Kritiikki: As time goes by on hillitön ja kummallinen teos, jonka äärellä voi unohtaa logiikan

As time goes by nähtiin Spring Roll -festivaalilla. Hanna Raiskinmäki on yksi teoksen esiintyjistä. As time goes by nähtiin Spring Roll -festivaalilla. Hanna Raiskinmäki on yksi teoksen esiintyjistä. Kuva: Katri Naukkarinen

Koreografi Jenni-Elina von Bagh on työskentelyssään kiinnostunut posthumaanista ja ruumiillisuuden ylittävästä tanssista ja esiintyjyydestä, ihmisen, materian ja aikojen suhteisuudesta ja verkottuneisuudesta toisiinsa. Nykytaidetila Kutomolla nähtiin von Baghin ja työryhmän A Void – Psychodrama vuonna 2021, joka tutki As time goes by -teokselle sukulaishenkisesti tyhjiötä, avoimuudesta syntyvää paikkaa, jossa erilaiset ruumiit voivat kohdata. Siinä liikuttiin huumorin ja kauhunomaisissa absurdeissa sfääreissä, joka resonoi David Lynchin teosten tunnelmaa.

Posthumaanin tai ruumiillisuuden ylittämisen esittäminen on lähtökohtaisesti haastava ajatus. Miten elävät ihmiset, tanssijat voivat ilmentää tai esittää jotakin ei-ihmiskeskeistä?

Von Bagh on käyttänyt työskentelyssään taustana filosofi Elisabeth Groszin (s. 1952) teoksen The Incorporealin (2017) käsitettä extramaterial, kuten myös Groszin tyhjiön, void, käsitettä. Niin ikään postmodernin koreografin ja tanssiteoreetikon Deborah Hayn (s. 1941) ehdotus jatkuvasta kysyvästä tilasta tanssijan kehossa ottaa muotonsa von Baghin teoksen kompositioissa.

Sivuaskel-festivaalilla helmikuussa kantaesityksensä saaneessa As time goes by -teoksessa tanssijat Iiris Hildén, Linda Holma, Tuija Lappalainen, Johannes Purovaara, Hanna Raiskinmäki ja Jussi Suomalainen täyttävät Kutomon intiimin esitystilan hillittömällä, impulsseja ja ärsykkeitä sykkivällä energialla.

Koko ajan tapahtuu, joku siirtyy pois verhoihin ja palaa takaisin. Katse ei ehdi kaikkialle. Esiintyjien liikemateriaalissa häivähtää tanssitekniikoiden tuttuutta, ponnistavaa räjähtävyyttä. Työskentely on sekä kesytöntä että supertarkkaa. Tatu Nenosen äänisuunnittelussa on vaihtuvin sykäyksin etäistä murinaa, soivammissa teemoissa käväisyjä, ja taas mennään johonkin aivan muualle.

Teos asettuu jonnekin tanssin ja teatterillisen välimaastoon, mutta esiintyjien ääntely, liioitellut ilmeet, hetkittäinen yhteislauluun heittäytyminen ja sanoista muodostetut lauseet eivät rakenna dramaturgiaa sellaisella logiikalla, miten ihmismieli logiikkaa tapaa mieltää. Toisiaan seuraavat irralliset, hämmennystä ja riemastusta herättävät ilmaisun tavat pystyttävät kuvan, jossa ollaan jo ohi ihmisen. Liike ja impulssi ovat tavallaan osia ja yhtä näyttämöllä esiintyvän ja kaiken ympäröivän materian kanssa, ja hyödyntävät ihmiskehoja aluksinaan.

Esiintyjät huiskivat, puristelevat ja valuttavat erilaisia materiaaleja, vaahtomuovipötkylöitä, köysiä, sitruunaa, verenväristä nestettä, joka toisessa valossa muuttuu vesivärimäiseksi ja saa leikillisemmän ulottuvuuden. Nesteen puna tarttuu tanssijoiden jalkapohjiin saaden ne näyttämään ruoskituilta. Nauru hyrisee merkillisen äärellä kehossa, kontrastisuus on monella tapaa läsnä.

Samalla mukana kulkee ajan käsitys, mutta jonain luuppaavana, ei-lineaarisena olemuksena. Aika kiertää tanssijoiden liikeimpulsseissa ja reaktioissa, jotka pyrkivät ilmoille sellaisina kuin ovat, yhteisesti tilaan poukkoaviksi. Teos jakautuu useampaan näytökseen, tai kohtaukseen, joiden väleissä laskeudutaan pimeyteen. Kohtausten koonti tapahtuu hurjana laumaantumisena, kuin tsunamina vyöryvänä liikkeellisenä kuuden tanssijan aikapyörteenä, joka imee mukaansa.

As time goes by kuljettaa ajatuksia Aurinkobaletin vuonna 2021 ensi-iltansa saaneeseen Illallisvieraita-teokseen, joka on koreografi ja tanssija Jyrki Karttusen käsialaa. Karttunen esiintyi myös A Void – Psychodramassa. Jokin samankaltainen surrealistinen ote sitoo näitä teoksia, vaikka tyylilajit ja intentiot poikkeavat toisistaan.

