Tammiluodon viinitila on saariston kätketty helmi
Viinitiloista puhuttaessa mieleen nousevat yleensä ensimmäisinä Keski- ja Etelä-Euroopasta tutut rinteet maalauksellisine viiniköynnöksineen ja linnoineen.
Tammiluodon viinitila Paraisten Lemlahden saarella on kuitenkin erinomainen muistutus siitä, että kyllä Suomessakin osataan. Tilalle saapuessamme pääsemme ihailemaan niin peuraa, joutsenen pesintää kuin ikkunasta kurkkaavaa oravaakin. Eläinvalikoima on kuin suoraan Disneyn prinsessasadusta.
– Vieraat ovat aina yhtä hämmästyneitä meidän luonnostamme. Merikotkat pyörivät tässä ympärillä, lintuja on bongattavaksi joka lähtöön ja omenatarhat ovat kesällä todella upeita. Kyllä meidän asiakkaidemme reaktio tähän upeaan luontoon ja ympäristöön on aina se kaikkein palkitsevin juttu, tilan omistava Timo Jokinen kertoo.
– Onhan se toki mukavaa, että meidän tuotteitammekin kehutaan, hän lisää naurahtaen.
Tuotteissa riittääkin kehumista. Valkoherukkakuohuviini ja omenalikööri on kertaalleen valittu lajeissaan Suomen parhaiksi, ja tilan omenista valmistetut Jokisen pojan kehittämät Nude-siiderit niittävät mainetta ja kunniaa siiderien liigassa.
Vaikka viinit ja niiden maistelu ovatkin nousseet tilan keskiöön, eivät ne olleet aluksi lainkaan Jokisen kiikarissa.
– Ostimme omenatarhan vuonna 1988, ja myimme omenia toreilla ja marketeissa ympäri Suomen. Silti varastoon jäi aina kilokaupalla omenia. Mietittiin, että mitä hittoa niillä tehdään. Ja siitä se idea sitten syntyi. Aletaan tehdä omenaviiniä ja siideriä. Myöhemmin mukaan tulivat myös marjaviinit.
Tammiluodon viinitila on yksi Suomen ensimmäisistä, eli Jokista voisi jopa kutsua alan pioneeriksi näillä leveysasteilla. Poikkeukselliseksi tilan tekee se, että se on maamme ainoa meren rannalla sijaitseva viinitila.
Pelkäksi viinitilaksi ei kuitenkaan haluttu jäädä. Niin Jokisen oma kunnianhimo kuin asiakkaiden pyynnöt muovasivat tilasta oikean elämyskeitaan.
– Ensin meillä oli pieni myymälä, josta tilan tuotteita pystyi ostamaan. Sitten meille alkoi tulla bussiryhmiä ja alettiin kysellä, onko ruokaa tarjolla. Rakensimme tilat 50 hengelle, mutta sen jälkeen kaksikerrosbussit yleistyivät, ja tarvitsimmekin heti isommat tilat, Jokinen nauraa.
– Sen jälkeen meiltä alettiin kysellä saunaa, joten rakensimme saunan. Sitten pyydettiin häiden viettopaikkaa – niinpä rakensimme juhlatalon.
Vieraista ei tilalla ole sesonkiaikaan pulaa.
– Ulkomaalaisia turistejakin alkaa virrata heti, kun kyltti lyödään tienvarteen, Jokinen naurahtaa.
Tänä kesänä ryhmiä on tulossa paljon ja Jokisesta paistaa tyytyväisyys. Kiireisin kuukausi on elokuu, jolloin ryhmiä on erityisen runsaasti. Saunasta, luonnosta ja viininmaistelusta tulee nauttimaan niin retkiryhmiä, hääseurueita, polttariporukoita, asuntovaunuryhmiä kuin miljonäärejä rapakon takaa.
– Turkuun on tulossa amerikkalaisten miljonäärien luksusristeilijä, ja he ovat varanneet meidän tilaltamme viininmaistelun ja lounaan. Samanlainen loistoristeilijäporukka kävi täällä muutama vuosi sitten, ja he tykkäsivät ihan älyttömästi. Heidän lounastoiveekseen ilmoitettiin lohikeitto ja saaristolaislimppu – joten sitä on silloin tarjolla, Jokinen kertoo tyytyväisenä.
Tilalla vierailua tai viininmaistelua varten ei kuitenkaan tarvitse mennä naimisiin, järjestää polttareita tai ryhtyä miljonääriksi: myös yksittäiset vierailijat pääsevät maistelemaan tilan viinejä, likööriä ja siidereitä.
Tammiluodon viinitilan myymälä ja viinitupa ovat auki päivisin kesäkuun alusta elokuun loppuun ja varauksesta myös muulloin.
Juulia Bernhardt