Turun musiikkijuhlien ohjelmisto julki, avauskonsertti jo helmikuussa

Turun musiikkijuhlat on vuodesta 2023 alkaen virallisesti ympärivuotinen tapahtuma. Turun musiikkijuhlat on vuodesta 2023 alkaen virallisesti ympärivuotinen tapahtuma. Kuva: Seilo Ristimäki

Turun musiikkijuhlien esite kevään ja kesän 2023 ohjelmistosta on julkaistu. Elokuisen festivaalin lisäksi Turun musiikkijuhlat on vuodesta 2023 alkaen virallisesti ympärivuotinen tapahtuma.

Turun musiikkijuhlien (TMJ) taiteellisena johtajana toimi vuosina 2019–22 kapellimestari Klaus Mäkelä ja hänen ideoitaan hyödynnetään vielä tänä vuonna. Monet konsertit, jotka hän suunnitteli, eivät voineet pandemian takia nähdä päivänvaloa aiemmin.

Pääosin vuosi koostuu kuitenkin uusista avauksista ja konsepteista, joita on suunniteltu yhteistyössä sekä kansainvälisten että paikallisten kumppaneiden kanssa. Turun musiikkijuhlien ohjelmiston ideana on tarjota yleisölle uniikkeja ja elämyksellisiä konsertteja. TMJ hakee uutta taiteellista johtajaa vuoden 2023 aikana vuodelle 2024 ja siitä eteenpäin. Uusi taiteellinen johtaja saa aikanaan olla myös Turun musiikkijuhlien puolelta avaamassa Turun uutta musiikkitaloa.

TMJ:n kevätkausi alkaa 6. helmikuuta, jolloin Katedraali soi -viikon avajaiskonserttimme aloittaa Tuomikirkon musiikillisen viikon. Turun musiikkijuhlien tuottamassa konsertissa esiintyvät Turun sellokilpailun 2022 voittaja ja yleisön suosikki Tatu Kauppinen ja Tampereen pianokilpailun 2021 voittaja David Munk Nielsen. Molempien ura on kansainvälisessä nosteessa ja heitä kuullaan myös kesän ohjelmistossa. Tuomiokirkossa esiintyy maaliskuussa Jukka Perko & Virtuosi de Kuhmo -orkesteri ja toukokuussa kansainvälisesti palkittu Belcea-jousikvartetti. Helmikuussa Turun musiikkijuhlien vieraaksi tulee monipuolinen muusikko Irina Björklund, joka nähdään Turun konserttitalolla.

Maaliskuussa Turun musiikkijuhlien ja Ruissalon Telakan yhteistuotanto Telakka Unplugged saa ensi-iltansa, kun laulaja Kasmir ja pianisti Lasse Piirainen valloittavat akustisella konsertilla Ruissalon tapahtumatelakan ja samaa valloitusta jatkaa Yona (trio) huhtikuussa.

Elokuisen festivaalin esiintyjien joukossa on kymmeniä konsertteja ja satoja taitelijoita. Maailmankuulu viuluvirtuoosi Anne-Sophie Mutter saapuu Turkuun elokuussa orkesterinsa Mutter´s Virtuosi kanssa.

Elokuun avajaiskonsertissa 10. elokuuta kuullaan sopraano Mari Paloa ja baritoni Aarne Pelkosta. Päätöskonsertin 24. elokuuta tähtenä loistaa norjalaissopraano Lise Davidsen, joka esiintyy yhdessä Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

Kesällä Turun musiikkijuhlat tuottaa erillisenä isona yleisötapahtumana Turku 2029 säätiön rahoittaman Turku Love Kauppatori -päivän 12. elokuuta. Ohjelman aloittaa Lasten tiedekysymykset -konsertti, jonka pohjalta on tehty Emma-voittajaksi lastenmusiikin sarjassa noussut levy. Tämä toteutetaan yhteistyössä Puolalan koulun musiikkiluokkien kanssa. Iltapäivän tunteina svengaa Turku LOVE -konsertti, joka perustuu supersuosittuun Suomi LOVE-televisiosarjaan. Lisänä on myös muuta ohjelmaa, jossa uudistetun torin historia ja tulevaisuus kohtaavat.

Turun musiikkijuhlien ohjelmistossa hyödynnetään sekä yleisön rakastamia totuttuja konserttipaikkoja että uusia paikkoja Turun ja Varsinais-Suomen alueelta. Isoja konserttisaleja ovat vuonna 2023 muun muassa Turun konserttitalo, Turun linna, Tuomiokirkko, Turun tori, Paimion parantola, Ruissalon tapahtumatelakka ja Sibelius-museo. Intiimit Johanna Oraksen kotikonsertit, arkkipiispan kotikonsertit, Aino ja Jarkko Ruoholan kotikonsertti ja designpariskunta Saanan ja Ollin kotikonsertit ovat kiinnostavia helmiä ohjelmassa.

TMJ on kehittänyt kulttuurimatkailua ja uudenlaista konseptointia: keskiössä olevan klassisen musiikin ympärille on mietitty esimerkiksi kiinnostavien henkilöiden, arkkitehtuurin, historian tai ruokakulttuurin näkökulmista konserttia täydentävää sisältöä. Sibeliuksen suhteesta Turkuun on laajasti tutkimusta, josta säveltäjä Lauri Mäntysaari ammensi TMJ:n kehittämistyötä varten poimintoja vuonna 2022 yhteistyössä Sibelius-museon kokoelmaintendentti Sanna Linjama-Mannermaan kanssa.

Musiikkijuhlat lähti vuonna 2022 mukaan Visit Finlandin/Business Finlandin Sustainable Travel Finland -polkuun. TMJ on aloittanut Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekokompassi-ympäristösertifikaatin suorittamisen. Tavoitteena on arvioida omaa toimintaa sekä oppia ulkopuolisen auditoijan näkemyksistä, vahvistaa osaamista ja nostaa kansainvälisestikin profiiliamme kestävänä festivaalina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Kuntien saamat kiinteistöverotuotot reippaassa kasvussa, syynä rakennuskustannusten ennätyksellinen nousu

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveroja kerätään tänä vuonna kunnille 2,2 miljardia euroa. Kiinteistöveron tuotto nousee noin 170 miljoonaa (+8,2 %) suuremmaksi kuin viime vuonna. Kasvu johtuu siitä, että rakennuskustannusten nousu on nostanut rakennusten verotusarvoa.

Nuoret toivovat mutkattomia matalan kynnyksen palveluita

Nuoret toivovat, että oman paikkakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut löytyisivät helposti yhdestä paikasta ja apua voisi saada ilman ajanvarausta. Nuorten toiveet palvelukynnysten madaltamiseksi ovat myös hyvin käytännönläheisiä, kuten toimintaympäristön kehittäminen viihtyisäksi ja turvalliseksi esimerkiksi niin, että tilassa on sohva, sateenkaarilippu seinällä ja juliste turvallisemman tilan periaatteista.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.