As time goes by esitettiin nykytaidetila Kutomon Spring Roll -festivaalilla 25. maaliskuuta.

Konsepti ja koreografia: Jenni-Elina von Bagh ja työryhmä

Esitys: Iiris Hildén, Linda Holma, Tuija Lappalainen, Johannes Purovaara, Hanna Raiskinmäki ja Jussi Suomalainen

Pukusuunnittelu: Ingvill Fossheim

Lavastus: Virpi Nieminen

Valosuunnittelu: Luca Sirviö

Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen

Dramaturgit: Elli Salo ja Otto Sandqvist

Tuottaja: Anna Suoninen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus ja Open-ended ry

Vierailun tuotanto: Ehkä-tuotanto, yhteistyössä Läntinen tanssin aluekeskus

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa

Heidi Horila

Maununtyttären muinaismuistoalueella on jälkiä jopa 1 500 vuoden takaisesta ihmisasutuksesta

Turun kaupunki on kartoittanut Korppolaismäellä Turun linnaa vastapäätä sijaitsevan Maununtyttärenpuiston muinaismuistoaluetta. Pitkän historian jäljiltä alueella on nähtävissä erilaisia maavalleja, puolustuskaivantoja, kivettyjä kuoppia ja tykkipattereiden perustuksia, jotka edellisen kerran inventoitiin 1980-luvun alussa.

Perussuomalaisten Pirjo Lampi nousee Turun kaupunginhallitukseen

Pirjo Lampi (ps).

Turun Perussuomalaisten hallitus sekä valtuustoryhmä valitsivat tiistaina 6. kesäkuuta pitämässään yhteiskokouksessa Turun kaupunginhallituksen naispaikalleen pitkäaikaisen kaupunginvaltuutettu Pirjo Lammen .

Kaksoismusta-aukon toinenkin aukko havaittu ensimmäisen kerran

Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä löysi ensimmäiset signaalit molemmista massiivisista mustista aukoista, jotka kiertävät toisiaan galaksin OJ 287 keskustassa.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023.

Linnanniemen taideohjelma merkittävä investointi kaupungin viihtyvyyteen

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 5. kesäkuuta vahvistanut Linnanniemen taideohjelman. Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti Linnaniemeen sijoittuvan Historian ja tulevaisuuden museon arkkitehtuurikilpailun käynnistämisestä.

Kevään aikana kymmeniä tuhansia havaintoja Punkkiliveen

Kuluvan kevään aikana kansalaiset ovat tehneet puutiaishavaintoja etelä- ja länsirannikon lisäksi erittäin runsaasti esimerkiksi Oulussa. Kansalaisten puutiaishavaintoja on kahden vuoden ajan kerätty Punkkilive-palveluun, jonka avulla Turun yliopiston tutkijat seuraavat ja tutkivat puutiaisten levinneisyyttä.

Tallink Silja lanseeraa uuden risteily-hotellipaketin Turusta Maarianhaminaan

Tallink Silja on lanseerannut uuden risteily-hotellituotteen Turusta Maarianhaminaan. Tämä matkapaketti tarjoaa mahdollisuuden yöpyä ensimmäinen yö rennosti laivalla upeaa saaristoa ihaillen ja sen jälkeen viettää yhden tai useamman yön hotellissa Maarianhaminassa tai Ahvenanmaalla sujuvien aikataulujen puitteissa.

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan 1. heinäkuuta

Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätehuoltomääräykset on uudistettu. Määräysten päivittäminen tuli tarpeelliseksi jätelainsäädännössä tapahtuneiden muutosten vuoksi sekä alueen määräysten yhtenäistämiseksi.

Ruissalon erakkokuoriaiset saavat humuspöntöt

Turku suojelee harvinaista erakkokuoriaispopulaatiota asentamalla kuoriaisille humuspönttöjä, sillä pitkällä aikavälillä lajille välttämättömien onkalopuiden määrä saarella on vähenemässä.

Naantalin kaupungin ilmastotiekartta valmistui

Naantalin ilmastotiekartta on valmistunut. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 5. kesäkuuta.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja viime vuosina

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–23.

Kirjastosta sähköauton lainanneet antoivat ylistävää palautetta

.

Turun kaupunginkirjastosta oli toukokuussa mahdollista lainata sähköauto omaan käyttöönsä. Kolmen viikon aikana 20 ihmistä pääsi auton rattiin tutustumaan yhteiskäyttöiseen täyssähköautoon. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Toyota Auto Finlandin kanssa.

Rotmos, lapskoussi ja putro ovat samaa saariston perinneruokajuurta

Eija Lamsijärven rotmosissa tehdään kylkeen läskisoosi ja jossa siankylkisiivut paistetaan. Holomuussissa sianliha keitetään ja lisätään juuressoseeseen.

