimista myös metsissä uudessa Policy Brief -julkaisussa. Maataloudessa orgaaniset kierrätyslannoitevalmisteet ovat jo arkipäivää, mutta metsässä niiden käyttö ei ole ollut sallittua. EU-tasolla lainsäädäntöä on jo uudistettu. Myös Suomessa aihe tulee käsiteltäväksi lähiaikoina osana kansallisen lannoitevalmistelainsäädännön uudistamista.

Viljelijöiden mielestä maanparannuskuitujen lisäys ja pellon rakennekalkitus parantavat maan muokkautuvuutta

Viljelijöiden kokemuksia rakennekalkin ja maanparannuskuidun käytöstä selvitettiin osana ympäristöministeriön rahoittamaa Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.

Maanparannuskuitu ja rakennekalkki näyttäisivät sopivan erityisen hyvin savipitoisille maille, joissa maan rakenne on ongelmallinen niin viljelyn kuin valumavesien hallinnan näkökulmasta. Rakennekalkin vaikutusten tutkimukseen osallistuneista viljelijöistä lähes kaikki kertoivat rakennekalkituksen tuoneen selvää parannusta maan rakenteeseen ja muokkautuvuuteen. Rakennekalkki muokattiin välittömästi levityksen jälkeen maan pintakerrokseen lautasmuokkaimella tai kultivaattorilla kahteen kertaan ristiin ajaen.

Pauli Aalto-Setälä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi

Varsinais-Suomen Kokoomus nimesi ehdokkaakseen yrittäjä, työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälän Naantalista. Kokoomus on julkaissut tähän mennessä ehdokkaitaan Varsinais-Suomessa 14.

Rock Theatre Genesis-yhtyeen jalanjäljissä Linnateatterissa

Rock Theatre on kotoisin Vaasasta.

Charles Plogmanin luotsaama Rock Theatre on uskollinen Genesiksen alkuperäiselle äänimaailmalle. Yhtye esiintyy Linnateatterissa 28. tammikuuta. Rock Theatre on kotoisin Vaasasta. Musiikkiteatteriesityksissä on pukuja, naamioita, kaksikaulaisia kitaroita sekä näyttävä valoshow.

Maahanmuuttaneiden perheiden kanssa työskentelevät neuvolatyöntekijät kaipaavat tukea työhönsä ja lisätietoa asiakkaan kohtaamisesta

Maahanmuuttaneiden perheiden kanssa työskentelevät neuvolatyöntekijät kaipaavat työhönsä lisää resursseja ja enemmän tukea. He toivovat esimerkiksi työnohjausta ja mahdollisuutta konsultoida muita ammattilaisia, mutta tarvetta on myös tiiviimmälle yhteistyölle kollegoiden kanssa, kuten erilaisille verkostoille.

Asuntomarkkinoilla odotetaan käännettä parempaan ensi kevään aikana

Asuntokauppojen määrä ja asuntojen hinnat laskevat ainakin ensi kevääseen asti.

Suomen asuntomarkkinoiden lokakuussa alkanut alavire ja asuntokauppojen määrän raju lasku jatkuvat ensi kevääseen. Markkinatilanne alkaa normalisoitua viimeistään loppukeväästä ihmisten sopeuduttua uuteen korko- ja hintatasoon ja aktivoiduttua jälleen asunnon vaihtoon ja ostoon liittyen. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa vanhojen asuntojen kaupan laskevan ensi vuonna korkeintaan viisi prosenttia ja hintojen 2–4 prosenttia koko maassa.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.