Nostalginen Turku: Sikojen koemaistama klassikkojuusto
Tanskalainen meijeristi Mourits Rasmussen (1896–1983) lähti maailmalle ja löysi itsensä Suomen Turusta vuonna 1922. Hän kokeili erilaisia alansa töitä, kunnes perusti Vesta-nimisen meijeriliikkeen, jolla oli parhaimmillaan viisikin eri myyntipistettä ympäri kaupunkia.
1930-luvun alun raju lamakausi pyyhkäisi kuitenkin yrityksen mennessään. Vuoden 1934 alussa Valion Turun tuotantoyksikkö palkkasi miehen kuitenkin palvelukseensa kehittämään juuston tuotantoaan. Rasmussen sai tehtäväkseen kehittää suomalaisille oman roquefort-tyyppisen sinihomejuuston. Turkulaistunut juustomestari pääsi hiomaan uutta tuotetta alkuun Valion vuokraamassa pienessä lietolaisessa meijerissä.
Ranskalaisen homejuuston varsinaissuomalainen maalaisserkku kulki alkuun työnimellä Lactafort. Tehtävän vaikeusastetta lisäsi vielä se, että raaka-aineena oli lampaanmaidon sijaan lehmänmaito.
Rasmussen käytti uuden tuotteen koemaistajina sikoja, jotka popsivat kermaista juustoa posket pullollaan. Fiksut siat vaistosivat jo kaukaa, kun Rasmussen saapui uuden koe-eränsä kanssa paikalle. Alkoi armoton röhkiminen, joka merkitsi myös hyväksyntää tuotteelle.
Vuoden 1935 puolella sitten jalostui lopullisesti uusi uljas kermainen sinihomejuusto, joka nimettiin kotikaupunkinsa halkovan joen mukaan. Kun maku oli viilattu myyntikuntoon, saatiin Aura-juusto kaupalliseen tuotantoon. Valmistus nytkähti vielä suuremmilla volyymeilla vauhtiin, kun Valion uusi valkoisuutta hohtanut meijerirakennus nousi Ajurinkadulle vuonna 1938. Sen uumenista löytyi myös ajanmukainen upouusi juustola kypsytyskellareineen. Aura-juusto kohosi nopeasti Valion Turun meijerin myyntihitiksi.
Alun perin Auraa valmistettiin kookkaina kuuden kilon kiekkoina, mutta 1940-luvun puolella jalostui meille kaikille niin tuttu kolmiopala. Valmis kolmiopala kääräistiin vielä hopeiseen folioon, jossa oli Turun tuomiokirkon kuva. Klassikko oli syntynyt. Auran voitonkulku jatkui, mutta turkulaiset menettivät tuotteen valmistuksen vuonna 1968. Valio Aura -juustoa valmistetaan tänäkin päivänä Valion Äänekosken tehtaalla Keski-Suomessa.
Rasmussen johti Turussa myös muiden Valion juustojen tuotekehitystä. Lisäksi Turun yksikkö nousi teollisen jäätelönvalmistuksen uranuurtajaksi Suomessa. Rasmussen teki Turussa melkein 30-vuotisen uran meijerituotteiden parissa ja jäi eläkkeelle vuonna 1953. Hänen poikansa oli tunnettu turkulaiskirjailija Lasse Raustela.
Heikki Möttönen