Moni saariston asukas on maistanut, tai ainakin kuullut, ruoasta jossa yhdistyvät perinteiset suomalaiset juurekset ja possunliha tai naudanliha. Kyse on juuresmuussista ( ruots. rotmos ), josta on olemassa ainakin viittä eri versiota.

Linnateatteri tarjoaa ilmaista nukketeatteria lapsille kesällä Turun leikkipuistoissa

Osana 20-vuotisjuhlaansa Linnateatteri järjestää kesällä 2023 ilmaista nukketeatteria lapsille Turun leikkipuistoissa. Esiintyjä on nukketeatteritaiteilija Helena Markku . RomuLuxen vieraat on lapsille suunnattu nukketeatteriesitys, jossa kaksi aurinkokuntamme ulkopuolelta tullutta muukalaista tekee hätälaskun Turkuun, Linnateatterin edustalle. Aluksesta nousee kaksi vierailijaa kaukaiselta RomuLux-planeetalta. Heidän aluksensa moottoriin on ilmennyt odottamaton ongelma ja nyt he tarvitsevat kipeästi Maapallon asukkaiden apua.

Neljännes suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa

Jopa 25 prosenttia suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa, vaikka tahti onkin hidastunut koronavuosista. Tämä selviää Kaalimato.comin tuoreesta Seksuaalisuuden Suomi -tutkimuksesta. Nykyään monet käyttävät sooloseksissä seksivälineitä, mutta suomalaiset ovat käyttäneet itsetyydytykseen myös luovia ratkaisuja, kuten vihanneksia ja hajuvesipulloja. Kotikutoisissa seksivälineissä piilee kuitenkin turvallisuusriski.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki kesälläkin

Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.

Tuulivoima ja keinovalo vaikuttavat Suomen lepakoihin

Seurattuaan lepakoiden aktiivisuutta kahden kesän ajan väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier havaitsi, että lepakot välttelevät tuulivoimaloita ja keinovaloja metsäalueilla. Väitöskirjatutkimuksen tulokset korostavat myös tarvetta ottaa lepakot paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa koko Euroopan boreaalisella alueella.

Luonnon monimuotoisuutta Henrikinkirkon ympäristöön nurmikoita niityttämällä

Turun Henrikinkirkon ympäristössä on ryhdytty vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta antamalla nurmikkoalueiden kasvaa vapaasti. Tavoitteena on kaupunkiniityn kasvaminen Henrikinkirkon ja Peltolantien väliselle alueelle. Kevyemmälle hoidolle jätetään monimuotoisuuden edistämiseksi myös puustoisia alueita Peltolantien reunassa ja kirkon takana.

Kaupunki

Linnavuoren päällä Sanna Meska kokee olevansa osa jotain suurempaa kokonaisuutta.
Näyttelijä Lauri Tilkanen tulkitsee Metsänneito-runon.
Ihmisasutus valtaa yhä etenevässä määrin kettujen luonnollisia alueita, joka sitten osaltaan lisää erilaisia yhteydenottoja TESYn Eläinten hätäkeskukseen, kertoo Britt-Marie Juup.
Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.
Petri Kirkkomäki (vas.) ja taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck ovat järjestäneet Sibelius Korppoossa -festivaalia yhteistyössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Gräsbeck on ollut alusta asti festivaalin taiteellinen johtaja.
Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.
Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyn MM-huumaa Turkuun

Milla Nordlund.

Turussa järjestetään salibandyn naisten MM-kisat vuonna 2027. Kyseessä on kolmas kerta, kun naisten MM-kisat järjestetään Suomessa. Turussa kisat järjestetään ensimmäisen kerran.

Karppinen TPS:n naisten data-analyytikoksi

Kansallisessa Liigassa pelaavan Turun Palloseuran taustatiimi on vahvistunut data-analyytikko Oskari Karppisella . Karppinen tekee TPS:n valmennuksen käyttöön tilastoja Tepsin otteluista ja pelaajista sekä analysoi etukäteen tilastojen kautta tulevat vastustajajoukkueet.

Varpu Allenius haaveilee Tanssikoulu Å:n nousevan Turun ikonien joukkoon

Tanssikoulu Å:n takana olevilla Varpu Alleniuksella ja Olli Santalahdella on vielä pitkiä työpäiviä edessä ennen heinäkuun alkua, jolloin toiminta alkaa.

Varpu Alleniuksen ja Olli Santalahden vappu sujui tänä vuonna rauhallisesti.

Otteluanalyysi: Inter kukoistaa Kupittaan tekonurmella

Petteri Forsell oli pelipäällä. Hän pohjusti Interin toisen osuman.

Kaksi peliä Kupittaan uudella tekonurmikentällä uuden päätykatsomon edessä. Kaksi voittoa, kuusi pistettä maalierolla 5–0. Nyt uhriksi joutui Honka, jonka Inter voitti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa 2–0.

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.